Pindakaaspot, pizzadoos en patatzak in de PMD-container? 'De meeste mensen weten wel dat dit niet mag'

Controleur Sanne van Remondis vindt van alles wat niet in de PMD-container hoort.

Controleur Sanne van Remondis vindt van alles wat niet in de PMD-container hoort. Foto: Gerrit Boer

Wat mag er wel en wat mag er niet in de PMD-container? De afkorting staat voor Plastic, Metaal en Drankkartons, dus een kind kan de was doen. Toch? Dat valt, om in afvaltermen te blijven, soms vies tegen. Reden voor gemeenten om eens letterlijk om de PMD-containers van hun inwoners te duiken.

Lees meer over
Midden-Drenthe
Aa en Hunze
Coevorden
Emmen
Noordenveld

„O, ik zie het al. Afkeur.” Sanne heeft de eerste container in Hooghalen nauwelijks geopend of het is al ‘raak’. „Waarom? Nou, kijk: oud papier”, zegt hij, terwijl hij een hele stapel papieren in zijn gehandschoende hand omhoog houdt. „Ah, ook etensresten. En kijk hier: koffiedik.” Hij graaft dieper en vindt een papieren zak met inhoud. Patatresten. En even later volgt een pizzadoos, die er niet in thuishoort vanwege de vetresten.

Als Sanne dieper in de container wroet, komt er ook een glazen pindakaaspot naar boven. „Dit gebeurt gewoon moedwillig”, zegt hij. „Het komt best voor dat mensen uit onwetendheid iets in de PMD-container gooien wat er niet in hoort, maar negentig procent van de mensen weet wel dat dit niet mag”, vervolgt hij wijzend naar de containerinhoud.

Voor de vuilniswagen

Sanne werkt bij afvalinzamelaar Remondis, die in onder meer de gemeente Midden-Drenthe het huisvuil ophaalt. Omdat uit steekproeven bleek dat veel te veel PMD-afval vervuild was door verkeerd gescheiden afval in de containers, waardoor werd afgekeurd voor recycling, is de gemeente eind vorig jaar gestart met het controleren van die containers.

Sanne is één van de controleurs. Hij loopt tijdens de vuilnisophaalrondes steeds voor de vuilniswagen uit („Ik loop zo’n 25 kilometer per dag”), trekt de containers open, ‘graait’ erin en kan zo snel zien of er spullen in zitten die er niet in horen. Een klein beetje mag, maar niet te veel, want dan kan het verpakkingsmateriaal dat bedoeld is voor hergebruik niet meer worden gerecycled.

Verwerking PMD-afval

Het PMD-afval van de meeste Drentse gemeenten komt terecht bij Attero in Wijster. Daar wordt het gesorteerd in tien verschillende ‘stromen’, waaronder PET-flessen, folies, drankpakken, mix-plastics, ijzer, aluminium en rest-/stoorstoffen.

Het afval belandt via lopende banden in een zeeftrommel die alles losschudt, waardoor kleine vervuiling eruit valt. Daarna zuigt een soort stofzuiger licht materiaal, zoals folie, af. Dat wordt daarna nog gesorteerd met een speciale camera die materiaalsoorten kan herkennen. Als de gewenste materiaalsoort wordt herkend, wordt het op een andere band geblazen. Daar vindt een soortgelijke controle plaats om het nog verder te scheiden. Metalen verpakkingen worden met behulp van onder andere magneten gescheiden.

Folie en mix-plastics worden in Wijster gerecycled tot nieuwe kunststof korrels. De andere soorten PMD-afval worden bij andere bedrijven gerecycled.

Als hij constateert dat de inhoud van een kliko het stempel ‘afkeur’ moet krijgen, hangt Sanne er een flyer aan met de boodschap voor de eigenaar dat zijn of haar container niet is geleegd vanwege te veel vervuiling. Zijn collega, die de vuilnisauto bestuurt, weet dan dat hij die container niet moet legen. Op de flyer vinkt Sanne aan wat voor afval hij gevonden heeft in de bewuste kliko. Op de achterkant staan verwijzingen naar mijnafvalwijzer.nl en naar de site van de gemeente voor meer info. Ook staat erop waar mensen met vragen terechtkunnen.

Hij maakt eveneens een foto van de sticker op de container, waarop het registratienummer staat. Die wordt doorgestuurd naar de gemeente en gelijk in een systeem verwerkt. „Als iemand dan de gemeente belt omdat zijn container niet is geleegd, kan een medewerker uitleggen waarom dat niet is gebeurd en vragen beantwoorden”, legt hij uit.

Op herhaling

Het is voor de tweede keer dat Midden-Drenthe het PMD-afval op grote schaal controleert, vertelt Luuk Bos, beleidsmedewerker afval. In 2020 is het ook gebeurd. „Toen bleek tachtig procent van de vrachten met opgehaald PMD-afval te erg vervuild om te verwerken. In één vuilnisauto mag officieel vijftien procent ‘stoorstof’ zitten, oftewel afval dat er niet in hoort. Zit er meer in, dan wordt de hele vracht afgekeurd. In tachtig procent van de gevallen was dat dus zo.”

Eigenlijk was Midden-Drenthe toen op een omslachtige en dure manier restafval aan het inzamelen, stelt Bos, want het overgrote deel van het PMD-afval belandde in de verbrandingsoven. Voorlichting en controles wierpen hun vruchten af, maar afgelopen jaar bleek de klad er weer in te komen. Vorig najaar werd dertig procent van de vrachten PMD-afval afgekeurd. Voor de duidelijkheid: één vracht is één vuilnisauto en daarin belandt de inhoud van zes- tot zevenhonderd PMD-kliko’s.

Sinds de gemeente weer intensiever is gaan controleren, is het percentage vrachten dat wordt afgekeurd - en in de verbrandingsoven belandt - in Midden-Drenthe teruggedrongen naar elf procent. Het ingezamelde PMD-afval wordt bij een bedrijf in Hoogeveen gecontroleerd op stoorstoffen. Bos legt uit dat daarvan twee types bestaan: „De eerste levert meteen afkeur op. Dan heb je het over bijvoorbeeld dode dieren, naalden en chemisch afval.”

Afvalfonds Verpakkingen

Onder de andere stoorstofvariant vallen groente-, fruit- en tuinafval, papier en kunststoffen die niet aan de eisen voldoen. Bos: „Daar zit soms ook onwetendheid bij mensen. Noppenfolie wordt bijvoorbeeld nog wel eens in de PMD-bak gegooid. Dat mag er niet in, want het is geen verpakkingsmateriaal. Machines kunnen ervan stuk gaan, maar het is ook een geldkwestie. Ons afval gaat vanuit Hoogeveen naar een afvalwerkingsbedrijf in Zwolle, vergelijkbaar met Attero in Wijster. Die hebben een contract met Stichting Afvalfonds Verpakkingen (sinds deze maand Verpact genaamd, red.). Het fonds krijgt geld van de producenten van verpakkingen, zoals bijvoorbeeld supermarktconcerns. Ze betalen allemaal een bedrag per product dat ze op de markt hebben gebracht, een soort verwijderingsbijdrage. Voor afval dat niet van hen afkomstig is, zoals noppenfolie, willen zij niet betalen.”

Voor het inzamelen van PMD-afval krijgen gemeenten ook een bijdrage uit het afvalfonds, maar alleen als het niet te veel vervuild is, vertelt Bos. Dus behalve het belang van recycling van afval, hebben gemeenten eveneens een financieel belang.

Meer vervuiling in Drenthe

„Het algemene beeld is dat in heel Nederland het PMD-afval niet aan de norm van 15 procent vervuiling voldoet. Dat blijkt ook uit onderzoek dat door Platform Ketenoptimalisatie onder 60 gemeenten is uitgevoerd. Gemiddeld bevat het Nederlandse PMD-afval 28,9 procent vervuiling”, meldt Attero-woordvoerder Robert Corijn.

Attero voert veel controles uit op het aangeleverde PMD-afval. Corijn: „Voor Drentse gemeenten ligt de vervuiling met circa 35 procent nog boven het landelijk gemiddelde. Als alle vrachten boven de 15 procent vervuiling zouden worden geweigerd en verbrand, dan zou er niet veel meer recycled worden in Nederland. Noodgedwongen accepteren PMD-sorteerders zoals Attero daarom een grotere vervuiling en maken we er het beste van.”

Er vinden volgens hem wel ‘crash-stops’ plaats, maar meestal leiden die niet tot schade aan machines. „Soms gebeurt het wel, zoals bijvoorbeeld door een stalen remschijf die in het PMD-afval zat, waardoor een shredder kapot ging.”

Noordenveld is volgens Corijn een gemeente die schoon PMD-afval aanlevert. „Een belangrijke reden dat dit lukt, is door het gebruik van transparante zakken bij de huis-aan-huisinzameling. Landelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze vorm van inzameling, in tegenstelling tot containers, tot veel schoner materiaal leidt. Degene die inzamelt, ziet en voelt aan het gewicht namelijk meteen of het PMD betreft of dat er iets anders in de zakken zit. Ook is er sprake van sociale controle als je iets buiten zet in een transparante zak.”

Op dit moment controleert ook Aa en Hunze het PMD-afval. Ook in die gemeente is Luuk Bos beleidsmedewerker afval. „Daar is een keer ongemerkt roet uit een PMD-container in een vuilniswagen beland. Doordat de roetdeeltjes zich in de vuilnisauto verspreidden, is uiteindelijk 2500 kilo PMD-afval afgekeurd.”

Sneaky

Sanne is vanwege zijn taak niet altijd populair, vandaar dat zijn achternaam ontbreekt in dit artikel. „Je wilt niet weten wat voor scheldwoorden ik soms naar mijn hoofd krijg. Sommige mensen worden heel boos als je hun container niet leegt en er een flyer aanhangt. Er zijn ook mensen die ik, als ze mij in de verte zien aankomen, heel sneaky nog gauw naar de container zie lopen om een zak nog net even wat beter dicht te knopen.”

Het PMD-afval mag gewoon los in de container. Het verzamelen in een zak en die in de container doen, mag wel „maar alleen als het een doorzichtige plastic zak is.” Luuk Bos: „Grijze, ondoorzichtige zakken in de container betekent sowieso afkeur, want die kunnen we niet makkelijk controleren en de afvalverwerker ook niet. De ervaring leert overigens dat in ondoorzichtige zakken vaak afval wordt gestopt dat niet bedoeld is voor de PMD-container.”

Luiers en hogedrukreiniger

In de gemeenten Emmen en Coevorden zijn in 2022, in samenwerking met afvalinzamelaar Area, grootschalige PMD-controles uitgevoerd. Controleurs liepen voor de vuilnisauto uit en voorzagen ze van een groene kaart als de inhoud niet vervuild was en een oranje (Coevorden) of blauwe (Emmen) als er te veel vervuiling in zat. Eigenaren van die containers werden eerst gewaarschuwd en als hun kliko dan nog te veel vervuiling bevatte, werd hij niet geleegd.

In Emmen zijn de controles zo goed bevallen dat de gemeente ermee is doorgegaan en de hoeveelheid ‘afkeur’ sinds 2021 met zo’n achthonderd ton is gedaald. In Coevorden hadden de controles met name „een incidenteel effect”, maar de gemeente gelooft in de kracht van herhaling en gaat daarom opnieuw controles uitvoeren.

„De vorige controles hebben ons inzicht gegeven in het soort vervuiling van het PMD-afval. Zo zagen we voornamelijk onbewust verkeerd scheidingsgedrag, doordat we harde plastics aantroffen”, zegt een woordvoerder. Luiers worden genoemd als voorbeeld van bewust verkeerd afval scheiden.

In Emmen werd onlangs een hogedrukreiniger bij het PMD-afval gevonden „omdat deze volgens de inwoner van plastic was”, aldus een woordvoerder. „Wij hebben in een gesprek kunnen uitleggen dat deze er niet in hoort. Verder zien we nog regelmatig grote plastic emmers en tuinstoelen.”

Nascheiding

Als het gemeenten ondanks voorlichting en controles niet lukt om vervuiling van het PMD-afval onder de 15 procent te brengen, is nascheiding voor die gemeenten mogelijk een betere optie. Dan worden PMD- en restafval bij inwoners in één container ingezameld en

bij de afvalverwerkers alsnog gescheiden met speciale installaties. Attero heeft ook zo’n installatie, meldt woordvoerder Robert Corijn. „Er wordt nu zo’n 35 procent van het huishoudelijk restafval nagescheiden in Nederland. Volgens een recente KPMG-studie is het de verwachting dat dit in 2030 zal groeien naar 50.”