Carles Puigdemont
NOS NieuwsAangepast

Separatistenleider Puigdemont overweegt terugkeer naar Spanje door amnestiewet

De Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont overweegt terug te keren naar Spanje nu het land werkt aan een amnestieregeling voor Catalonië. Daarmee wordt onder andere vervolging geschrapt voor een deel van de organisatoren van het onafhankelijkheidsreferendum uit 2017. Puigdemont woont al zeven jaar in ballingschap in België.

De politicus riskeert bij terugkomst arrestatie, omdat niet duidelijk is of de regeling wel geldt voor hem. In de tekst is een uitzondering opgenomen voor personen die zich schuldig hebben gemaakt aan terrorisme. Daarover lopen nog onderzoeken tegen Puigdemont.

Zijn advocaat zegt dat Puigdemont bereid is te worden gearresteerd. Maar dat zou volgens hem niet kunnen voorkomen dat de Catalanen hem bij de verkiezingen van mei weer tot leider van de autonome regio zullen kiezen.

Het Spaanse Lagerhuis stemde gisteren in met de amnestiewet. Premier Sánchez had de wet toegezegd omdat hij na de verkiezingen van afgelopen zomer de steun van twee Catalaanse partijen nodig had om te kunnen blijven regeren.

De wet moet nog worden goedgekeurd door de Senaat, waar de rechtse Partido Popular de meerderheid heeft. Omdat die partij tegen de strafkwijtschelding is, kan het proces nog met twee maanden worden vertraagd. Waarschijnlijk zal de wet daardoor pas in mei in werking treden.

De Catalaanse regionale verkiezingen stonden aanvankelijk gepland voor volgend jaar, maar deze week werden vervroegde verkiezingen voor 12 mei aangekondigd omdat er geen overeenstemming kon worden bereikt over het overheidsbudget.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl