Direct naar artikelinhoud
Denemarken

Een megawindmolen als heuse toeristenattractie

Een 115,5 meter lange wiek van de 15 megawatt-windmolen van Vestas. Hier van bovenaf te zien, tijdens een transport over de weg in Denemarken.Beeld Vestas

Hij is bijna zo groot als de Eiffeltoren. Die vergelijking hoor je wel vaker, als het over een nieuwe grote windmolen gaat. En dat is dan bedoeld om uit te drukken hoe hemeltergend het eigenlijk is, zo’n reusachtige turbine.

In Denemarken draait windmolenbouwer Vestas het om. De nieuwste molen van liefst 15 megawatt, die dit voorjaar gaat draaien bij het havenstadje Thyboron, wordt juist bejubeld om zijn omvang.

Het gevaarte met wieken van 115,5 meter lang en een hoogte van 280 meter – inderdaad, dat benadert de 317 meter hoge Eiffeltoren – ziet Vestas als een paradepaard van duurzame energie. “We verwachten dat het een attractie zal worden”, stelt het bedrijf. “We kijken ernaar uit om de turbine te tonen aan de lokale bevolking en de toeristen.”

Hoe kan dat, dat zelfs bewoners in de regio tot de fanschare van de molen mogen worden gerekend? Wat helpt is dat 2800 Denen uit de omgeving mede-eigenaar zijn. Ze kochten een aandeel in de molen en profiteren van de groene energieopbrengsten. In een jaar kreeg Vestas de papieren voor de bouw van de turbine rond – en dat is ‘extreem snel’ in energieland, waar stroperige procedures remmend werken.

In Nederland, waar het ‘niet-in-mijn-achtertuin-sentiment’ sterk is, wil Vestas de megamolens ook gaan neerzetten. Gelukkig voor critici die zich nu een hoedje schrikken: hier verschijnen ze op zee.

Lees ook:

In het grootste natuurgebied van Nederland – de Noordzee – spelen windparken een essentiële rol

Het programma Natuurversterking Noordzee moet de natuur onder water en in de lucht beter beschermen. Windparken op zee spelen daarbij een grote rol, als kraamkamer voor onderwaternatuur.