RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Gezien op TV

Bang voor katten? Dit is waarom ze juist op je afkomen

Beeld © iStock - Kunihito Ikeda

Misschien herken je de situatie wel: iemand die totaal niks met katten heeft trekt vaak júist hun aandacht. In de uitzending van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven vertelt dierenarts Piet Hellemans alles over de communicatie bij een kat en legt uit waarom een kat juist zo graag een 'niet-kattenmens' opzoekt.

Voor een mens normaal, voor een kat intimiderend

Kattenliefhebbers zoeken vaak heel direct het contact met een kat op. Kom je bijvoorbeeld ergens binnen en zie je een kat, dan wil je er vaak gelijk op af stappen, ze lokken, de kat aaien en vooral naar de kat kijken. Hoe leuk jij het ook vindt, deze manier van contact zoeken kan voor een kat nogal  intimiderend overkomen. 

Het aankijken van een kat in de ogen en het staren naar een kat, kan zelfs agressie opwekken. Wanneer katten immers onderling ruzie maken, begint dit meestal met een staarwedstrijd. Voor mensen is het aankijken vaak juist beleefd of liefkozend bedoeld, maar voor katten hangt hier dus een andere betekenis aan vast. Mensen die niet van katten houden, of er zelfs bang voor zijn, schenken vaak geen aandacht aan een kat en kijken een kat ook zeker niet direct in de ogen aan. Juist dit gedrag werkt aantrekkelijk voor een kat. En zorgt ervoor dat een kat sneller naar die persoon toetrekt.

Wil je contact maken met een kat? Dan kun je het beste juist geen contact maken...

Meer tips van Piet 

Wil je meer weten over de communicatie van katten? Bekijk dan onderstaande video. 

Dierenarts Piet Hellemans vertelt alles over de communicatie van katten

05:47

Denk je erover om een kat of poes aan te schaffen? Neem hier eens een kijkje. Wist je dat katten en poezen tegenwoordig steeds vaker in een duo bij nieuwe baasjes worden geplaatst? Dit zorgt voor een hele leuke onderlinge communicatie en sfeer. 

Dit
Meer over kattengedrag:
Dit is dus waarom katten altijd met hun voorpootjes 'kneden'
Dit is een artikel van