Drie weken na het ongeluk zijn onderzoekers nog steeds bezig op de bouwplaats.
Volledig scherm
PREMIUM
Drie weken na het ongeluk zijn onderzoekers nog steeds bezig op de bouwplaats. © Nieke Hoitink

Twee dagen voor brugdrama Lochem ging het takelen ook al mis: ‘Bouwvakkers vertelden wat er gebeurde’

In de dagen voorafgaand aan het fatale brugongeluk in Lochem ging het al bijna mis met het hijsen van een brugboog. Dat zeggen meerdere bronnen tegen dagblad De Stentor. Dat gebeurde toen de bogen van de brug per schip aankwamen en daarna op de wal getakeld werden. Een brugdeel zou zijn ‘gekanteld’ bij deze hijswerkzaamheden.

24 reacties

  • Evo Vos

    1 maand geleden
    Voor all zelfbenoemde experts: Hebben jullie er wel eens over nagedacht dat hetgeen jullie als oorzaak zien (geknapte kabel, gebroken hijsoog) het gevolg kan zijn van overbelasting door een ander probleem? Als de balk kantelt (om welke reden dan ook) word het hijsoog in een andere richting belast, en breekt hij. Als de kabel ineens zwaarder belast wordt (om wat voor reden dan ook), knapt deze. Dus zolang je niet weet in welke volgorde alles gebeurd is, kun je m.i. ook nog geen oorzaak aanwijzen.
  • Izzy Harglas

    1 maand geleden
    Zullen we het aan de echte deskundigen overlaten om het tot in de fijnste details uit te zoeken? Er zijn twee mannen die nooit meer thuiskomen... Diep triest om dan hier reacties te lezen van mensen die denken dat ze aan een paar fotos af kunnen lezen.... bah!
  • Gert-Jan de Zeeuw

    1 maand geleden
    Bij dergelijke grote hijsklussen wordt er altijd hijsplan opgesteld door de firma die het hijswerk voor zijn rekening neemt. Vakbekwame mensen, riggers genaamd, slaan het te hijsen voorwerp aan met het juiste materiaal. Ergens is er een foute berekening gemaakt of niet de juiste stroppen gebruikt.
  • cor groeneveld

    1 maand geleden
    Ja we hebben vca en een bhv En alles moet gekeurd zijn ja ja ja Alles onder controle MAAR We hebben schijt aan regels Gasmeter om je nek maar staat uit Helm is afgekeurd toch op doen Zonder harnas gordel in de hoogwerkers met geen haak er aan Nee dat hoeft niet Allemaal tijdens verlies Welterusten allemaal
  • Verrips

    1 maand geleden
    Drama.. Ik vind wel dat het uitgezocht moet worden. Van fouten MOET je leren en dit is niet het eerste geval waar het goed mis is gegaan.
  1. TERUGLEZEN: Gezellig drukke Koningsdag 2024 rustig verlopen zonder noemenswaardige incidenten
    LIVE met video

    TERUGLEZEN: Gezellig drukke Koningsdag 2024 rustig verlopen zonder noemens­waar­di­ge incidenten

    Nederland kleurde volop oranje vandaag. Koning Willem-Alexander vierde zijn verjaardag in Emmen. Daar sprak prinses Amalia openhartig over haar tijd in Spanje. Door het hele land was het gezellig druk, al werd in sommige grote steden wel gewaarschuwd om bepaalde plekken vanwege de drukte te mijden. Het Rode Kruis heeft geen grote incidenten meegemaakt op deze rustig verlopen Koningsdag 2024. Om 21.00 uur hebben we dit liveblog gesloten.