RECHTSZAAK

6 jaar cel en tbs voor doodrijden ouder stel Maasboulevard

In de rechtszaal stond een foto van Jaap, één van de twee slachtoffers.
In de rechtszaal stond een foto van Jaap, één van de twee slachtoffers. © Rijnmond
De rechter heeft zes jaar cel en tbs opgelegd voor het fatale ongeval op de Maasboulevard in Rotterdam, waarbij twee mensen om het leven kwamen. Op 2 september 2023 werden de 79-jarige Jaap en zijn 74-jarige buurvrouw doodgereden. Ze waren onderweg naar de Wereldhavendagen.
De bestuurder reed te hard, tussen de 100 en 116 km per uur, reed door rood, had geblowd en was dronken. Hij was na het ongeluk weggelopen en zegt zich niets meer van de botsing te kunnen herinneren. Al voor het fatale ongeluk reed Mark G. als een kamikaze door de stad, auto's links en rechts inhalend en rood licht negerend.
"U toonde een grote mate van onverschilligheid naar andere weggebruikers. U nam op de koop toe dat het mis zou gaan, mogelijk met dodelijke afloop. Daarom gaat de rechtbank uit van doodslag."
De rechter neemt het hem kwalijk dat hij na het ongeluk is weggegaan en aanvankelijk heeft ontkend. Naast de celstraf en tbs mag de man ook tien jaar niet meer autorijden. Die periode gaat pas in als hij weer vrij is.
Deskundigen hebben vastgesteld dat Mark G. meerdere stoornissen heeft en dat hij met name na het gebruik van drugs en alcohol de controle kwijtraakt. Mede daarom wordt langdurig toezicht in een tbs-kliniek opgelegd.
De rechter stond stil bij de ontwrichtende invloed die het ongeluk heeft gehad op de gezinnen van de twee slachtoffers. De man en vrouw uit Capelle aan den IJssel hadden sinds kort de liefde bij elkaar gevonden.
Ze zouden een maand later voor het eerst samen op vakantie gaan. Op de fatale 2e september wilden ze naar de vuurwerkshow van de Wereldhavendagen gaan kijken, toen zij op het zebrapad, ter hoogte van het voormalige zwembad Tropicana, werden aangereden.
De nabestaanden waren op zich tevreden dat de rechter op doodslag is uitgekomen, al had van hen de celstraf nog wat hoger mogen zijn. Het Openbaar Ministerie had acht jaar cel en tbs geëist. Zij waren blij dat de rechter heeft benadrukt dat het de man om het even leek of hij schade zou aanrichten.
Namens de beide families was een schadevergoeding van in totaal 176.000 euro ingediend, maar die valt ongeveer een ton lager uit. De rechter ziet geen ruimte voor zogeheten shockschade. De claim kan eventueel bij een civiele rechter worden ingediend en als er een hoger beroep komt, kan ook daar alsnog geprobeerd worden de shockschade te verhalen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl