Maker van RuneScape maakt na 23 jaar weer een nieuwe mmo

Andrew Gower, medeoprichter van gamestudio Jagex, bracht in 2001 de eerste versie van RuneScape uit. 23 jaar later is hij terug met een nieuwe mmo, genaamd Brighter Shores. Het spel verschijnt later dit jaar voor pc en Mac.

Brighter Shores wordt ontwikkeld door Fen Research, een nieuwe studio van Gower, schrijft GamesRadar. Die studio werkt ook aan een eigen engine, de Fenforge engine. Aan zowel de engine als aan het spel wordt inmiddels een decennium gewerkt.

Brighter Shores is een mmorpg, maar gaat volgens de studio in tegen de 'grindy gameplay die je vaak in dit genre ziet'. Het spel speelt zich af in de fantasywereld Adothria. Het verhaal start in Hopeport, waar spelers de rol van stadswacht aannemen. Vanuit daar kan een groter avontuur gevolgd worden. Daarbij kunnen spelers echter niet kiezen voor de traditionele rpg-klassen mage, rogue of warrior. Brighter Shores introduceert drie nieuwe opties: Cryoknight, Hammermage en Guardion.

De game wordt free-to-play en krijgt een optionele premium pass, waar uren aan extra content in zit. Dat 'in tegenstelling tot de vloed aan microtransacties in moderne mmo's en free-to-play-spellen', aldus de studio. Brighter Shores verschijnt in het derde kwartaal van dit jaar op pc en Mac.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

14-03-2024 • 07:11

67 Linkedin Whatsapp

Reacties (67)

67
67
32
0
0
30
Wijzig sortering
het zal 'm pijn hebben gedaan om te zien wat jagex heeft gedaan met Runescape en hun lachwekkende pay-to-win praktijken. goed, hebben ze nu wat proberen in te tomen en 2007 heeft er geen last van, maar toch. veel schade geleden, je moest twintig jaar geleden echt op zoek gaan naar tieners die runescape NIET speelden.
Of ik had de verkeerde leeftijd (1984) of vrienden met allemaal andere interesses qua games maar ik ken echt niemand in mijn omgeving die Runescape speelde rond 2003/2004. De eerste MMO die echt massaal gespeeld werd door iedereen in mijn omgeving was WoW.
Als je 8 tot 12 jaar jonger was geweest wel. We konden WoW niet betalen, want 14 euro per maand oid, en geen creditcard. Runescape was gratis, die gratis versie speelde je dan een paar jaar, en daarna had je wel die krantenwijk en ging je wall-e kaarten kopen bij het tankstation voor membership. Toen ik 14 was was het enige wat ik deed met mijn buurjongens: voetballen en runescape.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 14 maart 2024 07:44]

In mijn omgeving ook weinig/geen Runescape maar wel veel UO freeshard (UoX) spelers die oorspronkelijk op MUDs speelden. Glory days :) Dat (gratis spelen) was met WoW (wat ook pas 4 jaar later uit kwam net als RS) een stukje lastiger.
runescape is eigenlijk begonnen als MUD en evolueerde dan uiteindelijk naar wat we nu kennen als runescape classic. die release was in januari 2001 al nb, toch flink wat jaren voor WoW. voor mij is deze versie de meest nostalgische. alles zelf ontdekken, geen klop Engels kunnen en dus elke vijf items verward zijn door wat het nu is want de sprites trokken op geen reet, gezellige community tot ze je pk'den (pre-wilderness!) terwijl je lekker aan het wandelen was.
nu mobile gaming met de focus op zoveel mogelijk feedback en impulsen de koning is bij de jongste generaties vraag je je toch af of zulke gezellige herinneringen nog worden aangemaakt :'(
PK'en in UO; daar heb ik alles behalve gezellige herinneringen aan :+ Mijn 'buurman' had er nogal een handje van en daar zat ik dan vanuit m'n huisje te kijken naar de grafsteen met m'n spullen nét op een onbereikbare afstand :'(

Blij met mijn lifetime account op LotrO. Gisteravond is toevallig een nieuwe 12-man raid gereleased en hebben we een 3,5 uur durende exploratory run gedaan met de kin. Niet gek voor een spel dat 16 jaar oud is O+
LOTRO, dat brengt herinneringen terug. Ontzettend veel gespeeld, en wellicht wat teveel geld in gestoken.
Afgelopen paar jaar nog wel paar keer geprobeerd maar nu in volwassen leven weinig tijd meer of zin om tijd voor te maken, het is zo complex geworden dat je er echt veel tijd in moet stoppen om up-to-date te blijven.
Wel een ontzettend gaaf, aan te raden spel, voor iedereen die een uurtje of 5-10 in de week ervoor over heeft.
Ach tegen de zomer 2005 , kon je gewoon 60 dagen gametime kaarten kopen in de winkel voor WoW ;)
Want ik kan me mn 1x World of Warcraft box + 1x 60 day gametime pass nog herinneren , en zei tegen de verkoper " yep ..daar gaat mn sociale leven " _/-\o_
14 euro per maand was nog steeds belachelijk veel geld voor een (pre-) tiener toendertijd. 14 euro in 2004 zou nu 23 zijn. Daar moest ik heel wat krantjes voor lopen.
Beetje off-topic:
Mijn starter mmorp was WoW (bèta) toen deze gereleased werd kon ik eerst nog een tijdje teren op de ANWB pas van mijn ouders. Welke blijkbaar een creditcard nummer had, maar waar geen rekening achter zat.
Later elke dag verlopen creditcard nummers gebruikt. Het koste ze destijds nog een dag om deze te verifiëren en in die tijd kon je gewoon spelen. Uiteindelijk kwam er SEPA.
Maar ik heb toch nog een half jaar, schat ik, gratis kunnen spelen
Nou dan is dat ook weer opgehelderd! :) Weet ik meteen waarom ik nooit iets heb gesnapt van de hype rondom RuneScape.
Ik ook niet, vond het niet leuk. Ik ben begonnen met Dark Age Of Camelot, heel erg lang gespeeld, blijft de leukste mmorg die ik tot nu toe gespeeld heb.
Voor mij was dit voornamelijk Runescape, Habbo Hotel en MapleStory! Daar gingen een HOOP Wallie-cards aan op!
De heilige drie-eenheid!
Dit is exact hoe mijn situatie was 😅

Mijn account bestaat nog altijd en dankzij RuneScape heb ik mijn gamertag bedacht, wat een mooie tijd, in de bieb beetje levelen en dan eens kijken hoe ver je kon komen, de eerste keer membership hele wereld ging er open voor mij.

Nu 29 jaar jong met een account dat 18 jaar jong is. Wanneer ik weer eens de kans krijg ga ik denk maar weer eens een kijkje nemen
Ben van '88 maar RuneScape was rond 2000 t/m 2010 echt extreem groot non gamers waren zelfs aan het spelen.

Heb sinds die tijd meer dan 20k uren in game time (2,5 jaar) in RS3/OSRS over verschillende accounts, Main/Pures/IM/HCIM/UIM.

Heb ook heel veel WoW gespeeld vanaf Classic tot de DF beide heel erg goed en niet te vergelijken maar stiekem vind ik RS/OSRS wel beter.
Denk dat het te maken heeft dat WoW duurder is, en een zwaardere machine nodig heeft, laat dat nou net vaak het struikelblok zijn voor de jongere generatie, dus was RuneScape met Free to Play en tevens speelbaar in je webbrowser een makkelijke uitkomst, iets wat vaak gevonden werd via sites als miniclip.com vroeger waar veel van de jonge generatie toen zijn tijd doorbracht.
iedereen die ik kon speelde runescape, geboren in 94. Dus net ff kleine kloof in generatie. Ik leerde handelen, traden, Engels schrijven/praten via zulke spellen. Kwam je in groep 7/8 aan met je Runescape Engels :D
Wow was de betere keus. Ik ben van RuneScape naar wow burning crusade gegaan. Geen moment spijt. Dat was voor mij toen echt als tiener een hoe overleef ik VMBO-t strategie. VMBO-t was op mijn middelbare verschrikkelijk.

[Reactie gewijzigd door Zezura op 14 maart 2024 09:03]

Ik was de enige in de gehele klas (op de 4 dames na) die niét Runescape gespeeld had. Een schoolvriend had 1 middag een account voor me aangemaakt, en had verklaard dat de eerste paar uur van het spel geconsumeerd moesten worden met verschillende dingen omhakken om resources te krijgen. Ik vond het geen zak aan, en heb het na die introductie nooit meer aangeraakt :+ (ik kom uit '94).
Man ik weet nog dat je gewoon geld in een Envelop kon opsturen en dan kreeg je je membership na handmatige verwerking vanuit Jagex.

Echt fantastisch
Vermoed net een generatie te vroeg dan inderdaad :P Ik (1990) ken bijna niemand waar ik toen mee om ging van mijn leeftijd die het niet speelde toen haha.

Het was een meesterlijke game voor zijn tijd. Hielp ook dat je het op elke computer spelen zolang je maar internet had in tegenstelling tot WoW waar je wel echt een wat betere computer voor nodig had naast de monthly subscription wat nog niet globaal geaccepteerd werd door velen voor een game.

Weet nog hoe belachelijk mijn ouders het vonden dat ik maandelijks wilde betalen voor WoW.
Ben nu 26 maar als kind in de vroege 2000's speelde bijna iedereen die ik ken Runescape. Speel nu zelfs soms tussen door ook Osrs.
Hier wel: zowel ik als heel veel mensen op mijn middelbare school speelden Runescape. Zeg maar ongeveer 2005-2012.
Kom zelf uit 1985 en heb ontzettend veel Runescape gespeeld, ook vele vrienden om me heen speelde het allemaal.. was voor mij persoonlijk ook me eerste aanraking met een MMO

Merkte na aantal jaren wel op dat de mensen om je heen in de game allemaal een stuk jonger waren als ik zelf, dat is ook beetje het moment dat ik stopte met spelen
Ik ben van 1983 en ik heb Runescape (classic) gespeeld...
Er is een youtube Afriend die een speciaal account heeft aangemaakt waar hij door alleen geld uit te geven de maximale level wilde bereiken. Het heeft hem uiteindelijk $13.300 gekost:
https://www.youtube.com/watch?v=KjtZGjI29Qc
En toch zal Runescape 100x succesvoller zijn dan deze nieuwe MMO.

Mensen zijn echt niet meer op zoek naar een alternatieve MMO. Runescape en WoW zijn goed genoeg.
Heb 10 jaar WoW gespeeld. Geef mij alstublieft een goed alternatief. WoW is al verpest.
Hoewel ik het met je eens ben is dat voornamelijk the exception and not the rule.

Gegeneraliseerd willen mensen niet afstappen van een game waar zo veel tijd in is geïnvesteerd. Tevens was runescape en WoW ook een game waar “iedereen” was. Tegenwoordig komen er zoveel games uit dat de playerbase gespreid zit en mensen daardoor niet hun kostbare tijd willen investeren voor iets wat mogelijk over een paar maanden geen spelers meer heeft. En hierdoor blijven ze plakken in de mmo’s die al wel succesvol bleken.
Herkenbaar. Er is geen mmo die mij "gepakt" heeft. Stuk of 4 geprobeerd, maar het was net niks.
Niet mee eens. Ik speel al 20 jaar runescape en zon 17 jaar WoW.
OSRS heb ik nog wel steeds plezier in maar wow....
Denk dat veel WoW spelers heel erg opzoek is naar een nieuwe GOEDE MMORPG.
Helaas zijn veel games die nu uitkomen slechte MMO's uit azie of kopien ervan.
WoW retail is niet meer wat het was. Veel hebben de hoop op de nieuw RioT MMO.
Het is alleen jammer dat je stats niet mee gingen toen 2007 live ging. Ik heel veel uren in RS2 zitten, maar tegen de tijd dat 2007 uitkwam had ik geen zin om die grind opnieuw te starten en RS3 is echt om te huilen.
Maplestory anyone?
vroeger zeker wel wat gespeeld! kon me nog herinneren dat ik op zoek ging naar nieuwe mmorpgs en op runescape terecht kwam. echt zo nieuw dat ze maar 1 area hadden, en dat was alleen de molen met wat muizen en brood die je kon oprapen. onzettend gaaf hoe het nu zo groot is geworden.

Ondertussen totaal niet meer gevolgd wat er allemaal gebeurt is, maar het blijft jammer dat pay-to-win het huidige gamelandschap zo erg verpest.
Pas in mijn wow tijd kwam ik wat runescape spelers tegen, daarvoor was het toch echt allemaal ultima, everquest, lineage, guild wars of eve.

Zelf speelde ik toen de gratis mmo's: kal online en planeshift (Die laatste is nog steeds online www.planeshift.it)

[Reactie gewijzigd door Tirinium op 14 maart 2024 12:09]

Zo veel miljoenen winst schade noemen. Ok. Niemand kijkt terug naar voor 2007.
het gaat hier over de reputatie en integriteit van het spel, he. het feit dat dit bedrijf het nu moet hebben van incashen op een paar whales die hopeloos verslaafd zijn aan de lootboxes staat toch in schril contrast met het gezellige bedrijfje dat indertijd een java-spel maakte en lekker z'n eigen ding deed
Maar het leuke is, hij heeft met Brighter Shores ook een "Premium Pass" ingesteld, waarbij je zelfs moet betalen om te kunnen traden met andere players
1992 en heb geen runescape gespeeld (misschien tot 1 keer toe om te bekijken) maar dat kwam voornamelijk door world of warcraft :+
Ik ga het zeker proberen. Volg OSRS nog steeds via content creators, al speel ik het zelf al jaren niet meer. Blijft een prachtig spel.
We weten het allemaal stoppen is geen optie, iedereen neemt altijd een "pauze", de vraag is alleen hoe lang is die pauze.
voel mij persoonlijk aangevallen XD
die pauze was bij mij 12 jaar
Ik kon me nog goed in Runescape een eiland herinneren waar je naar toe kon met een boot. Op dat eiland moest je een draak verslaan in een vulkaan voor een quest. Pas daarna kon je bepaalde armour dragen. Mooie tijd was dat.
Quest: Dragon slayer 1
Eiland: Crandor
Armor: Rune platebody / Green D'hide body
Staat in mijn wishlist op steam ga dag 1 gelijk full membership erin, pc requirments zijn ook ideaal: i3 met 8gb ram dat zit wel goed denk ik :D
Ik hoop dat ze steamdeck support krijgen. Moet vast goed te doen zijn
Zie geen Linux staan bij de requirments hoop dat het werkt maar denk het niet.
Misschien met een workaround wel draaibaar te krijgen, maar controller support zou handig zijn. Maar ook dat valt vast te regelen met custom controller lay-outs
Met Proton werkt dit hoogstwaarschijnlijk gewoon prima.
Niemand? Het was dan ook helaas niet een heel populair spel maar in deze tijden speelde ik Tibia, als eerste mmorpg. Zo goed als 0 beschrijvingingen of handleidingen over hoe je het spel moest spelen, waar je bepaalde items of monsters kon vinden, alles zelf uitvogelen. Dood was meteen een paar levels en skill punten eraf, items kwijt en een stuk armor.. Redelijk hardcore was dat spel en een echte grind. Lachen was dat! Later kwam WoW, toen we dat konden betalen van de krantenwijk, en heeft me echt een aantal jaren van mijn leven gekost. Maar ik had mooi wel een level 60 priest!
Dat is wat ik nu mis bij MMOs, het onbekende, zelf uitvogelen wat je moet doen, collectief nieuwe dingen ontdekken. Tegenwoordig is alles gedocumenteerd of overduidelijk uitgelegd. Bijna iedereen zit te min/maxen en als je dat niet ook doet mag je niet mee doen, even stil staan en de omgeving bewonderen zit er niet in.

BlackRock Depths in wow was vroeger een avontuur, niemand wist waar we heen moesten, elke keer kwamen we een stukje verder. Het einde had ik nooit gehaald.
Tegenwoordig ren je er in minder dan een uur via allerlei shortcuts doorheen en als je een boss wilt doen die niet op het pad zit begint je party al te klagen.

[Reactie gewijzigd door Rogers op 14 maart 2024 10:18]

Heerlijk Tibia :) Word toch weer elk jaar verleid om een paar maandjes premium te halen. Blijft nog steeds een heerlijke MMO.
Wel jammer dat t spel nu eigenlijk pas echt begint bij level 200 en er opties zijn om exp vouchers te halen...
Gaaf! Ik kijk hier erg naar uit, al dacht ik haast dat dit Runescape zelf was :+
Dit spel werd populair toen ik in groep 7 zat. We mochten altijd rond het einde van computer les Runescape spelen. Zolang we niet in game aan het chatten waren was dit toegestaan. Heerlijke tijd.
Dit spel zal ik hoogstwaarschijnlijk alleen een keer uitproberen. Heb teveel spelle in mijn backlog staan.
Ik ben van 1989, voor zover ik kan herinneren was runescape onbekend in mijn omgeving in mijn schooltijd. Ik speelde wel world of warcraft op een private server vanaf 2006 tot 2009. Daarna retail gegaan omdat ik iemand leerde kennen die wow retail speelde. Verbaasde mij meteen dat elke quest die ik aannam ook werkte (geen bugs) 😁 En verder veel first person shooters gespeeld.

Heb bijna alle reacties gelezen hier. Maar zag niemand die begon over private servers. Omdat wow idd te duur was
Runescape was echt een geweldig spel, veel tijd in gestoken. Ik ben fan van die grootse quests die echt als avonturen voelen met unieke beloningen, ipv honderden fetch quests zoals de meeste mmos.
En het uitgebreide crafting systeem waardoor bijna alle gear door spelers gemaakt wordt met een speler gedreven economie.
Voor alle niveaus spelers was er wat te doen.

Heb Runescape gespeeld tot 3 uit kwam, daarmee hadden ze het verpest. Toen over op WoW. Nog een tijd OSRS op mobiel gespeeld maar dat is verpest door bots, mag hopen dat ze dat voorkomen bij dit nieuwe spel.
Weet nog niet wat ik vind van die beelden, neigt mischien iets te veel naar RuneScape 3.

[Reactie gewijzigd door Rogers op 14 maart 2024 10:21]

Conceptueel klinkt dit best interessant. Het valt me ook op dat de soundscape die in de video te horen is echt best goed klinkt. Dat merk je niet direct bij een game die het goed doet, maar dat mag toch wel genoemd worden.

En misschien is het de stijl van de maker - en/of probeert het vooral Runescape spelers aan te trekken - maar de stijl die gekozen is pakt mij eerlijk gezegd nog niet zo. Runescape is aan mij voorbij gegaan en ik ben heel eerlijk dat ik toch een 'moderner jasje' wens in vooral MMO's, juist vanwege de mogelijkheid om je te kunnen uiten via equipment, emotes, poses en gezichtsuitdrukkingen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee