Den Haag en Brussel jagen bedrijven weg

Verstikkend duurzaamheidsbeleid en falende energietransitie

Titelfoto bij artikel Den Haag en Brussel jagen bedrijven weg raymond peil opiniez

Foto: Tata Steel. Public domain

Steeds meer ondernemingen zijn somber over het ondernemingsklimaat in Nederland. Sommige grote bedrijven zijn al vertrokken. Er is ontevredenheid over de betrouwbaarheid van politiek en bestuur, groene belastingen, onbetaalbare energiekosten en een gigantische regeldruk. Maar nog maar kort geleden juichten de werkgevers over ‘duurzame’ energie en onhaalbare klimaatdoelen en harkten ze subsidies binnen. De EU blijft inzetten op ‘klimaatneutraliteitsindustrie’. Hoe gaat Nederland straks nog zijn brood verdienen? Een column van Raymond Peil.

De Nederlandse economie is na negen maanden krimp het afgelopen jaar in het laatste kwartaal van 2023 weer iets gegroeid. Economen van de Rabobank verwachten voor 2024 een groei van 0,5% en 1,0% in 2025, aanzienlijk minder dan waar het Centraal Planbureau (twee tot drie keer zo veel) van uitgaat, maar ja, het CPB wordt dan ook bevolkt door ambtenaren aan de leiband van het kabinet, die het liefst zonnige vooruitzichten schetsen. En dan nog beloven déze verwachtingen karigheid, groeit het BBP mondjesmaat en wordt het tijd om aan een krappere buikriem te denken. De motor van ’s lands economie, het bedrijfsleven, sputtert.

 

Sombere vooruitzichten

De werkgevers van VNO-NCW en MKB Nederland trokken daarom vorige maand aan de bel. De resultaten van hun Nationale Peiling Ondernemingsklimaat 2024 bleken ernstig verslechterd. Natuurlijk klagen ondernemers graag over de overheid, maar wanneer 76% van de ondervraagden zegt dat het ondernemingsklimaat de laatste vijf jaar is verslechterd, 82% ontevreden is over de betrouwbaarheid en stabiliteit van politiek en bestuur en 26% van de bedrijven de komende twaalf maanden niet meer in Nederland gaat investeren, zijn dit somber stemmende vooruitzichten, waarvan ook Jan Modaal de oorzaken – zoals heel dure energie – aan den lijve ervaart.

 

Koester onze industrie!

Topvrouw Ingrid Thijssen van VNO-NCW en Business Europe doen daarom een beroep op de Europese Commissie om op te houden met het verzinnen van regels die bedrijven het leven lastiger maken. “En Nederland moet stoppen extra administratieve lasten bovenop de Brusselse plannen stapelen. Europa dreigt in rap tempo haar industrie te verliezen Daarmee staan onze toekomstige welvaart en de onafhankelijkheid van Nederland en de EU op het spel. We moeten daarom de concurrentiepositie van onze Europese industrie in rap tempo gaan versterken. Koester onze industrie!” In De Telegraaf deed ze er een schepje bovenop door te zeggen dat “meer dan tien grote beursgenoteerde bedrijven denken aan vertrek uit Nederland”.

In haar ogen zijn de energieprijzen, het vier- tot vijfvoudige van Amerika of China, een belangrijke aanstichter van het vertrek van industriële bedrijven. In Nederland sloot autofabriek VDL Nedcar haar deuren, zinkfabriek Nyrstar in Budel staakte de productie, evenals aluminiumfabrikant Aldel in Delfzijl sinds de toevoer van goedkoop Russisch gas opdroogde. Fietsenfabriek Accell, bekend van Batavus en Sparta, schrapte 150 banen in Heerenveen en brengt een deel van het werk naar Hongarije en Turkije. Het is zichtbaar in de CBS-cijfers: de laatste vier kwartalen op rij vertoont de omzet van de Nederlandse industrie een dalende lijn.

 

Krokodillentranen

Mevrouw Thijssen (D66) probeert met haar krokodillentranen de handen in onschuld te wassen, maar verkondigde bijna drie jaar terug heel andere praatjes. “Ingrid Thijssen wil dat Nederland koploper wordt in duurzame industrie”, luidde toen één van haar strijdkreten als bovenbazin van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). “Niet meer focussen op alléén economische groei, maar vooral op brede welvaart. Iedere dag dat keuzes voor energie-infrastructuur later gemaakt worden, brengt ons verder van onze klimaatdoelen.”

Want de werkelijkheid, hoe de Nederlandse industrie in nood is gebracht, ziet er heel anders uit dan Thijssen voorwendt: werkgeversverbonden waren erbij en keken ernaar. Zij juichten voor onhaalbaar klimaatbeleid, minder CO2 en de alom tegenwoordige drie-letter-hypes als Sustainable Development Goals (SDG’s) en Environmental Social Governance (ESG). De focus lag op het binnenharken van subsidies en compensatie in plaats van pleiten voor betaalbare en betrouwbare energievoorziening. De complete Malietoren applaudisseerde voor goedkope arbeid door meer immigratie, in plaats van investeren in vakmanschap door beter onderwijs, bedrijfsscholen en -opleidingen en meer innovatie.

 

Noodklokken luiden

De Mandarijnen in Den Haag hielden zich lange tijd nagenoeg blind en doof, maar lijken nu plots de noodklokken te horen luiden. Het alarm kwam van grote Nederlandse bedrijven en klonk aan Europese ronde tafels. Een groep van 73 grote bedrijven uit 17 sectoren, waaronder chemie, farmaceutica en machinebouw, heeft de ‘Verklaring van Antwerpen’ gelanceerd, waarin de EU wordt opgeroepen om de netto-nul regelgeving (uitstoot van broeikasgassen per saldo nul) te versoepelen, de energiekosten te verlagen en meer te investeren, nu er nog wat industrie over is.

In een open brief aan voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie zei Jim Ratcliffe, de voorzitter en oprichter van INEOS  (op twee na grootste chemiebedrijf ter wereld) dat Europa “slaapwandelt in de richting van het offshoren van zijn industrie, banen, investeringen en emissies”, het verplaatsen van bedrijvigheid naar (lage lonen)landen, in de meeste gevallen buiten de EU. Ratcliffe: “De groene belastingen van Europa dreigen banen en industrie te vernietigen.

De Brusselse aanpak om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen is verkeerd. ”Wij wachten nog op antwoord van mevrouw Von der Leyen. Dat kan nog wel even duren, want de EU heeft zojuist het Green Deal Industrial Plan gepresenteerd om “het concurrentievermogen van de Europese klimaatneutraliteitsindustrie te vergroten en de snelle transitie naar klimaatneutraliteit te ondersteunen.” Geen goed nieuws uit Brussel dus.

 

Treinongeluk in slow-motion

Buitenlandse investeerders zijn bezorgd over Nederland, waarschuwen topmannen van verzekeraars Baeten (ASR) en Knibbe (NN), zich scharend in het koor van bestuurders met zorgen over het vestigingsklimaat en ongelijke concurrentie. Eerder deelden de bazen van uitzendorganisatie Randstad, verfmultinational AkzoNobel en chemieconcern DSM-Firmenich hun beklag over de Nederlandse bedrijfsomgeving en de vrees dat Nederlandse bedrijven vertrekken. Of: “Klanten bestellen nu vaker in Duitsland of Frankrijk, waar de producenten wel subsidie krijgen”.

