Kuyt staat voor 'heel grote uitdaging' in België: 'Er is geen Plan B'

Kuyt staat voor 'heel grote uitdaging' in België: 'Er is geen Plan B'

14 maart - 17:37
39

Dirk Kuyt merkt dat de druk hoog is bij Beerschot. De Nederlandse trainer moet zijn ploeg naar promotie leiden in België, wat hij een 'heel grote uitdaging' noemt. Kuyt vertelt ook dat hij het naar zijn zin heeft in Antwerpen.

Rondom de jaarwisseling stapte Kuyt in bij Beerschot, nadat zijn voorganger Andreas Wieland ontslag nam. De club uit Antwerpen staat nog altijd bovenaan op het tweede niveau van België, maar sinds de komst van Kuyt won Beerschot minder dan de helft van zijn competitiewedstrijden. In de MIDMID-podcast van Play Sports vertelt Kuyt over zijn eerste maanden bij Beerschot. "Het bevalt heel erg goed. Het is als coach natuurlijk heel erg lastig om midden in het seizoen bij een club te beginnen. Je hebt dan heel weinig tijd om 24 spelers, 12 stafleden en de directie te leren kennen. Maar dat is eigenlijk heel goed gegaan."

"En dan is er de druk van het presteren: Beerschot stond halverwege het seizoen bovenaan en wil promoveren. Er is geen Plan B", gaat Kuyt verder. "Dat is nogal wat, wat je vraagt van zo'n club. De uitdaging is heel groot, want meerdere clubs in deze competitie willen hetzelfde als wij. Ook zijn er, buiten de Jong-teams, veel clubs die een hogere begroting hebben dan wij. Dan toch die ambitie hebben: onze technisch directeur (Gyorgy Csepregi, red.) heeft heel goed werk gedaan, door een goed voetballende ploeg neer te zetten. Mijn voorganger heeft ook uitstekend werk geleverd, maar de uitdaging ligt bij het volhouden daarvan."

Met Beerschot speelt Kuyt in een voor hem relatief nieuw systeem in zijn trainersloopvaan. "Laat ik voorop stellen dat ik nog nooit in een 3-4-3-systeem gespeeld had. Ik heb mijn periode bij ADO gehad en daarvoor ook jaren de jeugd van Feyenoord getraind. Maar de principes die de vorige coach had, lagen heel dicht bij mij: aanvallend voetbal, een bepaalde intensiteit aan de bal en hoog drukzetten. Dat beviel me enorm, daar heb ik eigenlijk op voortgeborduurd. Doormiddel van hele kleine aanpassingen en kijken naar hoe ploegen zich aanpassen aan ons, hebben we progressie geboekt."