Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Griekenland verbant ligbedden van stranden

  •  
15-03-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
29797 keer bekeken
  •  
36605418032_9a8a489518_k

© cc-foto: Jack Cousin

Griekenland heeft een nieuwe wet aangenomen die de tsunami aan ligbedden op strand moet indammen, meldt The Greek Reporter. Voortaan moet minstens 70 procent van het strand vrij zijn van ligbedden. In beschermde gebieden is het percentage hoger: 85 procent. Ook moet er minimaal 4 meter afstand zijn tussen de ligbedden en het zeewater. Zo moet de verwoesting van de magische Griekse stranden door drommen toeristen voorkomen worden.

Daarnaast komen er zogeheten 'onaantastbare stranden' in ecologisch rijke gebieden waar ligbedden totaal verboden worden. Een andere voorziening in de wet is dat minstens de helft van de Griekse stranden openbaar toegankelijk moet blijven. Daarmee moet voorkomen worden dat de toerismeindustrie het landschap totaal inpikt.

Er zit echter wel een adder onder het gras van de nieuwe wet van de rechtse regering. Bouwen wordt tot aan de vloedlijn toegestaan, tot groot verdriet van onder meer natuurbeschermers. In landen als Frankrijk en Spanje moet een strook van 100 tot 250 meter vrijgehouden worden om de vloedlijn te beschermen.

cc-foto: Jack Cousin

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.