Ambtenaren en bestuurders wijzigden stilletjes kaart van gemeente Hollands Kroon zodat techgiganten mega-datacenters konden bouwen

Datum:
  • dinsdag 12 maart 2024
  • in
  • Categorie: , ,
  •  HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA - Een ’kleine kring van bestuurders en ambtenaren’ heeft stilletjes een kaart van de gemeente Hollands Kroon gewijzigd.....


    Door MIKE MULLER 12-3-2024


    ...waardoor Amerikaanse techgiganten plots ruim baan kregen voor de bouw van mega-datacenters. Een en ander blijkt uit een spijkerhard rapport van onderzoeksbureau Berenschot. Zij ontdekten dat door de onverklaarbare vervanging van de kaart in de ’gebiedsvisie’ plots extra kon worden gebouwd.

    De gemeenteraad stemde vervolgens met het document in, terwijl onderzoekers niet kunnen vaststellen ’hoe en waarom’ dit kaartje in de zogeheten omgevingsvisie terecht is gekomen. Door de wijziging kon plots een groter stuk grond worden bebouwd met mega-hallen vol servers. „Wel is duidelijk dat er in eerdere versies van de omgevingsvisie een ander kaartje heeft gestaan”, constateren de onderzoekers, die gehakt maken van het gevoerde beleid.

    Zij halen hard uit naar het vorige gemeentebestuur, dat vooral oog had voor de veronderstelde positieve effecten van de megahallen en negatieve effecten, zoals het massale gebruik van elektriciteit en koelwater, onderbelicht liet. Ook blijkt dat de gemeente helemaal niet toegerust was op de komst van dergelijke grootschalige ontwikkelingen en – zo blijkt – niet bevoegd was om vergunningen af te geven. Het niet dulden van participatie en het schoppen tegen schenen van provincieambtenaren en -bestuurders blijken eveneens ingrediĆ«nten voor het hoofdpijndossier. Hollands Kroon ’onderschrijft de uitkomsten’ van het harde rapport.

    Terechte zorgen

    Dat de komst van zogeheten ’hyperscale datacentra’ van techgiganten als Google en Microsoft voor grote vraagtekens hebben gezorgd bij steeds kritischer Noord-Hollandse polderbewoners, raadsleden en de provincie Noord-Holland blijkt een terechte reden van zorg te zijn geweest. Onderzoek van bureau Berenschot wijst uit dat de gevolgen van de megahallen schromelijk zijn onderschat en heeft gezorgd voor ’weerstand en escalatie’.

    Kritische raadsleden zijn de mond gesnoerd, vragen van criticasters en journalisten zijn defensief behandeld, de visie en besluiten over datacentra zijn ’weinig gedocumenteerd en onderbouwd’, kennis over dergelijke grote maatschappelijke ontwikkelingen ontbreekt in het gemeentehuis van Hollands Kroon en een ’kleine kring van ambtenaren en bestuurders’ wist een kaartje waarin datacenters waren ingepland op onverklaarbare manier stilletjes te vervangen waardoor het datacentergebied plots werd uitgebreid.

    De bevindingen in het onafhankelijke rapport liegen er niet om. Hoewel de datacentra in eerste instantie nog zijn binnengehaald vanwege de positieve economische voordelen, blijkt dat er achteraf niet geleverd werd wat aanvankelijk is beloofd. Sterker nog: de visie en de besluiten zijn ’weinig gedocumenteerd en onderbouwd’. Het leidt tot ’weerstand en escalatie’, niet alleen tussen burgers en politiek maar ook tussen provincie en gemeente.


    De bevindingen in het onafhankelijke rapport liegen er niet om. Hoewel de datacentra in eerste instantie nog zijn binnengehaald vanwege de positieve economische voordelen, blijkt dat er achteraf niet geleverd werd wat aanvankelijk is beloofd. Sterker nog: de visie en de besluiten zijn ’weinig gedocumenteerd en onderbouwd’. Het leidt tot ’weerstand en escalatie’, niet alleen tussen burgers en politiek maar ook tussen provincie en gemeente.

    Verrast door elkaars handelen

    Zo blijkt dat de gemeente en de provincie met elkaar overhoop liggen omdat ze ’vaak verrast’ worden door elkaars handelen. Dat leidt tot zo’n verziekte relatie dat er ’eerst een interventie’ nodig is om weer met elkaar te kunnen werken. „De gemeente Hollands Kroon heeft onderschat wat er nodig is van de ambtelijke organisatie voor een grootschalige ontwikkeling als deze”, schrijven de onderzoekers. Zo blijkt ook dat de ’ambtelijke organisatie niet toegerust is’ en dat de ambtenaren te weinig tegendruk konden geven.

    De gemeente Hollands Kroon wil de bladzijde echter graag omslaan, al lopen er nog steeds rechtszaken en is er nog een groot gebied aangewezen voor nieuwe datacenterontwikkelingen. Het nieuwe college heeft in dat licht het onderzoek samen met de gemeenteraad gevraagd. In een eerste reactie laat het college weten dat er wat het college betreft ’geen misstanden’ zijn aangetroffen, maar dat het ’traject desondanks escaleerde’. De gemeente erkent dat er ’onvoldoende ruimte is genomen voor tussentijdse gesprekken tussen college, raad en samenleving’.

    Lessen trekken

    Het college zegt zich ook te herkennen ’in de kritische analyse’ en wil ’lessen trekken’ uit het Berenschotrapport. „Zij schrijven dat de beleidskaders tekort zijn geschoten in het aansluiten bij de veranderende situatie in de regionale economie, en veranderende opvattingen in de samenleving.”

    Telegraaf


    0 reacties :

    Een reactie posten