Han de Jong, hoofdeconoom bij Crystal Clear Economics, ziet de afbraak van het Nederlandse ondernemingsklimaat als een treinongeluk in slow-motion. “De politiek is met zichzelf, met duurzaamheid of klimaat bezig en om mij heen hoor ik nauwelijks iets over ons afbrokkelende verdienvermogen. Terwijl bedrijven, industrie en marktwerking cruciaal zijn voor onze welvaart.” De Jong voorspelt dat het voor bedrijven steeds moeilijker wordt om in Nederland geld te verdienen en dit leidt tot economische verlamming. “Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor onze toekomst.”

Dit artikel was op één haar na gevild toen Boskalis (bagger, waterbouw) in De Telegraaf zijn tweede hoofdkantoor in Abu Dhabi aankondigde en mogelijk vertrek uit Nederland. Boskalis-CEO Peter Berdowski zei tegen het FD dat later dit jaar een besluit zal worden genomen over een mogelijke definitieve verhuizing, want “het aanzien van Nederland op het wereldtoneel bladdert af”.

 

Rechterlijke macht en politiek

Het activistische deel van de maatschappij heeft volgens Berdowski een bovenmatige invloed, omdat het organisaties zijn die de publieke opinie in belangrijke mate voeden. Dat leidt volgens hem tot onzekerheid en onduidelijkheid. En omdat non-gouvernementele organisaties (ngo’s) steeds vaker naar de rechter stappen, verschuift besluitvorming van de politiek naar de rechterlijke macht. Dat klinkt redelijk, maar hij liet overigens achterwege dat Boskalis statutair is gevestigd in belastingparadijs Bermuda en leuk verdiend heeft aan gesubsidieerde windparken.

Vrijwel gelijktijdig meldde Neêrlands paradepaardje in de chipsector, ASML, te willen uitbreiden buiten de landsgrenzen. Topman Wennink sprak daarvoor ook met demissionair premier Rutte over het vestigingsklimaat. “Het gaat niet alleen om ASML-problemen, het zijn de problemen van Nederland. En het gaat over het verdienvermogen.” Tech-experts denken dat de onderneming wil buurten bij de Franse gigant in halfgeleiders STMicroelectronics.

Overigens gaat het Wennink (zoals zo vaak bij ondernemers) om de centen, belastingvoordeel welteverstaan. Zo’n 60 procent van de werknemers zijn expats, die tot voor kort maximaal 30% van het inkomen per jaar belastingvrij ontvingen. Vanaf dit jaar is de regeling versoberd en daalt het belastingvoordeel naar nul. Terwijl deze mensen ook vaak de hoofdprijs moeten betalen wanneer ze in Nederland komen wonen. Dat kan en wil de baas niet betalen.

 

Broodwinning bemoeilijkt

Dit laat onverlet dat na veertien jaar Rutte bedrijven nu met hun voeten stemmen, terwijl de overheid al evenzeer sectoren als de visserij, landbouw en de bouw de broodwinning onmogelijk maakt c.q. ernstig bemoeilijkt. Hoe gaat Nederland straks nog zijn brood verdienen? Want productiebedrijven zorgen voor werkgelegenheid bij toeleveranciers, logistiek, detailhandel, dienstverlening en zo meer, waardoor mensen en bedrijven ook loodgieters, schoonmakers, slagers, bakkers, en allerlei andere dingen kunnen betalen.

Produceren in Nederland is niet meer aantrekkelijk. Visieloze technocraten in Den Haag weigeren de regie te pakken om de eigen industrie te redden. We hebben ondernemingen nodig die in dit land iets produceren, waar geld mee wordt verdiend en werkgelegenheid geschapen. We zijn Singapore of Luxemburg niet. We kunnen kwalijk alles wat nu geproduceerd wordt gaan importeren. Of u het leuk vindt of niet, bedrijven moeten winst maken, anders is ondernemen een zinloze bezigheid. En ja, ondernemingen dragen bij aan welvaart, voorspoed, werkgelegenheid en de schatkist.

 

Jubeltonen bij het CBS

Dan mag het CBS in jubeltonen verkondigen dat de Nederlandse economie voor het eerst groter dan een biljoen euro (1.000.000.000.000 euro) is. Vergeet daarbij dan niet de groeiende bevolking, de overheid (met de hoogste loonstijgingen van álle sectoren) die steeds verder uitdijt tot bijna 60% van alle uitgaven en enorme prijsstijgingen door duurdere energie, stijgende overheidsheffingen op vrijwel alle fronten, duurdere woningen (duurzaam!!) en bedrijfspanden, explosief stijgende huren etc. etc. Anders gezegd: het Bruto Binnenlands Product in geld uitgedrukt zegt niet zoveel, wanneer ons geld minder waard is doordat alles duurder is geworden en je met meer geld minder kunt kopen.

 

Economische zelfmoord

“Niemand wil in Europa investeren als het zulke absurde regels heeft”, zei de eerder aangehaalde topman Rattcliffe van INEOS ook al.

Met zijn allen in de EU ‘samen verduurzamen’, Net Zero CO2-reductie, energietransitie (economische zelfmoord) en CO2-heffingen jagen de industrie uit Europa naar andere landen. Een toekomstige geëlektrificeerde industrie is volstrekt niet levensvatbaar. En als er een klimaat moet worden gered, dan is het wel het vestigingsklimaat. Wanneer de CO2-uitstoot daalt zal dat niet zijn omdat we allemaal elektrisch rijden, maar omdat de industrie verdwenen is. Met dank aan Rutte en de Green Deal van Timmermans.

Over de auteur

Raymond Peil
Raymond Peil: Journalist (ex professo, 44+ jaar). Vanaf 1980 bij het Leidsch Dagblad, GPD, real-time newswire AFX/MoneyView en Elsevier. Werkte bij de internationale law firm Loyens & Loeff, de Nederlandse (Vereniging van) Banken en als uitgever (portefeuille financiën en economie) bij Elmar in Delft. Websites sinds 2008, weblog/redacteur/ghost writer voor Sylvester Eijffinger. Jurist Corporate Law & Competition Law, (financiële) economie - 1 jaar Chartered Financial Analist, ICT-nerd van A tot Z | onderzoek | webmaster | MSM-immuun.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
34 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

GreenDeal betekent “klimaat redden” en de samenleving verwoesten tegelijk. Twee vliegen in een klap.
Complotwaardig verzinsel.

Jos
Jos
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Greendael is nivelleren is marxisme is armoede. U bezit niets, de kameraden zijn gelukkig.

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Klimaat communisme.

Jos
Jos
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dat hangt ervan af wie het wint als de marxisten en de Islamisten elkaar in de haren vliegen. Het is niet de vraag of, maar wanneer dat gaat gebeuren. Ik zet mijn geld op de Islamisten, die spelen dit spelletje langer en fanatieker. De mars door de instituties brengt ons naast armoede ook dood en verderf. Bedankt hippies!

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Marxisten en islamisten vinden elkaar niet in geloof maar dictaat. Islamisten gebruiken geloof Marxisten klimaat e. d. Dus geen diepe liefde maar berekenende elkaars tactiek. Beide leiden tot ellende. Geloof is sterker ingeburgerd dan klimaat angst dus kunt u gelijk krijgen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Op geloof kun je geen economie draaien. Communisme is net als islam een geloof. Kijk naar de economie in deze landen. Die zal nooit van de grond komen.
Ook in het westen begint geloof steeds zwaarder te drukken op de economie. Het is een kwestie van tijd.
Als de economie niet op de juiste manier beheerd wordt, zal ze vroeg of laat instorten.
Er is geen weg terug.

Andre
Andre
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Op geloof kun je inderdaad geen economie draaien en evenmin op socialisme. Want economie berust op het maken van meerwaarde, ophopen van kapitaal bij een persoon. Bezit is een enorme motiverende factor, want het maakt vrij van anderen, van beperkingen en opent nieuwe mogelijkheden.
Islam en socialisme prikkelen beide de individuele factor niet en zijn om die reden niet goed in staat om een economie te ontwikkelen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Een economie is gebaserd op de wet van vraag en aanbod en keuzevrijheid..

Andre
Andre
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

In alle samenleving is er een balans tussen vraag en aanbod en een bepaalde mate van keuzevrijheid. Maar in de niet-moderne samenleving is het privé bezit beperkt tot het meest noodzakelijke. Er is namelijk geen overheid die privé bezit toestaat en beschermt.
In de islamitische samenleving was alle land of van de overheid of van een feodaal heer in dienst van de overheid.
Bij de indianen was er helemaal geen privé bezit behalve de meest persoonlijke bezittingen als een tent en pijl en boog. Onder zulke omstandigheden kunnen vraag en aanbod en keuzevrijheid zich nauwelijks ontwikkelen en kunnen ze dus ook niets betekenen voor de ontwikkeling van de mens en de samenleving waarin hij leeft. Privé-bezit en bescherming daarvan door de overheid, dat zijn twee cruciale voorwaarden die in socialisme en islam grotendeels ontbreken.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Iedere functionerende economie is gebaseerd op vrije keuze.
Op het moment dat die vrije keuze er om wat voor reden niet meer is, zal de economie steeds slechter gaan functioneren. Daardoor zal die keuze steeds meer ingeperkt gaan worden met catastrofale gevolgen voor de mensen in die samenleving. Ook voor de zgn. elite.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Zie de huizenmarkt in Nederland.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Gezien de ‘demonstratie’ uitingen van de laatste tijd, van beide kanten van dit ‘spectrum’ van agitatoren, vrees ik dat u wel eens gelijk kunt krijgen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Islamisten zullen nooit een economie van de grond krijgen, net zoals marxisten.
Dat kunnen ze gewoon niet.

Andre
Andre
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ingrid Thijssen (D66) zegt: “Europa dreigt haar industrie te verliezen”. Het werkwoord ‘dreigen’ wordt gebruikt bij een situatie die onvoorzien verandert in iets dat nog voorkomen kan worden. Dat is hier echter niet het geval. Deze situatie is niet onvoorzien, er wordt al tientallen jaren geduldig aan gewerkt.
1) Het onderzoek naar de ‘ecologische voetafdruk’ is al begonnen in de jaren 1980. De voetafdruk is vooral zeer belastend op basis van het gebruik van fossiele brandstoffen. Haal dat weg en Europa heeft plotseling geen negatieve voetafdruk meer omdat in Europa er fanatiek wordt hergebruikt.
2) Dit beleid is niet alleen planmatig, het is ideologisch gestuurd. Het is toegepast marxisme. Marxisme draait om ongelijkheid van macht. Europa had industrie, had in het verleden overzeese gebieden waar het grondstoffen haalde. Om het ‘evenwicht’ met de voormalige koloniën te herstellen, moet Europa ontdaan worden van industrie, die uiteraard naar andere plekken op de wereld verplaatst wordt en daar net zoveel CO2 uitstoot als voorheen in Europa.
De genoemde drie-letter-hype’s SDG’s en ESG’s zijn niets anders dan marxistische strategieën om welvaart over te hevelen naar gebieden buiten Europa. In SDG’s en ESG’s staat centraal de gelijkheid van welvaart en macht – marxistische onderwerpen. Tot dusver zijn de linkse partijen succesvol, omdat ze iedereen voorspiegelen dat het groene beleid uitgevoerd kan worden met behoud van dezelfde welvaart. Dat is uiteraard een illusie. Als dit doorgaat, zijn we straks heel duurzaam arm.

Bernardo A
Bernardo A
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ach, dan vertrekken ook de meeste kenners en kunners uit Nederland. En een land zonder verdienmodel kan ook geen grote legers van ambtenarren en uitkeringstrekkers veroorloven.

Links dacht een stok weg te gooien om succesvollen te treffen. Die stok blijkt een boemerang te zijn.

Laatste aanpassing 1 maand geleden door Bernardo A
IvdWerf
IvdWerf
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Wie die bui ziet hangen, zal niet gaan zitten wachten tot Nederland verder instort.
Ik las onlangs ergens dit bondige statement: verplaatsbaar kapitaal en talent vertrekt.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Jetten heeft zich ten doel gesteld om de subsidies op fossiele brandstoffen te beëindigen. Dit houdt alleen maar in dat bedrijven net zo veel belasting op energie gaan betalen als de burger.
Om een bedrijf te kunnen laten draaien heb je gigantisch veel energie nodig. Als je daar dan net zo veel belasting voor moet betalen als de burger, valt er niet meer te produceren.

Joey
Joey
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Draai het om: het is de burger die veel te veel onnodige belasting op energie betaalt.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Joey

Dit is nog niet genoeg om de overheid te laten draaien.

J.S.
J.S.
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Joey

Het is de burger die het bedrijfsleven subsidieert. Terwijl als jij méér energie verbruikt stijgt je energierekening en ook de energiebelasting. Voor het grootbedrijf is het tarief én de EB degressief. En dat zie je ook met bijvoorbeeld drinkwater. Hoe meer water een burger verbruikt des te meer betaalt hij. Voor het grootbedrijf is het tarief en belasting degressief. Dan is het toch niet vreemd te noemen dat Nederland afstevent op een massaal drinkwater tekort? En hoezo moeten servers van Microsoft worden gekoeld met drinkwater dat vervolgens met toevoeging van stoffen weer in de grond verdwijnt en de burger wordt opgezadeld met extra kosten vanwege die toevoegde stoffen? Koelen met circulair water middels een koeltoren is net zo effectief.

Zafod
Zafod
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Met dank ook, niet in de laatste plaats, aan het opblazen van de Nordstream pijplijn – waar maar geen onderzoek naar gedaan mag worden – maar waardoor wel de energie plotseling vele malen duurder is geworden. Pijplijnen blazen niet op uit zichzelf, dat is geen spontaan proces. Maw, daar zit een plan achter. Misschien wel om die industrieën naar de VS te verplaatsen.

Jos
Jos
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

FNV haalt uit naar werkgevers: ’Ga ondernemen in plaats van zeuren’
FNV, uit de hoek Pvda/GL. Greendael enz.
FNV die hun bestaan ontlenen aan ‘zeuren’ over bazen.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Beste Jos,

En het FNV dat de wijziging van het pensioenstelsel zo’n goed idee vond en vindt.

Het FNV dat al jaren leden en leden verliest en presideert over een heel matige organisatiegraad.

Het FNV dat keer op keer met werkgeversverbanden CAO’s in elkaar sleutelt, maar geen antwoord weet op stelselmatige hogere inflatie en een tekort aan handjes.

Het FNV is zo net zoals wergeversverbanden met hun meer dan eens bijzonder doorzichtige lobby’s meer onderdeel van het probleem dan bijdragend aan wat voor soort oplossing dan ook.

Als Genosse der Bossen wordt er weinig meer gebosst.

Bovendien was/is FNV altijd gelieerd aan de PvdA – zo heeft mevr. Jongerius snuifend haar carrière als MEP voortgezet – en die club is binnen 1,5 generatie van bestuurstypes gemarginaliseerd tot verwaarloosbaar.

Frank Zappa’s ‘Jazz is dead, but it sure stinks a lot’ is zo mutatis mutandis ook op deze goegemeente van toepassing.

Wat we nodig hebben is meer centjes in de eigen zak, verantwoordelijkheid en heel veel minder gerondpomp en geroer. Dan is FNV (net zoals woningbouwcorporaties, onderlinge waarborgen, zelfverheffing e.d.) met een stukje straight up belangenbehartiging ook weer van harte welkom.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Dank u voor het benoemen van de tegenstrijdigheden en in veel gevallen stuitende hypocrisie.
Het is een bijzonder belangrijk onderwerp, en er zijn geen simpele oplossingen.
Ook niet voor een nieuw landsbestuur.
Niet de socialistisch gestoelde ingrepen van de SP, niet het crony capitalism van de VVD, en al helemaal niet de onrealistische en eenzijdige ‘groene’ dictaten en het doorgeschoten globalisme.
Het zal een mix moeten worden van realisme en pragmatisme.
Waarom heeft ASML niet net zoals bv Philips in de 50er en 60er jaren een eigen bedrijfsschool? Hoe kan het dat zij mensen uit India moeten halen, waar die blijkbaar wel de juiste opleiding krijgen? Wie snapt dat nog? En waarom bouwen zij niet zelf met hun miljardenwinsten bij hun geplande uitbreiding tegelijkertijd huizen voor hun werknemers? En waarom betalen zij niet uit hun miljardenwinsten zelf de extra’s voor de expats die ze wensen binnen te halen?
De gemiddelde ondernemer moet toch ook de lokkertjes zelf ophoesten?
Er zullen best wel redenen zijn waarom nu alle zegen van de overheid (belasting) lijkt te moeten komen, ik ken ze niet en snap het ook niet. Want dat wordt nooit echt duidelijk! met álle argumenten voor en tegen naar buiten gebracht. En er zullen ook best valide argumenten zijn om bepaalde industrieën in te perken c.q. uit te faseren.
Maar de logica het hier weg te pesten om elders door te gaan ontgaat mij.
Laat men dat nu eens duidelijk uitleggen, met alle gevolgen voor werkgelegenheid en belasting, voor de regio’s en leefbaarheid, voor de korte en lange termijn.
Als het logisch is, en dat weten we nu meestal niet, snapt de bevolking ook bepaalde douceurtjes.

rico
rico
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Achja, mensen met idealen, het zijn net blinde paarden en levensgevaarlijk. Kijk maar eens in de geschiedenis wie allemaal hun idealen uit voerden.
Het goede nieuws, we kunnen al de gesubsidieerde banen en maatregelen niet meer betalen.

Bernardo A
Bernardo A
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  rico

Ga er vanuit dat het leeuwendeel van de Turken en een behoorlijk deel van de Marokkanen dan ook vertrekken. Geld in Nederland is op en ze hebben een huis in hun thuisland.
Zal ook voor veel andere bijwoners gelden. Als de uitkering wegvalt kan je beter arm zijn in een land waar tenminste nog de zon schijnt.

E. Vreeland
E. Vreeland
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A

Zo makkelijk gaat het niet. Ik vrees eerder voor een burgeroorlog, als het uitkerings geld straks op is. Dan komen ze de welvaart wel halen van degenen die nog wat hebben. Dat kan trouwens makkelijk onder sharia wetgeving, de Djizya belasting voor ongelovigen.

rebel&girl
rebel&girl
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

En zo bereikt de reset haar doelen.. toch, vernietig eerst bouw later. Iedere reset behelst afbraak van oude industrieën, tech en economie en introductie van nieuwe van voornoemde zaken, waarbij als kanttekening geplaatst kan worden, dat ook de nieuwe ontwikkelingscentra, die positieve uitkomsten gaan binnenhalen van deze reset, vaak elders in de wereld gelocaliseerd zijn. Dit systeem lijkt veel op wat er in de primitieve landbouw plaatsvind onder de term roofbouw waarbij land platgebrand wordt en andere delen van het land bewerkt en beplant worden.

H.J.
H.J.
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

De industrie vertrekt.
De gelukszoekers komen binnen.
De vrede vertrekt.
De oorlog komt binnen.
De liefde vertrekt.
De haat treed binnen.
Rutte vertrekt niet maar blijft binnen.

Anneken
Anneken
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben ervoor Timmermans samen met zijn greendeal op te sluiten.

Friesecanadees
Friesecanadees
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anneken

Zal nooit gebeuren in het HOLLE land!!
Te veel meelzakken.
Je kunt erop slaan, ze gaan NOOIT staan
Good luck

Frank pouw
Frank pouw
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Eindelijk de spijker op zijn kop.clip: Mevrouw Thijssen (D66) probeert met haar krokodillentranen de handen in onschuld te wassen, maar verkondigde bijna drie jaar terug heel andere praatjes. “Ingrid Thijssen wil dat Nederland koploper wordt in duurzame industrie”, luidde toen één van haar strijdkreten als bovenbazin van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). “Niet meer focussen op alléén economische groei, maar vooral op brede welvaart. Iedere dag dat keuzes voor energie-infrastructuur later gemaakt worden, brengt ons verder van onze klimaatdoelen.” Mevrouw Thijssen is de kwade genius in dit verhaal want altijd op de hoogte geweest van de klimaatdoelen van Rutte 3/4 omdat zij D66 hoog maar dan ook hoog heeft zitten en een belangrijke rol speelt in D66.
Stond altijd vooraan naast de grote roerganger Kaag om te eisen dat het bedrijfsleven vergroende ook al zou dat ten koste gaan van industrie.
Bij asml moet iemand ik denk een mannetje of 2/3 bijhouden in een spreadsheet wat de uitstoot co2 is per werknemer woon/werkverkeer en dat doorgeven aan Rutte,Jetten,klaver en de groene oase uit Limburg Timmermans. Daar is mevrouw Thijssen bij geweest want dat was geweldig voor het klimaat. Ik neem het ook het BEDRIJSLEVEN kwalijk want stonden ook te juichen voor een schone wereld want subsidie. Dus ik neem die geweldige ceo’s niet serieus want stonden erbij en keken met kwijl druipend uit de monden naar den Haagse geld potten.
Was al aan de gang in Duitsland want BASF is in China veel geld aan het inverteren.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Frank pouw

D66… zucht.

Frank pouw
Frank pouw
29 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Duidelijk verhaal. Een van de grote boosdoeners is mevr. Thijssen.
Deze mevr. Thijssen kon dat alleen maar doen omdat zij als belangrijk D66 lid mee aan het varen was op D66 beleid de afgelopen zeg 5/6 jaar van Rutte 3/4.
Ik neem het ook bedrijvend Nederland kwalijk omdat ook zij alleen maar dachten DE SUBSIDIE. Het verhaal van deze gevaarlijke vrouw van het Nederlandse bedrijfsleven staat te springen om regelgeving en aansturing vanuit kabinet Rutte en minister Jette hoofdzakelijk om te transformeren is verraad aan de Nederlandse economie maar daar stonden ze met z’n allen bij en nogmaals DE SUBSIDIES. Zie wat er nu gaande is voor de zoveelste keer met de uitrol van windenergie op zee. Ook daar speelt weer hetzelfde DE SUBSIDIE. Wel mooi dat er nieuwe stoplichten komen in de omgeving van Den Bosch en een nieuw rotonde.
Oh ja er worden ook huizen gebouwd en er komt een school voor techniek.
De zwakke interviews met ceo’s en ander belangrijk personeel want ook een ceo valt onder personele kosten in bv het linkse FD zijn zeer maar dan ook zeer matig want als het erop aankomt durven deze grote helden niet te zeggen waar het op staat want de volgende vraag van het FD is meteen maar wat gaat u doen aan het beschermen van het leven op aarde dus de klimaatverandering. Ja wij gaan co2 opvangen en groene energie gebruiken en we hebben allemaal een elektrische auto of bakfiets. Oh ja geen wegwerp bekers meer en ons restaurant is veganistisch mooi hè.
Dus vno-ncw het mkb hebben nog wat uit te leggen.

34
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x