Gebruikers Windows 10 klagen over problemen met functioneren na update

Een recent uitgebrachte update voor Windows 10 lijkt bij gebruikers voor problemen te zorgen. De software zorgt ervoor dat de pc of laptop opnieuw wordt opgestart vanwege het falen van de update. In sommige gevallen blijft Windows de foutieve update installeren.

Het gaat om de update met nummer KB3194496, en volgens de Windows-nieuwssite van insider Paul Thurrott zorgt deze bij vele gebruikers voor problemen. Om hoeveel het precies gaat is overigens niet bekend. Doordat de software bij sommige gebruikers niet correct installeert, zorgt dat voor een herstart om de installatie weer ongedaan te maken. Er zijn ook meldingen van meerdere herstarts.

In sommige gevallen probeert het systeem na de herstart opnieuw om KB3194496 te installeren. Omdat de installatie dan weer niet lukt en er een herstart nodig is, komt het systeem in een soort van bootloop terecht, waarbij dus telkens een nieuwe installatie wordt gevolgd door een herstart. Overigens zijn er ook gebruikers die melden dat na meerdere pogingen, de update wel correct installeert.

Volgens Thurrott.com was Microsoft op de hoogte van de problemen, omdat deze in de previewperiode al gemeld waren door testers. Daardoor is onduidelijk waarom het bedrijf toch de update heeft uitgebracht; Microsoft heeft nog niet op de problematiek gereageerd. Er zou op dit moment ook nog geen oplossing zijn voor de problemen.

Eerder zorgde een update voor Windows 10 ook al voor problemen. Een stuk software zorgde ervoor dat sommige webcams niet meer werkten. Dat had te maken met het feit dat video-decoding via mjpeg en h.264 werd verwijderd. Microsoft liet toen al vrij snel weten aan een oplossing te werken.

Door RoD

Admin Mobile

01-10-2016 • 12:33

417 Linkedin Whatsapp

Reacties (417)

417
387
285
14
0
26
Wijzig sortering
Steeds vaker hebben we last van problemen met updates. Windows 10 heeft ons al een aantal keren problemen gegeven, met name de anniversary update. Systemen die compleet onbruikbaar zijn geworden, niet meer opstarten of waarbij applicaties die voor de update werkten nu niet meer draaien. Maar ook op 'grotere' zaken. Exchange KB3184736 heeft ervoor gezorgd dat ik Exchange moest restoren. Er zijn echter legio forumposts over te vinden met mensen met soortgelijek problemen. Met AppV5 niet anders.

Nu MS steeds meer naar software as a service gaat waarbij me steeds minder zelf te willen hebben, baart het me werkelijk steeds meer zorgen als IT dienstverlener hoe dit gaat uitpakken. Het aantal problemen met updates groeit en groeit en we hebben steeds minder keuze om zeachterwege te laten. Zeker met het cumulatief idee waar MS steeds meer mee doet. Ik snap dat wel, maar ik word er toch echt niet blij van.
Ik snap ook best dat niet alle configuraties kunnen testen. Maar wat meer controle en tests vooraf kan geen kwaad in mijn ogen.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 1 oktober 2016 18:27]

Grootste reden dat ik Windows 10 niet meer automatisch laat updaten. Of dat ik "upgrades defer".

Daarnaast is het ook vreselijk waardeloos dat Jan Modaal zelf geen updates kan weigeren, zoals driver updates.

Dat moet nu afaik via een tooltje dat eigenlijk voor de beta was.
Update KB3194496 geïnstalleerd. Na installatie is pc zeer traag, startmenu is verdwenen, actiecentrum kan niet worden geopend, Edge is niet te openen, etc.
Na verwijderen van update wordt deze weer geïnstalleerd zodat problemen blijven bestaan.
Anoniem: 823937
@Rataplan_4 oktober 2016 09:19
Helaas heb ik met 2 laptops de sprong gewaagd van Windows 7 naar Windows 10, denkende dat het belangrijk zou zijn i.v.m. toekomstige updates. Windows 10 is naar mijn mening een flop, aangezien er veel effort is gestolen in commerciële activiteiten, terwijl het niet goed was getest.
Een van mijn laptops reageerde niet meer op het opstart password. Van Microsoft ondanks meerdere pogingen geen enkele support. Een bevriend systeembeheerder heeft het mogelijk gemaakt om de oorspronkelijke Windows 7 te installeren. Na een paar honderd updates leek alles te werken, behalve Windows Update, hetgeen onmisbaar is vanwege beveiligingsupdates. Van alles en nog wat geprobeerd, maar geen succes. Van Microsu..s zijde zoals verwacht geen enkele reactie. Is hier ervaring met Linux?
Doordat de software bij sommige gebruikers niet correct installeert, zorgt dat voor een herstart om de installatie weer ongedaan te maken. Er zijn ook meldingen van meerdere herstarts.
Ja, ik had er ook al lastr van op 2 PC's. Gek genoeg doet eeen derde PC, met dezelfde editie van Windows 10, het weer wél gewoon goed.

Had de Windows Update Troubleshooter tool ook geprobeer,d. Vaakt helpt die bij Windows Update problemen, maar in dit geval bood het geen soelaas.

Ach, MS zal binnenkort wel een nieuwe revisie uitybrengen gok ik zo. Geen paniek verder :)
Hierbij reactie van Microsoft (Windows Central):

Jason from the Windows team did post this message on Thursday on Microsoft's forum:

Teams have dug into this issue and do believe the cause has been identified. The correct team is developing a fix/workaround and once we have the full details, we'll be posting that information. For your affected machines, there's no need to keep attempting the install. It'll keep failing. In the mean time, hold tight! We're all over this and will keep sharing information along the way.
For your affected machines, there's no need to keep attempting the install. It'll keep failing. In the mean time, hold tight!
Heeft hij ook verteld hoe we Windows update uit kunnen zetten dan?

Ik heb dit vorige week gehad met Windows update, zeker 20 reboots (geen snelle vanwege het updaten/rollback) voordat hij het opgaf. In mijn geval was het op de zaak waar ik nog verplicht Windows moet draaien (o.a. kassa management). Het was geen pretje en kost geld. Je kan in Windows ook een time window kiezen waarin geen updates geïnstalleerd moeten worden, alleen mag dat max 12 uur zijn dat ik de pc ongestoord mag gebruiken blijkbaar :s ik heb 15 nodig maar dat mag niet.
Nog twee softwarepakketten omzetten en dan ben ik af van de microsoft arrogantie, helaas gaat het niet zo makkelijk maar we komen er uiteindelijk wel.
In Windows 10 Pro kun je wel updates blokkeren en zelf kiezen wanneer je wil installeren.
Het is wel een beetje duur om alleen daarvoor te upgraden, maar tegenwoordig kun je ze vinden voor om en nabij de 20 euro. (https://nl.hardware.info/...-voor-2222-euro-werkt-dat)
Dan heb je een stuk meer vrijheid ;)
In Windows 10 Pro kun je wel updates blokkeren en zelf kiezen wanneer je wil installeren.
Ik draai Win 10 Pro. En jouw aanname is incorrect.

Je kunt niet kiezen wanneer je updates wilt gaan installeren. Windows Update zal in de achtergrond gewoon installeren wat en wanneer het wil. Je kunt enkel kiezen wanneer Windows mag herstarten om installatie af te ronden.

En als je de PC uit wilt zetten i.p.v. in een slaapstand te houden, dan wordt je door Windows gedwongen om van evt. klaarstaande updates eerst de installatie af te ronden alvorens de PC uitschakelt.

Er is geen manier meer om Windows uit te schakelen (anders dan botweg hard de stroom er af te trekken) zonder installaties eerst af te ronden. Ook de weg via een geforceerde shutdown via het "shutdown -f" commando forceert dat eerst de installatie van updates wordt afgerond.


Zie hier het grote probleem met Windows 10 en automatische updates:
Er is sinds begin af aan gewaarschuwd dat mensen royaal genaaid zouden zijn als Microsoft ooit een defecte update uit zou brengen die een systeem om zeep zou brengen. En nu lijkt het zover te zijn.

En? Heeft Microsoft ondertussen de levering van de update uitgezet? Of loopt 'ie nog gewoon en heb je gewoon dikke vette pech als het bij jouw machine misgaat?

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 1 oktober 2016 15:37]

Je kan ook gewoon in Services de 'Windows Update' service uitschakelen en zo instellen dat hij niet vanzelf weer opstart. Krijg je geen enkele update meer en kun je hem om de zoveel tijd zelf aan zetten om updates te installeren als er even een paar dagen geen nieuws is over Microsofts gebrek aan QA
Op zich wel een manier om de updates tegen te houden, al is deze aanpak voor een gewone gebruiker een brug te ver. Ook gooien we zo het kind met het badwater weg. Als ik het beleid van Microsoft goed begrijp beoogd het bedrijf de kans zo klein gelijk te willen maken dat updates niet worden uitgevoerd. Deze oplossing ondergraaft dit beleid natuurlijk ;). Ik hoop trouwens dat Microsoft dit ook leest en dat ze zich realiseert dat met de huidige functionaliteit (ervaren) gebruikers geen andere uitweg meer zien dan deze.

Deze oplossing is niet fool proof. Iemand kan vergeten dat de update service op disabled staat met alle gevolgen van dien. Ik snap wat je beoogt, en dat het werkt als een workaround voor jezelf. Grote groepen mensen moeten dit niet gaan doen, want dan gaan enkele procenten van die groep vergeten de service weer te activeren.
Je hebt helemaal gelijk, ik was laatst zelfs zelf vergeten dat ik de service had uitgezet, waardoor ik drie kwartier zat te zoeken waarom ik de anniversary update maar niet kreeg. Ik vraag me wel af of die paar procent die het niet weer uit zou zetten echt een probleem zou vormen: Op het moment lijkt het wel alsof een gebruiker meer hinder ondervind van het kwijtraken van werk door slecht getimede, of nog erger, probleem-veroorzakende updates dan dat hij hinder zou hebben van de eventuele kans op malware die hij misschien op zou kunnen lopen als hij achterloopt qua windows updates.

Natuurlijk zouden deze geinfecteerde pc's deel uit kunnen gaan maken van botnets en zo schade veroorzaken, maar als je kijkt naar de hoeveelheid desktops die er tegenwoordig nog zijn, en naar de zeer sterk groeiende groep praktisch onbeveiligde IoT apparaten vallen die paar desktops daar bij in het niet.
Begrijp me niet verkeerd hoor, ik vond je reactie waardevol en heb haar ook zo beoordeeld. Verderop in de reacties zijn nog wel andere aanvliegroutes voorgesteld, maar die kosten snel meer inspanning van de gebruiker.

Een gedachte waar ikzelf mee speelde was om het starten en stoppen van de service vanuit een scheduled task te regelen. En verder de service standaard uit te schakelen. Het tijdslot moet dan zodanig ruim worden gekozen dat updates kunnen worden gedownloaded en dat de eerste updateslag kan worden uitgevoerd. Een mogelijke uitvoering van een dergelijke oplossing zag ik op kixtart waarin een sheduled task een UserDefinedFunction aanslingert. maar een gewoon batch file zo ook moeten werken.

Ik heb helaas ook al gelezen dat het altijd uit van deze service niet garandaard dat Windows hem desondanks toch weer aan zet. Maar ik plas hier een beetje naast mijn pot, en over inspanning van de user gesproken wordt die natuurlijk zo ook niet minder :/ .
Een brug te ver?? Hallo, dat OS staat in dienst van mij hoor, niet andersom!
de optie om upgrades niet te installeren in windows pro heeft niet zozeer met updates op zich te maken, want gewoen updates installeert hij da alsnog, enkel versie upgrades installeert hij niet meer dan (upgrades die functionaliteit kunnen wijzgen...; vergelijk het met; security automatisch, maar Service packs blokkeren/uitstellen)

nu, de hierboven vermeldde optie is zowat de beste manier om updates te blokkere; gewoon naar je services gaan en daar de windows update service uitschakelen. wil je bovendien dat er ook niets uit de store wordt geupdate kan je best windows firewall volledig uitschakelen. (zo heb ik het op m'n thuisserver gedaan)

nu ivm de bewuste update; je kan 'm ook manueel downloaden, maar dit keer is ook daar iets gek aan de hand met het cab bestand; je kan het namelijk niet gebruiken als installer.
bij mij is op al m'n pc's de update ondertussen geinstalleerd en op alle pc's is dat gelukt op dezelfde manier; hij begon met downloaden en installeren, dat duurde vrij lang trouwens, dan deed hij een reboot om het spul af te werken; daarna deed de pc ineens weer een reboot en startte windows op en bleef alles op zwart staan gedurende een kwartier (geen beeld, wel diskactiviteit), daarna rebootte de pc weer en was de update volledig klaar...

ik denk dat bij die laatste reboot waar alles op zwart blijft een hele hoop mensen denken dat er iets mis is, en daarom hun pc resetten ofzo, en dan wordt die update dus teruggedraaid omdat hij nog niet klaar was met installeren; en moet hij dus gans opnieuw beginnen.

MS mag soms wel eens wat meer info geven; vroeger was dit veel beter in orde bij windows update; dan wist je tenminste waarvoor bepaalde updates waren; hoe groot ze waren en kon je inschatten hoe lang alles zou duren, nu krijg je gewoon een KB nummer en 'update voor windows versie xxx" of "beveiligingsupdate voor xxx" en kan je verder maar wat gissen of je oet al naar technet gaan om wat meer info te verzamelen..
Wellicht zal dit niet de laatste keer zijn dat er zoveel problemen zijn met een update van w10.
(ps: ik heb 4 W10 pro machines en 2 W10 home; 4 desktop/towers en 2 laptops met van elk os een vertegenwoordiger)
Je kan ook gewoon in Services de 'Windows Update' service uitschakelen en zo instellen dat hij niet vanzelf weer opstart.
In de anniversary update heeft MS daar kennelijk ook een stokje voor gestoken. Alle services gerelateerd aan Windows Update worden -- volgens meerdere personen gerapporteerd -- periodiek gecontroleerd en indien nodig opnieuw ingesteld om weer zoals normal te starten.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 4 oktober 2016 09:00]

Hmmm... Dan zal ik alle services gerelateerd aan Windows Update maar periodiek laten controleren door een scriptje en indien nodig opnieuw instellen om uitgeschakeld te zijn en niet normaal te starten. Game on Microsoft, Game on
[...]
Ik draai Win 10 Pro. En jouw aanname is incorrect.
Even googlen gaat echt wel sneller dan een lap onzin op tweakers typen:
http://www.howtogeek.com/...ally-downloading-updates/
"Use Group Policy to Disable Automatic Updates (Professional Editions Only)
"
Edit: en ja, dat werkt nog steeds na de Anniversary update (non-student Pro).

[Reactie gewijzigd door T-CM11 op 1 oktober 2016 16:38]

Misschien je eigen link eerst even goed doorlezen, voor je iemand gaat beschuldigen van het plaatsen van onzin.
Use Group Policy to Disable Automatic Updates (Professional Editions Only)
Editor’s Note: This option, while it still exists, seems to no longer work in the Anniversary Update for Windows 10, but we’ve left it here in case anyone wants to try it. Proceed at your own risk.
Ik kan dit helaas bevestigen. Zelfs op stand-alone Enterprise machines wordt Group Policy doodleuk genegeerd.
Dus je bent gestopt met lezen toen je die link zag?
"Edit: en ja, dat werkt nog steeds na de Anniversary update (non-student Pro)."
Ik heb hier 3 PC's staan met W10 Pro v1607, en manual updates werken op alle 3. Ik heb geen flauw idee waarom het niet gaat op jouw "stand-alone Enterprise machines".
Ok, hier is misschien (?) een verklaring: Ik heb eerst automatic updates uitgeschakeld met Shutup10....
https://www.oo-software.com/en/shutup10
Maar ik blijf erbij dat het onzin is; zelfs al werkt die Group Policy niet bij sommige mensen, dan kan je nog steeds de Update service uitschakelen en terug aanzetten wanneer je wil (=manual update, maar minder elegant).
Je kan vrij eenvoudig registerverwijzingen maken naar een WSUS server die dus niet bestaat. Zo houd je de updates gegarandeerd buiten. Exporteer de originele en aangepaste entries in .reg bestanden en heb je je eigen procedure om updates in of uit te schakelen.

PS: Schakel tussen de update delivery options de P2P mogelijkheden uit.
Bij mijn versie van Windows 10 Pro doet hij het overigens niet meer na de anniversary update, deze heeft mijn group policy workaround uitgezet. Hij blijft nu maar staan op automatic updates downloaden en installeren.

[Reactie gewijzigd door Tim2010 op 1 oktober 2016 18:32]

Updates kan je wel gewoon uitschakelen, mits in domein. Kan je ze als beheerder pushen wanneer jij de tijd rijp acht.

En in een bedrijf.. Tsja, daar wil je dat goed geregeld hebben.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 1 oktober 2016 16:07]

Je kan ze gewoon (op pro) helemaal uitschakelen, gewoon even de group policy bewerken
Even verder lezen, boven jouw bericht nog wel.
Dit werkt niet meer in 1607.
Inderdaad. Ik draai ook pro. Waar ik me ook aan erger is dat de update niet volledig wordt afgerond wanneer ik de pc uitzet. Een deel blijft voor de volgende boot.
In mijn geval 's avonds 11 pc uit > gaat updaten prima van mij mag hij uren bezig zijn. Maar 's ochtends 9 pc aan> weer updaten. Doe dat dan allemaal zonder user input. Updaten bij afsluiten, herstart als nodig is, ga door updaten en zet daarna jezelf weer uit. Hoe moeilijk is dat? Gebruiker moet zo min mogelijk lastig gevallen worden en geen eigen tijd verspillen.
Is voor mij minder handig. Mijn PC staat op mijn kamer. Zeer irritant al zou die meerdere keren gaan opstarten/afsluiten als ik net in bed lig. En als ik hem af wil sluiten, dan moet ie ook gewoon direct uit gaan en niet nog een half uur updates binnen harken/installeren.
Je hebt gelijk dat je de updates inderdaad niet kunt blokkeren met Pro (stond mij nog ergens bij, maar dat is inderdaad fout), maar ik zie onder andere in dit artikel dat je ze wel degelijk kunt uitstellen. Ik heb er verder geen ervaring mee, dus verder neem ik het van jou aan.

http://betanews.com/2016/02/22/control-windows-10-updates\

In dit artikel zit ook een beschrijving van een tool waarmee je zelf kunt bepalen welke updates je installeert. Ik heb er verder geen ervaring mee, maar wellicht is het een handig hulpmiddel voor anderen.
Nou hij stond net nog te draaien bij mij.. gelukkig werkte reset even inhouden. Ik hoop dat ze die boel snel gaan aanpassen of terugtrekken, die zooi komt er bij mij niet door. Maar me pc is ook weer niet erdoor aangetast...

[Reactie gewijzigd door klaasraak op 1 oktober 2016 17:59]

Ik heb ergens bij w10 pro update center een optie staan staan in de lijn van: "defer updates"
Dit stelt de updates wat uit.

Had ook ergens gelezen dat het ook ging via group policy.


Edit
Zo zag/ziet de optie eruit, weet niet of die er nog is..
https://goo.gl/images/aA3cXz

[Reactie gewijzigd door AriGold op 1 oktober 2016 19:25]

Ik heb ergens bij w10 pro update center een optie staan staan in de lijn van: "defer updates"
Dit stelt de updates wat uit.
Dat is alleen voor grote feature updates, zoals de anniversary update.
Niet voor security updates en reguliere maintanance updates. Die krijg je ook als Pro gebruiker gewoon door je strot geramd.
Same problem here (Win 10 pro). Updates worden altijd geïnstalleerd op een moment dat mij NIET schikt. Daarnaast was ik altijd gewend (Win 7 pro) auto-updates uit te zetten zodat ik zelf kon bepalen etc. Dat is er allemaal niet meer bij en al op diverse computers problemen met updates die niet doorkomen / installeren en die ik ook niet kan vermijden. Waardeloos.
Nog een reden voor mijn vaak oneindige discussies met collega's waarom ik bij windows 7 blijf ;)
Anoniem: 324173
@Durazno1 oktober 2016 17:58
Blokkeren...je zal uitstellen bedoelen. Vanaf de anniversary update tussen 1-8 maanden en daarop 1-4 weken.
Anoniem: 382343
@HakanX2 oktober 2016 01:38
Dit vind ik zelf *veruit* het grootste nadeel van Windows 10. Ik heb nooit echt overwogen om naar linux over te stappen maar dit gaat verder dan alleen mijn voorkeur, ik zal waarschijnlijk moeten overstappen uit pure noodzaak.

Voor mijn werkzaamheden moet ik vaak mijn pc on-onderbroken een paar dagen aan hebben staan voor renders en machine learning, waarbij het niet mogelijk is om tussentijds op te slaan. Zo'n doodleuke geforceerde reboot betekent voor mij dus simpelweg dat ik dagen aan werk kwijt kan raken buiten mijn controle om.

Ik vond Windows altijd een systeem dat zich qua doelgroep zo goed had gepositioneerd tussen Apple en Linux in; geschikt voor zowel "normale" gebruikers als powerusers/ontwikkelaars etc. Maar door dit soort "features" of hoe ze het zelf ook zouden noemen, verschuift dit helaas flink.
Dit dus.

Zo eens in de 5 weken draai ik 24/7 stand-by diensten. Dus moet ik om bijv 3 uur 's nachts ineens wat servers onder handen nemen voor storingen. Het láátste waar ik op zit te wachten is dat een of andere nozem van Microsoft bedenkt dat ik dán mijn PC wel gereboot zou willen hebben. Volgens Windows gebruik ik m'n pc dan nooit. De knoeiers.

Echt, onbegrensde blinde haat voor dat soort systemen. Laat mij dat lekker zelf even bepalen. Zeker omdat er nu maandelijks wel updates teruggedraaid moeten worden (Office of Windows zelf) omdat ze er een puinbak van maken.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 2 oktober 2016 19:34]

Laatst kwam ook het stoom uit mijn oren bij een Windows 10 update. Mijn laptop stond aan met van alles en nog wat geopend: Word, Excel, Outlook, Virtualbox met een draaiende VM, notepad met niet-opgeslagen tekst, etc. Ik lock mijn laptop voor een uur om naar een meeting te gaan. Kom ik terug, staat er 'applying updates 30%' of iets dergelijks op mijn scherm.

Alle programma's grof afgebroken, VM gecrashed, notepad tekst kwijt. Wat een drama!

Wie bij Microsoft heeft bedacht dat het OK is om een computer te updaten en te herstarten terwijl deze gelocked is met van alles openstaand, mag wat mij betreft direct ontslagen worden. Inclusief iedereen die bij het goedkeuringsproces van zo'n wijziging betrokken is geweest. Echt, wie verzint zulke onzin?
Ik ga MS niet goed praten, daarin heb je volledig gelijk.
Maar alles saven voor je weggaat is voor -elk- OS een goed idee ;-)
Nou... ik draai een nu 10 jaar oude Mac met uptimes van een maand of 2. De stand-by is voldoende en ik kan er van op aan dat ie net zo wakker wordt als dat ik m achterlaat.. ja, saven is altijd verstandig maar dan moet dat afhankelijk zijn van fouten die ik zélf maak, niet de fouten die het OS voor mij besluit te maken ;-)
Dank je voor deze update. Ik ben niet zo ingevoerd in de windows forums dus eenieder die hier wil updaten, wordt gewaardeerd.
Geen paniek verder? Het is ondertussen de 2e keer dat je zo'n boot-loop kan krijgen - en daaruit blijkt dat de standaard-boot-mogelijkheden van windows10 niet volstaan - dat je weer zelf aan't sleutelen mag gaan om terug te krijgen wat er vroeger was. NL. de F8-toets!
Waarom heeft Microsoft dat in z'n dwaasheid weggedaan?
Systemen die zelfhelend zijn - zullen altijd wel ergens blijven falen - dat is een illusie - ik wil terug de controle over MIJN pc - zo simpel is't - en daarom ga ik ze wellicht volledig dumpen. En ja - ik ga zeker ook niet over op Apple. Ik betaal, ik ben de baas, ik beslis.
Het is ook schandalig dat er geen instructies beschreven worden om uit die boot-loop te geraken? Zijn die er dan niet?
Ik zou voorstellen dat er een class-action tegen microsoft opgestart wordt door de slachtoffers - waar zitten de consumentenverenigingen? 't is jackpot!
Tegenwoordig betaal jij om Microsoft jouw pc te laten beheren. Commerciële bedrijven zijn er niet voor jou, maar voor de aandeelhouders. Daarom gebruik ik Linux.
Of de mededelingen na updates dat bepaalde software is uitgeschakeld (verwijderd) omdat het niet compatible is met deze versie van Windows.
En dan staat er in de notification-box niet welke software dat is.
En de 'meer info' link verwijst naar een generieke pagina bij de MS kowledgebase. :(
dat jij het makkelijk kan oplossen betekent niet dat het voor de rest net zo zal zijn. :)
voor non tweakers die hier ook wel zijn zal het een groot probleem zijn.
Kopt, wilde ook niet anders beweren ;)

Maar de rebootloop schijnt maar in een heel klein aantal gevallen te gebeuren, als ik de diverse sites mag geloven.

Bij verrreweg de meeste gevalen is de cyclus als volgt: installatie gevolgd door de normale reboot (altijd na een update), daarna geeft hij een "failed" melding, en begint hij te roll-backen. Daarna nog een reboot (logisch na een roll-back), en daarna boot het systeem weer op. Dat is dus redelijk netjes.

Mijn beide PC's met een failure gingen ook op die manier.
Quote:"Daarna nog een reboot (logisch na een roll-back), en daarna boot het systeem weer op. Dat is dus redelijk netjes."
Maar dat laatste gebeurde bij mij niet. Windows crashte elke na opnieuw opstarten.
Systeemherstel werkte ook niet. Gelukkig had ik een backup Macrium Reflect Free een backup gemaakt zodat ik weer de boel kon herstellen.
Groot minpuntje voor Microsof(t)
als systeem herstel niet werkt lijkt me dat dat niets met deze update te maken heeft, meer met het feit dat jij geen herstel punt gemaakt heb, of dat er meer aan de hand is.
Ik draaide Bitdefender free en die voorkwam destijds ook consequent dat ik een systeem herstel deed(de punten waren er wel), dus zou kunnen dat bij hem ook AV in de weg zit.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 1 oktober 2016 19:22]

hier op desktop flawless update gedaan, mijn dell tablet kwam wel in een bootloop terecht. In repair mode opgestart en met de hand tempfolders van update weggemieterd, hierna ging de update daar ook flawless.
Idd want met de automatische updates in Windows 10 kun je updates niet meer weigeren en kom je automatisch in een bootloop terecht. Hoog tijd dat MS zijn updatebeleid verandert. Ik heb via group policies in Windows 10 pro ingesteld dat hij eerst moet vragen om updates te downloaden en te installeren maar in de Home versie kun je dat niet en die zitten nu waarschijnlijk met een bootloop opgescheept. Als MS Windows updates verplicht stelt dat moeten ze er ook voor zorgen dat ze 100 % bugvrij en zeer goed getest worden en volgens mij kan dat nooit 100% gegarandeerd worden met zoveel verschillende pc-configuraties en er kan altijd een foutje in de code sluipen. Dus moet MS gewoon zijn updatebeleid veranderen.

De getroffen update staat bij mij hier ook klaar om te downloaden. Ik zal nog maar effe wachten als ik al die problemen hier lees. 8)7
Je bedoelt hoog tijd dat Microsoft niet elke jaar een nieuwe Windows versie uitbrengt en dan ook nog een 32 bits versie daarvan uitbrengt.

Daardoor krijg je zoveel fragmentatie dat die verschillende versies niet meer goed te testen zijn.

Fabrikanten van hardware moeten daardoor ook nog meer geld en tijd steken in driver ontwikkeling waardoor de drivers ook niet optimaal kunnen zijn met alle gevolgen van dien.
Je bedoelt hoog tijd dat Microsoft niet elke jaar een nieuwe Windows versie uitbrengt en dan ook nog een 32 bits versie daarvan uitbrengt.
Sinds Windows 95 is het maar 1 keer voorgekomen dat er maar een jaar tussen Windows releases zat, en dat was tussen Windows 8 en 8.1
Daardoor krijg je zoveel fragmentatie dat die verschillende versies niet meer goed te testen zijn
MS patches worden per OS verspreid. Je hoeft dus alleen het OS te testen waar de patch voor is, op andere is hij toch niet te installeren.
Ik bedoelde met een jaar natuurlijk bij wijze van spreken.

Er komen veel te veel OS'en uit.

Het gaat er ook niet om voor welke OS welke patch uit komt maar dat Microsoft dus teveel resources in patches moet steken waardoor er niet genoeg getest kan worden.

Al zouden ze alleen al de 32 bits versie van Windows laten vallen zou het al enorm schelen.
Om de bootloop in de Home versie te voorkomen kun je ook je Wifi op "verbinding met datalimiet" zetten. (metered connection). De update kan je dan alleen handmatig downloaden. Schijnt ook met ethertnet verbinding te kunnen, heb ik niet geprobeerd.
Je reageert wel erg laconiek. Voor veel mensen die een bootloop krijgen is het een regelrechte ramp. Zeker wanneer je je PC direct nodig hebt en geen uitwijk hebt.

Microsoft blundert hier flink. Laatst ook al met een update waar bijna iedereen met een Kindle ereader inpluggen direct een BSOD voor de kiezen kreeg.

De Test en Review afdeling mag wel een flinke schop krijgen daar. Of zijn dit de gevolgen van de regelrechte bezuinigingen bij Microsoft met al die massa ontslagen. Hoop dat ze snel hun zaken weer op orde krijgen. Gelukkig hier geen last van gehad met de update.
Er staat in het artikel dat de testers dit probleem gevonden hebben tijdens de previewperiode. Waarom er vervolgens niks mee gedaan wordt/is is me een raadsel. Al vermoed ik iets in de sfeer van verkeerde impactbepaling. Of wellicht eigenwijs management die het vrijgave advies negeert.
Of het gebeurde bij het testen vaker, ze hebben een bug geplet en dachten verkeerdelijk het verholpen te hebben. Grootste probleem met Windows 10 is dat je niet meer standaard op een simpele/aanvaardbare manier updates kan uitstellen en de gemiddelde gebruiker het dus hoe dan ook binnen krijgt (langs de andere kant, anders installeerden ze misschien helemaal geen updates).
Het is zelfs nog erger, ook als je wel zou kunnen kiezen welke updates je wel of niet installeert, zou dat nog niet helpen. Je hebt (per release retail, 1511, 1607) één groot cumulatief update pakket voor Windows. Elke keer stopt Microsoft daar nieuwe patches bij.
Hoe heb je het opgelost? Gewoon gewacht tot het weer werkte?
Of is er een manier om tijdens opstarten het installeren van updates the annuleren?
In mijn geval lostte het probleem zich op na de (automatische rollback).

Je zou eventueel de Repair-optie van Windows kunnen proberen, of die het probleem kan tacklen. Ik weet niet of dit werkt, omdat ik het dus zelf niet nodig gehad hebt, maar het is iig een poging waard.
Hier ook gedoe. M'n surface is voor het eerst als enige ongeschonden uit de strijd gekomen. De twee desktops zijn sinds vandaag beiden de weg kwijt. Die van mijn vriendin heeft nu last van explorer (windows explorer) die na het opstarten compleet vast zit (niet in safe mode) en mijn eigen desktop heeft plots een heel trage netwerk verbinding (~20kbps). Leuk, net in het weekend waarop we beiden vol aan de slag moesten.

Na Windows7 en Windows8 was ik heel positief over Microsoft. Alle software issues met mijn Surface en de Surface dock plus het gedoe met matige updates zorgt voor een deukje.

Overigens is het bij de buren niet beter. Ik ken mensen die na een update naar MacOS Sierra terug naar de winkel mochten voor een restore ;-)
ja ik heb ook al overnieuw moeten opstarten, maar vandaag nergens last van.
Ze zullen wel met een update komen zodat deze bug ongedaan word gemaakt.
Ja mijn oude packard bell laptop installeerde de update wél en mijn nieuwe Asus niet. Zelfde Win versie.
Heeft de derde pc misschien meer vrije schijfruimte? Mijn laptop zeurt dat 'ie 20gb nodig heeft.
Mijn sc/cf cardreader werd ineens niet meer herkend na de laatste 2 updates. ...
Windows zuigt rustig verder. ...
Ach, MS zal binnenkort wel een nieuwe revisie uitybrengen gok ik zo. Geen paniek verder
Als je PC of laptop zo in een bootloop terecht zit kun je hem dus niet meer gebruiken. Als Microsoft er twee weken over doet is dat al razendsnel maar de meeste particulieren kunnen hun PC / laptop echt niet zo lang missen (betalingen) en bedrijf en zeker niet.
Je moet dus minimaal een vorig herstelpunt terugzetten en updates tijdelijk kunnen blokkeren, maar buiten een domein kan dat dus niet.
Kortom, beter overstappen op Linux.
volgens mij is er bij mij wel goed geïnstalleerd want ik heb het opnieuw opstart scherm niet meer gezien.
Volgens mij is alles goed verlopen.
Frappant... Bij 1 van de machines die ik bijhoud wilde deze update niet verder komen dan tot 45% van de download. Daarna bleef ze hardnekkig hangen. Zelfs na en nachtje aan zonder iets zinnigs te doen stond ze nog op 45%.
Oplossing in deze:
Volgens http://answers.microsoft....-bf9e-2025e1c117bb?auth=1 gehandeld:

oftewel: cmd-box in admin mode wat services uit zetten:
net stop wuauserv
net stop cryptSvc
net stop bits
net stop msiserver
daarna "C:\Windows\SoftwareDistribution SoftwareDistribution" legen (wat niet helemaal lukt...)
en vervolgens de services weer aan zetten met:
net start wuauserv
net start cryptSvc
net start bits
net start msiserver

Maar dit bovenstaande is niet voor het originele probleem. Mogelijk zit er wel een (raar?) verband...
ik heb zelf ook regelmatig het fenomeen dat de update progress vastzit. Na lang zoeken heb ik een oplossing gevonden die altijd lijkt te werken. Wanneer de update progress vastzit doe ik een admin cmd open en verifieer dat bits een probleem heeft m.b.v. het commando "bitsadmin /list /allusers"
meestal zie dan een download met een "transient error", soms een download die gewoon vastzit (geen voortgang in de counters - commando meerdere malen uitvoeren zonder dat de waarden veranderen). Mijn oplossing:
Rem Batch file to clear the BITS queued jobs
%windir%\system32\net.exe stop wuauserv
%windir%\system32\net.exe stop bits
Erase "%ALLUSERSPROFILE%\Application Data\Microsoft\Network\Downloader\qmgr0.dat"
Erase "%ALLUSERSPROFILE%\Application Data\Microsoft\Network\Downloader\qmgr1.dat"
%windir%\system32\net.exe start bits
%windir%\system32\net.exe start wuauserv

Je moet dit in een batchfile doen, omdat de services automatisch terug opstarten en de files die je probeert te wissen anders terug gelocked zijn!
Voor de mensen die niet weten hoe je een batch file maakt:
Open notepad
Plak dit:
Rem Batch file to clear the BITS queued jobs
%windir%\system32\net.exe stop wuauserv
%windir%\system32\net.exe stop bits
del "%ALLUSERSPROFILE%\Application Data\Microsoft\Network\Downloader\qmgr0.dat"
del "%ALLUSERSPROFILE%\Application Data\Microsoft\Network\Downloader\qmgr1.dat"
%windir%\system32\net.exe start bits
%windir%\system32\net.exe start wuauserv
pause
Ik heb pause er even ingezet zodat je kan zien of alles goed is uitgevoerd./ erase vervangen voor del. voor oudere windows OS is erase niet bekend.
Sla op je buroblad op als update.bat
(let even goed op dat je extensies hebt aanstaan in windows, anders krijg je update.bat.txt en dan werkt het niet.

[Reactie gewijzigd door itlee op 2 oktober 2016 12:07]

Maar dit bovenstaande is niet voor het originele probleem. Mogelijk zit er wel een (raar?) verband...
Wat jij gedaan hebt is de paardemiddel reset van de complete Windows Update structuur, wat op de lange baan onherroepelijk voor problemen gaat zorgen met installatie of rollback van verdere updates.

Dit middel is eigenlijk alleen bedoeld om je wat tijdrek te geven totdat het systeem correct opnieuw geinstalleerd kan worden.
Microsoft moet HEEL SNEL een setting implementeren in Windows 10 zodat men updates weer handmatig kan doen. Deze verplichte updates moeten nu eens kappen want het brengt meer kwaad dan goed.
De kans dat dat gaat gebeuren is praktisch 0.

Probleem is namelijk dat veel mensen dan nooit update, met alst een hoop securitygaten, en PC's die deeluitmaken van een botnet, of andere vormen van malware bevatten.

De huidige situatie is missch niet ideaal, maar jouw voorstel is nog iets minder ideaal, helaas.

Dat zou alleen kunnen werken als mensen hun security iets serieuzer namen en gewoon de patches installeerden. Maar helaas gebeurd dat dus veelal niet.
Het is heel simpel, de setting kan zijn dat updates standaard gedownload en geinstalleerd worden maar voor gebruikers moet er de optie zijn dit uit te zetten.

Ik wil niet dat mijn OS randomly updates gaat downloaden en installeren op momenten dat het mij niet uitkomt.

Mijn PC, mijn regels.
Gelukkig kan je de updates gewoon inplannen en plant Windows ze doorgaans in op momenten dat je je computer toch aan het idlen is. Ik heb nog NOOIT gehad dat ik tijdens mijn werkzaamheden onverwachts moest herstarten voor updates.

Windows planned ze voor mij tegenwoordig rond 7 uur 's ochtends in. Want dan wordt het systeem niet actief gebruikt.


Verder geef mensen de optie updates uit te schakelen en ze gaan dit doen. Dat is altijd gebeurd. Van die "tweakers" die voor hun familieleden en kennissen de updates uitzetten want "insert idiote achterhaalde reden".

Ik boet graag een beetje in aan vrijheid omtremt de updates zodat de gemiddelde Henk en Ingrid niet straks als een botnet aan het internet hangt wat mijn diensten loopt te ontregelen.

Dwing dat updaten van applicaties maar gewoon af! Weg met die Windows XP/Vista/7 bakken die als botnets, spambots, bitcoin miners e.d. aan het internet hangen.
Helaas kiest Windows niet altijd het juiste moment. Meerdere pc's gaan automatisch op standby en toen ik ze na 4 uur weer wilde gebruiken kreeg ik een update wordt geïnstalleerd melding.

Als Windows de update ging installeren toen de pc's in standby waren...
Wanneer een PC in slaap of in stand-by staat heeft Windows geen controle over deze PC en zal Windows deze PC ook niet wakker maken (je wil bijv. niet dat je laptop in je rugzak aanspringt om updates te installeren, een taak die met momenten intensief kan zijn voor CPU en HDD).

Wel zal Windows standaard de benodigde herstart inplannen buiten de actieve uren. Dat is standaard 's avonds of 's nachts maar kan je zelf in het controle paneel aanpassen.
Wanneer een PC in slaap of in stand-by staat heeft Windows geen controle over deze PC en zal Windows deze PC ook niet wakker maken (je wil bijv. niet dat je laptop in je rugzak aanspringt om updates te installeren, een taak die met momenten intensief kan zijn voor CPU en HDD).
Alleen als je die laptop echt uit wilt zetten, dan heb je een probleem.
Dat kan namelijk niet zonder de klaarstaande updates eerst af te installeren.
Ware het niet dat het aantal actieve uren niet meer dan 12 uur mag zijn. Nu heb ik géén twaalf actieve uren PC-gebruik op dezelfde PC, maar ik kan de inactieve uren niet in één aaneengesloten bereik van minder dan 12 uur vatten.

Ik zou hem in willen stellen om tussen 4 en 7 AM updates te installeren, maar dat mag blijkbaar niet van Ome Microsoft. Windows Update Servce uit, en bam, volledige controle terug.
https://www.reddit.com/r/...matic_updates_on_windows/

Het is nog steeds allemaal mogelijk, het wordt alleen niet makkelijk gemaakt.

Betwijfel of er zo veel mensen zijn die 10 uur onafgebroken aan het werk zijn.

Je kunt natuurlijk ook zelf de updates kickstarten door zelf een herstart uit te voeren zodra je wegwandeld voor je lunch oid.
Sorry, CAD werkstations met grote 3D modellen die de nodige tijd nodig hebben om te laden? Gebruikers laten 's nacht hun gebruikers sessies locked staan om 's morgens direct verder te kunnen werken. Geadviseerde manier van werken? Niet, bepaald. Ook vanuit energieoogpunt niet, het gebeurt alleen wel.

Hiernaast zijn er genoeg gebruikerssessies die aan het rekenen of renderen worden gezet en dan gelocked worden. Er zijn dus genoeg situaties te bedenken waar werkstations in ieder geval 24/5 aan staan.

Op dergelijke systemen een spontane reboot introduceren zou een hoop checked out objecten in een productdatabase van een bedrijf veroorzaken, of een gecrashte berekening/rendering. Waarschijnlijk dekt W10 Enterprise dit wel af als het goed is ingeregeld. Maar stel nu eens dat je een klein adviesbureau hebt voor analyse- of visualisatiewerkzaamheden, te klein voor enterprise? Een dergelijk bureau is nog veroordeeld tot W7.
Je wordt minstens 3 dagen van te voren lastig gevallen door Windows dat het updates wil gaan downloaden en instaleren.

Dan nog kun je updates uitstellen als het nodig is, gezien het een werkstation is zal het geen Windows Home draaien.

Simpele group policy en de werkplekken instaleren de updates en herstarten tijdens de 2 dagen dat ze niet nodig zijn. Is met Windows Pro ook te regelen, niet enkel enterprise.

Windows 10 Home is de enige die bij updates binnen een week een herstart forceerd. Bij de rest is dit aan te passen.
Klinkt logisch behalve dat één van de pc's een desktop betreft die dus altijd aan netstroom hangt en de laptop tijdens dat moment ook.

Snap dat het lastig is om iedereen blij te maken maar meer flexibiliteit om het in te regelen zou fijn zijn.
Wanneer een PC in slaap of in stand-by staat heeft Windows geen controle over deze PC en zal Windows deze PC ook niet wakker maken (je wil bijv. niet dat je laptop in je rugzak aanspringt om updates te installeren, een taak die met momenten intensief kan zijn voor CPU en HDD).
Dat is niet waar. Ook in slaapstand en in stand-by kan windows controle over de hardware hebben. Het OS kan bijvoorbeeld een wake-up event schedulen. Anders had namelijk ook het softwarematige aan-uit knopje op je apparaat nooit kunnen werken.
Het updaten tijdens deze toestanden wordt hooguit niet gedaan vanwege de problemen die je noemt.
Dit is overigens een van de domste dingen van de huidige PC's die aantoont dat ze op deze functionaliteit zijn voorbijgestreeft door tablets en smartphones. Het volledig uitzetten van de CPU & networking is gewoon niet meer van deze tijd. Waar is de functie om op (extreem) laag vermogen door te blijven draaien?

Er komt echt een tijd dat mensen dit niet meer accepteren.
Ik heb nog NOOIT gehad dat ik tijdens mijn werkzaamheden onverwachts moest herstarten voor updates
Nou en? Denk jij werkelijk dat jij in je eentje voor alle andere gebruikers kan spreken dan?
Verder geef mensen de optie updates uit te schakelen en ze gaan dit doen.
Ja, vind je het gek als de updates vaker problemen veroorzaken dan de security problemen die ze zeggen op te lossen...
Ik boet graag een beetje in aan vrijheid omtremt de updates zodat de gemiddelde Henk en Ingrid niet straks als een botnet aan het internet hangt wat mijn diensten loopt te ontregelen.
Jij hebt je pc dan mischien niet direct nodig voor je werk.
Stel je hebt een winkel en in die winkel staat een windows 10 machine die jou bij het runnen van je zaak helpt. Het is een POS, je doet er je administratie op, etc.

Op een dag kom je in je winkel en die pc doet het niet vanwege een stukgelopen update.

Moet je dan je winkel sluiten totdat microsoft hun zooi heeft gefixed? Hoeveel dagen omzet loop je dan mis?
Ik boet graag een beetje in aan vrijheid omtremt de updates zodat de gemiddelde Henk en Ingrid niet straks als een botnet aan het internet hangt wat mijn diensten loopt te ontregelen.
Ja, nee, dan is het natuurlijk veel beter als je diensten ontregelt worden door vastlopende bootende windowsmachines. |:(

Uiteindelijk kan zo'n updateregime natuurlijk alleen werken als microsoft daar beter mee omgaat, beter test, en geen dingen doet die niet nodig zijn voor het veiliger maken van de machine. Maar dat is helaas niet aan de hand. Updates zijn verre van transparant, er wordt vanalles en nogwat geupdate, meeste heeft niks met security te maken en daarnaast zitten er regelmatig fouten in waardoor een deel van alle windows 10 machines op hun gat gaan.
Dwing dat updaten van applicaties maar gewoon af!
Pardon? :? We hebben het hier over een OS update en niet een applicatieupdate. Dat is ook wat uiteindelijk het meest meeweegt voor de veiligheid.
Magoed, als je dat verschil niet ziet dan is het mischien beter als JIJ je updates gewoon lekker aan laat staan...
Nou en? Denk jij werkelijk dat jij in je eentje voor alle andere gebruikers kan spreken dan?
Ja gezien je al dagen van te voren meldingen begint te krijgen dat er updates klaar staan, dat ze gedownload worden, dat ze geinstalleerd moeten worden.
Ja, vind je het gek als de updates vaker problemen veroorzaken dan de security problemen die ze zeggen op te lossen...
Ja want een niet geupdate Windows 7 is beter dan beetje risico op problemen.
Jij hebt je pc dan mischien niet direct nodig voor je werk.
Stel je hebt een winkel en in die winkel staat een windows 10 machine die jou bij het runnen van je zaak helpt. Het is een POS, je doet er je administratie op, etc.

Op een dag kom je in je winkel en die pc doet het niet vanwege een stukgelopen update.

Moet je dan je winkel sluiten totdat microsoft hun zooi heeft gefixed? Hoeveel dagen omzet loop je dan mis?
Bij POS gaan de updates anders en zo'n POS krijgt ook enkel alleen updates die het nodig heeft.

Wat heb je liever, je POS gehacked en je inkomsten of administratie weg?
Ja, nee, dan is het natuurlijk veel beter als je diensten ontregelt worden door vastlopende bootende windowsmachines. |:(

Uiteindelijk kan zo'n updateregime natuurlijk alleen werken als microsoft daar beter mee omgaat, beter test, en geen dingen doet die niet nodig zijn voor het veiliger maken van de machine. Maar dat is helaas niet aan de hand. Updates zijn verre van transparant, er wordt vanalles en nogwat geupdate, meeste heeft niks met security te maken en daarnaast zitten er regelmatig fouten in waardoor een deel van alle windows 10 machines op hun gat gaan.
Er zijn veel meer slecht geupdate Windows PC's die aan een botnet hangen dan dat er Windows PC's crashen door slechte updates.

Security updates hebben wel degelijk met security te maken, het gross van de Windows updates zijn ook security updates. Vaak zijn het niet eens speficieke Windows bugs maar van 3rd party in combinatie met van alles waar MS de gaten van dichtmetseld (en dat zonder de Win32 api te slopen)

Doe het ze anders eens voor hoe je een OS als Windows 100% bugvrij en zonder security gaten kan releasen, zulk talent kunnen ze goed gebruiken.
Pardon? :? We hebben het hier over een OS update en niet een applicatieupdate. Dat is ook wat uiteindelijk het meest meeweegt voor de veiligheid.
Magoed, als je dat verschil niet ziet dan is het mischien beter als JIJ je updates gewoon lekker aan laat staan...
Veel updates aan het OS zijn voor de applicaties van het OS. Hoe dan ook, je software up to date houden is gewoon belangrijk en voor de uitzonderlijke gevallen dat het anders moet, zijn er altijd mogelijkheden om dat te regelen (Voor Windows 10 is het bv nog "gewoon" uit te schakelen).

Maar houd jij lekker de updates uit staan :) Zelf weten, iets met deel zijn van het probleem. Keuze vrijheid werkt niet, zie Windows 7, hoe ontiegelijk veel installaties zonder updates aan het internet hangen want "figuren zoals jou met hun -Updates are bad, mmmkay-".
Het is zoiets als een vaccinatie, als je het niet doet, ben je een risico voor de totale omgeving :) (in dit geval: je updates niet draaien is een risico voor in essentie alle online users).

Jouw pc, jouw regels gaat alleen op als je die pc helemaal van internet af haalt imo. Dus ik denk niet dat het zo simpel is (check voor de gein de ladingen leaks/hacks die er op jaarbasis zijn mbt. bv. windows. Tel ook even erbij hoeveel botnetten er zijn, bedenk vanuit dat perspectief dat "jouw pc, jouw regels" eigenlijk irrelevant is als je online wil meedoen).
Als de totale omgeving gevaccineerd is kunnen ze toch niet meer besmet worden? Waarom moet ik dan verplicht worden een goedje mijn aderen in te spuiten als ik dat zelf niet wil?
Jouw pc, jouw regels gaat alleen op als je die pc helemaal van internet af haalt imo.
Dit is natuurlijk totale onzin, ik doe zelf met mijn PC wat ik wil en installeer updates of een OS wanneer ik het wil. Als dat een risico vormt voor jou veiligheid, heb jij je security niet op orde maar daar ga ik geen persoonlijke vrijheid voor inleveren.
nee dat is geen "totale onzin". Hoe meer botnetwerken je hebt als voorbeeld, hoe groter de ellende. Hoe meer systemen sneuvelen dankzij flawed security, hoe meer het zich loont voor deze mensen om ook achter beter beveiligde systemen aan te gaan. Jouw gebrek aan beveiliging maar wel deelname aan la internet vormt dus een risico voor de rest van la internet bottom line :)

Jouw pc, ermee doen wat je wil, dat kan. Maar blijf dan weg van shared mediums. Zie het vaccinatie punt: ja, als iedereen op de hele wereld gevaccineerd is, zou jij het niet hoeven te doen. Alleen die theorie gaat er eigenlijk een beetje van uit dat je het over 1 iemand hebt, does not work that way.
Is het noodzakelijk om alle updates van MS te volgen om veilig te zijn? Nee! Een goede Firewall en Virusscanner doen dit ook zonder dat deze van MS zijn. Hetzelfde geldt voor je browser.
Blind MS volgen zorgt er voor dat je dalijk onder het MS botnet zit, zouden sommigen zelfs zeggen!
Volgens mij wil degene die hierover begon best wel de security updates installeren. Alleen niet op die momenten dat het niet uitkomt, en daar kan ik het helemaal mee eens zijn.
Ik heb nu twee problemen. Ik heb een laptop, die iedere keer bij het opstarten gaat updaten, maar iedere keer gaat dat fout en worden de updates ge-roll-backed. Op mijn laptop kost dat hele proces meer dan 45 minuten. Dus ik zou graag de mogelijkheid hebben om updates 1 voor 1 te installeren wanneer het mij uitkomt, zodat ik ook weet welke update er voor zorgt dat het hele update proces teruggedraaid wordt. Daar heb ik nu geen zicht op.
Op mijn eigen pc wil ik de laatste grote Windows 10 update installeren. Deze stopt er echter mee rond de 34%. Waarom, wat er aan te doen? Ik heb geen idee, omdat ik niet weet wat er precies gebeurt, op welke plek het update proces blijft hangen.
Dus, laat mij zelf weten wanneer ik ga updaten.
Ik meen me te herinneren ook, dat - in het begin van Windows 10? - indien je niet update, de functionaliteit van Windows 10 steeds minder werdt, zodat je uiteindelijk toch de upate maar ging uitvoeren, omdat anders je systeem steeds minder functioneel werd. Dat is een goede manier om updates te forceren denk ik.
Je krijgt meerdere dagen om het update process rond te krijgen. En als je laptop elke keer bij het opstarten gaat updaten en vaak rollbacks moet doen dan moet je hem om te beginnen eens van de insider track afhalen en anders eens heel goed nakijken. Dat is NIET normaal.

En zou het weten waarom een update vastloopt je vooraf hebben geholpen bij het bepalen of je de update wenst te installeren? Vroeg of laat zou je de update toch installeren en blijft die alsnog hangen.
En zou het weten waarom een update vastloopt je vooraf hebben geholpen bij het bepalen of je de update wenst te installeren?
De bedoeling is dat je dan ook kan zien welke zaken er geupdate worden en je eventueel selectief updates (dus de subonderdelen die nu als 1 groot pakket op je computer gedumpt worden) kunt uitzetten.
Vroeg of laat zou je de update toch installeren en blijft die alsnog hangen.
Dat komt nu alleen maar door het regime dat microsoft hanteert.
Je zegt hier eigenlijk: "Je kunt toch niks tegen microsoft beginnen dus doe maar gewoon mee."
Ik kan me eerlijk gezegd geen zwakkere positie voorstellen voor een gebruiker.
Dat is niet mijn punt. Het gaat erom dat ik wil bepalen of ik die updates uit wil voeren op dat moment of niet. En ik wil de updates stuk voor stuk uit kunnen voeren, zodat ik zie welke update het probleem veroorzaakt.
Gebrek aan beveiliging? Ik gebruik geen Windows of andere Microsoft software, mensen die Windows gebruiken lopen een veel hoger risico dan ik. Mag ik nu voor die mensen gaan beslissen dat zij of een ander OS moeten gaan installeren of van Internet weg moeten blijven?
Je kies natuurlijk zelf welk OS je installed maar kies je voor Windows dan speel je volgens de regels van Microsoft. Wil je dat niet dan koop je gewoon geen Windows en ga je naar een andere OS leverancier.
Als ik automatisch updaten uitzet dan speel ik dus niet meer mee met de regels van MS. Dan speel ik nog steeds volgens de regels van MS voor zover ik dat wil. En dan hoef ik niet naar een andere OS leverancier waar bepaalde dingen niet onder kunnen draaien...
Anoniem: 436362
@Thinktank1 oktober 2016 13:49
Als de totale omgeving gevaccineerd is kunnen ze toch niet meer besmet worden? Waarom moet ik dan verplicht worden een goedje mijn aderen in te spuiten als ik dat zelf niet wil?
Dit is nu juist het probleem. Als jij als enige op de wereld zo dacht dan was er geen probleem inderdaad. Maar als vele mensen je gedachte delen dan zorg je wel degelijk voor een vergroot besmettingsrisico. Kijk maar naar de Biblebelt. Meer bewijs heb je niet nodig.
Blijft een feit dat alleen de niet gevaccineerde mensen besmet kunnen raken en zij nemen zelf dat risico. Als jij gevaccineerd bent en dus immuun, waarom zou je dan voor anderen moeten kunnen beslissen wat zij wel of niet met hun lichaam doen?
Omdat door het niet vaccineren van een deel van de bevolking de ziekte blijft bestaan (met de reeds nadelige gevolgen van ziekte) maar krijgt deze ook de kans om eventueel te muteren en het vaccin op die manier nutteloos te maken.
Ok daar kan ik inkomen, goed argument. Dus als actueel voorbeeld nemen we de vluchtelingen. Zij moeten gedwongen gevaccineerd worden, werken ze niet mee dan binden we ze vast om een arts een vaccin te laten injecteren. Zoiets?
Werken ze niet mee dan worden ze teruggestuurd lijkt me. Je mag niet gedwongen worden medische behandelingen te ondergaan.

Dit lijkt me eigenlijk ook voor computers wel een goede handelswijze. Je mag niet gedwongen worden je pc te beveiligen maar als jouw pc vervolgens zelf malware gaat verspreiden of uit zichzelf mee gaat doen aan DDoS aanvallen zou je netwerkaansluiting gewoon afgesloten moeten worden door je ISP.
Bij malware zou je nog enigszins kunnen zeggen dat andere mensen hun spullen moeten beveiligen, maar tegen grote DDoS aanvallen is dat vrijwel onmogelijk. Zie bijvoorbeeld de recente DDoS aanvallen met behulp van gehackte IoT devices (zeer ironisch voornamelijk beveiligingscamera's). Deze apparaten worden nooit geüpdatet en zijn zo lek als een mandje.
De enige manier om dit soort apparaten te weren is door hun internetaansluiting af te sluiten, anders krijg je de gemiddelde consument nooit zo ver om ze te vervangen. "Ja, maar ik kan er toch bij vanaf internet? Dus hij werkt toch?"
Bij malware zou je nog enigszins kunnen zeggen dat andere mensen hun spullen moeten beveiligen, maar tegen grote DDoS aanvallen is dat vrijwel onmogelijk
Blij dat je IoT erbij haalt.
Dat is op dit moment veruit het grootste probleem qua security.
Alle desktop-nazi's hier zouden eens goed moeten kijken naar wat er in werkelijkheid gebeurt. Desktops zijn (zeker voor de nabije toekomst) nog het minste probleem en het heeft geen zin om zo'n bizar strikt updategerime te handhaven op windows.
Autochtone bevolking kan niet worden terug gestuurd, wat wil je daarmee doen dan? Don't get me wrong ik ben het in grote lijnen wel met je eens maar ik ben ook van mening dat ieder baas is over zijn eigen lichaam dus twijfel aan de toepasbaarheid van dit idee. Maar dit is wel redelijk offtopic, hoewel erg interessant.

Als we nu consumenten kwaliijk gaan nenemn dat hun software niet up to date is en dus een veiligheidsrisico veroorzaakt, gaan we software bedrijven dan kwalijk nemen dat ze laat met updates komen (Micorosft) of er erg veel exploits beschikbaar zijn voor hun software? (weer Microsoft)
Ik denk niet dat we daadwerkelijk het (gelukkig) kleine gedeelte van de samenleving dat zonder goede reden vaccins kunnen of zelfs moeten aanpakken. Ze aanstaren alsof ze gestoord zijn en hopen dat darwinisme op de lange termijn werkt is denk ik de enige oplossing. Het probleem is vooral dat er ook mensen zijn die om gezondheidsredenen geen vaccins kunnen nemen, deze mensen zouden geen gevaar lopen als iedereen die wel vaccins kan nemen ze ook daadwerkelijk neemt, omdat bij een een bepaald vaccinatiepercentage (90-95) de groep deze mensen beschermt. Ook is het natuurlijk erg wrang als kinderen die dankzij hun ouders niet ingeënt zijn sterven aan een ziekte die ze anders niet hadden gehad.

Weer lichtelijk meer on-topic:
Ik neem het een consument niet perse kwalijk dat zijn software niet up-to-date is. Mijn kapsel is waarschijnlijk ook niet up-to-date, en ik snap evenveel van dat soort dingen als de gemiddelde consument van beveiligingsupdates. Aangezien ze dit zelf nooit en-masse in zullen zien zullen ze de keuze moeten krijgen tussen afgesloten internet of het loskoppelen van onveilige IoT apparaten van het internet. Ik neem het software bedrijven ook al lang kwalijk dat ze laat met updates en met lekke software komen, door uit te wijken naar andere softwarebedrijven. Dat is bij MS een beetje moeilijk, maar als ik iets open moet stellen aan het internet gebruik ik daar toch echt liever een linuxbakje voor.
Mensen die net gevaccineerd zijn(2 weken) vormen ook een risico, voornamelijk voor mensen bij wie het immuunsysteem niet goed werk, bijvoorbeeld door een chemokuur of herstel daarvan of minder fitte ouderen. Dit vergeten pro vaccin bots vaak als ze beweren dat je mensen die niet ingeënt kunnen worden in gevaar brengt door het niet te doen.

Tevens geven vaccins geen garantie. Als er ergens een uitbraak is van bijvoorbeeld mazelen zijn bijna alle getroffenen gewoon ingeënt.

En er zitten ook flinke risico's aan, in de VS worden nu ongeveer 1 op de 60 kinderen autistisch, was eerst factor 10x en meer minder.
En als Robert De Niro(heeft zelf een kind wat autisme ontwikkelde na vaccinatie) dan een documentaire(vaxxed) in het programma zet die kritisch is ten opzichte van vaccins zet de industrie het festival onder druk om het van het programma te krijgen. Lukt dat niet(was wel gelukt in NY) dan probeert men de burgemeester het te laten verbieden.(ook gelukt in andere stad) Zulk soort praktijken zijn voor mij een alarm signaal.

Ze geven in de VS ook veel meer inentingen dan hier. Onder druk van de farmaceutische industrie wou men zelfs het HPV vaccin opnemen in het verplichte programma in Californië en New York. Dit vaccin is zeer omstreden en in meerdere landen in de wereld verboden.
En hier een kleine greep uit wat bijwerkingen die in de bijsluiter vermeld staat, en dat doen ze alleen als ze er echt niet onderuit kunnen dat het ook echt op kan treden. Voor schadevergoedingen hoeven ze niet bang te zijn want ze hebben volledige financiële on-aanspraakelijkheid gekregen van de politiek.(en de politici bakken met campagne geld) De overheid/belastingbetaler betaald eventuele schadevergoedingen via een speciale geheime rechter, die al meerdere miljarden heeft uitgekeerd in totaal.

wiegendood (Sudden Infant Death Syndrome (SIDS))
anafylactische reactie
cellulitis (een bacteriële huidinfectie)
autisme
stuiptrekkingen/epileptische aanvallen
hersenfunctiestoornissen
lage spierspanning en -kracht
schade aan de zenuwen
hyperventilatie/apneu.
allergieën ontwikkelen

http://www.ahealthylife.n...ren-niet-laat-vaccineren/

[Reactie gewijzigd door The Reeferman op 2 oktober 2016 02:58]

In de VS zijn wel veel meer conspiracy theorieën, welke je niet allemaal klakkeloos moet aannemen (of verwerpen).

De bron die je aanhaalt moet imo met een grootte korrel zout worden genomen. Linkt naar thepeoplechemist, duidelijk een site om je te informeren met het doel te verkopen, daar zou ik me eerder af vragen wat het ulterior motive is.
Het is zoiets als een vaccinatie
Dus wanneer proefpersonen in een gecontroleerde test voor een vaccin spontaan omvallen en er aan onder doorgaan kan de leverancier alsnog het vaccin gewoon wijd op de markt brengen?

Dat is namelijk wat hier gebeurt...
depends hoeveel er omkiepen als we de analogie persé willen doortrekken. Als je het over 1 per 100 000 hebt, dikke kans dat het gewoon door gaat ja. Alleen hier gaat je pc niet dood, hij blijft gewoon in een bootloop hangen. Vervelend, niet veel meer dan dat (hier ook die bootloop gehad op tablet, bummer, maar er gaat geen man overboord).

Ik juich deze manier van updaten simpelweg toe. Ik neem aan dat de meeste tweakers vaak genoeg een pc hebben moeten oplappen van een kennis / vriend / buurman en ook vaak genoeg zijn tegengekomen dat het spul gewoon tig jaren achter was met updates zowat. Je kunt het dan een keuze noemen, maar Microsoft hun doel is uiteindelijk een goed en veilig OS te bieden, als mensen niet updaten is het niet veilig of minder veilig, dus los je dat issue dan maar op deze manier op.
Is het MS zijn doel een veilig en goed OS te bieden of is het hun doel om de controle te hebben over wat jij wel en niet kan? Dat laatste lijkt er namelijk steeds meer op.
Ik heb automatisch updaten uit staan en heb er een goede firewall naast draaien. Kans dat mijn PC dus een ander besmet is net zo groot of zelfs kleiner dan wanneer ik gewoon met de kudde meega...
controle over wat je wel en niet kan? Yes, dat is een zeer goede bedrijfsdoelstelling :) IK zou eerder inzetten op dat MS wel iets andere doelstellingen heeft. Elke euro pakken van je die ze kunnen? Yes waarschijnlijk. Gegevens van je gebruiken om met nieuwe producten te komen? Twijfel ik ook niet erg hard aan. Een goed en veilig OS? Yes, dat is een uitstekend middel om het doel van geld verdienen te bereiken. Update uitbrengen "voor controle over wat je wel en niet kan"? Nah. Het doet me zelfs vrij "conspiracyminded" aan, idem voor het eeuwige "gewoon met de kudde mee gaan" (grappig trouwens: evolutionair gezien is dat eigenlijk het slimste wat je kunt doen. The "odd one out" sneuvelt behoorlijk vaker, dat terzijde).

Als veel mensen hun updates niet draaien, betekend het uiteindelijk reputatie schade voor hun product (of misschien zelfs nog een horde schadeclaims in het geval van bedrijfscontracten). Menen dat een firewall alleen je beschermd zonder patches ed. te doen is vrij naïef, buiten het punt dat 1 ervaring gelijk staat aan geen ervaring tov. het aantal win10users waar je het over hebt.

Daarbij, je hebt een firewall ingesteld, prima. Hoeveel % van windows10 users denk je dat weten wat een firewall is, wat het spul doet en hoe je dat moet instellen en/of managen? ;)
Wat misschien ook een optie is, is om gewoon updates op de achtergrond uit te voeren. Dat hele verplicht opnieuw opstarten en alles is complete onzin. Als Linux gebruiker hoef ik hooguit een keer bij een nieuwe kernel de boel opnieuw op te starten, en dat gaat dan net zo vlot als het altijd gaat. Geen moeilijk gedoe.
Tja, het probleem daarbij is dat je op Linux bestanden kunt overschrijven die 'in gebruik' zijn, terwijl dat op Windows niet kan. Je kunt dus niet een nieuwe versie van software of libraries installeren als die libraries geladen zijn. Vandaar dat opnieuw opstarten op Windows vaak wel nodig is waar dat op Linux niet nodig is. Geen idee hoe diep dit in het OS gebeiteld zit maar ik kan me voorstellen dat dit een ontwerpkeuze is die heel diep weggestopt in het OS zit en dus lastig te negeren of aan te passen.
Dat verschilt per distro geloof ik. Fedora / RHEL reboot gewoon netjes na elke update, en niet alleen na kernel updates. Tuurlijk kun je dit omzeilen door via de CLI te updaten, maar via de GUI reboot je in een speciaal systemd target waarin alle updates worden uitgevoerd. Dit is, oa, om het proces zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen.
Als je voor Windows kiest accepteer je ook hun voorwaarden, wil je dat niet... Zat alternatieven zoals van Apple/Linux producten.

Even dat terzijde... Als je het toch niet wil ... blokkeer je toch al het verkeer naar Microsoft?
Ik vind eerder dat puur security updates forced mogen zijn maar andere updates zoals bugfixes en features handmatig moeten kunnen.

Mooie tussenweg
Ik wil niet dat mijn OS randomly updates gaat downloaden en installeren op momenten dat het mij niet uitkomt.
Chrome OS zou qua updatebeleid een uitkomst zijn. Je installeert een update wanneer het jou uitkomt, dus vaak de eerstvolgende keer dat je de PC opstart. Mislukte de update, dan schakelt hij automatisch weer terug naar de vorige versie.

En dat allemaal binnen 10 seconden. Het kan dus wel!
Chrome OS vergelijken met Windows 10???
android wordt ook vaak genoeg met ios ??? waar wil je chrome-os dan mee vergelijken. het draait immers op laptops.
Probeer Chrome maar eens in een zakelijke, beheersbare, omgeving te plaatsen en gebruiken. Veel succes.

En natuurlijk zijn er prima alternatieven voor Windows echter is er geen enkel OS wat perfect is. Die tijd komt nog wel maar dat duurt nog even.
https://www.google.com/in...vices/gettingstarted.html

https://www.google.com/in...usiness-apps-connect.html

http://www.techradar.com/...le-s-chromebooks--1314532

?? het gaat gewoon prima alleen heeft het zijn nadelen maar ook weer zijn voordelen. Net zoals Windows machines en Macbooks die ook hebben.
Hoezo niet? ChromeOS samenvoegen met Android met hun nieuwe kernel eronder is de bedoeling dat het gaat concurreren met Windows 10. Op de laptop + desktop.

Dus volgens mij mag je ze best vergelijken.
Nee, dat kan natuurlijk niet. Chrome OS is gebruiksvriendelijk, werkt out of the box en heeft geen omslachtige updates nodig. Afgezien van diehard gamen en Photoshoppen kun je er voor de rest net zoveel mee.
Niet helemaal, ChromeOS download in de achtergrond de update, en je krijgt de melding opnieuw op te starten om de update af te ronden. Dat is dus ook updaten in de achtergrond, maar dan wel in de root-A of root-B (ligt eraan welke je op dat moment gebruikt).
Anoniem: 719316
@CobraVE1 oktober 2016 14:57
Mijn PC, mijn regels.
Met alle respect en zonder een flame war te willen beginnen, maar als je er Windows op hebt wordt het praktisch gezien niet als jouw PC beschouwd en doet MS wat zij het beste acht.
Als je er voor kiest, accepteer dan ook dit soort consequenties :X
Bend over? Tuurlijk niet. Ook mijn PC, mijn regels. Helaas kost het bij Windows meer moeite, maar het kan wel. Firewall, DNS-blokkade naar Microsoft-diensten, GPO's en Windows Update uitschakelen en alleen (regelmatig) opstarten als het mij wel uitkomt, dan gaat het prima.

Het wordt je niet makkelijk gemaakt. Helaas. Microsoft wil je steeds meer en meer de controle ontnemen. Gelukkig hangt de PC altijd nog aan mijn eigen netwerk in mijn eigen beheer, en kun je dus altijd de controle houden.
Holy hell, als ik zoveel moeite moest doen om je PC te gebruiken op "jouw manier" installeerde ik Linux..
Ik gebruik ook hoofdzakelijk Linux. Maar mijn game-PC heeft wel Windows want lang niet alle games die ik wil spelen draaien op Linux, helaas. Dat betekent nog niet dat ik geen controle over mijn veredelde game-launcher wil hebben natuurlijk.
Toch blijft het vreemd. Ik doe 0,0 moeite voor Windows (ik gebruik Windows ook alleen voor games) en toch heb ik hier nog NOOIT last van gehad. Ik krijg, altijd, netjes een melding of ik wil rebooten.
Probleem is namelijk dat veel mensen dan nooit update, met alst een hoop securitygaten, en PC's die deeluitmaken van een botnet, of andere vormen van malware bevatten.
Ja. Dat zal allemaal wel. Maar.

De wereld bestaat niet alleen uit tieners die grappige filmpjes downloaden en games zitten te torrenten. Ik chargeer, maar toch.

Ik heb verdorie veel geld neergeteld voor mijn laptop. En voor de windows licentie. Ik ben een serieuze gebruiker die gewoon echt werk afleveren moet op dit ding. Maar ik heb toevallig het apparaat zelf in beheer.

En dan heb je een windows die persé bij het afsluiten de updates wil installeren. Alleen een harde reset voorkomt het. Maar dan ook hetzelfde bij het opstarten. Zit je net vlak voor een presentatie.... pfff. Ze zijn echt helemaal gek daar. Of je hebt een draaiende laptop en je *MOET* gewoon het ding opbergen en met de auto/trein/vliegtuig wat ook, dan is de enige remedie om het ding hard uit te zetten óf dat je het standby laat, wat ook niet altijd een optie is.

Nee joh weet je wat? Iedereen mag wat mij betreft zijn apparaat niet updaten en virussen pakken. }> . Ik wil gewoon zelf bepalen wat er wanneer geupdated word. punt.
Ik wil niet flauw doen, maar het lijkt er op dat je de laptop *niet* zelf beheert. Als het inderdaad zo belangrijk is voor je werk, mag je er wel eens aandacht aan besteden. Een auto moet ook regelmatig naar de garage, anders houd die er ook op een onverwacht moment mee op.
Ik wil niet flauw doen, maar het lijkt er op dat je de laptop *niet* zelf beheert. Als het inderdaad zo belangrijk is voor je werk, mag je er wel eens aandacht aan besteden. Een auto moet ook regelmatig naar de garage, anders houd die er ook op een onverwacht moment mee op.
Ok, ik hap. Wat doet jou denken dat ik nergens aandacht aan besteed?

Er is geen enkele reden dat windows moet bepalen wanneer ik wat doe.

Soms heb je gewoon shit te doen en kun je dat geneuzel even niet gebruiken. En nee dank je, ik ben prima in staat zelf dingen te regelen. En die updates installeer ik gewoon , maar ik slik bijvoorkeur niet alles wat redmond me in de maag wil splitsen. En op een moment dat het mij uitkomt. Je kunt allerlei redenaties ophangen, maar het ontbreken van een optie om de updates bij afsluiten een keertje over te slaan is gewoon idioot. Dat bepaal ik zelf wel eventjes. Want ik beheer mijn eigen shit.

Om even door te gaan op jouw auto analogie (die trouwens altijd crash'n burn zijn):
Ik beheer ook mijn eigen auto. Ik vervang zelf de filtertjes, lampjes, doe de olie, bandjes etc. Als ik mijn oliefilter niet vervang, dan loopt het op een gegeven moment een keer stuk. Maar het is niet dat ik bij het benzine-station sta en wil weg rijden, en dat de auto zegt: "Hey, dropje, je moet nu dat olie filter vervangen, want anders ga ik niet meer verder!". Idem luchtfilter. Maar toch is dat precies wat windows doet.

En dat allemaal omdat mensen blijkbaar nogal moralistisch bezig zijn, zonder over de context van een situatie na te denken. Veiligheid is een hoge prioriteit, maar niet altijd top-prioriteit - en dat is soms prima te verantwoorden.

Het grootste pijnpunt is voor mij dat er gewoonweg geen mogelijkheid is om die dingen fatsoenlijk te doen. Ik wil gewoon die semi-automatische updates, netzoals dat vroeger ging. Ik wil niet elke dag handmatig dingen hoeven controleren, maar ik wil wel de mogelijkheid om zelf controle te houden voordat iets gebeurt. Windows moet met mij méé werken in plaats van mij tegen de haren in te strijken. De default instelling moet de veiligste zijn, maar je moet daar zelf, al moet je daarvoor in het register prutsen, iets aan kunnen doen. Maar nee, zelfs die optie is me ontnomen. Al zou je eerst naar Microsoft support moeten bellen, het geheime codewoord shibboleet zeggen om een super-user instelling geactiveerd te krijgen zodat je het allemaal zelf mag beslissen, prima! Maar het is er niet.

Ik heb ook een FreeBSD server aan het net hangen. Die stuurt me elke dag netjes een mailtje als er iets niet in de haak is. En dat werkt prima.

Het enige punt waar ik je gelijk in zou kunnen geven is dat misschien de conclusie zou moeten zijn dat Windows gewoon niet het OS voor mij is. En dat is misschien zo, maar er zijn dan weer een shit-load aan redenen waarom ik aan windows vast zit.

En nee, zo relatief belangrijk is het allemaal niet. Het overkomt me slechts twee keer per jaar dat die updates in de weg zitten of voor narigheid zorgen. Maar als het dan zo is dan zit je er wel mooi mee. Terwijl het niet hoeft. Microsoft is bezig met een eenheidsworst race-to-the-bottom. Kan je die crappy tegeltjes metro-zooi nog herinneren? I have a high-res display, and i'm not afraid to use it.

Ik besteed daar dagelijks aandacht aan. Ik heb al genoeg uren besteed aan de fall-out van al dit soort ongein en er is werkelijk een heel spectrum aan mogelijkheden, waar dit een probleem kan vormen.

Dus ja, ik vind het enigszins flauw. [/rant]
Ja, maar godzijdank krijg je als je in je auto stapt niet opeens de melding: we gaan nú naar de garage voor een onderhoudsbeurt. Maakt me niet uit wat je van plan bent...bij auto's moet je zelf nog wel actief besluit nemen om naar de garage te gaan. Verstandig is het zeker, net als bij besturingssystemen. Maar zelf het heft in hand nemen door de software (of de auto) is ongewenst wmb.
Bij zowat alle updates kan je de vereiste herstart voor installatie uitstellen. Windows heeft niet voor niets het concept "active hours" meegekregen alsook een functie om die eenmalig te negeren omdat je actief bent buiten je gebruikelijke uren. De melding dat een herstart nodig is komt ook enkele dagen voordat Windows je systeem geforceerd zal herstarten.

