Medewerkers van SOS Mediterranée en een van de geredde migranten
NOS Nieuws

Vermoedelijk tientallen migranten overleden na week op Middellandse Zee

Zeker zestig mensen zijn overleden tijdens een overtocht op een migrantenboot op de Middellandse Zee. Dat hebben medewerkers van hulporganisatie SOS Méditerranée, die betrokken was bij de reddingsactie, te horen gekregen van overlevenden.

De boot vertrok een week geleden vanuit Libië en was onderweg naar Italië of Malta. De motor ging na drie dagen varen kapot, meldt de hulporganisatie. De opvarenden hadden dagenlang op zee rondgedobberd zonder water en eten. De mensen kwamen om van honger, dorst en uitputting, schrijven Italiaanse media.

SOS Méditerranée zegt gisteren 25 mensen te hebben gered van de boot die in hele slechte gezondheid verkeerden. Samen met de Italiaanse kustwacht trof de hulporganisatie ook twee bewusteloze mensen aan.

Zij werden met een helikopter naar Sicilië gebracht:

Verder meldt SOS Méditerranée gisteren en vandaag nog 113 andere mensen te hebben gered van een houten boot en 88 mensen van een volgepakte rubberen boot.

De in totaal ruim 220 overlevenden moeten van de Italiaanse regering naar de haven van Ancona worden gebracht, zo'n 1500 kilometer verderop.

De routes over de Middellandse Zee worden gezien als de gevaarlijkste, vanwege de ruige omstandigheden.

Vorig jaar kwamen er in totaal 8565 mensen om het leven op migratieroutes, bleek uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Het was het hoogste aantal sinds 2014, toen de organisatie begon met de registratie.

Meer dan de helft van de slachtoffers kwam om door verdrinking, bijvoorbeeld terwijl ze met een boot een oversteek probeerden te maken. De routes over de Middellandse Zee eisten de meeste levens. Vorig jaar ging het om 3129 mensen, meldde de IOM.

Migranten proberen via de Middellandse Zee het Europese vasteland te bereiken, maar dat gaat vaak mis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl