Direct naar artikelinhoud
Exclusief

Mobieltjes geven geen verhoogde kans op hersentumor

Mobiel bellen geeft geen verhoogde kans op hersentumoren, blijkt uit een grootschalig onderzoek waar de Universiteit Utrecht aan meewerkte.

Mobieltjes geven geen verhoogde kans op hersentumor
Beeld Getty Images

Regelmatig een apparaat tegen je oor houden waar straling uit komt, dat kán toch haast niet goed zijn? Zorgen over hersentumoren bestaan al sinds de intrede van de mobiele telefoon. Gelukkig bevestigt een nieuwe studie onder 250.000 mensen nu wat ook al eerder was aangetoond: mobiel bellen geeft geen verhoogde kans op hersenkanker.

Het was al bekend dat de elektromagnetische velden uit een telefoon niet sterk genoeg zijn om het dna in lichaamsweefsel direct aan te tasten. Maar het was niet helemaal uit te sluiten dat bellen niet op ándere manieren nog voor hersentumoren zorgde, zegt Roel Vermeulen van de Universiteit Utrecht, een van de onderzoekers.

“De straling uit een telefoon kan lichaamsweefsel niet veranderen, maar het warmt het wel heel lichtjes op. In theorie kon dat uiteindelijk ook zorgen voor kanker.” Waarschijnlijk was dat niet, zegt hij. “Maar het is toch belangrijk om dit echt zeker te weten. Ook omdat mensen zich er zorgen over maken.”

Eerdere generaties

Samen met zijn collega’s uit Utrecht en van universiteiten uit andere landen keek Vermeulen naar het belgedrag van 250.000 mensen. Van deze mensen wist hij hoeveel ze belden doordat ze vragenlijsten invulden, en een deel gaf ook toestemming om gegevens over het belgedrag van de telefoonprovider op te vragen.

Mensen die gemiddeld het langst aan de mobiele telefoon hingen, hadden niet méér kans op een tumor dan de rest. Wel zijn de meeste bel-uren uit de studie nog uit de tijd van 2G en 3G, en in mindere mate 4G, zegt Vermeulen. Dat waren eerdere generaties telefooncommunicatie, met iets andere golflengten.

Volgens Vermeulen maakt dat voor de resultaten niet veel uit: de golflengten van 2G, 3G, 4G en zelfs 5G liggen redelijk dicht bij elkaar. Ook de Gezondheidsraad kwam in 2020 tot de conclusie dat 5G waarschijnlijk niet (veel) schadelijker is dan 4G en eerdere varianten, en dat een verhoogde kans op ziekten ‘onwaarschijnlijk’ is.

Voor nu zijn de resultaten over hersentumoren in lijn met eerder onderzoek. Het Kennisplatform Elektromagnetische Velden wijst erop dat het aantal mensen met een hersentumor niet is gestegen in de afgelopen twintig jaar. Per 100.000 Nederlanders krijgen ongeveer zes mensen per jaar die diagnose, niet veel meer of minder dan begin deze eeuw.