'Android 15 bevat locatiedetectiefunctie voor wanneer telefoon is uitgeschakeld'

Android 15 bevat een functie waardoor compatibele smartphones aan locatiedetectie kunnen doen, ook als het toestel is uitgeschakeld. Dat schrijft Android Police. De functie zou niet op elke smartphone werken, omdat er ook hardwareaanpassingen aan toestellen nodig zijn.

De functie kreeg volgens Android Police de naam Powered Off Finding mee en is naar verluidt al meer dan een jaar in de maak. In april van vorig jaar zijn er al sporen van deze functionaliteit aangetroffen in de broncode van Android 14, maar de locatiedetectie zou volgens de redactie van de techwebsite nu naar Android 15 komen. Die versie van het Android-besturingssysteem zou immers de nodige api’s bevatten.

Android Police schrijft dat Powered Off Finding niet op elke Android-smartphone zal functioneren. Fabrikanten zouden namelijk eerst enkele hardwareaanpassingen moeten doorvoeren bij hun smartphones. Zo moet de bluetoothcontroller bijvoorbeeld stroom kunnen krijgen, ook als het toestel volledig is uitgeschakeld. Android Police claimt dat Google de functie naar de Pixel 9-smartphone wil brengen en de techwebsite meent ook dat Pixel 8 en 8 Pro de functie zouden moeten ondersteunen. De Pixel 7, 7 Pro en Pixel Fold-smartphones zouden de functie dan weer niet ondersteunen.

Melding van Powered Off Finding in Android - Bron: Android Police
Melding van Powered Off Finding in Android - Bron: Android Police

Door Jay Stout

Redacteur

16-03-2024 • 11:23

244 Linkedin Whatsapp

Lees meer

Reacties (244)

244
233
101
1
0
92
Wijzig sortering
Het valt me tegen dat nog niemand heeft genoemd dat google met deze feature echt 24/7 weet waar je telefoon is. Bij mij weegt dat echt niet op tegen de geringe kans dat ze mijn telefoon stelen.
"location history is off"
Ja, voor jou, maar niet voor Google.
Dat kan je bij elk merk en elke setting inderdaad wel roepen. De vraag is of dat waar is natuurlijk :)
Maar nu niet als je 'm uitzet
Weet, of kan weten?

Ik bedoel zou het het risico waard zijn? Ik zie niet hoe een beetje extra locatiegegevens (want ze hebben al heel veel) zoveel waard zouden kunnen zijn dat ze het risico op miljoenen boetes compenseren?
Zowel in tijd als in belang lijkt me dit niet een klein beetje. Een doel van uitzetten is bijvoorbeeld voorkomen dat google of foute apps de hele tijd de smartphone kunnen meten of volgen. En bijvoorbeeld het verschil tussen 66% of 99% van de tijd inzicht in de locatie kunnen hebbben is ook een stuk meer.

Boetes worden daarbij gewoonlijk pas opgelegd nadat er al jaren een probleem bleek. Deze dekken de schade en waarde vaak niet aantoonbaar. Terwijl google of anderen er dan al heel veel waarde voor zichzelf aan gehad hebben om anderen op te zadelen met de nadelen.
Het zal nog wel even duren voor apparaten ook daadwerkelijk fysiek signaal blijven houden als ze uit staan, dat Google deze feature in software implementeert zegt nog weinig.
Het is niet zoals bij Apple waar daadwerkelijk een chip actief blijft nadat het apparaat uit staat die nog enkele dagen lang locatiegegevens blijft doorgeven. Misschien dat Google dat ook bij de Pixel apparaten gaat toevoegen, maar andere fabrikanten zullen dat niet per direct gaan doorvoeren.

[Reactie gewijzigd door Oon op 16 maart 2024 13:04]

Ja... maar:
- Waarom heb je dan überhaupt een Android?
- Zijn er momenten dat je je telefoon uitzet?
Find my phone heeft mij vorige week een hartverzakking en heel wat zoekwerk bespaart. Heb normaal locatie uit staan, maar deze werd toen geactiveerd waarna ik direct wist waar hij was (sportschool). Direct gebeld naar de vestiging om te kijken of hij in de kleedruimte lag. Dat was zo waarna ze de telefoon achter de bali hebben gelegd. Voor hetzelfde geld was er iemand die hem meegenomen had, dus ik ben zeer dankbaar voor die functie.
Werkt het voor stelen niet andersom: de telefoon geeft z'n aanwezigheid hierdoor juist weg?

Zo zien ze al tijden aan het bluetooth signaal dat je even snel een laptop in de kofferbak van je auto hebt gelegd. (Neem die dus toch maar mee, of zet 'm tenminste helemaal uit.)
Hoe vaak zet je hem uit en verander je daarna van locatie?
Iedere keer dat ik in een vliegtuig stap.
Het gaat ook niet om stelen. Het gaat om vinden wanneer je hem kwijt bent, of als je hem ergens vergeten bent.

Ik ga er vanuit dat ze het op dezelfde manier als Apple implementeren. (Die hebben het al een aantal jaar).
De UWB-chip (die ook in AirTags zit) blijft actief.
Een ander Google-toestel ziet die UWB-chip en geeft z’n eigen locatie door aan Google-servers met die UWB-ID.
Dit gebeurd door alle Google-telefoons die hem zien.

Het grappige is. Het werkt ook andersom.
Ik heb een Apple Watch en een iPhone. Ik had een keer m’n telefoon bij m’n ouders laten liggen.
Ik kreeg ineens een berichtje op m’n horloge dat ik m’n telefoon had achtergelaten.
M’n horloge heeft geen SIM. Hij ontving dus via andere iPhones een signaal waar mijn telefoon ligt.
Ik had een keer gelezen hoe het werkt, zonder dat andere telefoons het signaal kunnen lezen en alleen doorgeven. De details ben ik kwijt. Maar dat staat wel uitgeschreven.
Het gaat ook niet om stelen. Het gaat om vinden wanneer je hem kwijt bent, of als je hem ergens vergeten bent.
Je hebt een goed argument, alleen lijkt het erop dat je niet helemaal op het juiste aspect van zijn boodschap ingaat. Voor hem draait het niet om het onderscheid tussen het kwijtraken of gestolen worden van de telefoon, maar hij doelt op het idee dat Google op elk moment de telefoon kan volgen, zelfs als hij uit staat, en hij dat idee niet prettig vindt.

[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 16 maart 2024 13:29]

Dat is waar. Daar kan ik alleen maar een inkopper van maken, dus dat passeerde ik. Maar goed. Hier komt ie😊

“Als je niet wilt, dat Google weet waar je toestel is, moet je geen Google-toestel kopen?”
Google z’n businessmodel is nou eenmaal op maat gemaakte advertenties verkopen op basis van activiteiten van hun gebruikers.

Als je dus een Google-product koopt ga je daar impliciet mee akkoord. Net als dat iemand daar impliciet mee akkoord gaat wanneer iemand een Apple-product koopt, dat Apple dan weet waar dat toestel is.
Hoef je niet blij mee te zijn. Het is eenmaal een feit op dit moment.

Bij Apple kun je dit gedrag (vindbaar zijn wanneer hij uit is) van het toestel uitzetten. Ik neem aan dat Google dit ook kan implementeren als daar behoefte aan is.

Maar nu even in praktische zin. Hoeveel mensen zetten hun telefoon uit, of willen hun telefoon uitzetten zodat Google hun toestel niet meer kan volgen?
Ik snap dat dit de vraag omdraaien is, maar het is wat mij betreft wel relevant.

Klagen over Google z’n datahonger terwijl je haar diensten bewust en actief gebruikt en wéét dat je door hun producten te gebruiken, actief mee doet aan die datahonger te stillen, voelt een beetje gek.
Dat is een beetje als naar Frankrijk gaan en klagen dat er zoveel mensen Frans spreken. 😊. Je weet dat dat daar zal gebeuren.

Mij zul je dan ook nooit horen klagen over Google. Ik gebruik geen van hun diensten en producten. Het enige wat ik indirect wel eens in de zoveel tijd gebruik, is een Invidious-proxy (zoals https://yewtu.be/ ) richting een YouTube filmpje, omdat Tweakers, de NOS, enz. eenmaal daar al hun video’s posten.

[Reactie gewijzigd door lenwar op 16 maart 2024 13:46]

Waarom is het logisch dat een bedrijf me gaat volgen als ik een product (telefoon) van hun koop? (Laat staan als ik een product van een ander bedrijf koop - bv Samsung).

Ik gebruik geen Gmail, Gdrive of Assistant.

