Grote woontoren op één van de meest lawaaierige stukjes van de stad

Geplande woontoren op het Eemplein.
Geplande woontoren op het Eemplein. © TconceptT
Amersfoort - Op de hoek van het Eemplein in Amersfoort wordt een grote woontoren van 53 meter hoog gebouwd, met bijna tweehonderd appartementen. De woontoren komt tussen het spoor en de MediaMarkt. Het laatste plekje aan het Eemplein wordt hiermee bebouwd. Maar een ideale plek voor woningen is het eigenlijk niet.
Op het nu nog braakliggende terrein pal aan het spoor is straks ruimte voor zestien verdiepingen aan kantoorruimte, maatschappelijke instellingen en woningen. In de nieuwe toren is ruimte voor 69 sociale huurwoningen en 64 middenhuurwoningen. De andere 64 woningen in de vrije sector.
Onder het pand komt een parkeergarage met 32 plekken. Er is veel ruimte voor fietsen en het station is op de hoek. De gemeente vindt dat daarmee voldoende alternatieven voor de auto in de buurt zijn.

Té veel lawaai

Het klinkt allemaal mooi, maar voor een aantal nieuwe bewoners is het niet alleen maar positief. De bouwplek is één van de meest lawaaierige plekken van de stad. Laad- en losverkeer van winkels aan het Eemplein, verkeer over de stadsring en langsrazende treinen is aan de orde van de dag.
Toekomstig bewoners moeten dus wel tegen een beetje lawaai kunnen. Langs de gevels worden een aantal geluidsdempende maatregelen genomen, om de overlast zo veel mogelijk te beperken.
Bij een aantal appartementen komen inpandige balkons. Daardoor is een deel van de gevel geluidsluw. Voor bijna zestig appartementen is het geluid alleen buiten te houden als de ramen gesloten blijven. Daardoor neemt het geluid op de gevel met ongeveer vijftien decibel af. Ondanks al deze maatregelen zijn er ontheffingen voor geluidsregels nodig om te mogen bouwen.

Niet ideaal

Verschillende partijen vinden de situatie niet ideaal. Ook omdat er over het spoor gevaarlijke stoffen worden vervoerd. Dat maakt het vanuit externe veiligheid niet de meest ideale locatie om te wonen. Tegelijkertijd, schrijft de gemeente in de ruimtelijke onderbouwing, zijn alle voorzieningen in de buurt en ligt het vlak bij de binnenstad en het station.
De politieke partijen vinden dat de woningen hard nodig zijn om de woningnood aan te pakken. Er is een groot tekort aan goedkope en middeldure huizen in Amersfoort.
De nieuwe locatie van de woontoren
De nieuwe locatie van de woontoren © TconceptT

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.