Grotere borsten bij mannen kan gezondheid in gevaar brengen

© Shutterstock

Uit onderzoek blijkt dat borsten bij mannen voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen. Meer nog, uit onderzoek blijkt: de kans op overlijden bij mannen met borsten is groter.

Een Deens onderzoek volgde tussen 1995 en 2021 in totaal zo’n 140.000 mannen. Bij 23.000 daarvan werd de diagnose gynaecomastie, een ernstige vergroting van de mannelijke borstklier, vastgesteld. Vervolgens bleek dat die groep mannen een 37 procent hoger risico loopt om hun 75e te overlijden dan de groep zonder de eerdergenoemde diagnose.

Bijzonder gevaarlijk

Bij de 23.000 mannen die de vergrote borstklier hadden, waren aandoeningen als kanker, long- en darmziekten en ziektes van de bloedsomloop bovendien bijzonder gevaarlijk, schrijft de Zweedse krant Aftonbladet.

In sommige gevallen kiezen mannen ervoor om hun borsten te verkleinen of weg te halen middels plastische chirurgie. Henrik Falhammar, professor aan het Karolinska Universitair Ziekenhuis in Zweden, zegt: “Je moet eerst en vooral proberen de reeds bestaande aandoeningen te behandelen. Alleen plastische chirurgie zal de aandoeningen niet verwijderen.”

Hoe voorkom je mannenborsten?

Mannen met borsten hebben vaak overgewicht, in de zin dat vet zich in de borsten ophoopt. Dat hoeft echter nog niet per se gynaecomastie te zijn. Het draait echt om de borstklier en of die groeit of niet. Mocht je niet zeker weten wat je hebt, is het advies om je te laten checken door je arts.

Hoe zorg je er zelf voor dat je geen mannenborsten krijgt? Tips zijn volgens experts vanzelfsprekend afvallen, vermijden van alcohol en drugs en hormoonbehandeling. Mocht het probleem alleen opgehoopt vet zijn en dus geen vergrote borstklier, dan is plastische chirurgie ook een optie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen