Chantal heeft MS en is uitbehandeld in Nederland, Mexico biedt hoop

BIDDINGHUIZEN • Vr 15 maart 2024 | 16:52 • Vrijdag 15 maart 2024 | 16:52

Een behandeling in Mexico kan het leven van de 43-jarige Chantal Kuiper uit Biddinghuizen aanzienlijk verbeteren. Ze heeft een progressieve vorm van MS en wil een stamceltransplantatie ondergaan. In Nederland komt ze daarvoor niet in aanmerking. De kosten van 65.000 euro, wat zo'n behandeling in Mexico kost, worden door de zorgverzekeraars niet vergoed. Chantal probeert nu dat geld zelf bij elkaar te krijgen.

Drie jaar geleden kreeg ze de diagnose MS. Dat heeft enkele jaren geduurd voordat artsen daar achter kwamen. Er werd telkens een verkeerde diagnose gesteld en Chantal werd van het kastje naar de muur gestuurd. Totdat een MRI-scan uitwees dat Chantal een progressieve vorm van MS heeft. Een vorm waarbij ze razendsnel aftakelt en in een rolstoel terecht is gekomen. Slapen doet Chantal in een speciaal bed in de woonkamer naast de bank.

MS staat voor multiple sclerose. Het is een aandoening van het zenuwstelsel. Daardoor worden spieren niet of niet goed aangestuurd worden. Het is niet te genezen. Maar er zijn volgens Chantal wel behandelingen die het ziekteproces vertragen, of zelfs verbeteringen kunnen veroorzaken. Zo'n behandeling wordt in Mexico gegeven en daar wil ze dolgraag naartoe. In Nederland bestaan vergelijkbare behandelingen, maar op zeer beperkte schaal. Voor haar is hier geen hoop meer.

Zware behandeling
Genezen zal Chantal niet, maar de kans dat de achteruitgang van haar lichaam stopt en dat ze zelfs vooruitgang weet te boeken is volgens haar heel groot. De behandeling is erg zwaar. Het gaat samen met een zware chemokuur die heel veel cellen dood maakt. Chantal zal daarvoor een tijd in isolatie moeten. Daarna maakt het lichaam nieuwe en goede cellen aan. Die veroorzaken een grote verbetering, is de bedoeling.

Dochter
"Ik wil leven en mijn dochter van zes op zien groeien", zegt Chantal. "Mijn dochter heeft een moeder nodig en ik wil er voor haar zijn". Dat is voor Chantal de belangrijkste reden waarom ze de zware behandeling wil ondergaan. "En ik wil gewoon oud worden", voegt ze er aan toe. De resultaten bij andere MS-patiënten die een stamceltransplantatie hebben ondergaan zijn volgens Chantal goed te noemen.

Ze kent mensen die daardoor niet meer gebonden zijn aan hun rolstoel. Ook zijn er MS-patiënten die weer konden sporten. Maar de realiteit is wel dat een behandeling niet altijd aanslaat. Die kans is volgens haar lang niet zo groot als de kans dat ze er toch baat bij zal hebben.

'Liefst morgen al'
"Bijna wekelijks gaan mensen vanuit Nederland naar Mexico toe om behandeld te worden". Dat zijn volgens Chantal mensen die in Nederland niet verder behandeld worden. Op de vraag wanneer ze naar Mexico wil voor zo'n behandeling is haar antwoord "gisteren". "Het liefst zou ik morgen op het vliegtuig stappen om die behandeling te doen."

Chantal is een crowdfunding gestart en gebruikt Facebook, Instagram en TikTok om haar actie te promoten. Op die manier hoopt ze de nodige 65.000 euro bij elkaar te krijgen. Dat bedrag is grotendeels nodig voor de behandeling, maar ook de reis, verblijf en verpleegkosten worden daarvan betaald.

Wat als de actie niet lukt, wat is dan haar vooruitzicht? "Dan kom ik in een verzorgingshuis terecht, en daar ben ik nog echt veel te jong voor". Ook weet ze dat ze dan niet oud zal worden. Chantal woont nu nog thuis waar ze de nodige zorg krijgt. Ook haar man staat voor haar klaar. Ondanks deze zorg blijft ze snel achteruit gaan. De stamceltransplantatie is haar enige hoop.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel