Op beelden is onder meer te zien dat de gevangene een boterham met uitwerpselen moest eten
NOS NieuwsAangepast

Gevangene in België drie dagen lang gemarteld door celgenoten

Een gedetineerde in de gevangenis van Antwerpen is drie dagen lang zwaar mishandeld door medegevangenen. Hij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, melden meerdere Vlaamse media. De man zou in levensgevaar verkeren.

Het slachtoffer heeft onder meer zware brandwonden overgehouden aan de mishandeling door zijn vijf celgenoten, schrijft de Vlaamse omroep. Volgens de krant Het Laatste Nieuws had hij kokend water over zich heen gekregen.

Het voorval leidt tot veel beroering in de Belgische media. De Gazet van Antwerpen laat beelden zien van de mishandelingen die de medegevangenen volgens de krant zelf hebben gefilmd en die via Snapchat zijn verspreid. Daarop is te zien hoe de man, volgens zijn belagers een pedofiel, gedwongen wordt uitwerpselen te eten. Ook beschrijft de krant beelden waarop hij met een bezemsteel wordt verkracht.

De gevangenis van Antwerpen

In de gevangenis was zondagavond laat een 24-uurs-staking begonnen. De folterpraktijken zouden voor de staking begonnen zijn, maar tijdens en na de staking zijn verdergegaan zonder dat iemand iets opmerkte.

Onderzoek ingesteld

De man werd dinsdagavond, toen cipiers ontdekten wat er zich in de cel had afgespeeld, naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet duidelijk hoe het kan dat de mishandeling in de gevangenis zo lang kon doorgaan zonder dat er werd ingegrepen. VRT Nieuws zegt "uit goede bron" te hebben vernomen dat het slachtoffer instructies zou hebben gekregen om te doen alsof hij sliep wanneer iemand de cel binnenkwam.

Er is een gerechtelijk onderzoek ingesteld naar de folteringen, bevestigt het Antwerpse parket. De cel is verzegeld voor sporenonderzoek en de medegevangenen zijn opgepakt voor verhoor en verdeeld over andere cellen.

De Antwerpse krant beschikt over een interne brief over het voorval van de gevangenisdirectie aan het personeel en de vakbonden. Die schrijft daarin dat ze nog nooit zo'n ernstig geval van geweld heeft meegemaakt onder gedetineerden.

De vakbonden voor gevangenispersoneel geven vanochtend een persconferentie over de zaak. Volgens de bonden is die "een direct gevolg" van de problemen die al jaren spelen in gevangenissen, die veelal overvol zitten en kampen met een onderbezetting aan personeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl