Financial Times: EU-steunpakket met miljarden voor Egypte

Foto: ANP

De Europese Unie werkt aan een steunpakket van 7,4 miljard euro voor Egypte. Dat bericht de krant Financial Times, die schrijft dat het geld is bedoeld om het Noord-Afrikaanse land economisch te ondersteunen.

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zou zondag met meerdere premiers naar Caïro reizen. Daar moet de overeenkomst dan formeel worden aangekondigd. Het steunpakket zou bedoeld zijn om economische instabiliteit in de omgeving van de EU te voorkomen. Er wordt gevreesd dat de financiële problemen van het land kunnen toenemen door de conflicten in buurland Soedan en de aangrenzende Gazastrook.

Ingewijden zeggen tegen de krant dat voorgenomen steunmaatregelen samenhangen met het groeiende aantal Soedanese vluchtelingen in het land. Ook komt er hulp voor de energiesector en assistentie bij het versterken van de grens met Libië.

Dergelijke overeenkomsten zijn ook bedoeld om irreguliere migratie naar Europa tegen te gaan. “We maken ons zorgen over twee grenzen”, zegt een betrokken functionaris tegen de krant. “Die tussen Soedan en Egypte, waar Soedanezen het land binnenkomen. En die tussen Egypte en Libië, waar mensen door vertrekken.”