RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

PVV bij minder debatten dan andere grote fracties in Tweede Kamer

De fractie van de PVV tijdens stemmingen in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

De PVV is nu ruim drie maanden de grootste partij in de Tweede Kamer, maar doet aan minder debatten mee dan de andere grote partijen. Dat blijkt uit gegevens van de Tweede Kamer die RTL Nieuws heeft opgevraagd. Uit de data blijkt dat het voor de grote winnaar van de verkiezingen soms nog zoeken is.

Van de grote partijen waren Kamerleden van GroenLinks-PvdA bij 91 procent van de debatten aanwezig, gevolgd door de VVD (89 procent), NSC (89 procent), D66 (78 procent) en PVV (68 procent).

Verantwoording 

RTL Nieuws heeft bij de Tweede Kamer opgevraagd welke Kamerleden door de griffier zijn geregistreerd als deelnemer bij vergaderingen, wetgevingsdebatten, tweeminutendebatten, interpellatiedebatten, dertigledendebatten en overige debatten. Op basis van verslagen zijn bijdragen van Kamerleden tijdens het vragenuur daaraan toegevoegd.

Het gaat om de periode na de installatie van de nieuwe Tweede Kamer: 6 december 2023 t/m 7 maart 2024. 

Zes PVV'ers en één VVD-Kamerlid woonden de eerste drie maanden nog geen enkel debat bij. Bij de VVD gaat het om Sophie Hermans. Zij verklaart desgevraagd dat ze nog niet bij een debat is geweest omdat ze waarnemend fractievoorzitter is. En dat is een drukke baan, omdat fractievoorzitter Dilan Yeşilgöz bezig is met de formatie én demissionair minister van Justitie en Veiligheid is. "Ik doe heel veel dingen voor onze fractie achter de schermen." 

Daarnaast is er op de portefeuille van Hermans, medische ethiek, nog geen debat geweest. "Ik vind het leuk om te doen, het is ook een heel belangrijk onderdeel van ons werk, maar het is niet het enige." 

Laten zien

Ook nieuwkomer Maikel Boon (PVV) woonde sinds de verkiezingen, hoewel hij staat te popelen, nog geen debat bij. En dat vindt hij jammer. "Je wilt natuurlijk laten zien wat je echt kunt." Tot nu toe besteedde hij zijn tijd aan 'inlezen, schriftelijke vragen, voorbereidingen, heel veel rapporten lezen en collega’s ondersteunen'.

Léon de Jong is al jaren Kamerlid voor de PVV. Deze week voerde hij pas zijn eerste debat na de verkiezingen. Dat ligt volgens De Jong ook aan de fors grotere fractie van zijn partij en daardoor voor hem een kleinere portefeuille. "Ik had eerst pensioenen en armoede, een heel grote portefeuille. En nu mag ik het delen, dus dan moet je af en toe op je beurt wachten."

Geen
Lees ook:
Geen premier Wilders, maar wie komt er dan wel in het Torentje?

De komende weken verwacht de PVV'er wel dat er meer debatten voor hem op de agenda zullen staan. "We werken allemaal kei- en keihard." Volgens De Jong probeert zijn partij wel bij alle debatten te zijn, 'zodra het kan, dan kan het'. "Soms zijn er andere werkzaamheden, op dat moment moet je een afweging maken wat belangrijker is."

Naast De Jong en Boon voerden PVV'ers Maeijer, De Vree, Smitskam en Van den Born de eerste drie maanden nog geen debat.  Die afwezigheid leidt ook tot kritiek. Zo deed de partij een week geleden tijdens een commissiedebat over dierenwelzijn, een belangrijk thema voor de partij, niet mee. "Gaat de grootste partij nog inbreng leveren?" vroeg Laura Bromet van GroenLinks-PvdA zich tijdens het debat af. Ook donderdagavond bij het grote Oekraïne-debat bleef het vak van de PVV leeg. Kamerlid Raymond de Roon was ziek, maar de fractie van 37 Kamerleden stuurde geen vervanger. 

'Aanwezigheid bij debatten is basis van het Kamerwerk'

"De PVV kampt met een groeistuip, met twintig nieuwe Kamerleden", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Je ziet dat die PVV'ers nog soms wat onwennig en zoekende zijn in het Kamergebouw. Maar groeipijn is geen excuus voor afwezigheid bij debatten. Juist een grote fractie kan meerdere Kamerleden op hetzelfde dossier zetten."

"Tegenstanders maken graag een punt van de afwezige PVV’ers, zo bleek tijdens het grote Oekraïne-debat donderdagavond. Aanwezigheid bij debatten is de basis van het Kamerwerk. Voor elke partij, maar zeker voor de grootste fractie, die straks ook onderdeel wil zijn van een rechtse coalitie."

Vaakst aanwezig

Van de kleine partijen met drie zetels is de ChristenUnie het vaakst aanwezig. ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis en D66’er Joost Sneller voerden de meeste debatten. Beiden waren 29 keer aanwezig.

Of Grinwis vreest voor de kwaliteit van debatten, met 29 in drie maanden? "Ik vond het niet heel veel. Ik heb gewoon lekker gewerkt. Wat wel natuurlijk een risico is, is dat als je lid bent van een kleine fractie en heel veel onderwerpen maar een beetje kunt aanraken, je er te vluchtig doorheen gaat. Maar dat gevoel heb ik zelf niet."

Forum voor Democratie was bij 18 procent van de debatten aanwezig en is daarmee de hekkensluiter.

Alle cijfers

Drie weken na publicatie van dit artikel liet de PVV weten toch bij een aantal tweeminutendebatten in de plenaire zaal te zijn geweest, maar de PVV-Kamerleden hebben geen inbreng geleverd. In de officiële registratie van de Tweede Kamer wordt een zwijgend Kamerlid niet geregistreerd als deelnemer aan het debat. RTL Nieuws heeft de telling van Kamerleden op verschillende manieren berekend. Ook als de tweeminutendebatten niet worden meegeteld als categorie, is de PVV minder aanwezig dan andere grotere fracties.

De complete telling, mét en zonder de tweeminutendebatten: 

Partij Alles Percentage Alles (excl 2 min) Percentage
GroenLinks-PvdA 139 91% 116 94%
VVD 136 89% 114 93%
NSC 135 89% 116 94%
D66 119 78% 104 85%
PVV 104 68% 96 78%
BBB 87 57% 74 60%
CDA 75 49% 68 55%
SP 69 45% 64 52%
ChristenUnie 69 45% 62 50%
SGP 61 40% 54 44%
DENK 47 31% 41 33%
PvdD 41 27% 34 28%
Volt 30 20% 28 23%
JA21 28 18% 25 20%
FVD 28 18% 26 21%
TOTAAL 152   123  

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS