Luca Mozzato verrast Dylan Groenewegen in chaotische Bredene Koksijde Classic
Foto: archief
vrijdag 15 maart 2024 om 17:14

Luca Mozzato verrast Dylan Groenewegen in chaotische Bredene Koksijde Classic

Luca Mozzato heeft de Bredene Koksijde Classic gewonnen. De Italiaan van Arkéa-B&B Hotels troefde Dylan Groenewegen verrassend af in een sprint van een vijftigtal renners.

Nervositeit bij de start in Bredene, want er stond heel wat wind aan de Belgische kust. In totaal moeten de renners 201 kilometer afwerken tussen Bredene en Koksijde, en met windkracht vijf vreesden veel ploegen voor een waaierpektakel. En dat is exact wat we kregen!

De Belg Mauro Verwilt (Tarteletto-Isorex) en de Nederlander Jasper Haest (VolkerWessels) waren de eerste aanvallers van de dag, die op die manier probeerden te anticiperen op een eventuele waaierkoers. En gelijk hadden ze, want nog geen half uur nadat ze er waren vanonder gemuisd, schudden de eerste ploegen aan de boom in een strook waar de zijwind vrij spel had. Het peloton brak verschillende malen in stukken en brokken, maar niemand was zinnens om daar al definitief door te zetten.

Jens Reynders (Bingoal WB), Matteo Milan (Lidl-Trek), Abram Stockman (TDT-Unibet) en Max Croonen – ploegmaat van Haest bij VolkerWessels – maakten vervolgens van een moment van windstilte gebruik om de sprong naar de twee leiders te maken. De zes mochten zo’n tweetal minuten wegrijden, maar de nervositeit ging nooit echt helemaal liggen in de grote groep.

Heuvelzone baart een muis
Te meer omdat er halverwege een heuvelzone lag te wachten die doet denken aan Gent-Wevelgem. Daar wachtten twee beklimmingen van de Kemmelberg (langs de twee verschillende kanten) en de Baneberg. Opvallend genoeg waren het op de eerste keer Kemmelberg de troepen van Intermarché-Wanty die de koers hard probeerden maken. Met vier zaten ze rond hun snelle man Gerben Thijssen, die nog goed mee naar boven ging ook. Al maakte Arnaud De Lie §Lotto Dstny) misschien nog het meeste indruk, net als Dries Van Gestel (TotalEnergies).

De Lie ging stevig te keer op de Kemmelberg – foto: Cor Vos

Boven was het tijd om de schade op te meten, en toen bleek dat er nog zo’n dertigtal renners de slag hadden overleefd. Echter was het ook nu lastig om de violen tussen de verschillende blokken gelijk te stemmen, waardoor er opnieuw een grote groep – met bijvoorbeeld Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla) – terug mocht komen. Maar dan kwam Kemmelberg nummer twee (langs de steilere kant) er nog aan. De Lie ontbond opnieuw zijn duivels, maar de Waal ging zo snel dat hij niemand mee kreeg. In de windzone vlak na de Kemmelberg zat het spel wél weer op de wagen.

Het was opvallend genoeg wachten op een valpartij van Baptiste Planckaert (Intermarché-Wanty) en Joshua Giddings (Lotto Dstny) op 75 kilometer van de streep, voor het peloton weer in verschillende stukken brak. Plots bleven er slechts een dertigtal renners over voorin, waarbij vooral Dries Van Gestel, Nils Politt (UAE Emirates) en de troepen van Lidl-Trek, Lotto Dstny en Intermarché-Wanty met de krachten woekerden. Van de snelle mannen waren ook Simone Consonni Arnaud De Lie, Gerben Thijssen, Paul Magnier (Soudal Quick-Step), John Degenkolb (Team dsm-firmenich PostNL) en Luka Mezgec (Jayco AlUla) in de eerste groep vertegenwoordigd.

Waaiers in De Moeren
Maar dan moest hét echte waaierspektakel nog beginnen, met een passage in de open vlakte van De Moeren als hoogtepunt. Politt voerde in eerste instantie het hoge woord, maar viel stevig terug. Het was wederom Intermarché-Wanty dat de forcing voerde. Aan het einde van de beruchte windstrook bleven er zo nog amper een vijftiental renners over in hetzelfde wiel.

Arnaud De Lie was daar in eerste instantie niet bij, maar de talentvolle Waal van Lotto Dstny deed dan maar het onmogelijke. De Lie dichtte eigenhandig een kloof van een honderdtal meter, in volle zijwind. Een stevige inspanning waar een coureur normaliter niet in kan slagen, maar De Lie deed het toch en nam zo zijn positie in de eerste waaier in, naast ploegmaat Brent Van Moer, het trio Gerben Thijssen, Madis Mikhels en Roel Van Sintmaartensdijk (Intermarché-Wanty), Gil Gelders (Soudal Quick-Step), John Degenkolb, Luka Mezgec, Robbe Ghys (Alpecin-Deceuninck), Luca Mozzato (Arkéa-B&B Hotels), Simone Consonni, Hugo Hofstetter (Israel-Premier Tech) en Rasmus Wallin (Uno-X).

De eerste waaier – foto: Cor Vos

Maar ook deze waaierpoging leidde tot helemaal niets. Achterin hadden onder andere Tudor en Jayco-AlUla zich immers verenigd om hun snelle mannen Arvid de Kleijn en Dylan Groenewegen weer voorin te krijgen. Onder hun impuls geraakten bij het ingaan van de lokale ronden in Koksijde alle sprinters weer in een kansrijke positie. We gingen met een vijftigtal renners de finale in.

Ongecontroleerd slot
Maar daarin had geen enkele ploeg voldoende sterke papieren om de situatie te controleren. Vooral De Lie kon zijn benen daar maar niet bedwingen. Intermarché-Wanty had lange tijd de touwtjes in handen voor Thijssen, maar toen Nils Pollit nog een keer trachtte om de troepen te ontregelen in de laatste tien kilometer, stuurde men slim Dries De Pooter mee. Die reed uiteraard niet mee, in tegenstelling tot Pollit, Yves Lampaert (Soudal Quick-Step), Daan Hoole (Lidl-Trek) en Patrick Eddy (dsm-firmenich) . Toen Lampaert op drie kilometer van de streep een extra versnelling in plaatste, kon alleen Eddy reageren.

De twee leken even een voorsprong te kunnen uitbouwen, maar onder andere Arkéa-B&B Hotels bracht alles weer samen. Het werd een chaotische sprint, die ook nog eens werd ontregeld door een valpartij van Amaury Capiot (Arkéa-B&B Hotels) en Lionel Taminiaux (Lotto Dstny). Dylan Groenewegen zette zijn sprint vervolgens van net iets te ver in. In de laatste meters werd de snelle Nederlander nog geremonteerd door Mozzato, die zo een verrassende winnaar werd. Thijssen zat dan weer ingesloten en kwam te laat.

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
15 maart 2024 17:16
De ploegleiders van DSM mogen wat mij betreft per direct hun ontslag indienen. Het vertrouwen in Liepins was nergens op gebaseerd. Hij gaat die koers hier niet winnen. En ik neem aan dat het niet het idee was van Eddy om niet over te nemen van Lampaert.
15 maart 2024 17:16
DSM wat belachelijke tactiek!!
Vertrouwen hebben in Liepins in dit startveld?? Terwijl Patrick Eddy gewoon top 2 had gereden als hij door mocht rijden van de ploegleiding.

Wat een stom team is dat toch, belachelijk!
    Wat je bij DSM heel duidelijk ziet dit voorjaar is dat ze vrijwel altijd een duidelijk plan hebben. Waar ze vervolgens nooit vanaf wijken, ongeacht de situatie. Wat heel dom is. Een goed plan hebben is top, maar flexibiliteit is nog veel beter.
15 maart 2024 17:16
Wat dacht Patrick Eddy dan? Wij kunnen de sprint winnen met …. Onbegrip heb ik dat hij niet overnam bij Lampaert
    15 maart 2024 19:50
    Dat dacht Eddy niet zelf maar werd keihard in zijn oortje geroepen. De ploegleiding daar is echt totaal incapabel.
15 maart 2024 18:26
Eddy/dsm niet slim maar wat Lampaert daarna doet kan ook echt niet. Het zijn geen botsautotjes waar je ff iemand kan ophouden voorin t peloton.

Met wellens toen ook al eens 2 kaar terug. Die Lampaert een maand schorsen svp
    15 maart 2024 18:31
    Ja, die ging 'm even blokkeren om niet te kunnen aanhaken in begin van het peloton. Wat een loser is dat me toch, gezien eerdere voorvallen.
    15 maart 2024 18:33
    Just a farmers son....
    15 maart 2024 18:42
    Lampaert is echt een nare gast in het peloton, heeft al vaker zulke fratsen uitgehaald. En buiten de koers altijd de zielige underdog en de held van het gewone volk spelen. Nee ik moet er niks van hebben, neppe gast.
15 maart 2024 17:37
Nou, er zijn nog weinig sprints die Dylan wint tegenwoordig he...
15 maart 2024 17:25
Ben ik nou de enige die het gezicht van Patrick Eddy zag toen hij in het wiel van Lampaert zat, en hoe snel hij er doorheen zakte toen ze gegrepen werden? Volgens mij zat daar echt niet veel meer in. Maarja... dat knopje op de playstation indrukken is zo makkelijk he...
    15 maart 2024 17:28
    Dan nog had hij kunnen ronddraaien , toen ze nog in het groepje zaten,met meteen van kop af in plaats van in de weg te rijden. Toen ze weren gegrepen zette hij nog eens aan om de eerste beurt te doen in de sprinttrein. Maar dat liet Lampaert echt niet toe (kon gevaarlijke situaties creëren trouwens).
    15 maart 2024 17:45
    Hij sprong eerst nog redelijk fluks naar Lampaert toe, en vervolgens probeerde hij nog zelf weg te rijden.

    Die jongen is 21, het zal vanuit de volgwagen zijn gekomen. Maar toch echt onnozel. Al staan zij nu wel top 10 en QS niet.
15 maart 2024 17:42
Gefeliciteerd DSM met jullie 6de plaats! “Cooperation” was vandaag duidelijk niet het codewoord.
15 maart 2024 17:17
Hoed af voor revelaties van vandaag Roel van Sintmaartensdijk en Pepijn Reinderink
    15 maart 2024 18:10
    @bswinkels, inderdaad ook genoten van deze jongens, inclusief Reinderink. Sowieso een hele attractieve koers gezien met een prachtig staaltje van De Lie in de Moeren!
15 maart 2024 17:18
Leuke koers. Eindlussen moeten er altijd uit natuurlijk, stond nog eens nauwelijks een hond joh.
    15 maart 2024 17:26
    Hoe kunt u een petitie aanbieden? Er zijn verschillende websites waar u gratis, digitaal een petitie kunt starten. Bijvoorbeeld petities.nl en petitie24.nl. Met een digitale petitie kunt u ook handtekeningen verzamelen van mensen die het met u eens zijn. :)
15 maart 2024 17:23
Zeer fijne koers gezien. Man tegen man/groepje tegen groepje blijft toch het mooist. Zoals, neem ik aan, de meesten hier jammer dat De Pooter en Eddy niet mee wilde rijden. Ik vond het mooi om te zien dat Hoole, die ook wel met wat reserve in dat groepje reed, het gat liet op Lampaert. Zoek het maar uit jongens! Groenewegen begon iets te vroeg, maar wel begrijpelijk omdat hij nu eindelijk eens zijn sprint kon rijden
15 maart 2024 18:44
O ja, de Lie en Politt absolute sterren van de dag. Die hebben getoond outsiders voor de grote keiklassiekers te zijn, wat een toewijding en ijver. Bis bis!!
15 maart 2024 17:21
Het was Magnier die een kwak geeft waardoor de valpartij in de sprint ontstaat.
    15 maart 2024 17:23
    bocht ook wel wat kort voor de spurt natuurlijk.
    15 maart 2024 18:18
    Magnier wil in de bocht naar buiten, waar totaal geen ruimte is. Door een duw creëert hij deze ruimte. Er is ook duidelijk te zien dat er ineens aan de binnenkant van de bocht, links van Magnier, ruimte ontstaat. Ook als er geen bocht was, zat Magnier volledig ingesloten en had hij deze duw moeten geven om ruimte te creëren. Oftewel verkeerd geplaatst en door middel van een duw oplossen
15 maart 2024 17:51
Hoe is het in godsnaam mogelijk dat deze koers vandaag een sprint wordt. Maarjah het begon al met het niet doorrijden na 1ste keer Kemmel. Wellicht omdat van enkele teams wat knechten zaten te slapen. Daarna onderweg door veel teveel lui met reserve gereden ook al was er een waaieroorlog.

Reacties zijn gesloten.