Waarom zou ik de telefoon uit moeten zetten om niet gevolgd te worden? Dat moet je gewoon uit kunnen zetten.

Overigens wil ik ook niet dat Apple mij volgt. Dat is me om t even.

Tenslotte, mijn persoonlijke mening: een app die gratis is omdat er reclame getoond wordt is prima, maar het op de achtergrond verzamelen van allerlei data zonder dat de gebruiker precies weet wat er verzameld wordt vind ik principieel onjuist.
Behalve dan dat dit allemaal in de eula staat waarmee je akkoord gaat als je het apparaat voor de eerste keer aan zet.
Als er in de eula staat dat je linkernier nu voor mij is dan is dat ook niet geldig. De EULA is geen vrijbrief om te doen en te laten wat de fabrikant wil.
Uhm.. dat is het dus wel, dat is ook precies waar het voor staat . End user license agreement.

"en EULA is, kort gezegd, een juridisch bindende overeenkomst tussen een softwarebedrijf en zijn (eind-)gebruikers, waarin de gebruiksvoorwaarden van de software zijn vastgelegd."
Uhm.. dat is het dus wel
Dat is het dus niet. Je hebt contractvrijheid in NL en in Westerse landen maar dingen kunnen niet tegen de wet gaan. Dus dat maakt dat deel van het contract ongeldig of zelfs het hele contract (ligt eraan hoe het is opgesteld).

Je kan dus wel doodleuk dingen in een contract of EULA dingen hebben staan die tegen de wet ingaan maar die zijn gewoon ongeldig.
"en EULA is, kort gezegd, een juridisch bindende overeenkomst tussen een softwarebedrijf en zijn (eind-)gebruikers, waarin de gebruiksvoorwaarden van de software zijn vastgelegd."
Allereerst: een EULA mag op geen enkele manier tegen de wet ingaan. Hier is het punt zeer hard te maken dat het structureel verwerken van locatiedata bij een telefoon die nota bene uit staat (!) een behoorlijk heftige overtreding van de AVG is.

Ten tweede: zo'n EULA is zeker niet zo bindend als jij je voorsteld. Het ding wordt pas getoond als je het product al gekocht hebt, en het is zo'n 10 kilometer lang docoment in juridisch engels/nederlands. Als het echt scherp gespeeld wordt, veegt de rechter dit gewoon van tafel omdat er geen sprake is van vrije wilsovereenstemming (zeker niet bij de gemiddelde nederlander die de tekst niet snapt!), en er wel heel veel onredelijk bezwarende dingen in staan.

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 16 maart 2024 18:31]

In eerste instantie is EULA wel degelijk een bindende overeenkomst.
Er zijn tal van rechtszaken dat ze volledig van de tafel zijn geveegd en veel bedrijven snappen dit ook als men naar de rechter toestapt en daarom schikken ze liever met individuele personen. In de VS is het nog erger want dan willen ze het liefst dat je verplicht arbitrage moet doen ipv naar de rechter kunnen toestappen.
Prima dat dat zo is , maar dat doet niets af aan mijn eerdere post.
Jawel, je kan geen dingen in een overeenkomst zetten die tegen de wet ingaan. Punt uit. Je kan blijven doordrammen hier maar zo werkt het eenmaal.

Edit: En of iets bindend is gaat volledig uit of het te handhaven is. Als je overeenkomst ongeldig is en de rechter je geen gelijk geeft dan is je overeenkomst niet bindend want je kan het niet handhaven. Niks bindends aan. Iets is pas echt bindend als je het kan handhaven dus dat je naar de rechter kan toestappen en dat de kans groot is dat je gelijk krijgt.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 17 maart 2024 00:39]

Of het nu in de EULA staat (die langer is dan Oorlog en Vrede) of niet.

Het zou niet "normaal" moeten zijn dat je dit er allemaal ongewild "gratis" bij krijgt.
Dan kun je wel zeggen "anders was Android veel duurder", maar misschien moet dat dan maar. Windows en Linux tonen overigens aan dat dat wel meevalt, zeker voor high end telefoons.
Ik zeg toch niet dat het normaal moet zijn? Dat zie je mij nergens zeggen.
Dat is waar. Daar kan ik alleen maar een inkopper van maken, dus dat passeerde ik. Maar goed. Hier komt ie😊

“Als je niet wilt, dat Google weet waar je toestel is, moet je geen Google-toestel kopen?”
Dat is geen inkopper, dat is een onrealistisch en flauw argument dat veelal wordt gebruikt om terechte zorgen monddood te maken. Naast Google en Apple zijn er vrijwel geen alternatieven, tenzij je flinke concessies gaat doen; dat weegt best wel zwaar mee in je "bevalt het je niet, dan koop je het niet"-argument. Wij als maatschappij/consument hebben ook een stem, dat iets op dit moment zo is betekend niet dat het zo zal blijven. Als maar genoeg mensen vinden dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen, dan mag daar best over gesproken/gediscussieerd worden zonder telkens dit soort dooddoeners aan te horen.

De rest van je bericht zit bomvol aannames; daar voel ik verder niet de behoefte voor om op dit moment verder op in te gaan. Ik wilde simpelweg aangeven dat jouw eerdere antwoord niet in lijn lag met de kern van de opmerking in het bericht van @rko4u

[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 16 maart 2024 15:06]

Het klopt inderdaad dat je redelijkerwijs geen keuze hebt.
Je kiest je duivel zogezegd.

Wat het alleen is. Ik hoor aanzienlijk meer mensen klagen over Google z’n datahonger dat Apple z’n datahonger. Als iemand dat dus belangrijk vindt is het toch logischer om in het Apple-ecosysteem te gaan?
Apple heeft natuurlijk ook dat dingen die iemand niet aan kan staan.

Maar het is toch echt wel, kies je duivel en accepteer het. Het continue nodeloze klagen over een van de tekortkomingen voegt over aan de streep ook niets toe toch?
Kiezen tussen Apple en Google is als kiezen tussen de Duivel en Satan....
de een heeft datahonger, de ander heeft eng monopolistisch gedrag en wil bepalen welke mening jij tot je krijgt via hun apps
Dat er meer geklaagd wordt over Google is logisch: er zijn veel meer Android-foons, en Apple gebruikers hebben nogal vaak de neiging om als blinde gelovigen achter hun iKerk te staan, iets van een Stockholm-syndroom zogezegd; die klagen dus niet ook niet als ze dat wel zouden moeten doen.
Gezien bovenstaande, en ook gezien vele noodzakelijke apps alleen op die 2 ecosystemen werken, is het noodzakelijk dat privacy-waakhonden c.s. de rechten van gebruikers met harde hand verdedigen, individuele gebruikers kunnen dat niet...
Als je niet wilt, dat Google weet waar je toestel is, moet je geen Google-toestel kopen?
Er is geen keuze. Apple is nog restrictiever en heeft zich de laatste jaren echt ontpopt tot gillend kind dat voor het eerst 'nee' hoort als ie vraagt om een zakgeld-verhoging; 'ga maar een krantenwijk lopen.'

Veel Tweakers gingen hun Android-telefoon "degooglen" door de play store er af te gooien en MicroG met Mozilla Location Services te installeren, maar helaas:
nieuws: Mozilla trekt stekker uit privacyvriendelijke geolocatiedienst

Maar ook als je dat niet doet, waarom zouden gebruikers die in ieder geval controle hebben over het aan- of uitzetten van hun spionage-toestel niet mogen klagen als er een nieuwe "feature" komt waar ze geen trek in hebben?

"Als je niet wilt dat je scherm groter dan 4 inch is, moet je geen scherm van 5.5 inch kopen?"
(spoiler: dat is bijna onmogelijk.)
Het werkt denk ik zo:

Je devices hebben een uniek ID.

Je devices zijn doorgaans samen.

Beide is bij Apple bekend en bij jouw devices.

Vervolgens ben je op lokatie en laat je één van beide liggen.

Dan gaat de andere device hierover piepen via protocollen (LTE, WLAN, BT, enz). Een andere Apple device ziet dat er 'noodgeval' is en stuurt dit door naar Apple. De data is versleuteld, de third party Apple device kan het niet lezen of aanpassen. Apple weet vervolgens waar de andere device is, stuurt dit versleuteld door naar de third party Apple device en weer terug naar jouw Apple device met schermpje dat je bij je draagt. Apple zou zelfs nog zichzelf overbodig kunnen maken door ook zelf enkel doorgeefluik te spelen.

Vervolgens krijg je een popup voor een tikkie. De third party Apple device eigenaar krijgt de volgende dag een bloemetje. De gebruiker/eigenaar van third party Apple device heeft hetzelfde voor- en nadeel als ieder ander en profiteert ook van dit netwerk.
Jemig, paranoide ten top. Wel eens bij stil gestaan dat je provider 24/7 verbinding met jou smarthone heeft (er vanuit gaande dat je hem 24/6 aan hebt staan).

Als je niet gevolgt wilt worden gebruik dan geen smartphone maar alleen je pc of laptop thuis.
En misschien ben je ook hier bang dat je op je pc door van alles en wat gevolgt wordt, stop dan met het gebruik maken van een pc en de nodige accounts. Weet je zekers dat je niet gevolgt wordt.
Je provider verdient geld omdat men dat elke maand overmaakt. Er staat niet in de privacy policy dat deze gegevens ook nog eens verkocht gaan worden. Zelfs de bewaarplicht van locatiegegevens bestaat niet meer. Een advertentiegigant en datahandelaars verdienen wel geld met je privégegevens. Voor de meeste mensen gaat het om spam tracking. Maar zelfs als je je druk maakt om opsporingsdiensten: ook zij kopen liever hun data in bij datahandelaren die het weer van apps hebben waaraan mensen blindelings een locatiepermissie hebben gegeven dan van providers.
Ach apple heeft dit ook , ga je daar ook over zeuren?
Je hebt locatiegegevens dus altijd uit staan?
Nee, dat weet Google hierdoor niet. Tenzij ze een werelddekkend bluetooth-dtectienetwerk hebben.
Deze locatiefunctie werkt met bleutooth en kan onder ideale omstandigheden misschien tot op 10 meter afstand gedetecteerd worden.
Voor mij hoeft dit echt niet, liever nog een telefoon die ik echt kan uitschakelen door de accu eruit te kunnen halen of een fysieke switch om de stroom eraf te halen.

Het is nu alleen maar een middel om mensen nog beter te kunnen volgen, zelfs als de telefoon uit staat.
signaal blokkerend zakje erom en klaar toch?
signaal blokkerend zakje erom en klaar toch?
Aluminiumfolie is voldoende
Dat is een fabeltje
Bijzonder hoe noch @Aalard99, noch @lucasscholten, noch @Franckey, noch @Tr1pke beschrijft welk mobiele-communicatie-protocol (jullie noemen het 'signaal') geblokkeerd zou kunnen/moeten worden... Concreet maken, lijkt mij hier nuttig.

https://www.tutorialspoin...mmunication_protocols.htm

Een GSM bevat de volgende protocollen (signalen):
- GSM (voor het gemak "telefoonnetwerk"genoemd) *ik heb bewust frequenties buiten beschouwing gelaten*
- WiFi
- 3G werkt nog, toch?
- 4G
- 5G
- Bluetooth
- GPRS (evt. in combinatie met 4G/5G)

Deze video toont aan dat het telefoonsignaal (of dat nou GSM, CDMA of iets anders is doet er voor nu niet toe) dat er geen telefoonnetwerk is.

Oh NFC vergeet ik nog.

[Reactie gewijzigd door Janbraam op 16 maart 2024 21:26]

Het is toch gewoon het kooi van Faraday principe?
Het uitzenden van radiosignalen door een zender met antenne in een kooi van Faraday is ook niet mogelijk.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Kooi_van_Faraday

[Reactie gewijzigd door Franckey op 16 maart 2024 22:58]

Folie zou te dun kunnen zijn om het volledige signaal te blokkeren, maar lijkt me eerlijk gezegd sterk. Zo vreselijk krachtig is zo’n ding nou ook weer niet (laat staan dat btle van location)
Heb het getest, vele laagjes zilver papier er rond en de gsm rinkelt nog even snel, de wifi is nog even sterk en nfc ook geen probleem met de yubikey
Ik zou juist willen.

Heb vaak genoeg dat de telefoon kwijt geraakt is of gestolen. Met dat laatste is het handig om alsnog dus te weten waar de telefoon is.

En een keer had ik bijvoorbeeld de telefoon kwijt geraakt. Met dit ook al is de batterij uit is juist ideaal.
Als de batterij eruit is of leeg is werkt dit natuurlijk niet.
Werkt alleen als de telefoon uit staat, maar er wel voldoende prut in de accu zit.

[Reactie gewijzigd door nutty op 16 maart 2024 12:13]

Verdiep je eens in een supercap. dit zijn een soort condensatoren met lithium batterij technologie. Dit soort ontwikkelingen maken het best mogelijk dat een deel van de telefoon voor een paar dagen nog zou kunnen blijven werken zonder een accu.
Er zijn gps-trackers die 5 cm groot zijn en 3 jaar meegaan. Dus waarschijnlijk zal dit zelfs langer dan een paar dagen kunnen. Ik veronderstel dan wel niet dat het over real-time tracking gaat zoals wanneer de telefoon aan staat, maar dat er slechts om de zoveel tijd een locatie wordt opgevraagd.

[Reactie gewijzigd door blinchik op 16 maart 2024 14:01]

Om informatie te verzenden is vermogen nodig. Hoe verder de afstand tot de ontvangen hoe groter de antenne en het vermogen moet zijn. Hoe kan dat dan met zo'n kleine afmeting en zo'n lange tijd?
Omdat voor de gps tracker de afstand niet groter wordt ?
De vraag is gelijk of we dat willen. Niet alleen dat de telefoon te volgen is (en ik dus ook), maar zelfs als de batterij verwijderd wordt dan is de telefoon nog traceerbaar.
Afkloppen, aangezien ik nog nooit mijn telefoon ben kwijtgeraakt of is gestolen, is dit geen reden om zo'n functie te willen hebben. Ik vind het een optie die ik liever niet wil hebben, maar over een paar jaar zullen alle smartphones daarmee zijn uitgerust.
En die zitten in hedendaagse telefoons, dat denk ik niet, dus begrijp niet helemaal waarom je hierover begint.
Je kunt je in supercaps verdiepen zoals je wilt, maar die zit niet in je telefoon dus hoe is het relevant? En nee, dat zit ie ook niet als dit eenmaal uitgerold is.
Verdiep je eens in een supercap. dit zijn een soort condensatoren met lithium batterij technologie. Dit soort ontwikkelingen maken het best mogelijk dat een deel van de telefoon voor een paar dagen nog zou kunnen blijven werken zonder een accu.
Inderdaad, en wie zegt niet dat ze of er een piepkleine batterij ergens in zit die vastgesoldeerd is die goed is voor paar uur of een dag stroom of zelfs meer want alleen GPS zal niet zoveel stroom vreten denk ik.
GPS signaal ontvangen kost misschien niet veel energie, maar als je je locatie niet kan versturen, dan heb je daar niet veel aan. Het zenden kost wel (relatief) veel energie.
Hoe vaak is iemand een smartphone kwijt en dan ook nog dat de eigenaar daar pas achter komt als de smartphone uit staat? Terwijl je dus het overgrote deel van de tijd vooral google (en foute apps) aan het helpen bent meer aan jou en je omgeving te kunnen verdienen.
Ideaal is het zeker, toch heb ik het vanuit het oogpunt vanuit security en privacy liever niet. Ieder zijn keuze.

De deur van je huis niet op slot doen omdat je wel eens een sleutel vergeet is ook makkelijk, doe ik ook liever niet....

Ten eerste, ze kunnen je altijd volgen ongeacht of je telefoon aan of uit staat. Daarnaast is ieder signaal (BT, GSM, 4/5G, Wifi, etc) wat open staat een extra aanvalssector die misbruikt kan worden. Het liefst heb ik zo min mogelijk signaaltjes op mijn telefoon en wifi en 4/5g zet ik aan wanneer nodig ( en ook weer uit)
Je hebt speciale doosjes waar geen signaal doorkomt, in mijn wagen gebruik ik zelfs een jammer die gps en 4g signaal blokkeert zodat de fabrikant zo weinig mogelijk info over me weet
Heb vaak genoeg dat de telefoon kwijt geraakt is of gestolen. Met dat laatste is het handig om alsnog dus te weten waar de telefoon is.
En dan?
Ik woon in Singapore. Ieder kwijtgeraakt apparaat komt hier gewoon terug. Goedwils. De ene keer dat ik aangifte heb gedaan werd ik binnen 20 minuten door de politie teruggebeld voor meer informatie. Oftewel, er zijn consumenten die in landen wonen waar de politie en rechtsstaat wel gewoon functioneren.

Heb in Italië een keer bij een bruiloft een bijna lege Android telefoon op tafel laten liggen, een kwartier later kwam ik erachter en liep ik terug naar de ruimte. Die telefoon heb ik nooit meer teruggezien. Omdat de bruiloft in de welbekende middle of nowhere was, is die of door een andere gast of door het personeel achterover gedrukt. Deze functie had dat duidelijk kunnen maken. Nu was het ‘pech’.

Mijn dochter laat haar iPhone weleens rondslingeren, gebruikt hem soms dagen niet en vergeet waar ze hem heeft gelaten. Dan is het fijn dat we in ieder geval kunnen zien dat die nog in huis ligt, ook al is de batterij leeg.

Oftewel, ik zit op deze functionaliteit voor Android te wachten.
Exact. Ik ken tal van verhalen dat politie dan niets doet en bovendien afraadt om zelf wat te doen
Als de politie dan niets doet, ga ik ze wel confronteren, op'n niet agressieve manier maar door dubbelzinnige uitspraken te maken.
bvb: bluf

"Je geeft mijn telefoon meteen terug of ik los het op'n andere manier op zonder de politie."

Je ziet ze dan denken; er spelen verschillende scenarios in zijn hoofd , niet wetende wat ik bedoel.
je (of de dief) kan het laten escaleren, je gooit er nog'n dubbelzinnige uitspraak op en verlaat het pand.

Ik raad dit uiteraard niemand aan, maar je moet andermans spullen gewoon niet stelen.
(ging niet om diefstal maar andere scenario.) :X
"Je geeft mijn telefoon meteen terug of ik los het op'n andere manier op zonder de politie."
Een dief denkt als een dief. Dief neemt het op en strafrechtelijk kan je vervolgd worden voor stalking, laster en bedreiging. De bewijslast is dan plots omgedraaid. Ook kan je het zelf fout hebben als je het recht in eigen hand neemt. Goed gedaan. |:(

Het gaat slechts om geld. Regel je verzekering in (als je die nog niet hebt) en ga door met je leven. De risico's zijn niet de moeite waard om je druk over te maken. Als je dat niet kan loslaten adviseer ik therapie voor je eigen veiligheid en die van anderen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 maart 2024 19:19]

Je tikt enorm veel onzin hier, das dus precies hoe de psychologie van dubbelzinnige uitspraken werkt, laat me het onderbouwen:
Een dief denkt als een dief. Dief neemt het op en strafrechtelijk kan je vervolgd worden...
Een beetje tegenstrijdig hier, een dief denkt niet aan wettelijk verkrijgen (kopen) van goederen, dat soort mensen denken overal mee weg te komen en hebben lak aan wetgeving, vandaar de benaming "dief".
strafrechtelijk kan je vervolgd worden voor stalking, laster en bedreiging.
Iemand een bezoek brengen is niet stalken; lees nog eens wat ik schreef: "op'n niet agressieve manier..."
Als de politie dan niets doet, ...
Schreef ik, maw de politie is op de hoogte gehouden met bewijslast.
Ook kan je het zelf fout hebben als je het recht in eigen hand neemt.
Waar haal je dat uit? Niemand neemt het recht in eigen hand.
Ik breng'n bezoek en confronteer op'n niet agressieve manier, maak'n paar dubbelzinnige opmerkingen en klaar.
Het gaat slechts om geld.
Nope, principes. Je moet van andermans zaken afblijven.

[Reactie gewijzigd door FatGoebbelsIM op 16 maart 2024 21:22]

Als jij vaak genoeg hebt dat je telefoon kwijt bent of gestolen is betekent eigenlijk dat je beter op het spullen moet letten…
Nee, het betekent eigenlijk dat er teveel personen zijn die met hun smerige jatvingers aan andermans spullen zitten (victim blaming is het laagste wat je kan doen.) En kwijtraken, dat is dan je eigen schuld.

Overigens leiden dit soort maatregelen zelden tot nooit tot een resultaat dat je gestolen goederen ook terugkrijgt door allerlei oorzaken - technisch danwel dat politie niets doet. Criminelen/dieven verleggen overigens hun werkterrein naar iets anders - niet zo dat ze opeens geen crimineel meer zijn.
Je hebt natuurlijk gelijk maar het gaat om de nuance.
Hij zegt “vaak genoeg dat de telefoon kwijt geraakt is of gestolen”

Dat kan iedereen natuurlijk wel eens overkomen, maar vaak? Nee dat kan niet.
Tja en je zal het ongetwijfeld uit kunnen zetten. Maar Apple heeft dit toch ook al een tijd?

Find my phone heeft my al een paar keer gered, dus ik zou zeker wel een mooie feature vinden!
Nee, Apple heeft dit niet, tenminste niet in een iPhone of iPad, je moet dit vergelijken met de werking van een Apple AirTag, maar dan geïntegreerd in een telefoon.
En dat zit ook in een iPhone en iPad.
Als ik m’n telefoon uitzet, staat er ook netjes dat hij nog steeds te vinden is. Tenzij ik die functionaliteit uit zet.

Edit: Het zit er in sinds de iPhone 11. (Gecorrigeerd door @Donstil ))

[Reactie gewijzigd door lenwar op 16 maart 2024 12:35]

En dat zit ook in een iPhone en iPad.
Als ik m’n telefoon uitzet, staat er ook netjes dat hij nog steeds te vinden is. Tenzij ik die functionaliteit uit zet.

Edit: uit m’n hoofd zit dan er in sinds de iPhone X.
Dit zit erin sinds iOS 15 (2021) en wordt ondersteund vanaf de iPhone 11 (2019) @Goldwing1973.

Fijne toevoeging dat Android het ook krijgt.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 16 maart 2024 12:26]

Bedankt voor de correctie, dit is blijkbaar een feature die me niet opgevallen is met de introductie van de iPhone 11 (en ja, ik heb een 11 gehad)
Iphone heeft dit wel, sinds de iphone 13 (ios 15)
iPhone 11. Die heb ik en die heeft het 😊
Inderdaad, ik lees net dat modellen vanaf de 11 de feature ondersteunen. (Maar is dus uitgebracht met de iphone 13 en ios 15. We mogen allebei gelijk hebben ;) )
Volgens mij hebben ze allemaal deze functie al sinds jaren... Wordt nu alleen ook bruikbaar voor de eigenaar van de telefoon en niet alleen de CIA...

https://www.cnet.com/news...samsung-microsoft-google/
Als je je echt zo druk maakt dat je gevolgt wordt, gooi die telefoon dan beter maar weg
Dat is wel een erg rigoureuze maatregel, maar neem hem niet overal en altijd mee naar toe :) Buiten mn werk om neem ik vaak mn telefoons niet mee, ook niet mn prive telefoon. Heerlijk rustig :)
Je kunt hem ook gewoon in je zak laten en er niet naar kijken. Je zult maar een keer 112 moeten bellen.
Ja, dat kan gebeuren, dan is het pech hebben.
Jij vraagt je zeker af hoe mensen vroeger kinder overleven zonder telefoon zeker ?
Vraag me wel eens af hoe ze dat in mijn werk deden (binnenvaart) al vaak zat 600+km ver weg moeten rijden, een kaart is leuk voor de hoofdwegen (altijd bij me en een keer nodig gehad) maar zodra je de hoofdwegen afgaat in Duitsland, probeer dan maar eens een plaats (soms zelfs zonder weg naam en in de verte geen huis te Zien) te vinden
Die vergelijking slaat nergens op.
Dat kan inderdaad, maar waarom zo zwart/wit? Waarom moet een telefoon 24x7 365 dagen per jaar aan staan? Het blijven toch keuzes?

Persoonlijk ben ik niet zo blij dat bij veel commerciële partijen exact bekend is waar ik ben en ben geweest. Ze kunnen een exact profiel van je opbouwen waar je werkt, waar je boodschappen doet, waar je vrienden wonen, waar je op vakantie gaat, etc ,etc. Ik heb persoonlijk wel iets te verbergen op dat vlak.

Dat bepaalde opsporingsinstanties dit kunnen weten, ok ja. Zo lang dat maar aan strenge regels gebonden zit wie dit kan inzien en met welk doel heb ik er minder moeite mee.
Voor mij hoeft dit echt niet, liever nog een telefoon die ik echt kan uitschakelen door de accu eruit te kunnen halen of een fysieke switch om de stroom eraf te halen.

Het is nu alleen maar een middel om mensen nog beter te kunnen volgen, zelfs als de telefoon uit staat.
Het is ook schijnveiligheid. Dieven gaan dit ook snappen en gaan dan mobiels in zakken of dingen doen die alle signalen blokkeren die je nu al kunt kopen voor een paar tientjes.
Dat volgen valt wel mee. In het artikel staat dat het met bluetooth werkt, dus enkel op kortere afstand.
Dus goed voor het terugvinden van je eigen telefoon wanneer je deze in huis zoekt. Ook gioed voor het vinden van slachtoffers die met hun telefoon onder een berg puin liggen.

Je kan een telefoon er niet op grote afstand mee uitpeilen om te zien waar iemand een afspraak heeft die hij/ zij liever geheim wil houden.
Nadeel dit kost waarschijnlijk alleen maar accu en gaat denk ik ten koste van de accuduur. Kan S24 Ultra hiermee overweg?

Ik krijg tot Android 21 op mijn S24 Ultra en ze zeggen nu al dat je voor deze functie goede hardware moet hebben. Ik vraag mij af als we tegen het einde van de termijn bij de laatste Android 21 of alles nog goed functioneert op een S24 Ultra

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 16 maart 2024 11:49]

Af en toe hardwarematig een bluetooth le signaal versturen zal bijzonder weinig uit maken voor de accu. Eerder te vergelijken met de hardware clock die er volgens mij ook nog steeds gewoon in zit
Mijn backup telefoon lift al maanden idle uit in de ast. Met deze feature zal de accu dus dermate dood gaan dat hij niet meer op te laden is...
Onwenselijk op zijn best. Gelukkig forceert de EU straks verwijderbare accu's.
1. Bluetooth LE is dermate zuinig dat het zelfs na maanden je batterij niet leeg zal trekken. We hebben het hier over een techniek die gebruikt wordt in smarthome apparaten, waarmee toestellen met een knoopcel batterij 1-2 jaar meegaan.
2. Je kan de functie gewoon uitzetten
3. Een backup telefoon die maanden/jaren in de kast ligt daarvan moet je sowieso niet verwachten dat hij ready to go is als je hem uiteindelijk eens oppakt: de lithium batterijen die in smartphones zitten zijn niet voor dat use case gemaakt, de grootste impact na 1+ jaar op je batterij zal niet deze Bluetooth functie zijn, maar de batterij die vanzelf ontlaadt.
4. Deze functie zit ook al jaren in iPhones, ipads, en zelfs MacBooks. Dit is proven technology.

[Reactie gewijzigd door kiang op 17 maart 2024 14:37]

100%. Om nog een klein beetje aan te vullen: AirTags gaan ook meer dan een jaar mee op één knoopcel batterij, en die doen meer dan alleen BLE.
en die doen meer dan alleen BLE.
Altijd? Of alleen op het moment dat je bijv BLE verbinding hebt, want pas dan ben je in range voor UWB en heeft het zin/nut dat signaal aan te zetten...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 17 maart 2024 13:51]

UWB wordt enkel actief als er een bluetooth verbinding met je telefoon is en je de nauwkeurig zoeken functie aanzet. Via bluetooth pingt de airtag iedere 2 seconden als er geen telefoon verbonden is.
De airbag maakt geen bidirectionele verbinding, maar doet bt LE broadcasts. Tlde airbag heeft dus geen idee of er een telefoon in de buurt is. Oftewel: de bt LE beacon is constant, altijd actief.

UWB is enkel actief wanneer de telefoon van de eigenaar in de buurt is, verbinding maakt, en vraagt om vindbaar te zijn via UWB.

[Reactie gewijzigd door kiang op 17 maart 2024 14:37]

Hoe kan je een verbinding opzetten als er geen bidirectioneel verkeer is?
Net als dat de hardware clock gewoon batterij krijgt tot de accu echt op is dus (als het goed is jaren later als je hem niet met <10% in de kast legt). Waarom zou deze functie er niet mee kappen als de accu onder de 10% komt, om maar wat te noemen?

"Onwenselijk op zijn best", voor jou. Ik ben blij met een dergelijke functie. Zo lang je hem ook uit kunt zetten (lijkt mij wel, het valt immers onder de find my noemer die je ook uit kunt zetten) heb ik al helemaal geen bezwaren.
Grote probleem is dat je niet kan controleren of het echt uit staat. we moeten ze maar op de blauwe ogen geloven en als er iets is dat ik niet doe is het multinationals geloven of bedrijven met winstoogmerk en datamining in hun arsenaal.
Meten of iets sporadisch een Bluetooth signaal uit stuurt is anders niet zo heel erg moeilijk. Maar het begint wel ietwat off topic te raken.
Een Apple AirTag werkt op één CR2032 (ongeveer 225mAh) en die gaat 1 jaar mee. Dus ik gok dat deze functie vergelijkbaar zou kunnen werken en niet heel veel van je accu verbruikt. En zodra je accu echt te leeg raakt verwacht ik dat die zichzelf uitschakelt en je telefoon dan ook niets meer doet.
Een cr2023 heeft een capaciteit van 0,675Wh.

Een iPhone 15 heeft minimaal zo’n 13Wh.

Om het een en ander even in vergelijking te zetten.

Dit zal ws net zoveel energie kosten als de OV express functionaliteit waarmee je ook een aantal dagen/weken een OV kaart kunt simuleren op een “lege” accu.
Daar zijn uitzonderingen voor, waarschijnlijk zal dit niet voor telefoons gelden.
Dan haal je accu er dus uit. Of je kunt deze functie vast wel uitschakelen bij instellingen.
Hoe haal jij nog je accu uit je telefoon in 2024? Dat kan bij een merk als Fairphone uiteraard, maar dat is een zeldzaamheid helaas. Hopelijk komt dat met right to repair straks weer goed, en gaan we dat steeds weer meer zien. Nu is het vrij hopeloos.
Tegen de tijd dat moderne accu's vervangen moeten worden hebben de meeste telefoon al andere klachten. Het grootste probleem bij draagbare producten zijn soldeerverbindingen die door schokken en temperatuurwisselingen veel te leiden hebben. Daarom is de levensduur van een telefoon ook korter dan die van andere elektronica. Nadeel van verwisselbare accu's is dan weer dat je grotere telefoons krijgt met rammelende onderdelen na korte tijd. Denk aan afstandsbedieningen. Na een maand rammelt dat klepje, zelfs als je m nog nooit hebt opengemaakt.
Ik gebruik nog steeds mijn telefoons uit 2018 en 2019 doen het prima maar de accu duur is wel veel beperkter. Maar ik ben gelukkig niet verslaafd dus gaan ze 1 ipv 4 dagen mee.
Waarom moeten we aan een afstandsbediening denken terwijl telefoons ze zelf hadden. Heb zelfs 20jaar oude telefoons waarvan de batterijklep niet rammelt.
Dat zal echt wel meevallen.
Er zijn genoeg bluetooth apparaten die op een kleine CR32 batterij meer dan een jaar meegaan.
Dat het ongewenst is anders.
Dat zal wel meevallen, het zal misschien een paar procent op een paar maanden zijn, of nog minder. Bovendien zal de accu nooit echt naar 0% ontladen door zaken die stroom blijven verbruiken, daar wordt die wel tegen beschermt. Dan blijft alleen het zelf ontladen van de accu over, wat ook gebeurt als de accu niet in de telefoon zit.
Samsung heeft deze optie al voor hun toestellen sinds 2020.
(weet niet of het voor al hun modellen is maar in ieder geval voor de Galaxy S serie)

Je kunt zelf kiezen of je het aan of uit zet.
Dat is bij telefoon offline, niet bij telefoon uitgeschakeld
Geen enkele Samsung telefoon (en elk ander merk Android telefoon) heeft deze optie nog, de huidige mogelijkheid om je telefoon te zoeken werkt alleen als de telefoon aan staat.
dit kost verwaarloosbaar hoeveelheid energie. Het is bluetooth low-energy. De draadloze techniek van nu is zo zuinig dat apparaten jaren kunnen communiceren op een enorme kleine capaciteit accu,
iPhones hebben dit systeem aan een tijdje. Werkt op dezelfde manier als AirTags. Die doen meer dan een jaar op een knoopcel.

Dat loopt dus wel los.
Nadeel dit kost waarschijnlijk alleen maar accu en gaat denk ik ten koste van de accuduur
Ik denk niet dat je je druk hoeft te maken over het accu verbruik. Dit is basically hetzelfde als een AirTag, een simpele BTLE chip die eens in de zoveel tijd een advertisement stuurt. Zo'n ding draait makkelijk een jaar op een CR2032, die hebben een capaciteit van zo'n 220mAh. Als deze telefoon een vergelijkbare accu krijgt als de Pixel 6 zou deze feature er zo'n 20 jaar over doen om de accu leeg te trekken.
Capaciteit in mAh heeft alleen niet zoveel zin als je de werkspanning niet weet. Vergelijking in Wh is denk ik makkelijker.

Met 0,675 Wh is een Cr2032 natuurlijk niet heel groot

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 17 maart 2024 15:24]

CR2032 is 3V , telefoons over het algemeen 3.7V dus het zal nog iets meer zijn als 20 jaar.
Bluetooth Low Energy (BLE) kost bijna geen energie. BLE kan jarenlang werken op een simpele knoopcel batterij!
Bij gebruik van jou telefoon accu zal jij in jou leven niet meer meemaken dat je de batterij weer op zou moeten laden door het gebruik van alleen BLE.

Je kunt hierdoor eigenlijk wel stellen dat 27/7 BLE aan geen (noemenswaardige) energie kost.

Het zal zelfs nog jaren werken bij een lege telefoonbatterij!
Telefoons schakelen zichzelf namelijk al uit voordat de batterij echt helemaal leeg is.
BLE kan dan nog steeds jaren gewoon doorwerken van de resterende energie in de batterij.

[Reactie gewijzigd door Sjoerd1 op 17 maart 2024 12:33]

Waarschijnlijk zal dit geen problemen opleveren. Samsung heeft dit namelijk al lang ingebakken via SmartThings Find

https://smartthingsfind.samsung.com/

Dit werkt ook als de telefoon uit staat. Ik heb op deze wijze mijn gestolen telefoon kunnen volgen nadat hij was uitgeschakeld.
Ik weet zelfs precies in welk huis hij is. Onderzoek van de politie loopt nog.
Tegen diefstal zal het in ieder geval niet werken.. Elke dief zal de telefoon direct in een Faraday-bag stoppen (als ze dat nu al niet doen).
en dan? Het ding moet er een keer uit.
Ik snap het punt verder, want je telefoon ben je kwijt.
En dan duikt je telefoon op aan de andere kant van de wereld en resetten ze hem. En ook al resetten ze hem niet, dan nog: wat ga je kunnen doen aan de andere kant van de wereld?
Ja, daarom zeg ik, ik snap het punt. Telefoon is weg.
Maar bij de FindMy optie van bijv. Apple kun je op de telefoon op afstand alsnog een Activation Lock zetten waardoor de telefoon onbruikbaar wordt.
Wederom daar heb je dan nog steeds niks aan, want telefoon weg, maar het wordt wel onaantrekkelijker om ze te jatten.
Ik ga er even van uit dat dit bij Android ook kan.

edit:
nog even een disclaimer. Ik weet weinig van de activation lock dus als ik nu om de oren geslagen wordt met het feit dat het een eitje is dit te verwijderen, dan zal ik dat accepteren :)

[Reactie gewijzigd door YellowCube op 16 maart 2024 11:52]

Dat moet er wel een device met internet in de buurt zijn waarmee het Android toestel verbinding via bluetooth kan maken.
En (voor zover ik weet) heeft Android geen activation lock zoals Apple, hij zit alleen gekoppeld aan een google account die te omzeilen is.
Androids zijn een stuk minder locked down, dus zelfs als de activation lock ervoor zorgt dat het moederbord niet bruikbaar is kun je wel alle reserve onderdelen gebruiken, waaronder scherm, batterij, camera’s… bij iPhones zijn die allemaal locked down bij een bepaald moederbord, en dus (minder makkelijk) te gebruiken als reserve onderdelen voor andere telefoons.
Das veel te veel werk. Telefoons worden gewoon gereset en in NL weer verkocht. Daar zou dit redelijk effectief tegen kunnen zijn. Maar ook daar verzinnen ze vast wel weer iets op.
Oké, maar dan nog moet je er wel snel bij zijn. Als je telefoon wordt gestolen in Amsterdam en ze rijden binnen het uur alweer naar Eindhoven, dan wordt het nog wel wat. De politie gaat geen onmiddellijke klopjacht beginnen op basis van een gestolen smartphone. En tegen de tijd dat ze in Eindhoven zijn is de telefoon al gereset.
Deze locatiedienst werkt met bluetooth, dus zodra die dief buiten bereik is van een detector die door de eigenaar van de gestolen telefoon wordt gebruikt, heeft deze er niets meer van te vrezen.
Een telefoon pakken en je snel uit de voeten maken is voldoende. Aan het einde van de straat ben je veilig voor deze detectiemethode.
Klopt. Daar is het dan ook niet voor bedoeld. Het is bedoeld voor als je je toestel kwijt bent en hem niet kunt vinden.
Alsof de politie werk gaat maken van een melding 'mijn telefoon in gestolen, dit is het imei en via tracking weet ik waar waar hij is.'
Of zelf even langs gaan of in het land waar hij zit en aanbellen of kloppen en ophalen
De wereld is groter dan Nederland. In andere landen wordt het wel serieus genomen.
Ik denk dat je de gemiddelde telefoondief een beetje overschat.
Ik heb locatie services alleen aan als ik navigeer, dan heb ik het nodig. Als m'n telefoon kwijt is of gejat wordt is dat gewoon pech.

Ik ga niet mn locatie 24/7 delen voor iets wat je in de laatste 20 jaar 1x keer gebeurt is. Om over het batterijgebruik nog maar te zwijgen.

Sowieso, hoeveel stroom gaat dit gebruiken, hoe snel is de batterij gewoon echt leeg?
Ik vermoed dat via plotting door websites zij (en daarmee Google) altijd kunnen bepalen waar jij je bevindt. Het is dan via een andere route maar ongetwijfeld heb je de cookies en voorwaarden geaccepteerd waardoor er gewoon via een andere route toestemming is verkregen voor locatiebepaling.
Ik heb locatie services alleen aan als ik navigeer, dan heb ik het nodig. Als m'n telefoon kwijt is of gejat wordt is dat gewoon pech.

Ik ga niet mn locatie 24/7 delen voor iets wat je in de laatste 20 jaar 1x keer gebeurt is. Om over het batterijgebruik nog maar te zwijgen.

Sowieso, hoeveel stroom gaat dit gebruiken, hoe snel is de batterij gewoon echt leeg?
Plaatsbepaling is een stuk zuiniger geworden, in mijn ervaring is het zuinig genoeg dat je het altijd aan kan laten staan als je toch dagelijks je telefoon oplaadt. Ik heb een googlevrije telefoon en ik vertrouw er op dat die mijn locatie niet naar Google stuurt. Dat mijn telefoon weet waar het ding is hoeft nog niet te betekenen dat anderen het ook weten. Ik hou het zelf wel bij op mijn eigen server maar daar kan niemand anders bij.

In praktijk raak ik mijn telefoon vooral thuis kwijt en is het genoeg om de telefoon een keertje te laten rinkelen, daar heb ik ook een simpele app voor. Buitenshuis gebruik ik een eenvoudige tracker die aan mijn sleutelbos hangt. Mijn telefoon en sleutelbos houden elkaar in de gaten en als ze elkaar te lang niet zien beginnen telefoon en sleutelbos te piepen. Dan weet ik dat ik niet meer dan een paar minuten van mijn telefoon (of sleutels) af ben en ik kan meestal wel bedenken waar het fout is gegaan.
Dan kan je de telefoon nooit meer echt uitzetten? En dus ook niet in vliegtuigmodus of snachts voor een Stralingsvrije kamer?
Tuurlijk wel, functie uitzetten en klaar.
Aangenomen dat je dit daadwerkelijk uit kan zetten.
Nu neem jij aan dat het er al niet stiekem jaren in zit }> :+

Snap echt niet dat mensen doen of ze nu ergens wel vertrouwen in hebben en morgen ineens niet meer. Dan vertrouw je het nu eigenlijk ook al niet maar ben je jezelf nog voor de gek aan het houden oid?
Snap echt niet dat mensen doen of ze nu ergens wel vertrouwen in hebben en morgen ineens niet meer. Dan vertrouw je het nu eigenlijk ook al niet maar ben je jezelf nog voor de gek aan het houden oid?
Zo gaan mensen met traumatische situaties om als ze niks te kiezen hebt. Als je gedwongen bent de situatie te accepteren gaan je hersenen op zoek naar een manier om het voor jezelf goed te praten zodat je je angst/trauma niet hoeft te confronteren. De gijzelnemers zijn eigenlijk aardige jongens, de dictator bedoelt het echt goed, het waren educatieve tikken, de censuur is er om mij te beschermen, het had nog veel erger kunnen zijn...
Zo ook alle gedoe rond Google, Facebook en de rest van big-tech. Mensen beseffen onderbewust heel goed dat ze in praktijk weinig te kiezen hebben. Deze bedrijven hebben grote controle over de hele techstack en kunnen doorvoeren wat ze willen, gebruikers gaan toch niet weg en verzinnen dan zelf wel smoesjes om zichzelf wijs te maken dat ze er zelf voor kiezen.

Zolang het nog toekomstplannen zijn geven mensen hun eerlijke mening, zodra ze er aan vast zitten wordt een manier gezocht om de realiteit minder pijnlijk te maken.

Ik probeer niet te zeggen dat mensen dom zijn of zo iets. Een positieve kijk op het leven is een goede overlevingsstrategie, met angstig in een hoekje zitten bereik je niks, zeker als er toch niks te kiezen is. Dan kun je het beter accepteren en je energie richten op dingen waar je wel invloed op hebt. Dat is ook waarom op sites als Tweakers anders naar dit soort zaken gekeken wordt. Wij zijn beter dan gemiddeld in staat om zelf te kiezen om (geen) gebruik te maken van bepaalde producten of features.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 16 maart 2024 13:02]

Helemaal mee eens, maar er is nog zoiets als groepsdruk, zeker in relatie tot social media. Toen onze kinderen jong waren stonden wij ze niet toe om ook maar iets van de gelegaliseerde spyware (toen nog) van facebook op hun smartphone te installeren, ook dus geen Whatsapp (voor de klas groepsapp). Ondanks dat juf en meester bijna eisten dat onze kinderen dat moesten installeren en daarvoor ook nog eens ouders/ klasgenootjes op een misselijke manier hiervoor gingen inzetten,

Dat overheden meer en meer van ons willen weten en big tech hiervoor inzetten is al jarenlang een enge ontwikkeling, zeker als het ook nog eens selectief wordt toegepast

[Reactie gewijzigd door litebyte op 16 maart 2024 14:24]

Er is een keuze die je maakt - en die is blijkbaar dat het nadeel (van de tech giganten) niet opweegt tegen de voordelen. Maar doe nou niet alsof FB etc gebruiken een soort latente marteling is die men voor zichzelf met tegenzin goedpraat.

De meeste mensen zijn trouwens in hun daadwerkelijke acties een stuk minder verstandig en principieel dan ze in theorie denken te zijn. Niemand die The Social Dilemma heeft gezien zou zijn kinderen aan de telefoon moeten laten. Kinderen - hoegenaamd de belangrijkste mensjes voor wie je alles overhebt. Jaja... men vindt er anders wel heel gemakkelijk allerlei excuusjes voor om vooral niks te doen. Behalve zeiken, natuurlijk.
Er is een keuze die je maakt - en die is blijkbaar dat het nadeel (van de tech giganten) niet opweegt tegen de voordelen. Maar doe nou niet alsof FB etc gebruiken een soort latente marteling is die men voor zichzelf met tegenzin goedpraat.
Nee, de meeste mensen hebben die keuze niet echt. Zelfs als je zelf niet op FB komt dan kun je niet voorkomen dat FB een profiel van je opbouwt op grond van informatie die andere delen. Als je het toch niet kan tegenhouden dan kun je maar beter gebruik maken van de voordelen die er zijn.

Mensen worden tegen elkaar uitgespeeld, misschien niet opzettelijk maar wel in praktijk. Als de voetbalclub van de kinderen besluit informatie op FB te zetten dan moet iedereen kiezen of ze de kinderen van voetbal afhalen of toch maar weer FB te gebruiken of iedere keer extra moeite doen (bv iemand bellen om de info te krijgen). Als dat één keer gebeurt is het een speldenprikje waar je wel mee kan leven, maar het blijft niet bij één keer, voor veel mensen speelt het verschillende keren per dag. De meeste kantoorbanen verwachten bv dat je producten van MS, Apple en/of Google gebruikt. Je moet behoorlijk sterk in je principiële schoenen gaan omdat dat te kunnen weigeren als het betekent dat je geen geschikt werk kan vinden.
De meeste mensen zijn trouwens in hun daadwerkelijke acties een stuk minder verstandig en principieel dan ze in theorie denken te zijn. Niemand die The Social Dilemma heeft gezien zou zijn kinderen aan de telefoon moeten laten. Kinderen - hoegenaamd de belangrijkste mensjes voor wie je alles overhebt. Jaja... men vindt er anders wel heel gemakkelijk allerlei excuusjes voor om vooral niks te doen. Behalve zeiken, natuurlijk.
Dat klopt, mensen zijn zwak, maken compromissen en leven niet volgens hun idealen. Zo zijn mensen. Je kan niet van mensen verwachten dat ze zich als robots gedragen. Als mensen zich tegenover hun eigen kinderen al niet perfect gedragen dan kúnnen ze blijkbaar niet beter. Je kan het dan wel 'zeiken' en 'excuusjes' noemen maar zo zijn wij mensen nu eenmaal, helaas.

Het is een mooi ideaal om naar te streven maar je kan mensen er niet op afrekenen dat ze niet echt zo zijn.
Kinderen en telefoons zijn een prima voorbeeld. Daar is al een hoop discussie over geweest en iedere ouder die ik ken worstelt met hoe ze er mee om moeten gaan. Helemaal verbieden heeft geen zin zolang de rest van de klas zo'n ding bij zich heeft krijgen ze er toch wel mee te maken. Zelfs als je het uitstelt komt er toch een moment dat ze volwassen worden en er mee moeten omgaan.
allerlei excuusjes voor om vooral niks te doen. Behalve zeiken, natuurlijk.
Mensen zijn groepsdieren, geen robots. We lossen problemen samen op. Praten over onze problemen, groot en klein, is deel van onze aard. Wij kunnen alleen niet bepalen welke kant de kudde op gaat en we kunnen ook niet zonder de kudde. Om de wereld te veranderen moeten we eerst elkaar overtuigen en dat gaat samen met een hoop geklets en veel mooie woorden.

Het zou misschien mooi zijn als we echt rationeel waren maar het is gewoon niet zo. Verwachten dat mensen zich 100% rationeel verdragen is dus onmenselijk. Onmogelijke verwachtingen stellen en mensen daar dan op afrekenen is een vorm van mishandeling. Nee, het is niet de ergste vorm en we kunnen daar mee omgaan en nog steeds een gelukkig leven hebben maar de fout zit niet bij de mens maar bij het bedrijf dat gebruik maakt van menselijke zwakte.
Telefoons zijn al jarenlang te peilen zonder dat deze aan hoefde te staan.
Stralingsvrije kamer? Succes daarmee
kooi van faraday hoesje, stalen doos?
Ben ik mee bekend, maar wie heeft dat in zijn slaapkamer..
Jeetje meneetje, 84 euro voor een telefoonhoesje om hem "stralingsvrij" te maken.... Blijkbaar kost het wat tegenwoordig om een volwaardige digibeet te zijn..... 8)7
Kom op, ik heb ten alle tijde een rol aluminiumfolie op mijn nachtkastje liggen!
Dat kon je wel vrij lang niet. Er liepen zeer waarschijnlijk altijd kleine dingetjes als een klok en zo.

Apple heeft dit aan een tijdje in iPhones zitten. Het betreft hier de UWB-zaken die ook in AirTags gebruikt worden. Het wordt dan gebruikt voor als je je toestel kwijt bent en de batterij ‘leeg’ is.
Een AirTag doet het meer dan een jaar op een knoopcel. Kun je nagaan hoe lang een telefoon op die manier op ‘reststroom’ vol moet kunnen houden.

Op een iPhone kun je de functionaliteit overigens uitzetten als je het niet wilt.
of snachts voor een Stralingsvrije kamer?
Dus jouw kamer is compleet gelijnd met dikke platen lood, meerdere soorten lagen ijzer (staal en derlijke), zodat je zowel een faraday cage hebt, als een plek waar écht geen straling doorheen komt. Vervolgens zonder stroom, want ook stroomkabels zenden straling uit. Geen ramen, want dat houd straling ook niet tegen. Ook deuren moeten voorzien zijn van dikke lagen lood.

Vervolgens heb je dus een isolatiekamer die extreem duur is.

Heb je dit? Nee? Oke, dan hoef je je ook geen zorgen te maken over dat beetje straling van je telefoon.
En natuurlijk zijn alle metalen en overige materialen zorgvuldig gezuiverd van alle radioactieve isotopen die er van nature in zitten.
(Een slecht geventileerde nieuwbouwhuis kan makkelijk meerdere keren dan de toegestane hoeveelheid straling bevatten door radioactief Radon-gas, dan van nature in gips zit.)
Je weet dat er meer straling is dan van een telefoon, al voor je het over de optie heb in dit artikel?
Wat zijn precies wetenschappelijk bewezen voordelen van een 'stralingsvrije kamer'?
Dat je er geen radio signalen van buiten kunt ontvangen. Dus geen AM/FM, DECT, GSM/UMTS/LTE/5G, tenzij je een zender naar binnen brengt. Natuurlijk is een stralingsvrije kamer niet meer stralingsvrij als er een telefoon in de kamer aan is. Of niet volledig uit zoals nu met "Powered Off Finding" de bedoeling is. ("niet helemaal off" zou een betere naam zijn, want dat is wat het is)

In een volledig stralingsvrije kamer kun je ook geen 230V stopcontacten hebben, vanwege de 50Hz en vanwege de antenne werking van elektriciteitskabels. Heb je toch stoom nodig wordt dat galvanisch gescheiden, gefilterd en afgeschermd naar binnen gebracht.

Op technische universiteiten of onderzoeksinstellingen hebben ze vaak van dat soort kamers, voornamelijk om onderzoek naar straling te doen zonder verstoring buiten het experiment om.
Kleinere variant is de shielded-box, voor veel testen heb je geen hele kamer nodig.
Uit nieuwsgierigheid.
Ik heb even geen idee, en heb het ook niet opgezocht, maar levert een standaard passieve ook straling wanneer deze alleen maar luistert?
(En met passieve antenne bedoel ik dus alles behalve ‘radardectortordetectors’ en dergelijke apparaten. Dus mogelijk gebruik ik een verkeerde term.)
Alle straling die de antenne absorbeert zal die ook weer (in dezelfde vorm, of in warmte) uitstralen. Dus de straling kan hooguit hetzelfde energie-niveau als de ontvangen straling hebben (helaas dus geen perpetuem mobile).
Helder, en verbazingwekkend logisch 😊
Thanks! 😊
Of in elektrisch signaal op de aansluit kabel.
Met die maatregelen is je kamer echt verre van stralingsvrij. Neem eens een lesje over wat straling is zou ik zeggen.

Op die kamers bij uni's proberen ze signalen van buitenaf op bepaalde frequenties te blokkeren. Die zijn ook niet stralingsvrij en dat is het doel ook niet.
Als je AC prik nodig hebt ben je niet meer stralings vrij idd. Ligt eraan wat je doel is of dat erg is.
Als je muren, vloeren of een plafond hebt ben je niet meer stralingsvrij, als je zelf in die kamer bent is die niet meer stralingsvrij, als je lucht hebt in de kamer is die niet meer stralingsvrij.

Je kan hoogstens signalen blokkeren, maar je krijgt een kamer never nooit niet stralingsvrij.
Wat dacht je van lichtbronnen :? Licht is ook elektromagnetische straling.
Stralingsarm is een betere term idd.
Dus het stroom van een magnetron wordt "galvanisch gescheiden, gefilterd en afgeschermd naar binnen gebracht."? Dat is ook gewoon een kleine kooi van Faraday.
Dan hebben je buren een modem aan en misschien nog 1 a 2 wifi boosters, heb je daar de 2.4 en 5ghz straling van.
Je kan je mobiel wel uit zetten, maar de zendmasten 'stralen' toch ook naar je huis op diverse frequenties.
Een echte stralingsvrije kamer? Succes ermee.
Ik weet niet wat het voordeel zou zijn behalve het risico niet nemen wat je met een niet stralingsvrije kamer neemt. Bijvoorbeeld:
Conclusion: Long-term exposure of 2.4 GHz RF may lead to adverse effects such as neurodegenerative diseases originated from the alteration of some miRNA expression and more studies should be devoted to the effects of RF radiation on miRNA expression levels.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25775055/
Artikelen waaraan Kegin meewerkt hebben altijd óf een negatieve conclusies, óf zijn niet conclusive, ongeacht het spectrum waarin gekeken wordt. Verder valt ook het lage aantal proefdieren op in bijna alle studies.

Een betere bron die diverse studies vergelijkt kun je vinden in
Wi-Fi Technology and Human Health Impact: A Brief Review of Current Knowledge
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9287836/

Hieruit kan je concluderen dat onderzoek naar RF impact op gezondheid op z'n best niet massaal reproduceerbaar is.
Wat is de betrouwbaarheid van een random document van PubMed?
Ik hecht meer waarde aan een gepubliceerd onderzoek dan een willekeurige reactie op tweakers zonder onderbouwing. Blijkbaar heeft iemand zicht de moeite genomen om een onderzoek op te zetten, uit te voeren en te publiceren. Die personen kunnen natuurlijk dit werk niet goed hebben uitgevoerd of de foute conclusie trekken uit de resultaten. En ik zal niet zelf de moeite gaan nemen om een eigen onderzoek op dit vlak uit te voeren. Mocht er ooit iemand een stralingsvrije kamer gebruiken zal dit mogelijk onderbouwt zijn met dit soort onderzoeken, ook al zijn er meer resultaten die aantonen dat zo'n kamer niet noodzakelijk is. En blijkbaar is er altijd meer onderzoek nodig, dus tot die tijd blijft zo'n persoon mogelijk lekker op zijn kamer zitten. Ook al kan ik zelf geen goed argument bedenken waarom dit nodig zou zijn.

[Reactie gewijzigd door tedades op 17 maart 2024 02:59]

Tja. Volgens mij moet je dan wel met je bek op je AP liggen slapen.

Daarnaast is in de EU de hoeveelheid straling per AP nogal gereguleerd. Meer dan in de US. Dus of dit soort conclusies überhaupt zo maar getrokken mogen worden voor hier in NL.... weet niet hoor.

[Reactie gewijzigd door spokje op 16 maart 2024 21:15]

Een stralingsvrije kamer bestaat niet. Er is altijd nog de natuurlijke, aardstraling.
Gemoedsrust en daardoor een goede nachtrust, wanneer je je door pseudowetenschappers allerlei angsten voor straling zijn aangepraat. Dan maakt het ook niet zoveel uit of de maatregelen die je treft daadwerkelijk doeltreffend zijn, of dat ze je alleen doen geloven dat ze werken.

Maar waarschijnlijk heb je je dan nog een aantal angsten aan laten praten, waarvan je alsnog wakker ligt.
Stralings vrij?
Telefoon gewoon niet meenemen en gewoon gaan slapen!
Democratie gaat onze privacy niet redden. Met maarliefst -10 op jouw post en -27 op de mijne heeft de kudde er blijkbaar een stem voor het inleveren van privacy.
8)7
Ben benieuwd hoe goed dit werkt met een lege telefoon accu.
Je accu is nooit helemaal leeg als je "accu leeg is", tenminste bij mijn iPhone niet.
Als ie echt he-le-maal leeg is, dan zal het niet werken natuurlijk. Maar als de telefoon zichzelf uitgezet heeft is er meestal nog wel een restje accu over voor "essentials", als het apparaat daar rekening mee houdt. Op iPhone bijvoorbeeld blijft dezelfde feature ("Find My") +/- 24 uur werken nadat het apparaat is uitgeschakeld. (En voor mensen die het niet wisten: Express Cards werken nog +/- 5 uur na een 'dode' accu.)
Ik krijg een naar gevoel van dit soort functies. Persoonlijke (meta)/data is kennelijk goud waard. Twee jaar geleden har Rob Braxman hier al een soortgelijke podcast over. Interessant om te zien.
https://odysee.com/@RobBr...q4oDepbewXvutq99YC5ovttnd
Zo vaak heb ik m'n telefoon niet uitstaan, dus zelf heb ik er niet heel veel nut voor. Maar als ik dit zo lees, word het wellicht tijd voor een loden doos, waar ik het ding in kan steken als het een keer zo ver is.

Ik ben m'n toestel ook verder nooit kwijt. Ik heb het ding altijd op zak, of ik weet exact waar ik het ding heb neergelegd. Dus ik zou deze functie niet echt nuttig vinden.
De enige oplossing is openbreken en twee draadjes naar buiten, en tussen de accu en de rest een echte aan/uit schakelaar zetten.
Voorspelling: volgens mij zal dit vooral gaan werken als een Tile tracker. MAW Je hebt vooral andere devices nodig die deze kunnen pingen. Vooral handig tegen zakkenrollers die je tel gelijk uitzetten

Maar weer minder bruikbaar als straks (wat ook dikke bs is) je verplicht vanuit de EU een te makkelijk open te maken telefoon hebt en de batterij er door een zakkenroller dus zo uit kan worden gehaald.

[Reactie gewijzigd door LNDN op 16 maart 2024 19:57]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee