RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Antwerpse OM-baas: helft opgepakte drugscriminelen is Nederlands

Antwerpse politie (archieffoto) Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Volgens Franky De Keyzer, hoofd van het Openbaar Ministerie in Antwerpen, spelen Nederlandse drugscriminelen een grote rol in de Belgische haven.

"Van de 150 personen die wij in 2023 in de haven gepakt hebben komt ongeveer 50 procent uit Nederland. Dat is al jaren zo", zegt hij in een interview met NRC.

Gevangenisvleugel vol Nederlanders

Ook als het gaat om drugsgerelateerd geweld, zoals aanslagen op woningen, zijn veel verdachten in Antwerpen van Nederlandse origine. De Keyzer: "In 2022 was het op een gegeven moment zo erg, dat een volledige vleugel van de gevangenis van Antwerpen vol met Nederlanders zat."

De verdachten komen volgens de OM-baas hoofdzakelijk uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. "Het zijn onder meer personen van Surinaamse en Antilliaanse origine die in jongerenbendes zitten en met wie men in Nederland ook problemen heeft. Stilaan krijgen wij die trouwens in de provincie Antwerpen ook."

Politie
Lees ook:
Politie Antwerpen arresteert groep zwaarbewapende Nederlanders

Vooral mensen uit Suriname zouden zich in de regio rondom Antwerpen vestigen. "We hebben de Nederlandse ambassade erop aangesproken, omdat wij denken dat de ambassade in Suriname een strenger visabeleid zou kunnen voeren."

Misbruik van visa

De Keyzer zegt dat er op dit moment misbruik van visa wordt gemaakt. "Men landt op Schiphol en binnen de kortste keren staat men hier. Het begon met overlast in de publieke ruimte en bij stationsbuurten, maar wij treffen ze nu ook in drugsgerelateerde criminaliteit aan."

Minderjarigen worden overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten, vanuit het uitgangspunt van resocialisatie. "Heropvoeden gaat moeilijk als je familie in Amsterdam of Rotterdam woont", zegt De Keyzer. Meerderjarigen worden wel in België vervolgd.

MDMA,
Lees ook:
MDMA, coke, crystal meth: grote rol Nederland in drugshandel Europa