Groot deel van West-Afrika heeft slecht internet door beschadigde onderzeekabels

Een groot deel van de westkust van Afrika is getroffen door een internetstoring die is veroorzaakt door schade aan een onderzeese zeekabel. Zeker drie kabels zijn stuk, waardoor acht landen met miljoenen inwoners amper internet hebben.

Onder andere de landen Liberië, Benin, Ghana en Burkina Faso hebben last van de storing, schrijft onder andere Cloudflare. Het internetverkeer in deze landen daalde sinds donderdagavond stevig. In sommige gevallen lijken die storingen opgelost, maar dat komt deels doordat verkeer van kabels wordt omgeleid naar andere internetkabels, zoals Googles Equiano-kabel die door providers als Seacom wordt gebruikt.

Volgens Netblocks, dat internetstoringen in de gaten houdt, ligt de oorzaak van de storing bij verschillende internetkabels die onder de zee liggen. Het gaat onder andere om de West Africa Cable System- en de South Atlantic Cable System-kabels, waarvan de laatste naar Zuid-Afrika loopt. Ook dat land heeft last van de storing. Verder lijken de MainOne- en de Africa Coast to Europe-kabel niet goed te werken. MainOne heeft inmiddels een update over het incident online gezet.

Volgens analisten, zoals Netblocks, kan het nog weken duren voordat de volledige internetverbinding is hersteld in de regio. In de tussentijd worden veel internetverbindingen via andere kabels omgeleid, maar dat kan voor extra problemen zorgen omdat die kabels dan mogelijk te veel netwerkverkeer moeten verwerken, waarschuwen analisten. De oorzaak van de kabelbeschadigingen is nog niet bekend. Eerder dit jaar raakte een belangrijke onderzeese internetkabel in de Rode Zee beschadigd, waardoor veel netwerkverkeer tussen Europa en Afrika en Azië moest worden omgeleid via alternatieve kabels.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

15-03-2024 • 09:45

108 Linkedin Whatsapp

Submitter: eprillios

Reacties (108)

108
103
52
3
1
19
Wijzig sortering
Hier in West Afrika (Benin) gaat het volgende bericht rond op WhatsApp dat er mogelijk opzet in het spel is (bron: Bayobab internet, maar link naar bericht kan ik niet achterhalen):
Force-Majeure Incidents affecting international connectivity in Africa
Today March 14th, several potentially related incidents affected connectivity in the west coast of Africa impacting directly or indirectly all countries.

Four major subsea cable systems: WACS, ACE, SAT3 and MajorOne experienced outages affecting a total of 2.0+ Tbps of Bayobab-provided capacity. These incidents affected all telecom operators in the West Coast of the continent. Initially, six hundred meters of WACS' fibre optics were destroyed in-land near Abidjan, presumably by malicious actors. A second incident affected yet another WACS segment along with MainOne and ACE, this time undersea, around 5am to 8am GMT.
Wat ik er van merk is dat de ene provider er helemaal uit ligt, terwijl de andere gereduceerde capaciteit laat zien. Het soort internet verkeer maakt een groot verschil: websites van de NL overheid zijn bijvoorbeeld niet te laden, terwijl teams, netflix en youtube prima gaan... Iemand hier een idee waarom dat logisch is?

[Reactie gewijzigd door Xlnc op 15 maart 2024 11:52]

Benin is voor connectiviteit naar Europa afhankelijk van 3 kabels en een link naar Nigeria. De 3 kabels naar Europa gaan alle 3 via Ivoorkust. Die zijn waarschijnlijk alle 3 stuk door een aardverschuiving in zee voor Abidjan. Alle kabels komen in hetzelfde landingstation bij elkaar. Er lijkt geen geografische scheiding te zijn in routes en aanlanding, dus dat is erg vervelend.

Benin moet nu waarschijnlijk alles via Nigeria en Zuid-Afrika sturen. Zuid-Afrika heeft wat grote datacenters, dus daarom werken de diensten van de grote jongens wel.

@TijsZonderH update: MainOne heeft een FAQ gepubliceerd, waarin staat dat de breuk op 3km diepte was. Dus vast niet een anker of net! https://www.mainone.net/faqs-on-mainone-submarine-outage-2/

[Reactie gewijzigd door Raindeer op 15 maart 2024 21:58]

Het is maar net waar je internet verkeer heen moet / kan. Is de route naar Nederland te sterk beschadigd heb je daar problemen. Maar Teams, Netflix, YouTube of mijn eigen online pagina die op cloudflare pages wordt gehost kunnen naar servers in landen die beter bereikbaar zijn. Het kan best zijn dat ofwijl er een datacentrum in afrika staat, ofwijl dit bijvoorbeeld naar zuid amerika wordt geleid in plaats van naar europa.

Ik kan je als tip 1.1.1.1 meegeven, gratis VPN dienst van Cloudflare en dan loopt je internet verkeer via hun hele goede peering. Als ik zelf peering issues heb (Bijvoorbeeld naar archive.org, dat is met ziggo enorm traag met uploaden) dan zet ik die aan en is mijn peering goed.

Met een beetje mazzel kan cloudflare je op die manier helpen dat je toch weer volledig internet hebt.
1.1.1.1 is geen gratis VPN dienst maar DNS. 1.1.1.1 als DNS server gebruiken laat je internet verkeer ook niet via Cloudflare lopen, alleen de vertaling van Domeinnaam naar IP-adres vraag je bij Cloudflare op in plaats van je provider (of andere DNS server).

[Reactie gewijzigd door ZinloosGeweldig op 15 maart 2024 12:51]

Nee hoor, 1.1.1.1 (Cloudflare) biedt naast DNS ook een gratis VPN-dienst aan.
Ok, maar 1.1.1.1 is een IP adres waar de DNS van Cloudflare achter hangt. Dat Cloudflare ook VPN aanbied is iets anders.
Ja, het klopt natuurlijk dat je de DNS-server via het IP 1.1.1.1 kan bereiken, maar 1.1.1.1 is ook de naam van de VPN-app.

Technisch gezien noemen ze het ‘1.1.1.1 with WARP’ (dus 1.1.1.1 is de DNS en WARP is de VPN), maar uiteindelijk zet je beide via de 1.1.1.1-app aan.
Ik heb het hier over Cloudflare WARP welke op WireGuard is gebaseerd. VPN is natuurlijk een volksmond term, maar een Tunnel is het zeker.
Thanks, ga ik proberen!
Omdat het verkeer van de grote jongens waarschijnlijk het Afrikaanse continent niet eens hoeft te verlaten...
Ik zit in Fortaleza misschien kan jij mij nog bereiken via SAIL of SACS? 189.125.101.222.
Heb nu geen VPN server draaien maar dat zou ik wel kunnen maken.
Bijvoorbeeld Meta heeft hier een cage, Netflix heeft cache en Microsoft heeft een eigen hal hier. Misschien komt het nu al hier vandaan, of van iets dichter bij jou, Angola misschien.
Jaja zou kunnen inderdaad.
netflix en youtube etc kunnen in het lokaal netwerk van de provider zitten, de zogenoemde caching servers.
Hoe repareer je onderzeese glasvezelkabels eigenlijk? Het stuk tussen twee versterkers in zijn geheel vervangen?
Daar zijn speciale schepen voor, cable layers en cable repair-ships (soms gecombineerd in één, soms apart voor elke rol), die naast het leggen van nieuwe kabels ook bestaande kabels kunnen repareren

Een voorbeeld van zo'n gecombineerde cable layer-repair ship is USNS Zeus, uit de eerste helft jaren 80.

En die kan dus die kabel omhoog liften voor reparatie:
In order to retrieve damaged or mislaid cable, a grapple system is used to gather cable from the ocean floor. There are several types of grapples, each with certain advantages or disadvantages. These grapples are attached to the vessel via a grapple rope, originally a mix of steel and manila lines, but now made from synthetic materials. This ensures that the line is strong, yet can flex and strain under the weight of the grapple. The line is pulled up by reversing the Linear Cable Engine used to lay the cable.

The most common laying engine in use is the Linear Cable Engine (LCE). The LCE is used to feed the cable down to the ocean floor, but this device can also be reversed and used to bring back up cable needing repair. These engines can feed 800 feet (240 m) of cable a minute.
Zoveel mogelijk lokaal (binnenland) gecached hebben. Dus als Netflix en andere streaming diensten pop’s hebben in die regio, cloudflare en andere cdn’s ook, dan valt het nog mee.

Echter weet ik dat de meeste CDN’s weinig tot geen pop’s hebben in die regio’s.
Er zijn wel CDNs (ik heb voor een bedrijf gewerkt waar ik zulke CDN's uitrolde/in beheer had). maar die data blijft maar 'tijdelijk' gecached. Dit heeft een grote impact voor alle dienstverlening.

[Reactie gewijzigd door aapjuh99 op 15 maart 2024 14:26]

Daarnaast is een CDN alleen zinnig voor statische data (websites, afbeeldingen, video), dus niet voor realtime data zoals voice of gaming verkeer, en is de caching daar over het algemeen niet dermate lang dat het heel zinnig gaat zijn voor een storing van deze mate.
Voice is dan weer grotendeels binnenlands verkeer wat niet afhankelijk is van internationale zeekabels.
Voice is meer dan telefoon, zie bijvoorbeeld ook dingen als Discord, Zoom, Teams en andere dingen waarmee toch ook behoorlijk vaak internationaal gecommuniceerd wordt.
Dus als Netflix en andere streaming diensten pop’s hebben in die regio, cloudflare en andere cdn’s ook, dan valt het nog mee.
Ik vermoed zomaar dat streaming diensten als Netflix voor de mensen in de regio zo maar het minst grote probleem zijn. Erger lijkt mij e-mail verkeer; financiele transacties, locaties van bedrijven die afgesneden zijn van de andere regio's, inkoopsystemen etc.
Point of Presence.

Maar in West-Afrika heb je maar weinig van dat soort bedrijven die daar een vestiging hebben, door diverse oorzaken. Zoals (politieke) onrust / instabiliteit, slechte infrastructuur, weinig personeel etc is dat vaak niet aantrekkelijk.

Dat maakt zo'n land, of een regio, dus wel wat gevoeliger voor dit soort verstoringen.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 15 maart 2024 09:53]

Point of Presence. Oftewel een rack (of meerdere) met apparatuur
Point of Presence
Ga jij even een POP maken in West Afrika. En probeer dan toegang te krijgen tot netwerken. Succes.
En hoezo raken die kabels dan beschadigd? Ik mis hier wel wat achtergrond informatie. Is het achterstallig onderhoud?, terrorisme, een ongeluk..
Is nog niet bekend. Maar het gebeurt vaak als een schip bijvoorbeeld nogal onvoorzichtig is en met ankers gaat slepen over de bodem, op plekken waar kabels liggen. Of vissers die met hun netten bezig zijn op verkeerde plekken.
Ik meen ook ergens iets gelezen te hebben dat haaien ook graag in die kabels bijten omdat die verward worden door het electromagnetisch veld dat die kabels genereren. haaien gebruiken een gelijkaardig veld om te jagen.
Dacht dat het glasvezels waren...
Daar zitten alsnog om de +/- 80 km versterkers tussen.
Dat licht gaat geen 6000km door een glasvezelkabel zonder versterking.

In zo'n bundel kabels zit dus ook een kabel die spanning levert.
De haaien worden aangetrokken door die stroomkabels.

[Reactie gewijzigd door DinX op 15 maart 2024 10:10]

Een optische kabel, waar het hier over gaat, heeft toch geen electromagnetisch veld?
Leuke vraag, omdat je gelijk hebt, maar eigenlijk ook dubbel ongelijk hebt !

Licht is een electromagnetisch fenomeen, dus er is een electromagnetisch veld. Maar daarop zullen die haaien inderdaad niet losgaan, klopt!

Vermoedelijk zijn er meerdere (soorten) kabels in een soort van kunststof tule verwerkt. Daarin zitten ongetwijfeld ook wel spanningsvoerende kabels, om de repeaters voor het optische signaal te voeden. Mogelijkerwijs zit er ook nog wat anders doorheen verwerkt, voor sturing, uitlezing e.d. Die kabels zijn ongetwijfeld van koper en produceren mogelijkerwijs wel een electromagnetisch veld waar die haaien en vissen wel op reageren.
https://nl.wikipedia.org/...ross-section_3D_plain.svg

Laagje 4 en 6 zijn van aluminium/koper waar stroom doorheen loopt om de versterkers te voorzien van de noodzakelijke power. Wat de exacte afstand is voor tussenliggende versterkers is een lastig verhaal. Onderzeekabels tussen de 50-100km afhankelijk van de technologie.
Was dat niet vroeger toen we nog koper gebruikte? Nu er glasvezel ligt, lijkt mij dat niet meer van toepassing.
En jij denkt dat dat duizenden kilometers zonder versterking gaat? Zitten repeaters bij.

Er zijn sterker en sterkere lasers die een paar duizend zouden kunnen redden met echt hele hoge kwaliteit kabel, maar dat is wel heel veel hitte. Lijkt me niet praktisch.
hehe, ik heb dat in de film gezien : https://www.youtube.com/watch?v=csffRumm7T8
jaws 2 :+
Het zijn optische kabels...
Er zit ook een stroomkabel in verwerkt om repeaters van stroom te voorzien.
Bijten die door de beschermende huls heen? Zijn natuurlijk aardige kaken, maar dan nog moet daar wat op te vinden zijn lijkt me. :)
Klopt. maar dat weten we ondertussen en (ook) daarom zit er ook een beschermde metalen huls om die kabels waar haaien niet doorheen kunnen bijten.
En hoezo raken die kabels dan beschadigd?
Van wat ik begrijp betreft het vaak ongelukken, zoals een anker dat over de zeebodem schraapt.
Kabels die op ankerdiepte liggen worden meestal begraven, of er is een ankerverbod.
Scheepvaart weet waar die kabels liggen. Bij ondiepe delen is inderdaad ankerverbod en zijn de kabels begraven en nog eens extra beschermd. Maar gezien er ook al in de Rode Zee verstoring is zou het zo maar iets anders kunnen zijn ;)
Ja, is waarschijnlijk opzettelijk
Aan uw naam te zien heeft u daar waarschijnlijk wel kijk op ;)
Stunt van Elon om z'n schotels aan de man te brengen ;)
Genoeg schippers die de regels aan hun laars lappen. Zeker voor de kust van Afrika is de pakkans nihil.
Het antwoord op je vraag staat letterlijk in het artikel:
De oorzaak van de kabelbeschadigingen is nog niet bekend.
In dit geval komt het vrijwel zeker door een vrachtschip wat daar door de Houthi's aangevallen is en nu half gezonken ronddrijft met de anker die over de grond sleept (en ja, dit kan zeker ook west-afrikaanse connecties raken, met name richting Azie)

https://www.forbes.com/si...d-sea-heres-what-we-know/

Daarnaast zijn er natuurlijk nog wat kabels aan de westkant van Afrika beschadigd, maar hoogstwaarschijnlijk zijn dit gewoon ofwel natuurlijke oorzaken of scheepsankers (afhankelijk of de breuk diep in zee ligt of in de ondiepere kustgebieden).

Over het algemeen komen de meeste zeekabelbreuken door onderhoud, scheepsankers of natuurlijke oorzaken (landverschuivingen onder water, dat soort zaken).
Het vervelende is met name dat reparatie vaak best een tijdje duurt (omdat het tijd kost om een reparatieschip bij de breuk te krijgen en de boel te repareren), en hier zal dit helemaal een uitdaging zijn met het oorlogsgebied in Yemen zo dichtbij.

[Reactie gewijzigd door TheKmork op 15 maart 2024 10:01]

Dit zijn kabels in de Atlantische Oceaan, betwijfel of Houthi's daar ook actief zijn.
Ik had het bericht nog wat aangepast, er zijn meerdere zeekabelbreuken momenteel gaande rondom Afrika, en vooral Zuid Afrika wordt door beide kanten geraakt, zowel de breuken in de Rode Zee als deze aan de westkust
De bron (The Jerusalem Post) is niet bepaald neutraal te noemen dus altijd lastig in waarde te schatten. Maar eind februari is vermeld dat Houthi’s 4 internetkabels hebben uitgeschakeld. Iets wat de Houthi's zelf ontkennen (bron: BNR) https://www.volkskrant.nl...AB%20hebben%20veroorzaakt.

Met alles wat daar speelt hoogstwaarschijnlijk dus een ongeluk of terrorisme
Het zou ook kunnen komen door een schip wat de Houthi's hebben aangevallen, gezonken is na een paar dagen, maar wel zijn anker uit had en aan het driften was.

Dat is een andere theorie die ik gelezen heb.
We hebben het hier over West-Afrika. Een schip dat aangevallen wordt door de Houthi's zal zich op dat moment aan de oostkust van Afrika bevinden. Zo'n schip vaart niet eerst even rond Afrika om vervolgens te zinken.
Dat gaat over een andere kabel die een tijdje terug al door was.
Ik kan ook nog wel speculeren. Stel nu dat het expres is, dat iemand stelselmatig het continent Afrika economisch probeert achter te stellen?

Één manier om een land, of zelfs een heel continent, economisch achter te stellen, is om het af te sluiten van het internet. Zeker als dat land geen alternatieven heeft om op terug te vallen (satellietverbindingen, bijvoorbeeld). Zonder internet komt er vrijwel geen nieuws meer binnen, en zijn intercontinentale betalingen ook niet meer zomaar mogelijk.

Waarom zou je het eigenlijk isoleren? Well, als mensen het slecht hebben, dan zullen ze alle uitwegen aangrijpen die ze aangeboden worden. Mensen zijn dan te manipuleren, voor je karretje te spannen.

Nou is er een oorlog in Oekraïne. Daar was Wagner bij betrokken. Wagner is nu weg uit Oekraïne, en de hoogste bazen zijn dood. Maar Wagner is ook gespot in diverse landen in Afrika, en zitten daar nog steeds. Men vermoed dat ze daar proberen om grondstoffen voor Rusland veilig te stellen.

Maar als het economisch slecht gaat in Afrika, kan het ook zijn dat Wagner de mensen een uitweg geeft. Met een beetje geld en grote beloftes kan Wagner er vrijwel zeker veel mensen recruteren. Één ding waar Wagner goed in is, is in het organiseren van grote administratieve en logistieke operaties, zoals elk beetje leger dat kan.

Stel nou dat Wagner dit inderdaad aan het doen is, en dat doet in opdracht van Rusland. Wat zou het dan voor ons kunnen betekenen, wanneer er in Afrika een groot leger zou zijn dat onder controle van Wagner, en daarmee van Rusland, is?
Afrika is erg groot. Wagner en USF opereren in Oost-Afrika Dat is ongeveer 3000 km verder.

Als het al opzettelijk gebeurd is dan moet je eerder kijken naar de partij die belang heeft bij het onthouden van informatie aan de lokale bevolking.

Noem me gekleurd maar dan schat ik toch echt wel in dat de russische federatie/putin daar als eerste belanghebbende genoemd kan worden
Dat is precies wat ik bedoelde. Met Wagner als proxy van Rusland.

[Reactie gewijzigd door RetepV op 15 maart 2024 12:29]

Onderschat de VS niet, die zijn ook operatief op dat gebied.

Maar mensen inthouden van informatie zal het minder om gaan, maar eerder om bepaalde businesses hun activiteiten te verstoren.
Kunnen we misschien wachten voor we uberhaubt weten of er opzet in het spel is, voordat we weer hele complot theorieën richting rusland,israel,usa,elbonia gaan uitwerken ?
Tsja. En als het nu gewoon een onderzeese beving is?
Dat staat ook aan het einde van dit artikel, maar dat gaat om hele andere kabels aan de andere kant van het continent. Die kabels zijn mogelijk beschadigd geraakt omdat een schip dat geraakt is door de Houthi's hun anker heeft uitgegooid en vervolgens is verlaten en een tijd met dat anker stuurloos heeft lopen slepen in de omgeving.

Maar dit gaat om andere kabels.
Zwaardvissen. Heel gevaarlijk voor kabels.


Staat er toch dat ze het nog niet weten.
Volgens de tamtam is het een aardverschuiving voor de kust van Ivoorkust. De kabels liggen naast elkaar en gaan naar hetzelfde landingstation. https://www.linkedin.com/...vity:7174173156692140033/
Denk dat er ook niet veel meer achtergrond informatie (publiek) beschikbaar is.

Sinds de (2e) invasie van Oekraïne worden er wel meer kabels in de zee 'doorgeknipt', ook in Europa, maar wie dat doet weet niemand natuurlijk.

Als er opeens meerdere kabels naar Afrika door zijn dan lijkt opzet me wel voor de hand liggend. Misschien door dezelfde groep die ze in Europa ook saboteert.
Volgens het artikel zijn er zeker drie kabels stuk, maar dit moeten er vier zijn. Er liggen negen kabels in totaal richting West-Afrika. De kabel van SeaCom zelf is ook beschadigd. Ben benieuwd op de impact van Google's GGC-platform t.b.v. YouTube.. (dit gaat ISP heul veul centjes kosten).

[Reactie gewijzigd door aapjuh99 op 15 maart 2024 09:52]

Meerdere internetkabels ?

Natuurlijk gaan we ervan uit, dat iedereen van andermans spullen afblijft. Maar er zijn beslist landen, die voordeel hebben dat 'globale' infrastructuur defect raakt. We zagen dat b.v. bij verschillende grote gasleidingen in de Oostzee.

Het leggen van dit soort kabels/leidingen kost natuurlijk erg veel geld, maar het zou mijn niets verbazen, dat maar een paar miljoen voldoende is om e.e.a. te beschadigen en/of te onderbreken. Terwijl de kosten van reparatie zullen vele malen hoger zijn en niet van vandaag op morgen gestart kan worden.

Dus zo bezien, kan bijna iedereen ( b.v. ook een kleine splintergroep ) dit veroorzaken. Terwijl, als men eenmaal de stap heeft genomen om dit soort acties te ondernemen, een herhaling na reparatie natuurlijk maar een kleine stap is.

Of dit soort acties nu een commerciële achtergrond hebben of een politieke, daar zal men nooit achter komen. Ondertussen zitten ze daar met de ellende.

[Reactie gewijzigd door PsiTweaker op 15 maart 2024 11:47]

Het bericht geeft aan dat de beheerders geen problemen hebben gemeld, maar MainOne heeft dat wel:
https://www.mainone.net/update-on-submarine-cable-outage/
Mooi overzichtje van de kabels die momenteel beschadigd zijn rondom Afrika:
https://twitter.com/benli...tatus/1768254440300069172
Situation is Very bad.
East Coast of Africa to Europe
Seacom/TGN - Cut
AAE1 - Cut
EIG - Cut
All cut in Red Sea

West Coast of Africa to Europe
WACS - Fault
Mainone - Down
ACE - Fault
SAT3-Down
Faults near Abidjan
Waarbij dit een mooi overzicht geeft van alle kabels die er zijn: https://www.submarinecablemap.com/

Dit is dus best een significant deel van het aantal kabels, en de kabels die geraakt zijn zijn ook vrij grote kabels, dus een behoorlijke impact

[Reactie gewijzigd door TheKmork op 15 maart 2024 11:42]

Artikel uit Wired over de aanleg van Internetkabels op zee, is uit 96, maar nog steeds interessant. Over de problemen met ankers, sabotage, invloed van de natuur, hoe ze werken en een stukje geschiedenis
https://www.wired.com/1996/12/ffglass/

Long read aanrader
Wij hebben ook problemen met Microsoft Azure in the African Region.
Voornamelijk de Azure SQL Databases zijn zeer beperkt bereikbaar.
Momenteel zijn we bezig de boel te verplaatsen naar een andere regio.
Current Status: We have determined that multiple fiber cables on the West Coast of Africa — WACS, MainOne, SAT3, ACE — have been impacted which reduced total capacity supporting our Regions in South Africa.

In addition to these cable impacts, the on-going cable cuts in the Red Sea — EIG, Seacom, AAE-1 — are also impacting overall capacity on the East Coast of Africa. These incidents together had reduced the total network capacity for most of Africa's regions.

We have increased capacity in the regions, and we are currently redirecting traffic flows to alternative paths. As we continue to work on further increasing the capacity, our telemetry shows signs of recovery, and packet drops have reduced significantly.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee