Holocaustoverlevende Rudie Cortissos met zijn achterkleindochter en koning Willem-Alexander tijdens de opening van het Holocaustmuseum in Amsterdam
NOS Nieuws

Halsema bezoekt Holocaustoverlevende die onder gejoel museum inzegende

Burgemeester Femke Halsema is eergisteren op bezoek geweest bij Holocaustoverlevende Rudie Cortissos, die afgelopen zondag bij de opening van het Holocaustmuseum in Amsterdam werd geconfronteerd met gejoel door demonstranten die protesteerden tegen de aanwezigheid van de Israëlische president Herzog.

Cortissos en zijn achterkleindochter hadden bij de opening een rol bij de inzegening van het museum. Hij kreeg van koning Willem-Alexander een mezoeza (een tekstkokertje) overhandigd, die hij vervolgens aan de deurpost bevestigde. Dat staat voor de symbolische inzegening van het gebouw.

Daarbij was gefluit en geschreeuw van demonstranten duidelijk hoorbaar. Toen ze na de plechtigheid terugliepen, werd er door de betogers ook gescholden, aldus Halsema.

De burgemeester laat op sociale media weten dat Cortissos "weerbaar, maar ook geraakt is". "Ik heb ze laten weten hoe afschuwelijk en onrechtvaardig ik het vind", vervolgt ze. "Ik heb hem gezegd hoezeer het mij spijt en dat er voor antisemitisme nooit, maar dan ook nooit een excuus is."

Protesten tegen Israëlische president

De demonstranten betoogden tijdens de opening van het museum tegen de aanwezigheid van de Israëlische president Herzog en het geweld in Gaza. Tijdens het openingsprogramma in de Portugese Synagoge stonden de betogers op tientallen meters van de ingang.

Overlevenden van de Holocaust en nabestaanden werden daarbij geconfronteerd met schreeuwende en joelende demonstranten, die volgens verschillende getuigen ook antisemitische leuzen gebruikten.

Kijk hier de samenvatting van de gebeurtenissen bij de opening:

Protesteren én herdenken bij de opening van het nieuwe Holocaustmuseum

De vraag of de demonstranten tijdens de opening te dichtbij stonden is al dagenlang voer voor discussie, ook binnen de landelijke politiek. Mensen vinden het pijnlijk dat de aanwezigen tijdens de opening ermee werden geconfronteerd op zo'n plechtig en emotioneel moment.

De Tweede Kamer en het kabinet spraken gisteren hun afschuw uit over de gebeurtenissen tijdens de opening en ook burgemeester Halsema ligt vanwege de protesten onder vuur vanwege de aanpak van de demonstraties.

De lokale Amsterdamse politiek is verdeeld over de kwestie. De VVD heeft een spoeddebat in de gemeenteraad aangevraagd omdat de demonstratie volgens die partij op deze manier niet had mogen plaatsvinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl