RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Bedrijven

VVD-coryfee Jorritsma nieuwe chef toezicht bij moederbedrijf Babboe

Annemarie Jorritsma (rechts) met VVD-partijgenoot Christianne van der Wal (minister voor Natuur en Stikstof). Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

De geplaagde fietsenfabrikant Accell heeft Annemarie Jorritsma aangesteld als voorzitter van de raad van commissarissen. Zij vervangt de Deen Kasper Rørsted, die er pas zes maanden zat.

"Gezien zijn andere internationale functies in diverse landen, heeft hij ervoor gekozen om zijn rol bij Accell Group neer te leggen", zegt Accell Group over het snelle vertrek van Rørsted.

Met Jorritsma heeft Accell een ervaren bestuurder in huis met een groot netwerk in politiek Den Haag. Tot halverwege vorig jaar was de 73-jarige VVD-coryfee nog fractievoorzitter van haar partij in de Eerste Kamer.

Topman Jegen 'verheugd'

Daarvoor was Jorritsma onder meer minister van Verkeer en Waterstaat en vicepremier. Ook was ze jarenlang burgemeester van Almere. Accell-topman Tjeerd Jegen, zelf in het verleden de baas van winkelketen HEMA, zegt 'verheugd' te zijn met de komst van Jorritsma.

Financiële
Lees ook:
Financiële problemen bij eigenaar Babboe-fietsen 'stapelen zich op'

Accell kampt de laatste tijd met problemen. Vorige maand werd bekend dat dochterbedrijf Babboe voorlopig moet stoppen met de verkoop van bakfietsen, op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

Dit besluit volgde op een onthulling van RTL Nieuws dat de fietsen regelmatig in tweeën breken door een constructiefout. Accell kampt daarbij met een hoge schuldenlast en gemor onder een groep schuldeisers.

Banen op de tocht

Eind januari werd bekend dat Accell bij zijn fabrieken in Heerenveen 100 tot 150 van de 320 banen gaat schrappen, omdat een deel van de productie wordt verplaatst naar fabrieken in Hongarije en Turkije

Een eventuele staking onder aanvoering van vakbond FNV is voor nu van de baan. De twee partijen gaan toch weer praten over een 'fatsoenlijk sociaal plan' voor de medewerkers die hun baan verliezen. Uit onvrede hierover dreigde FNV met een staking, maar die is opgeschort. 

Bakfietsfabrikant
Lees ook:
Bakfietsfabrikant Babboe wilde klokkenluider ontslaan, maar rechter verbiedt het