Terug naar de krant

18 jaar cel geëist voor gewelddadige overval op waardetransport in Amsterdam

Leeslijst Nieuws
Overval Een gewelddadige overval op een waardetransport in Amsterdam leidde in 2021 tot een massale politieachtervolging. Het Openbaar Ministerie eist 18 jaar cel tegen twee verdachten. Andere verdachten kregen eerder al lange celstraffen opgelegd.
Leeslijst

Het Openbaar Ministerie heeft 18 jaar cel geëist tegen twee vermeende overvallers op een waardetransport in 2021. Twee mannen van 36 en 38 jaar oud worden verdacht van poging tot gekwalificeerde doodslag, medeplegen bedreiging en medeplegen brandstichting.

Op 19 mei 2021 vond in Amsterdam een gewelddadige overval plaats op een vrachtwagen van een geld- en waardetransporteur en een bedrijf in edelmetaal. De overvallers vluchtten in drie voertuigen, waarvan één uit zicht raakte. De andere overvallers kwamen in een massale politieachtervolging terecht, die ten noorden van Amsterdam eindigde in een weiland bij Broek in Waterland. Tijdens de vlucht werd geschoten met automatische vuurwapens. In totaal werd 14,5 miljoen euro geroofd, waarvan 4,2 miljoen nog spoorloos is.

In totaal zijn er twaalf verdachten, waarvan acht eerder al zijn veroordeeld tot lange celstraffen. Eén man werd door de politie doodgeschoten bij de achtervolging. De 36-jarige man en 38-jarige man waren niet onderdeel van de achtervolging naar Broek en Waterland, maar konden aanvankelijk ontkomen via een vluchtauto die klaarstond in Diemen. Beide mannen ontkennen betrokkenheid bij de overval, maar het OM ziet hen als actieve uitvoerders en medeplegers. Op 28 mei wordt de uitspraak in de zaak verwacht, later zullen de laatste twee vermeende overvallers voor de rechter verschijnen.

Lees ook Wegwezen, gebaart hij met zijn geweer
In het weiland in Broek in Waterland liggen de patroonhulzen van de schietpartij van afgelopen woensdag. Daarbij kwam een van de overvallers om het leven.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in