Bijna een op de drie verdachten is een jongere: 'Ze beginnen steeds eerder'

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
Provincie Utrecht - Jongeren worden naar verhouding het vaakst verdacht van een misdrijf. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Landelijk is een kwart van alle verdachten van misdrijven jonger dan 23 jaar. In de provincie Utrecht ligt dat cijfer zelfs nog een paar procent hoger. "Jongeren beginnen steeds eerder."
"Stel een jongere ziet een man uit de buurt rondrijden in een dure auto, dan denkt 'ie: Die wil ik ook", vertelt Rachid Dibi. Hij is ambulant hulpverlener bij BackUp in Utrecht en werkt met jongeren die in de criminaliteit zijn beland. Hij ziet dat jongeren in de wijk al makkelijk in aanraking komen met criminaliteit. "Neem bijvoorbeeld een moeder met meerdere kinderen. Een van haar zoons wil ook een broodje wil eten, ook Nike-schoenen en ook mooie kleding of een mooie fiets. Dan is de verleiding groot om voor het makkelijke geld te gaan."
In de provincie Utrecht werden er vorig jaar in totaal 8220 mensen verdacht van verschillende soorten misdrijven. Dat kunnen vernielingen zijn, maar ook drugsmisdrijven of geweldpleging. Van die verdachten waren er 2660 jonger dan 23 jaar, ruim 32 procent. Het aantal jongeren in de criminaliteit daalde tussen 2010 en 2018, maar blijft sindsdien stabiel volgens het CBS. Het aandeel dat criminele jongeren hebben in het totaal aantal is wel nog groot.

Foute vrienden

"Jongeren beginnen steeds eerder. Vroeger werden er snoepjes gestolen, nu zie je de zwaardere delicten. Iemand van negentien jaar die een liquidatie pleegt, of iemand van 14 jaar die een drugsuithaler is. Dat zegt wel iets", zegt Dibi. "Je ziet een verharding in de criminaliteit onder jongeren."
Volgens Jessica Asscher, hoogleraar Forensische Orthopedagogiek aan de Universiteit Utrecht, is het vaak een combinatie van risicofactoren bij de jongere zelf of in de omgeving die ervoor kunnen zorgen dat ze in de criminaliteit terechtkomen. "Het kan bijvoorbeeld komen door foute vrienden, door een minder sterke binding met de maatschappij. Ook kinderen die problemen hebben met hun ouders of op school kunnen sneller een delict begaan. Een lagere sociaaleconomische status kan ook een risicofactor zijn."
Door een 'ongelukkige samenloop' van die risicofactoren, belanden sommige kinderen in de criminaliteit, zegt Asscher. "Maar het is niet altijd zo dat een jongere die met ongunstige omstandigheden opgroeit, in de criminaliteit belandt." De kans is dan alleen groter.

Te laat

Wanneer een jongere verdacht wordt van een misdrijf kan het nog lang duren voordat er passende hulp komt. "Jeugdhulp voor delinquente jongeren is lang niet altijd op tijd beschikbaar", vertelt Asscher. "Er is een enorm personeelstekort waardoor het lastig vast te stellen is wat helpt." En dat terwijl er volgens haar juist per jongere apart moet worden gekeken wat herhaling van misdrijven kan voorkomen.
"Je wil kijken wat er bij deze individuele jongeren precies aan de hand is. Is er een trauma? Of hechtingsproblematiek? Dan wil je dat aanpakken. Het klinkt heel simpel om jongeren te helpen, maar je wil echt aanpak op maat", zegt Asscher. Maar voorkomen van het plegen van een misdrijf door jongeren is nog beter. "Een belangrijke voorspeller van een recidive (opnieuw in de fout gaan, red.) is het hebben gepleegd van een eerder delict."
Rachid Dibi is het met Asscher eens. "Voorkomen is beter dan pas aan de bel trekken als iemand vijftien plofkraken heeft gepleegd." Hij vindt dat er op veel jongere leeftijd moet worden gestart met het signaleren van criminaliteit onder jongeren. "Niet pas ingrijpen als de jongeren al in de problemen zijn bij de politie. Want dan is het vaak te laat en moeilijk om eruit te komen."

Perspectief bieden

Ook Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma ziet dat verdachten van misdrijven steeds jonger worden. "Zelfs zeer ernstige en gevaarlijke feiten, zoals het plaatsen van explosieven bij woningen, worden gepleegd door jongeren van slechts 16 of 17 jaar." De gemeente is dan ook druk bezig met de aanpak van jeugdcriminaliteit. "We werken enerzijds aan preventie, aan het voorkomen dat zij in de criminaliteit terecht komen. Maar ook jongeren die met één of beide benen in de criminaliteit zitten, bieden we perspectief. Het is een kwestie van de lange adem, maar elke jongere die we op deze manier op het rechte pad krijgen of houden is winst."

Ook rechtbankverslaggever Riks Ozinga ziet veel jongeren die voor de rechter moeten verschijnen voor een misdrijf. Zo zei hij bij UVandaag: "Vandaag was ik bijvoorbeeld nog bij een heel heftige zaak. Een man werd neergestoken bij een parkeergarage in Vinkeveen. Een 19-jarige jongen uit Maarssen heeft hem gestoken en een 20-jarige kompaan bestuurde de vluchtauto." Verder was hij nog bij een zaak over twee lachgasdealers uit De Meern van 18. En twee 15-jarigen die terecht staan omdat ze een bejaarde vrouw in Overvecht hebben beroofd. "Het zijn eigenlijk te veel zaken om op te noemen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.