Vapiano Groningen is definitief gesloten. Vijftig werknemers staan op straat

Vapiano wordt leeggehaald.

Vapiano wordt leeggehaald. Foto: Willem Groeneveld

Vapiano in de Poelestraat in Groningen heeft de deuren gesloten. De zaak is niet rendabel te krijgen, laat Vapiano in een reactie weten.

Lees meer over
Stad

Het lijkt maandag alsof een orkaan heeft gewoed binnen de muren van het restaurant in hartje Stad. De grond ligt bezaaid met troep, grofvuil, omver getrokken kasten en stellages, pannen en nog meer troep. Aan de deur hangt een briefje: ‘Wegens omstandigheden gesloten’. Kortom: alle reden om dieper in de materie te duiken. Dat blijkt geen sinecure te zijn.

Van der Valk-dynastie

Het 050-nummer van Vapiano loopt dood. Op sociale media reageert de restaurantketen niet. Wel wordt op Google duidelijk dat de zaak in Groningen ‘tijdelijk gesloten’ is. Andere restaurants van Vapiano, zoals die in Amsterdam, zijn volgens de zoekmachine wel geopend.

Volgens het register van de Kamer van Koophandel is Vava Holding B.V. de enig aandeelnemer en bestuurder van het filiaal in Stad. Daarachter zit weer Van der Valk Participaties II B.V. uit Tiel als enig aandeelhouder met Macosan Beheer B.V. (ook uit Tiel) als bestuurder. Al die entiteiten zijn weer eigendom van de familie Van der Valk, van de bekende hotelketen. In 2020 heeft de hoteldynastie de pizzaketen overgenomen, ook die in Groningen.

Van kastje via de muur naar de toekan

Helaas is niemand bij Van der Valk bereikbaar voor commentaar. Het 088-nummer van Van der Valk Participaties wordt opgenomen, maar degene die erover gaat is niet aanwezig. „U wordt teruggebeld.” Dat is vooralsnog niet gebeurd en het 088-nummer wordt sindsdien niet meer opgenomen, behalve die ene keer toen we anoniem belden. Maar ook dan is de verantwoordelijke helaas niet aanwezig. Het nummer van Macason Beheer doet het überhaupt niet.

Het algemene nummer van Van der Valk wordt wel opgenomen, maar volgens de telefoniste moeten we bij een andere tak van het bedrijf zijn. Na een paar keer te zijn doorverbonden loopt dit lijntje echter ook dood. We zijn aan het verkeerde adres. Van der Valk International moeten we zijn, maar ook daar wordt de telefoon niet opgenomen.

Gemeente eigenaar van het pand

Oud-werknemers van de zaak in Groningen hullen zich ook in stilzwijgen. Dus rest niks anders dan via het kadaster de eigenaar van het pand achterhalen. Die moet toch weten wat er in zijn pand gebeurt. De eigenaar blijkt, opmerkelijk genoeg, de gemeente te zijn. Manon Hoiting, woordvoerder van het stadhuis, bevestigt dat het pand in eigendom van de gemeente is en is op de hoogte van de situatie. „Daarover zijn we met Vapiano in gesprek. Inhoudelijk kan ik er verder niet op ingaan zo lang dit loopt.”

Of de sluiting definitief is, kan Manon niet zeggen. „Het is voor nu eerst dicht. Ik kan het nog niet specifieker maken.”

Het verlossende antwoord

Net op het moment dat we de sluiting als vraag (wie weet wat er met Vapiano aan de hand is?) willen publiceren, krijgen we een mail toegestuurd vanuit de Groninger horeca. Het digitale schrijven is naar allerlei restaurants verstuurd door payroll-bedrijf Payper, de organisatie die het personeel regelde voor Vapiano. „De vestiging van Vapiano Groningen is definitief gesloten met als gevolg dat vijftig werknemers op zoek zijn naar een nieuwe baan in de horeca. Wellicht zoeken jullie versterking?”

Marcel Dol heeft de mail verstuurd en bevestigt aan de telefoon dat Vapiano Groningen definitief dicht is. „Inhoudelijk kan ik er niet op ingaan. Ik weet ook niet waarom ze sluiten. Punt is dat de werknemers bij mij op de payroll staan. Die probeer ik nu elders onder te brengen, gelukkig lukt dat doorgaans. We doen daar ook onze uiterste best voor, dat heb ik de mensen beloofd.”

Toch nog reactie Van der Valk

Een dag later, op dinsdag 12 maart, hangt het briefje dat de zaak gesloten is nog steeds voor het raam. Binnen lijkt de boel wat meer opgeruimd, schoongemaakt en leeggehaald. Voor de zaak staat een grote container met meubilair en grofvuil. Binnen zijn bouwvakkers druk in de weer. En het 088-nummer van Van der Valk Participaties wordt weer opgenomen. „Oh, u bent nog niet teruggebeld? Dat had wel gemoeten. Ik leg opnieuw het verzoek neer.”

Een uur later gaat de telefoon. Mevrouw Van der Valk aan de telefoon. Ze vertelt dat ze met pijn in het hart de mooiste vestiging van Vapiano sluiten. „Het is zo’n mooi restaurant en zo’n fijne stad, maar het is niet rendabel te krijgen. Wie weet keren we ooit nog terug in Groningen met een kleinere opzet.”

Vapiano opende in 2017, met veel tromgeroffel, het restaurant in Groningen, als grootste vestiging van de keten in Nederland.