Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

RIVM waarschuwt: mogelijk dodelijke kruiden in voedingssupplementen

06-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11988 keer bekeken
  •  
RIVM gevaarlijke voedingssupplementen

© RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor het gebruik van voedingssupplementen met kruiden die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Eén van de middelen kan zelfs dodelijk zijn.

Het gaat om de kruiden Huperzia serrata, Tabernanthe iboga en Ashwaganda. Tabernanthe iboga is een geestverruimend middel dat het hartritme kan verstoren en zelfs dodelijk kan zijn. “Zo zijn er wereldwijd tientallen doden gemeld na het gebruik van dit kruid, waaronder ook een paar gevallen in Nederland”, zegt het RIVM.

In ons land waren in elk geval drie doden te betreuren, maar wanneer die vielen kan het instituut niet zeggen. Andere bijwerkingen van dit kruid zijn misselijkheid, acute psychoses, epileptische aanvallen en hallucinaties.

Abortus opwekken

Er is weliswaar nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van Ashwagandha (tegen stress en slapeloosheid), maar ook in ons land hebben artsen vergiftigingen gemeld en schade aan de lever. In China en India werd Ashwagandha vroeger ook gebruikt om een abortus op te wekken. Ashwagandha is als enige van genoemde middelen ook als thee verkrijgbaar, hetgeen ook wordt afgeraden.

Schadelijk voor zwangere vrouwen

Van Huperzia serrata (voor de concentratie en het geheugen) kunnen mensen spierverzwakking, buikkrampen, diarree, toegenomen speekselproductie, wazig zicht, tranende ogen en verlammingsverschijnselen krijgen. En ook dit spul is mogelijk schadelijk voor een ongeborene. Wie in verwachting is, moet alle genoemde kruiden al helemaal niet gebruiken, benadrukt het RIVM.

Online en in drogisterijen verkocht

Hoeveel mensen deze middelen tot zich nemen, is niet bekend. Producten met Huperzia serrata of Tabernanthe iboga worden vooral online verkocht, maar die met Ashwagandha zijn ook in drogisterijen te vinden. ANP/RIVM

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!