Gelderland

Koningin Máxima in Nijmegen: 'Verduurzaming ten koste van alles'

Koningin Máxima in Nijmegen: 'Verduurzaming ten koste van alles'
Koningin Máxima in Nijmegen: 'Verduurzaming ten koste van alles'
NIJMEGEN - De Nederlandse welvaart staat op het spel bij de verduurzaming. Dat heeft koningin Máxima gezegd op de nationale conferentie circulaire economie, waar donderdag prijzen werden uitgereikt aan ondernemers en overheden met duurzame initiatieven. Volgens de vorstin moet de welvaart op een gezonde en veilige manier in betere balans komen met de aarde.
Ondernemers, banken, de koningin en de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat kwamen in Nijmegen aan het woord.
In haar toespraak stelde Máxima dat de sector die haar geld verdient met milieuvriendelijk ondernemen tot nu toe verantwoordelijk is voor 4 procent van de economie. Uit cijfers van het CBS blijkt dat dit in 2022 rond de 2,5 procent was. Sinds dat jaar is dus al een relatief sterke groei van die sector te zien.

Alles op het spel voor verduurzaming

Op de vraag aan staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijen of dan ook de welvaart voor grote landen als China en India op het spel staat, moet de staatssecretaris een helder antwoord schuldig blijven. Wel meldt ze dat ‘Nederland graag koploper wil zijn in de verduurzaming’. Grote productielanden als eerder genoemd, ontkomen ook niet aan de verduurzaming, zegt de staatssecretaris. "De hele wereld zal uiteindelijk moeten."
© Omroep Gelderland

Financiële puzzel

Ook geldschieters van zelfbenoemde duurzame projecten maken een zoektocht door. Het gaat daarbij vooral om projecten die financieel minder aantrekkelijk zijn voor geldschieters zoals banken. Kirsten Konst van de Rabobank zegt dat het een zoektocht is, omdat vaak meerdere partijen betrokken zijn bij nieuwe investeringsprojecten.
Een voorbeeld daarvan is een bedrijf dat gevels moderniseert en dit doet met materialen die op ieder gewenst moment te vernieuwen zijn, zodat een wijk een modernere uitstraling krijgt. Zo hoeven huizen niet gesloopt te worden, maar kan een wijk met slechts een update van de buitengevel al een betere uitstraling krijgen.
De bouwer van die gevel doet dit met contracten waarvoor een financiële constructie wordt opgetuigd, vaak los van de hypotheek. Bij de verkoop van een huis gaat het dan niet meer alleen om de overdracht van het huis, maar ook de overdracht van een contract over de gevel. "Hoe zo’n constructie werkbaar en betaalbaar is, is nog een zoektocht voor de bank", aldus Konst.
Bron: Omroep Gelderland
Bron: Omroep Gelderland

Duurzaam is duurder

Hoe ondernemers worstelen met duurzame alternatieven om te ondernemen, blijkt ook uit de bouw van het viaduct Hoog Burel over de A1 bij Apeldoorn. Het is de eerste brug ter wereld die gebouwd is met materialen die zijn hergebruikt. Ook hier is betaalbaarheid en rendement een zorg.
Thijs Noordhoek van aannemer Nebest zegt dat dit mede komt omdat hier uitgegaan is van traditionele bouw, die achteraf aanpassingen vereist. "We moeten ook nog veel leren", aldus Noordhoek. Traditionele bouw gaat uit van materialen die voor het eerst gebruikt worden, dat werkt anders dan bestaande grondstoffen zoals de brug over de A1. Daarbij worden pilaren verwijderd, getransporteerd en hergebruikt in een nieuwe brug.

Winnaars

Op de conferentie werden donderdag vier prijzen uitgereikt. De winnaar van de Circulair Chain werd Woodloop uit Haarlem, dat gebruikt hout hergebruikt. Winnaar van de Circulair Public-prijs werd Pha2use, een initiatief van de provincie Zuid-Holland waarbij een plasticvervanger gemaakt wordt door middel van onder meer slib dat gewonnen wordt uit het riool.

De winnaar van Circulair Business werd Buurman, een bouwmarkt die materialen verkoopt die eerder gebruikt zijn en dus hergebruikt worden. Ook proberen zij kluskennis over te dragen op klanten.

De juryprijs was voor Sabine Biesheuvel met haar bedrijf Blue City uit Rotterdam, dat gevestigd is in het voormalige zwembad Tropicana.

Bekijk de video:
Koningin Máxima op bezoek in Nijmegen