Google Pixel 8-bèta laat gebruikers extern beeldscherm gebruiken via USB-C

De Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro kunnen binnenkort worden aangesloten op een extern beeldscherm. Google test die functionaliteit in een recente Android 14-bèta. Voor de functie is enkel een USB-C-kabel nodig.

Google maakt de Mirror Screen-feature beschikbaar in Android 14 QPR3 Beta 2. Daarin krijgt de USB-C-poort van de Pixel 8-toestellen ondersteuning voor de DisplayPort Alt-modus. Dat meldt techwebsite Android Authority, die de functie uitprobeerde. Tot nu toe was het niet mogelijk om Pixel-telefoons te koppelen aan een extern scherm.

De functie laat Pixel 8- en Pixel 8 Pro-gebruikers hun toestel met een extern beeldscherm bekabeld verbinden. De feature werkt met USB-C- of USB-C-naar-HDMI-kabels. Wanneer een gebruiker verbinding maakt met een scherm, krijgt die op zijn smartphone een Mirror Screen-optie te zien. Als de functie wordt aangezet, wordt het scherm van de telefoon op de externe monitor gespiegeld.

De output van de Pixel wordt in het midden van het aangesloten scherm getoond. De rest van de lege ruimte wordt bedekt door de achtergrond van de telefoon. Het is niet bekend of en wanneer de functie algemeen beschikbaar komt.

Door Andrei Stiru

12-03-2024 • 13:57

51 Linkedin Whatsapp

Reacties (51)

51
51
31
2
1
17
Wijzig sortering
Laten we hopen dat deze functie ook naar de oudere pixels komt!
Dit is er ook, deels dan. Pixel 6a, mogelijk ook andere, hebben de mogelijkheid om ook video via USB-C uit te sturen via het DisplayLink technologie.
Komt er op neer dat je een extra chip moet hebben in de USB-C naar HDMI converter.
Maar die converters zijn duur +€150,--
https://support.google.com/pixelphone/answer/2865484?hl=en
https://old.reddit.com/r/...el_6_to_external_display/
Zie de laatste alinea in het artikel van Android Authority:

It’s also worth noting that although older Pixel phones can never be upgraded to support DisplayPort Alternate Mode, it is still possible to mirror their display to an external screen. Special DisplayLink adapters can be hooked up to Pixel phones to enable display output. These require the installation of an app onto the phone that records the screen, compresses it, and sends the data to the DisplayLink adapter as if it were a standard USB peripheral. The DisplayLink adapter then converts the data to a video that HDMI-capable devices can read.
misschien domme vraag, maar is er ook geluid?
Ik heb het net geprobeerd. Het is inclusief geluid, muis, toetsenbord, webcam en zelfs ethernet gaan over de kabel.

[Reactie gewijzigd door Klovan op 12 maart 2024 16:02]

Dat is jammer dat GrapheneOS dit nog niet heeft. Nog even geduld dan :)
Ik snap het niet. Ik kan dit al heel lang met mijn pixel 8 pro met GrapheneOS.
Hey,

Op welke versie android/build draai je met welke pixel?
mogelijk dat ik dit over het hoofd zie na de update die ik zojuist gedaan heb,
Is landscape ook mogelijk?
@snaderhtpc, landscape is ook mogelijk. Hier kan je een uitleg vinden over wat er allemaal mogelijk is: https://www.youtube.com/watch?v=KxI20CV0-Aw Je kan bijvoorbeeld ook 'Desktop mode' selecteren als developer option en dan kan je het scherm zelfs als compleet apart scherm gebruiken en applicaties openen.
We komen stilaan aan een een tijd waar de Telefoons aangesloten kunnen worden aan een docking station & je daar dan mooi scherm / keyboard / muis / eventuele internet aansluiting / enz op hebt.

Daar kan je dan mooi bepaalde apps dat er op voorzien worden gebruiken zoals je op een desktop zou doen. Ik denk maar aan alle O365 apps dat er al zijn, maar je ziet dat meer en meer applicaties gaan naar een PaaS oplossing. Het is dus niet ondekbaar dat we hier mooi naartoe gaan.

Het is dan verder ook niet ondenkbaar oom een VPN client / RDP-app zoals https://play.google.com/s...om.microsoft.rdc.androidx dan verder op de telefoon staat en dat zo stilaan het gegeven van laptop om overal te kunnen werken verdwijnt. Ik zie wel genoeg situaties / users dat op deze manier perfect hun werk kunnen doen.
We komen stilaan aan een een tijd waar de Telefoons aangesloten kunnen worden aan een docking station & je daar dan mooi scherm / keyboard / muis / eventuele internet aansluiting / enz op hebt.
Ehm, dit bestaat toch al een tijdje, of mis ik iets? Microsoft had in 2015 al de Display Dock, waar je je Windows 10 Mobile telefoon aan kon hangen en dan aan toetsenbord, muis en uiteraard monitor kon koppelen.

En zo waren/zijn er meer leveranciers die iets degelijks hebben. Zo kwam Samsung al in 2017 met DeX (Desktop Experience) die iets soortgelijks deed.

Google is er gewoon vrij laat mee.
Wat ik heel chique vond was de mogelijkheid om ook draadloos je Windows Phone op een extern beeldscherm te verbinden. Toetsenbord en muis via Bluetooth.. voila!
Werkte met een Display Dock natuurlijk veel beter.. geen latency e.d. Maar toch.. leverde destijds altijd positief verbaasde gezichten op :-)
Windows Phone met Continuum. Windows 10 mobile, en dan seamless door naar Windows 10 desktop met een simpel dockje. Onlangs gewoon voor de lol een Lumia 950 met Display Dock aangeschaft, en man wat werkt dat mooi! Jammer dat je weinig meer met die telefoon kan verder tegenwoordig.
Sterker nog, ik heb nog een micro-USB (!) breakout kabel van Samsung die al vanaf de Galaxy S2 (n.b. 2011) HDMI out kon. MHL hette dat doen, super toffe tech. Anno 2024 is het meer een geval van, waarom had je dat nog niet op je flagship Google?
M'n Nokia N95 had al video-out :P
Ik bedoel dat de integratie van alles stilaan de moeite begint te worden. De kracht van telefoons is de laatste 10 jaar heel sterk verbeterd. Ze hebben al de opslag / cpu / ram van een standaard laptop.

Wanneer hier op het werk de server omgeving in de Cloud staat wil ik wel eens testen wat mogelijk is van op mijn Telefoon. Zoals ik zei VPN en RDP verbinding en zien hoe alles werkt. Het zou mooi zijn als de telefoon ook zou volstaan om alles te doen wat moet :-)


Het gedeelte andersom > Telefoon als extra scherm van computer, kan handig zijn om een tijdelijke fix te hebben als er iets kapot gaat. Maar het scherm zelf is toch wat klein voor meer mee te doen.
Ik denk dat Netflix met hun gaming ook die kant op willen gaan.
Ik heb een HP Dock en werkt perfect met USBC en DEX (Samsung S23). Even snel wat doen met toetsenbord en groot scherm.
Alleen jammer dat je standaard geen hogere resolutie dan FHD aankan. Daarvoor heb je dan weer een Samsung dock nodig, ofwel software die de beperking omzeilt (Good Lock met Multistar plugin). Dan gaat mijn S22 tot 3440x1440. 3840x1600 zit er jammer genoeg niet in.
Toevallig staat op die plek een HP 24 inch met FHD.... dus nog niet opgevallen. Normaal gebruik ik die dock voor mijn laptop, dan gebruik ik dat scherm voor dual monitor. Had laptop niet bij, dacht koppel S23 eens aan de usbc kabel. Hoppa. Beeld, muis, keyboard, werkte. Grappig. Tikt wel lekkerder emails enzo.
In die tijd zijn we allang, technisch is het al decennia mogelijk, maar ze wilden er gewoon niet aan. USB 3.0 heeft genoeg bandwidth om het te kunnen en kan ook prima met de nodige protcollen geleverd worden om het nog makkelijker te maken.

Ik fantaseerde 10 jaar geleden al hoe telefoons soms al sterker zijn dan consoles en dat de volgende Xbox en PS simpelweg een telefoon is, of nog makkelijker, een app. Maarja goed, kapitalisme en e-waste gaan hand in hand en daarom hebben we dit natuurlijk niet).
Dit is andersom, je gebruikt je telefoon als scherm van je (bijvoorbeeld) computer.
Beetje laat, he?
Mijn EUR 300 Motorola G100 uit 2021 kwam standaard met een USB-C -> HDMI kabel om aan te sluiten op een beeldscherm / televisie.
Dat noemden ze destijds "Ready For".
De kabel kreeg ik gratis bij het toestel.
Dezelfde kabel werkt ook bij Samsung, dan heet het DeX.
Maar op mijn Pixel.... helaas pindakaas.
Kennelijk gaan ze nu eindelijk ook support toevoegen hiervoor....
Met een groot verschil dat DeX meer een desktop ervaring geeft en niet beperkt is tot mirroring van het scherm van de telefoon.

Tenminste, zo heb ik het in gedachten.

Had gehoopt dat dit ook meer DeX zou zijn dan enkel maar mirroring maar dat zal ijdele hoop zijn.
Ik dacht dat Pixels dit al konden, blijkbaar niet.

Mijn LG uit 2019kan het ook, en volgens mijn kon zelfs mijn Nexus 4 het al.

Beetje apart dat Pixels het niet kunnen, terwijl de hardware dat wel kan.
Tjah mijn LG G5 uit 2016 kon het ook, naar hdmi.

Het enige interessante hier is usb-c naar usb-c video out. (zonder dat je output device apart stroom nodig heeft) En dat is ook niet nieuw. Af en toe sluit ik mijn Oneplus 10 Pro even aan op een portable OLED monitor. En die kan hij in zijn eentje voeden. Mocht het nodig zijn dan sluit ik de telefoon adapter aan op het scherm voor extra helderheid en laden.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 12 maart 2024 15:31]

Ik dacht dat dit al redelijk standaard was? Zelfs mij oude Samsung Galaxy S10e had als samsung Dex en mijn huidige Fairphone 5 kan dat volgens mij ook. Maargoed wie weet is dit net wat anders?
Om duistere redenen heeft Google dit altijd uitgezet op Pixel telefoons. Tenminste, dat is wat ik mij herinner van vorige keren dat dit ter sprake kwam.

Waarom weet ik ook niet zo goed, want het kan ideaal werken.
Via Chromecast is het al heel lang mogelijk om je telefoon naar je TV te mirroren, ook voor een Pixel lijkt me.
Dat klopt maar daar gaat het hier niet om. chromecast geeft in bepaalde situaties latency die je niet wilt hebben, daarbij moet je dan op hetzelfde wifi netwerk zitten wat ook niet altijd mogelijk is.
Sinds Samsung DEX aanbied op hun Galaxy/Note series bestaat dit toch al bij Samsung? Dacht dat dit gewoon van Android was?
Dit gaat over dat je je telefoon als 2e scherm voor je computer kunt gebruiken. Niet andersom.
Nee dit is juist je telefoon op een beeldscherm laten presenteren, gewoon net als screen mirroring maar dan via een kabel, en ja dat kunnen andere telefoons al (pixels tot nu toe dus nog niet).
Dat deed mijn Xperia Arc uit 2011 idd ook al... niet echt wereldschokkend deze aankondiging :)

Heb daar destijds vrij veel gebruik van gemaakt, (Android 2.3 tot 4.0).
Weliswaar had dat toestel een micro HDMI poort aan boord maar screen mirroring werkte in de middeleeuwen dus ook al gewoon prima.
Kabeltje in een willekeurig scherm prikken, klein keyboardje met trackpad erbij en gaan.
beetje laat dit, screen mirroring bestaat al tig jaar op smartphones, had mooi geweest als het een extender zou zijn
Dit kon ik al met mijn BlackBerry KEY2, en die komt uit 2017.
Jammer dat Samsung nooit Dex breed heeft uitgerold. Maar sinds Android 10 zit er al een DeX achtige client in Android. Moet alleen de telefoon nog ondersteunen om z'n scherm op een beeldscherm te projecteren.
Misschien een leuk feitje, dit is in GrapheneOS al een tijdje supported op deze devices. Heb er zelf nog nooit gebruik van gemaakt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee