Direct naar artikelinhoud
Nieuws

CO2-uitstoot opnieuw gedaald, vooral stroom werd groener

De uitstoot van broeikasgassen lag in 2023 6 procent lager dan een jaar eerder. Vooral de elektriciteitssector leverde een grote bijdrage aan deze daling; de uitstoot nam hier met 22 procent af doordat minder steenkool en aardgas werd gebruikt.

Windmolens in Nieuw-Beijerland.Beeld Arie Kievit / de Volkskrant

De stroomproductie op basis van zonne- en windenergie steeg juist fors. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers van het RIVM.

Woningen en kantoren

Ook woningen en kantoren stootten minder CO₂ uit: hier daalden de emissies met 10 procent. De afname kan niet worden verklaard door het weer, omdat de winters van 2022 en 2023 qua temperatuur vergelijkbaar waren. Maar door de relatief hoge aardgasprijs in de eerste helft van het jaar, poogden consumenten hun verbruik ook vorig jaar te temperen.

Over de auteur
Bard van de Weijer is economieredacteur van de Volkskrant. Hij schrijft over de energietransitie en de impact daarvan op het dagelijks leven. .

Industrie

De uitstoot door de industrie daalde eveneens licht. Ook hier werden minder kolen en aardgas verstookt, maar steeg het verbruik van aardolie. De totale afname van de CO₂-uitstoot was 3 procent. De industrie is met bijna eenderde de grootste bron van CO₂ en andere broeikasgassen.

Landbouw

In de landbouwsector steeg de totale uitstoot, vooral doordat in kassen meer gebruik werd gemaakt van zogenoemde warmtekrachtinstallaties. Deze produceren warmte en CO₂ voor de kassen, en wekken daarbij ook elektriciteit op. Het grootste deel van de broeikasgasemissies in de landbouw komt overigens van methaan en lachgas van vee en land. Deze uitstoot bleef ongeveer gelijk, aldus het CBS.

Vervoer

Ook de mobiliteitssector zag een groei, van 2 procent, vooral doordat vorig jaar meer benzine werd verbrand. Ongeveer eenvijfde van de CO₂-uitstoot komt van vervoer.

CO₂-doel

Sinds 2015 is de CO₂-intensiteit van de Nederlandse economie onafgebroken gedaald. Dit betekent concreet dat de Nederlandse productie steeds CO₂-efficiënter wordt. Vorig jaar lagen de emissies 34 procent onder het niveau van 1990. In 2030 moet de totale daling 55 procent zijn.