Jij kijkt nu naar wat voor U het gemakkelijkste is. Een standpunt waar ik begrip voor op kan brengen. Maar probeer het aub ook eens van de kant van MS te zien. Zij zijn ook het bedrijf dat alle kritiek moet slikken over beveiligingsgaten en op wie men inhakt als de PC weer maar eens een virus heeft of als het weer maar eens misgaat. Vaak net een gevolg van mensen die niet updaten wat dan weer vaak een gevolg is van het gebruik van een illegale Windows versie. Maar het is wel Microsoft die de schuld krijgt.

Mensen willen het uitzetten omdat het ongemakkelijk is. Ze willen niet meer controle over hoe of wanneer, ze willen het gewoon uitzetten. En dat is nu eenmaal niet goed.
Voor jouw standpunt (of MS' standpunt volgens jou) is ook zeker wat te zeggen. Maar ik zou zeggen: maak het dan wat moelijker. Maak het command-line only. Maak wat CLI-tooltjes waarmee je beschikbare updates kunt opvragen, installeren en uitstellen.

Middels het handige neefje of een keer een artikeltje in een of ander magazine krijgt de basis-PC-gebruiker het misschien nog wel voor elkaar om een voorgebouwd scriptje te draaien of via het reigster automatische updates uit te zette. Als het echter elke keer actieve inzet vereist zullen ze snel afhaken, terwijl de pro-gebruiker die wél graag die controle wil en daar ook de moeite voor wil nemen, die ook kan krijgen.

Belangrijkste punt is echter als Microsoft alléén automatische updates installeert voor hun OS, en dat niet gebruikt als platform om andere dingen erdoor te drukken. Zoals het GWX-tooltje op Windows 7 en 8. Security updates en bugfixes zal ik niet over klagen en ook niet snel willen weigeren. Maar Microsoft heeft in het verleden al vaker het update-systeem misbruikt, dat is het grootste probleem met geforceerde automatische updates.
Bij zowat alle updates kan je de vereiste herstart voor installatie uitstellen.
Je kunt automatisch herstarten uitstellen, maar je kunt niet kiezen om af te sluiten zonder updates te installeren.

Als Windows vindt dat er updates zijn, dan kun jij hoog of laag springen; die worden geinstalleerd de eerstvolgende keer dat het systeem afsluit. Of dat nu is vanwege een geplande automatische herstart, of vanwege het feit dat jij je systeem down brengt omdat je echt nu meteen het systeem uit moet zetten.

Bijv. omdat je een laptop niet in standby ergens mee naar binnen mag nemen; of omdat je je dure desktop systeem liever even compleet van de stroom afhaalt als je middenin een dik pak onweer zit.

En dat kan met Windows 10 dus gewoon niet.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 2 oktober 2016 18:49]

"Probleem is namelijk dat veel mensen dan nooit update"
Dat is geen probleem maar een keuze van de gebruiker, die zijn nog altijd de baas over hun eigen systeem en niet Microsoft. Aangezien verplichte updates de boel plat kunnen gooien zouden ze niet verplicht mogen zijn.
Het maakt weinig uit. Het moment dat mijn productieve werk wordt verstoord (1 keer bestanden kwijtgeraakt, 1 keer een urenlange update gehad) vanwege een security beleid, dan begint het tijd te worden om over te stappen op een ander systeem. Security moet en kan beter worden geïntegreerd. Het is mogelijk om secure en toch efficiënt te werken. Windows 10 blijft zo niet lang op mijn systeem staan, da's zeker; anders verdwijnt die laptop nog een keer door het raam.
Sorry maar bestanden kwijtraken is wel erg uit de tijd toch? Voldoende technieken voor om daar iets tegen te doen, dat lijkt me niet zozeer een probleem van windows.

En elk OS heeft zijn update procedures en die kunnen ook op elk platform wel eens tijdrovend zijn (inclusief op de Mac en Linux).
Als hij mijn laptop heropstart terwijl er nog een scherm open staat is dat precies wat er gebeurd. En als het niet gebeurd kom je wel weer terug op die 3 verschillende documenten die je kan houden of niet, zonder enige mogelijkheid om ze te vergelijken. Dus inderdaad, volledig uit de tijd, maar Microsoft lijkt zich daarvan niet bewust.

Vergelijk dat eens met de procedures van OpenOffice en e.g. Google Docs. Daarbij krijg je tenminste zonder gezeur je laatste versie terug. Ik ga het maar niet hebben over het "versiebeheer" van SharePoint, want over die idioterie kan je helemaal boeken schrijven.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 3 oktober 2016 17:55]

Beetje op Google zoeken en je komt erachter dat het gewoon wel mogelijk is om dat in te stellen dat het alleen updates installeert wanneer jij dat wilt.

Namelijk door naar gpedit.msc te gaan via run (Windows-knop + R), kan je onder Computer Configuration\Administrative Templates\Windows Components\Windows Update een optie vinden genaamd Configure automatic updates. Er bij uitgelegd staat er welke value wat voor instelling is. Je kan het zo instellen dat als er een update is dat je een grote pop-up komt van "hey er is een update, misschien even bekijken" of gewoon helemaal geen updates installeren tenzij je daar zin in hebt na een jaar (Wat gewoon echt af te raden is met al deze leaks gaande tegenwoordig en backdoors).

Ik vind het dus ook ontzettend jammer dat mensen alleen maar kunnen klagen en niet effectief die energie zodanig kunnen inzetten om juist te bereiken wat zij willen: Volledige controle over updates, ik heb dat gedaan en ik ben er tevreden mee. Ben nu up-to-date en ben 1 van de geluksvogels wiens computer niet in een bootloop eindigde.

Lol, 0 mod, ja toch want uitleggen aan mensen die kennelijk niks er vanaf wisten is totaal niet ontopic of iets dergelijks.

[Reactie gewijzigd door Phntm op 1 oktober 2016 22:26]

En een beetje bij de tijd zijn leert ons dat sinds de grote update deze zomer de gpedit truck niet meer werkt op Home en Pro versies van Windows 10. Enkel nog de enterprise (en bijgvolg ook edu) edities kunnen gebruik maken van deze instelling.
En een beetje bij de tijd zijn leert ons dat sinds de grote update deze zomer de gpedit truck niet meer werkt op Home en Pro versies van Windows 10. Enkel nog de enterprise (en bijgvolg ook edu) edities kunnen gebruik maken van deze instelling.
Pro (v1607) hier, en dat werkt nog steeds.
[...]

Pro (v1607) hier, en dat werkt nog steeds.
Pro OEM; Pro RTM; of Pro Edu?
Op alle Edu versies werkt het nl. net als op de Enterprise SKU nog gewoon wel.

Ik vermoed omdat MS het niet een goed idee vindt om universiteiten en hoge scholen verplicht te stellen Enterprise te gebruiken, wanneer juist hun lijn edu licenties heel goed loopt.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 2 oktober 2016 18:59]

Pro OEM
Bij update settings blijft er wel staan: "Available updates will be downloaded and installed automatically...." maar dat gebeurt dus niet.
Niks daarvan.... http://image.prntscr.com/...3448d91f4157a02279d39.png

Latest build en lekker nog instelbaar.
Niks daarvan.... http://image.prntscr.com/...3448d91f4157a02279d39.png

Latest build en lekker nog instelbaar.
Die policy is onder alle Windows 10 SKUs instelbaar, maar dat wil niets zeggen.
De Home en Pro SKUs honoreren deze instelling tegenwoordig namelijk gewoon niet meer.
Die setting moet niet ergens verstopt zijn maar gewoon in de update configuratie, *dat* is het probleem.
Voor velen blijft het probleem dat ze denken dat ze het niet kunnen instellen, maar zoals ik al had aangegeven is dat gewoon goed te regelen. Beetje zoekwerk mag ook wel eens verricht worden en zo verstopt is het ook al weer niet. Er zijn fatsoenlijke guides zowel video als foto's van hoe je dit moet doen in verschillende talen. Een knop gelijk in de update venster had gemogen, maar Microsoft koos ervoor dat men gewoon updates moet accepteren. Als je als gebruiker dat niet wilt dan is Google je vriend en vind je zo een oplossing.
Probleem is dat in de home versie die de meeste mensen hebben (na een auto update van windows 7/8/8.1) die gpedit.msc *niet* aanwezig is.

Je moet het dan eerst installeren, daarna files kopieren van sysWow64 naar System32 en *dan* kun je dit pas instellen.

Al met al veel te veel werk voor de meeste gebruikers.
Kunnen ze niet ergens een counter bijhouden zodat na 3 keer proberen een gefaalde update terug gedraaid wordt om zo dus problemen als een bootloop op te lossen, of is dat te simplistisch?
Kunnen ze niet ergens een counter bijhouden zodat na 3 keer proberen een gefaalde update terug gedraaid wordt om zo dus problemen als een bootloop op te lossen, of is dat te simplistisch?
Een update zou eigenlijk bij 1x falen al gewoon op een queue gezet moeten worden die handmatig opnieuw geactiveerd moet worden, of die pas weer automatisch probeert te installeren wanneer MS een update voor de falende update heeft uitgebracht.

Microsoft's huidige update beleid komt neer op een sprintje trekken; regelrecht met je gezicht de muur in rammen; opstaan en even uitschudden en vervolgens weer opnieuw een sprintje regelrecht richting muur inzetten.

Iets over ezels en stenen...
Dat kan natuurlijk niet. Windows Home is voor casuals en die weigerden massaal om ooit hun computer te updaten. Eigen schuld dikke bult.

Wel zou het heel fijn zijn als MS geen brakke updates meer doorlaat.
Home komt standaard met de meeste systemen, hoe ervaren de gebruiker ook is.

Ik kreeg home na mijn update van 8.1 naar 10, had geen keuze.
Je zou het kunnen tweaken in je group policy als het goed is. Sommige mensen zeggen dat het niet werkt, bij anderen (zoals bij mij) werkt het gewoon. Er is mogelijk ook verschil tussen Home, Pro en Enterprise. In Enterprise kun je sowieso gewoon zelf kiezen.

Het verhaal over hoe je de group policy goed instelt kun je vinden in een van mn andere posts hier of even googlen.
De mensen hebben dit zelf over zich afgeroepen omdat er vele zijn die nooit updaten.
met alle ellende van dien.
Voor deze groep mensen de auto update dus heel goed.
Maar voor meer hardcore gebruikers is dit dus wel minder.
Ik word gek van dat Windows 10. Start de secretaresse 's morgens de computer op... Updates... Vervolgens kan ze een beetje half uur niks en zit ze duimen te draaien (figuurlijk).
gek, als je secretaresse savonds de pc uit zet ziet ze er al bijstaan, bijwerken en afsluiten. Dan weet ze dus al dat er updates zijn, dat de pc geupdate word, en dat het smorgens dus iets langer duurt. leg haar dan even uit dat ze eerst pc aan zet voor ze een bakje koffie gaat halen en je hele probleem is opgelost zonder enige vorm van inspanning :Y)
Bovendien stond er bij deze update ook de optie: "bijwerken en opnieuw opstarten", dan staat de PC 's ochtends klaar voordat zij op het werk verschijnt.
Als pc gebruiker wil je hier toch liet eens over na moeten denken?!
Gek, dan zijn je "active hours" in Windows niet goed ingsteld, of je power opties. Als ze 's avond (zeg 18:00 uur) weggaat van de zaak zal Windows dan de updates kunnen installeren, behalve als de machine in standby gaat natuurlijk. Als je dat instelt is je probleem waarschijnlijk over.
Anoniem: 803777
1 oktober 2016 12:38
Gelukkig kun je in Windows 10 net als in Windows 7 precies kiezen welke update je wel en niet installeert. Oh wacht...
En wanneer windows zelf je computer opnieuw gaat opstarten, het is ook zo fijn dat de gebruikstijden tussen de 1 en 12 uur moeten liggen. Want je kan je computer natuurlijk niet langer gebruiken dan 12 uur, en tussendoor mag die natuurlijk ook nog even uit omdat je aan het lunchen bent of gewoon naar de winkel.
Maar wat nu als je de windows pc aan apparatuur gekoppeld hebt waarbij de pc in kwestie niet gereboot mag worden? Omdat je bijvoorbeeld elke minuut een meting doet?
Als je een systeem hebt wat niet down kan gaan voor een paar minuten dan heb je niet goed nagedacht over het systeem.

Downtime van een systeem moet geen probleem zijn in je ontwerp!!!

Dat is ook de reden dat Microsoft Windows gewoon laat herstarten, want "geplande downtime" is geen downtime. En geen enkel systeem is belangrijk genoeg (of dit zou zo moeten zijn) dat deze geen enkel moment down kan, van zo'n systeem heb je er dan minstens 2.
En daar sta je dan met je presentatie en beamer..... Er had wel een klein beetje beter over nagedacht kunnen worden....
Je bent dan al meerdere keren gewaarschuwd over de loop van meerdere dagen dat er updates klaar staan voordat je je presentatie doet.
Ik bedoelde meer die ene update die je net niet wilde hebben (omdat je pc er op vast loopt ofzo)...
Je kan ook niet updaten en door een virus oid op het netwerk aangevallen worden, die al je data encrypt. waardoor je ook met een mond vol tanden staat.

Leuke what ifs, maar ik heb liever een crash dan het alternatief.
Dan wordt het tijd dat een herstart niet meer nodig is :P
Zou mooi zijn, maar om op een goede veilige en stabiele manier live het OS te updaten, moet je of dwingen dat alle applicaties en services die draaien hun handles te sluiten en opnieuw te openen. (Wat eigenlijk hetzelfde resultaat geeft als een herstart). Of accepteren dat totat je het OS volledig reboot, oude handles open blijven waardoor je vatbaar kan blijven voor allang gefixte security exploits of instabiliteit. Je kan als OS ook dwingen die handles te sluiten en heropenen, maar dat zorgt weer voor instabiliteit.

Beide manieren hebben wel hun voordelen en nadelen, maar op Linux herstart ik de bende ook na de wat grotere update rondes (wekelijkse/dagelijkse updates niet). Gewoon omdat dit "best practise" is. Risico's wil je uitsluiten waar mogelijk.
Ik heb altijd het gevoel dat dat beter is.... Zelfs als het niet nodig is....Maar alle programma's afsluiten, Windows afsluiten en dan starten zonder effectieve reboot zal voor die paar seconden tijdwinst niet heel veel uitmaken vrees ik (je hebt dan alleen de ("POST") tijd extra en die is zo lang ook weer niet...)

Had wel verwacht dat dat op Linux beter zou lopen dan wat ik nu lees... :P
Op een beetje moderne hardware is Windows zo herstart gelukkig :) Servers kunnen wel lang duren, maar daar wil je sowieso nooit een veiligheidsrisico lopen...lijkt me.


Verder gaat het op Linux naar mijn ervaring eigenlijk altijd wel goed, ten tijde van Debian Sarge is daarom denk ik mijn systeem een keer onderuit gegaan (Ik had nogal wat updates uitgevoerd en een dag later lag het ding volledig op zijn gat). Dus vandaar dat ik het zelf doe, in de jaren erna ook van echte Linux guru's meegekregen dat de meeste het ook doen, niet snel voor security updates, maar een .punt versie omhoog gaan is meestal aanleiding genoeg voor een herstart. (Een simpel webservertje oid laat men sneller live updaten dan een desktop of drukke server).

Het is gewoon best practise want als je in een productie omgeving de boel update en later heb je dagen lang last van problemen (boel plat, gehacked etc) wat voorkomen had kunnen worden door een simpele herstart... Dan kan dat wel eens je baan kosten :)

Zelfs al zou Microsoft live patchen introduceren in Windows, zullen de meeste beheerders alsnog de boel herstarten na updates.

Ik denk ook dat het scheelt dat Linux servers naar mijn idee veel vaker voor een specifieke taak ingericht worden waardoor je makkelijker de boel live kan laten updaten (want zolang het niets aanraakt waar het internet bij kan komen heb je geen last van het security probleem bv, stabiliteit is op een fatsoenlijke Linux server sowieso minder een probleem dan op Windows). Terwijl men toch vaker een boel services tegelijk op een Windows server heeft draaien.

[Reactie gewijzigd door batjes op 3 oktober 2016 19:01]

Dat is ook de reden dat Microsoft Windows gewoon laat herstarten, want "geplande downtime" is geen downtime.
De reden dat Microsoft Windows gewoon laat herstaren is dat missie-kritieke systemen via WSUS bijgewerkt dienen te worden, waarbij systeembeheerders zelf de keuze hebben wanneer updates uitgerold worden.

En geplande downtime geen downtime? Mag je eens uit gaan leggen aan grote e-commerce spelers...
De reden dat Microsoft Windows gewoon laat herstaren is dat missie-kritieke systemen via WSUS bijgewerkt dienen te worden, waarbij systeembeheerders zelf de keuze hebben wanneer updates uitgerold worden.
Microsoft heeft ten tijde van Vista/Windows 7 ook intern Windows zo ver gekregen dat het de hele bende kan updaten zonder dat een herstart nodig was. A la Linux.

En om die enorm kleine kans op problemen of veiligheidsrisico's te voorkomen en gezien in een fatsoenlijke omgeving downtime van 1 systeem geen probleem dient te zijn. Koos MS voor de aanpak "Herstarten wanneer nodig". Dat is een keuze geweest. NT kan net als Linux gewoon herstartloos updaten als het nodig is.


Geplande downtimes worden niet in de uptime tijden bijgehouden. Ben je een heel jaar online behalve 2 geplande downtime momenten heb je over dat jaar gewoon 100% uptime.

En als het systeem belangrijk genoeg is, heb je het minstens dubbel uitgevoerd en een beetje fatsoenlijk ingericht load balancing systeem zorgt er voor dat gebruikers niet eens doorhebben dat de bende down gaat.
Ik denk dat het wat meer uitleg behoeft. Ik werk voor een bedrijf dat apparatuur voor laboratoria verkoopt. Die apparatuur heeft software nodig, waar 20+ jaar ontwikkelwerk in zit. "even" switchen naar linux als OS kan niet. Bovendien moet de software ook draaien op clients van laboratorium gebruikers (lees: windows), dus kom je niet binnen mocht je een client op linux hebben.

Hadden we niet eerder een keuze kunnen maken voor linux zou je je af kunnen vragen, nee linux bestond nog niet toen veel software ontwikkeld werd. De meeste software die nog niet obsolete verklaard is wordt met enige regelmaat geupdate als er een nieuwe windows versie uit komt. Meestal komt die ondersteuning pas veel later. Voor veel software is nu de ondersteuning voor windows 7 goed geregeld. Soms x64 zelfs nog niet.

Momenteel wordt gedacht over het uit elkaar halen van de control software tussen apparatuur en de UI, maar als die beslissing valt duur het nog zeker 3 jaar voordat drivers geschreven en gevalideerd zijn, naast de ontwikkeling van de control interface en het aanpassen van de UI. Het schrijven van zo'n driver kost per type apparaat (300+ types gesupport in een gemiddeld softwarepakket), ongeveer 50k euro's met een ontwikkel traject van 6 maanden. Vervolgens moet alles in een duurtest gezet worden met live hardware, wat dus een hardware investering kost (100K euro gemiddeld) voor een x aantal maanden.

Mocht dat helemaal goed gaan (utopie) dan heb je voor 1 apparaat ondersteuning ingebouwd voor de linux control interface.

Er is namelijk een reden dat een hoop bedrijven nog op windows xp of eerder draaien. Softwarepakketten zijn op een gegeven moment obsolete verklaard en worden niet meer bijgewerkt voor nieuwere operating systemen. Nieuwe software betekent dan meestal ook nieuwe hardware. Dat zijn investeringen van miljoenen euro's, wat een bedrijfje niet even op kan hoesten als Microsoft besluit om met een nieuw OS te komen.

Dan zou je kunnen opteren voor een offline omgeving. Ja dat kan, maar de data uit zo'n systeem moet ook ergens heen. Bij voorkeur automatisch en in sommige gevallen worden daar zelfs reactoren mee bijgestuurd. Offline is slechts zelden een optie, dus meestal worden specifieke VLANs aangemaakt met een compleet dichtgetimmerde firewall om zoveel mogelijk problemen te voorkomen.

Je zou als bedrijf kunnen kiezen voor systemen die compleet gesloten zijn en via een analoge output werken (een beetje SCADA achtig), maar die systemen zijn vaak een heel stuk duurder dan "normale" laboratorium apparatuur. Bovendien zijn dat soort systemen te beperkt in mogelijkheden en detectiegrenzen. Mocht je iets willen meten wat buiten de specs van zo'n industrieel monitoring device valt, zit je automatisch vast aan beschikbare apparatuur met software die op windows draait.

Vergeet ook niet dat veel apparatuur een levensduur heeft die veel langer is dan de levensduur van een windows versie. Implementatie van veel apparatuur is een traject dat gemiddeld een jaar duurt. Vervolgens is het de bedoeling dat er op gemeten wordt, meestal 10+ jaar. Sommige meetapparatuur draait al 30+ jaar. Op dat moment worden spare parts natuurlijk ook lastig, maar windows 3.11 is ook niet meer te krijgen, mocht de gekoppelde PC kapot gaan :).
Als je een machine hebt die mission critical is installeer je daar dus GEEN home of pro editie van Windows op, maar gewoon de Enterprise, of Windows Embedded.
Of gewoon Linux. Niet voor niets draaien veel webservers op Linux.
https://news.netcraft.com...016/02/wpid-wss-share.png
Dat valt tegenwoordig ook wel mee. Er draaien ook veel webservers op Windows.

Tevens draaien lang niet alle Apache installaties op Linux.
Er zijn meer webservers met Linux dan met Windows.
Het scheelt vrij weinig. Het is niet meer zoals ~15 jaar geleden dat 90% van de webservers op Linux draaide.
Daarom is het update systeem van Windows 10 gewoon slecht. En als je zon systeem hebt wil je misschien wel helemaal geen updates. Je zou die bijvoorbeeld kunnen blokkeren in je firewall (moet je wel even uitzoeken waar ze precies vandaan gedownload worden)
Je kan misschien ook met een script de hele tijd de windows update service uitschakelen (die start zichzelf namelijk telkens weer)

Of je moet je systeem niet aan het internet hangen
Of Enterprise nemen waarbij je zelf gewoon kan kiezen zoals het hoort.

Volgens mij heb je ook nog een optie die 'defer updates' heet, volgens mij stel je ze daarmee ook wel uit

[Reactie gewijzigd door lololig op 1 oktober 2016 14:11]

Alleen de (grotere) updates stel je zo een paar maanden uit, de security patches voor de versie die je draait, krijg je alsnog. Ook daar is meestal een herstart voor nodig.
Het is niet heel gebruiksvriendelijk maar er zijn wel wat opties om te zorgen dat reboots niet zomaar uitgevoerd kunnen worden door MS.

Zie http://superuser.com/ques...tic-reboots-in-windows-10
Daar staat hoe je de automatic reboot na updates uitzet, maar dit is nog niet 100% sluitend.

Daarvoor moet je ook nog stap 2 uit deze guide uitvoeren:
https://superuser.com/que...-10-desktop/973029#973029

Windows zou dan nooit meer zomaar mogen rebooten.
Dan heb je de verkeerde keuze gemaakt.
Als ze toch in de weg zitten kan je, nadat Windows komt melden dat een herstart vereist is, zelf in de update settings aangeven hoe laat je deze herstart wenst te hebben.
Dat kon voor de 1607 Anniversary update wel met de pro versie, dat kan nu niet meer inderdaad.

Ik heb overigens nergens last van gehad.

Ik heb het wel eens gehad met Windows 8, toen bleek dat je een service uit moest zetten en toen liep de update wel gewoon door.

Het kan dus zijn dat de loop ontstaat door een service wat draait van een bepaald programma.
Dat verklaart ook waarom de meesten geen last hebben en sommigen wel.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 1 oktober 2016 12:43]

Maar de grote vraag blijft dan, wat voor programma zorgt er uiteindelijk dan voor de bootloop?
Het blijkt dat veel mensen die de insider versie gebruiken/gebruikten er last van hebben.
storm in een glas water?
Bij mij was het een driver (Dongle van logitech muis). Ontkoppelen en het booten hervat normaal.

Probeer eerst alles(USB) wat je los kunt trekken uit je pc/laptop eruit trekken. (Muizen, printers, netwerkkaartjes(Wifi) en dan proberen te booten.

[Reactie gewijzigd door jayjay_seal op 2 oktober 2016 10:15]

Kan je nog steeds, maar dan via Group Policy (Computer Configuration > Administrative templates > Windows Components > Windows Update > Configure automatic updating en zet deze op Notify before downloading).

Is uiteraard enkel beschikbaar bij Windows 10 Pro (gezien enkel die toegang heeft tot Group Policy). Op andere toestellen kan je je netwerk kenmerken als "Metered network" en dan zal hij ze eveneens niet automatisch downloaden. Metered network is echter enkel beschikbaar op een Wifi netwerk. Nadeel is uiteraard ook dat het wat lastig begint te worden als je vaak wisselt van wifi netwerk.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 1 oktober 2016 14:22]

Zoals eerder gezegd in een van mijn posts, oem retail werkt niet meer! Alleen de education versie en de enterprise versie werkt die policie nog! Bij alle mensen met een oem versie werkt het dus niet!

Ik heb het precies ingesteld zoals jij het zegt, had ik eerder voor de 1607 update ook al gedaan en toen werkte het nog. Na de 1607 update in alle oem pro versies werkt het dus NIET meer!

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 1 oktober 2016 14:41]

Het hoort nog wel te werken (en doet het hier ook) op Pro. Een aantal policies zijn Enterprise-only, maar deze hoort daar niet bij.

Wel is het zo dat de tekst in Windows Update niet klopt. Daar blijft staan dat updates automatisch geïnstalleerd worden, maar dat is niet zo. Je krijgt een melding als er updates zijn.

Daarnaast werkt het niet als je zelf zoekt naar updates. Dan worden ze ook meteen geïnstalleerd. Je moet wachten totdat Windows automatisch naar updates zoekt.
Ik ben benieuwd. Andere sites melden ook dat het niet meer werkt, of ze moeten met de 1607 updates die na de Anniversay update zijn gekomen nog wat veranderd hebben. Vooralsnog werkt het bij mij nog niet.
Werkt hier prima hoor, Windows 10 Pro 1607 build. Geupgrade vanaf de Windows 7 die er in de winkel opzat (Win 7 -> 8 -> 8.1 -> 10).
Dank voor de info, ik heb me hier laatst een complete avond over lopen op te vreten waarom ik het op mijn ene installatie wel kon inregelen en de ander niet meer. (maar het is wel irritant). Ik blijf erbij dat je het op de home wel kan verplichten.... en dat alle professionals die pro draaien het zelf moeten kunnen bepalen. Dat zou een hoop ellende schelen.
Bij mijn vriendin werden alle soundblaster geluid settings gereset (die we ooit zorgvuldig hadden ingesteld). Alles klonk anders, en sommige dingen hoorde je niet meer. 5.1 surround proberen
te sturen over 2 boxjes. Serieus?
Het is niet zo dramatisch als een bootloop, maar wel zeer irritant dat je allerlei dingen weer goed moet zetten. Zoals het verwijderen van het windows-store en edge van je taakbalk. Als ik het verwijderd heb, wil ik het daar niet, hoe moelijk is dat?
En ik werd opeens automatishc vebonden met Skype?? ik heb dat nog nooit gebruikt! en ik wil dat ook niet.

tip: kijk je privacy instellingen, dat zat bij mij ook niet helemaal goed of er waren dingen bij gekomen.

Ik was positief over windows 10, maar dat is aardig bekoeld. nog zo'n geintje en ik ben weer naar linux of mac

[Reactie gewijzigd door gjmi op 1 oktober 2016 12:50]

Je zal toch ergens een keer ingelogd geweest zijn op Skype... Ik kan me niet voorstellen dat hij de gebruikersnaam en wachtwoord verzonnen heeft en er daarna meteen mee gaat inloggen... of dat hij uit zichzelf een nieuw account aanmaakt en daar dan mee inlogde...

Misschien heb je je MS account gekoppeld aan je Windows... dat is vragen om problemen (als deze) natuurlijk :P
Er zijn wel meer dingen die ik me niet kan voorstellen, maar toch gebeuren.

En ja, ik heb de fout gemaakt een MS account aan te maken. Maar dan ongevraagd Skype aanzetten, dat hoort gewoon niet. Vraag dat dan in ieder geval. En Skype is van Microsoft, dus dat account kunnen ze natuurlijk ervoor gebruiken.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 1 oktober 2016 22:01]

Er zijn nog meer nadelen aan verbonden. Bij het inloggen met een MS account in Windows 10 kan het zijn dat je 2x moet inloggen als je netwerk verbinding tijdens het opstarten nog niet (helemaal) tot stand is gekomen (bv. draadloos). Je PC zal dan na het inloggen eerst een melding geven "Uw pc is offline". Als je dan je wachtwoord opnieuw in geeft dan werkt het inloggen wel gewoon. Dan kun je beter gewoon een lokaal account hebben.
Wanneer je in Windows bent aangemeld met een MS account zal Windows dit ook automatisch gebruiken voor Skype.
dat is toch alleen skype voorbeeld, en dat moet je toch apart downloaden?
De skype app werd automatisch geïnstalleerd met de anniversary update, als je voor die tijd al je microsoft account had gebruikt om in te loggen bij windows dan zou het kunnen dat skype ook ineens vanzelf inlogt. Ik gebruik een lokaal account en had de app daardoor dus tot eerder deze week niet eens opgemerkt. Het was dat de nieuwe update van skype (normale programma) me ineens vroeg of ik de app preview wilde gebruiken. Die werkt overigens voor geen meter. Tekst gaat nog, maar bellen of gebeld worden kan niet; dan wordt de verbinding direct verbroken.
Nu staat soundblaster helaas de laatste tijd ook niet meer zo bekend om hun goede drivers en software. Had eerst ook altijd soundblaster maar heb nu een high end soundkaart van een ander merk en heb nooit meer problemen.
bij mij doet m'n geluid het na de update helemaal niet meer.
Dat is probleem van creative, al sinds de eerste versie van win8. Degelijke drivers maken ze al jaren niet meer, en de enige 'modder' die wel werkende maakt, krijgt een takedown notice. Ik heb ook xfi, precies hetzelfde probleem, bij elke update. Wen je ergens wel aan, tot creative ooit eens werkende drivers maakt.
Daar wen ik dus niet aan. Ik ben er al klaar mee. Spul moet gewoon werken. En niet dat het om de haverklap niet of anders werkt.
Anoniem: 822987
1 oktober 2016 15:17
Bij ons is het een ramp, de pc in de winkel is gisteren automatisch geupdated.

Mijn HP printer, werkt met strepen, geen enkele factuur is nog juist.
Mijn ticketprinter voor de artikelen, werkt niet meer ;

Mijn kassa programma maakt verkeerde berekeningen en ook de kassa totalen kloppen niet meer, juist nu we de BTW moeten binnen doen.

Weet iemand hoe ik alles moet terug zetten naar 2 dagen geleden a.u.b, want het is een ramp
Sorry, maar het lijkt me wel heel erg straf dat dit door een Windows 10 update komt.
Anoniem: 822987
@Loller11 oktober 2016 23:45
De avond ervoor was er niks mis..
Toch het gevoel dat je hier wat dingen aan Windows 10 toedicht die er niks mee te maken hebben.
potlood, papier en contact geld? Is "vriendelijker" voor de BTW aangifte ook. :P
Het is inderdaad een probleem om de updates van Windows 10 goed te kunnen beheren, daarom is er een gratis Russisch portable programma, Windows Update Minitool waarmee je alles kunt beheren, zelf drivers.
Het is een programma dat eigenlijk standaard in Windows 10 zou moeten zitten.
Heeft al verschillende keren problemen opgelost bij mij zoals, een niet meer kunnen downloaden van de november update.
Ik heb het vertaald in het Nederlands en je kunt het hier downloaden.

Windows Update Minitool v30.09.2016 - 32 en 64 Bit.
DOWNLOAD
https://www.mediafire.com/?ua7afc3ablr1bsb
Bedankt, maar misschien handig als je toch wat meer informatie geeft over de tool.

Niemand gaat zonder wat degelijke informatie en commentaar via mediafire iets downloaden en installeren.....

Orginele threat van de developer: http://forum.ru-board.com...cgi?forum=5&topic=48142#2
Engels Forum: https://forums.mydigitall...9-Windows-Update-MiniTool
En wat meer info via winaero.com: http://winaero.com/blog/h...ze-of-windows-10-updates/

En hier de Nederlandse officiele download via de Russische site: 2016/10/01 Nederlandse (vertaling Evides)
Goed dat je de informatie geeft, maar het is ook te downloaden via Softpedia en natuurlijk ru-board.
Alhoewel het nergens te vinden is, was ik wel de eerste om het bestandje te vertalen in het Nederlands.
Later heeft Evides er ook één gemaakt maar die is al een lange tijd niet aangepast.

De datum is NIET 1 oktober 2016 zoals je daar schrijft maar van 10 januari 2016.
Ondertussen zijn er in het taalbestandtje enkele kleine aanpassingen geweest.
Via Mediafire downloaden is geen probleem, aangezien ik het er zelf via mijn account heb geüpload.
Ik sta er garant voor dat alles in dat bestandje veilig is en perfect werkt.
Toevallig vandaag ook op een van de computers de bewuste update gekregen.
Ben gaan kijken bij het Windows Actiecentrum, Alle Instellingen en Bijwerken en beveiliging.
Daar was hij net binnengekomen.

Heb Windows Update Minitool opgestart, zoeken naar updates (Dat is het icoontje met de ronde pijltjes) en daar kwam hij ook binnen.
Selecteer de update, kies onderaan (weet niet of dat echt nodig is) bij Automatische Updates op Alleen Downloaden, druk op de knop met het +-H symbool van Verbergen en de update verdwijnt.

Ga maar kijken bij de Verborgen functie en je zult hem daar zien staan.
Sluit het programma af en ga terug kijken bij het Windows Actiecentrum, de update zal daar nog steeds staan maar na een herstart van Windows 10 ben ik terug naar het Actiecentrum gegaan en het stond er nog even maar ineens begon Windows Update terug te zoeken naar Updates en na afloop vermelde hij dat er geen meer waren en dat alles Up-to-date was.

Waarschijnlijk kan het ook simpeler, na de instellingen in Window Update Minitool ga je naar het Actiecentrum en Bijwerken en beveiliging, laat hem opnieuw naar updates zoeken en daarna zal Windows waarschijnlijk melden dat er geen zijn.
Maar dat heb ik dus niet uitgetest.
Bedankt voor de tip, en de vertalingen.
Ik kende het programma maar heb het nog niet durven proberen omdat ik dacht dat het Chinees was (Russisch blijkt dus nu) en vrij nieuw is; geen (voor mij) bekende ontwikkelaar zoals bijv MBAM of Perisoft.
Weet een van jullie of iemand op die sites het programma ooit test of wijzigingen door het programma ook kloppen met de intentie, en dus geen backdoors plaatst?

[Reactie gewijzigd door mbb op 2 oktober 2016 23:06]

Dit vind ik een nadeel van de verplichte updates in Windows 10. Ik ben benieuwd wanneer Microsoft met een oplossing komt en tot die tijd ga ik mijn computer niet herstarten.
je kunt het in je 'group policy' uitzetten (als je een hogere versie hebt dan Home) dan gaat windows netjes vragen of je de update wilt downloaden en installeren.

http://www.tenforums.com/...disable-windows-10-a.html
Helaas is dat eruit gehaald in de 1607 Anniversay versie! Een register hack werkt ook niet meer! Hardcoded in de software.

"I’ve seen a report on AskWoody.com that the Anniversary Update makes the entire Group Policy setting for Configure Automatic Updates useless. While the gpedit setting for Configure Automatic Updates is still there, changing the setting there has no effect in the Win10 user interface (Start > Settings > Update & security > Update settings)."

Zo heb ik hem net nog even ingesteld in gpedit.msc maar bij "bijwerken en beveiliging" blijft hij zeggen dat de updates automatisch worden gedownload!

De policy heeft dus geen effect meer! Zoals gezegd hardcoded. Er is ook geen register entry meer om aan te kunnen passen. Als je die handmatig aanmaakt, doet het ook niets meer.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 1 oktober 2016 13:09]

Ehm, ik heb het toch echt na de aniversary update veranderd en het werkt perfect. Heb even gekeken om welke instelling het precies gaat. Je moet dan wel Windows 10 Pro hebben. Voor Home weet ik niet of het werkt.

In Group Policy: (Sorry, mn PC staat op Engels)
Computer Compontents > Administrative Templates > Windows Components > Windows Update
Selecteer: Configure Automatic Updates
Rechts klik: 'Edit'
Klik op: 'Enabled'
In Options: Kies optie 2: Notify for download and notify for install
Klik: Apply /OK

Start je computer opnieuw en het zou gewoon moeten werken. Je krijgt dan elke dag een notificatie dat er updates zijn als je Windows Defender (daily antivirus update) als antivirus gebruikt. Anders krijg je alleen bij de rest van de updates meldingen.
Dan heb jij een studentenversie van Windows pro draaien! Alle retail oem versies e.d. ondersteunen die policies NIET meer!

Alleen de (Pro) Education versie en de Enterprise versie ondersteunen nog die policies! In alle RETAIL oem versies werkt het niet, ook niet in die van mij!

Je zou nog de metered network trick uit kunnen voeren, dan doet hij het ook niet!

Het is op verschillende sites al gemeld dat retail oem niet werkt en dat die 2 bovengenoemde versies de enige zijn waar het nog wel werkt.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 1 oktober 2016 14:34]

Klopt. ;)
Wel vreemd dat ze het ook bij de oem retail Windows 10 PRO hebben uitgezet. Juist die versie wordt ook veel in het bedrijfsleven gebruikt. Enterprise wordt meestal alleen door hele grote bedrijven gekocht.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 1 oktober 2016 14:53]

Ik denk omdat bedrijven die een pro gebruiken vaak ook niet de achterliggende infrastructuur hebben om alsnog aan een centraal updatebeleid te doen zoals bedrijven met VLKs dat doen.
De tekst in het updatevenster klopt niet. Daar blijft staan dat updates automatisch geïnstalleerd worden, maar je krijgt wel degelijk een melding.

Zie http://www.tenforums.com/...roup-policy-settings.html (het tweede bericht)

Bij mij werkt het op die manier, op een retail Pro-versie.

Daarnaast werkt het niet als je zelf zoekt naar updates. Dan worden ze ook automatisch geïnstalleerd. Je moet wachten totdat Windows zelf naar updates zoekt.

[Reactie gewijzigd door remco8264 op 1 oktober 2016 15:14]

Dat klinkt als beta software. Niet wat je in je bedrijf in productie met pro licentie verwacht. Na elke update moet je ook weer controleren of al je settings nog werken zoals ze horen te werken. Niet echt waar je op staat te wachten denk ik.
Dan heb jij een studentenversie van Windows pro draaien! Alle retail oem versies e.d. ondersteunen die policies NIET meer!

Alleen de (Pro) Education versie en de Enterprise versie ondersteunen nog die policies! In alle RETAIL oem versies werkt het niet, ook niet in die van mij!

Je zou nog de metered network trick uit kunnen voeren, dan doet hij het ook niet!

Het is op verschillende sites al gemeld dat retail oem niet werkt en dat die 2 bovengenoemde versies de enige zijn waar het nog wel werkt.
Als je het bold en underlined zet dan MOET je wel gelijk hebben!
Bij mij, Win10Pro OEM niet-student v1607:
https://s16.postimg.org/hnlvtaa8l/Capture.png
Zal nog eens checken.
Nee hoor, werkt hier niet meer op Windows pro en bijna alle sites melden ook dat het via policies en register hacks niet meer werkt.

Voorheen zij hij bij de update opties ook dat sommige instellingen door policies waren ingesteld, dat doet hij nu ook niet meer.

Heb je wel de 1607 update erop?

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 1 oktober 2016 14:49]

Dit heb ik net ingesteld op mijn WIndows Pro versie die helemaal up to date is + deze nieuwe update.
Ik snap niet dat mensen deze optie niet kunnen vinden in Group Policies.

In ieder geval bedankt voor de tip.

Edit: Oke de optie is er nog wel, alleen doet ie niks meer.
Waarom slopen ze het er dan niet uit?

[Reactie gewijzigd door Thebestchoice op 1 oktober 2016 15:11]

Zet je firewall compleet uit (de services dus) en je krijgt geen updates meer!

Tenminste dat "probleem" had ik eerder/ooit wat nu een oplossing kan zijn :)
Firewall uitzetten... Gelijk ook maar anti virus uit en alle poorten forwarden op je router 8)7
Heb jij geen firewall op je router aan staan/draaien?

Zo ja, waarom zou je dan OOK nog een firewall op je pc (erbij/naast) draaien? Als je een laptop heb en veel buiten de deur bent is het weer eens wat anders want je komt mogelijk op netwerken (ook mobiele) welke je niet kan vertrouwen.

Je kan ook andere firewalls gebruiken ipv. die van Windows maar voor een update is die (standaard firewall) service schijnbaar nodig/verplicht.

[Reactie gewijzigd door NINjak op 1 oktober 2016 13:21]

Omdat je niet wilt dat een evt geïnfecteerde machine binnen je LAN andere hosts kan infecteren? Ik zet alleen die poorten en protocollen open waarover ik verwacht te communiceren en alle non-user appliances (Domotica, telefonie etc) zijn gescheiden van de werkstations. Gast devices sta ik alleen toe op een gastnetwerk met clientisolation omdat ik die systemen per definitie niet vertrouw.
Als je dat, om wat voor een reden dan ook, zou willen kan je nog steeds een andere firewall gebruiken (zie mijn eerdere post)! Je bent niet afhankelijk van de standaard Windows versie er zijn meer oplossingen verkrijgbaar!

[Reactie gewijzigd door NINjak op 1 oktober 2016 14:04]

Firewall van een router wordt amper geupdate en heeft vaak beveiligings problemen omdat routers amper updates krijgen :/

Laat staan dat je niet altijd verbonden bent met je eigen router maar ook vaak zat met een openbare router van een restaurant, school, bedrijf etc. De beveiliging geheel laten rusten op je router is altijd een slecht idee.
kun je beter je ethernetkaart uitzetten.
Niet aan gedacht, zeker even instellen nu.
Werkt niet meer!
Althans alleen op de edu en de enterprise versies, verder op geen enkele versie werkt het meer!

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 1 oktober 2016 14:50]

Je kunt ook "Defer Updates" instellen en finetunen via de zelfde policy als lololig aangeeft. Dan worden updates, op security related na, uitgesteld voor een x periode.
Je kunt ook "Defer Updates" instellen en finetunen via de zelfde policy als lololig aangeeft. Dan worden updates, op security related na, uitgesteld voor een x periode.
Dat geldt vziw alleen voor 'feature updates' zoals de aniversary update. De maandelijkse cumulatieve patch (waar het probleem nu ook inzit) houdt dit niet tegen.
Sinds de Anniversary Update is er een aparte policy voor ''kwaliteitsupdates'' (de cumulatieve updates). Deze kun je nu ook een maand uitstellen :)
En binnen dit en een wip haalt windows die functionaliteit er ook uit
Tip: schakel de Windows Update service uit via services.msc.

Windows update dan helemaal niet meer tot je deze weer aanzet.
heb ik vanaf het begin al gedaan, eens in de zoveel tijd zet ik deze eenmalig aan voor updates.
voor de rest staat die altijd uit. heb de minste problemen daardoor
Nadeel is dat je dan ook geen updates van bijv. Office e.d. meer binnenkrijgt.
Na allerhande inadequate oplossingen heb ik via Services de Windows Update service maar uitgeschakeld. Werkt prima, en nu kan ik op mijn eigen schema bepalen wanneer ik updates installeer.
heb je het ene probleem opgelost loop je tegen andere problemen aan. 8)7
als je jou windows pc 2x per jaar moet herinstalleren, moet je misschien toch eerst de fout bij jezelf zoeken ipv windows.
Anoniem: 324173
1 oktober 2016 12:57
Ik zou bij een bootloop de pc in winpe starten, de map C:\Windows\SoftwareDistribution verwijderen. Vervolgens via het SYSTEM registry oa. de windowsupdate service uitschakelen.
Als je die map verwijderd heb je later ook problemen met updates van andere programma's of updates kunnen de oudere versies niet vinden waardoor latere updates niet goed gaan.
Het leeggooien van die map is volgens mij 1 van de stappen die de update fixer van microsoft zelf uitvoert. Zou geen probleem moeten zijn volgens mij. Ik dacht dat zodra de updates geïnstalleerd zijn die data alleen gebruikt word als je updates delen met andere pc's aan hebt staan?
Nee hoor, heb je die update fixer zelf wel eens gebruikt? Na het gebruik ervan krijg je toch vaak problemen met nieuwe updates van geïnstalleerde software e.d.
Door deze map te verwijderen zal Windows Update zelf opnieuw de te downloaden updates genereren. De map wordt bij het uitvoeren van de WU service automatisch weer aangemaakt. De installer service schakel ik ook uit zodat de pc weer normaal in Windows start. Ik wil dus eerst weer in Windows komen om het vervolgens verder op te lossen, dit is dus een gedeelte van de solution.

Ik heb werkelijk waar geen een keer problemen gehad na het verwijderen van deze map. Je kan ook alleen de download map leeggooien. Er staan alleen updates van windowsupdate en office in gedownload vanaf de windowsupdate servers van MS, lees ook het log C:\Windows\WindowsUpdate.log zodat je ziet dat het zo is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 324173 op 1 oktober 2016 17:55]

1 2 3 ... 12

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee