Ondernemer Pieter Kooi schiet SC Cambuur opnieuw te hulp met miljoenenlening

Pieter Kooi schiet SC Cambuur te hulp met miljoenenlening.

Pieter Kooi schiet SC Cambuur te hulp met miljoenenlening. Foto: Jilmer Postma

Pieter Kooi schiet SC Cambuur voor de tweede keer te hulp. De ondernemer uit Drachten, tevens naamgever van het nieuwe stadion, verstrekt een lening van ten minste 4 miljoen euro die kan oplopen tot 6 miljoen en cruciaal is voor de afbouw van het onderkomen.

Ja, hij is een hartstochtelijk supporter van Feyenoord, en toch bewijst hij SC Cambuur voor de tweede keer in relatief korte tijd een grote dienst. De vraag die lange tijd in de lucht hing, wie SC Cambuur nou die o zo cruciale lening verstrekt voor de afbouw van het nieuwe stadion, is inmiddels beantwoord: Pieter Kooi. Geen onbekende meer in Leeuwarden en omstreken, aangezien onlangs bekend werd dat de familienaam van de ondernemer uit Drachten de komende tien jaar de gevel van het nieuwe onderkomen van de betaaldvoetbalclub siert. Een deal waar 1,75 miljoen euro mee is gemoeid.

In aanvulling daarop zijn Kooi en Cambuur een lening overeengekomen van 4 miljoen euro met een looptijd van 25 jaar. Dat bedrag vormt een cruciaal onderdeel van het totale bedrag dat nodig is om het nieuwe stadion af te kunnen bouwen. Het is niet uitgesloten dat beide partijen de lening nog uitbreiden. Cambuur noemt het aannemelijk dat er in het totale financieringspakket voor de afbouw, dat door conservatief begroten en enorme kostenstijgingen in de bouwsector inmiddels 21,3 miljoen euro bedraagt, een bedrag open blijft staan. In dat geval zegt Kooi aanvullend nog eens 2 miljoen euro beschikbaar te stellen.

‘Misschien moet je er een beetje gek voor zijn’

,,Het was mij duidelijk geworden dat het rondkrijgen van de financiering voor het nieuwe stadion in een impasse was beland“, antwoordt de bevlogen ondernemer op de vraag wat hem ertoe heeft bewogen Cambuur voor de tweede keer een handreiking te doen. ,,Het vooruitzicht leek wat dat betreft niet zo goed. Maar met deze lening kan Cambuur in augustus in het nieuwe stadion voetballen en het in de maanden erna afbouwen. Misschien moet je er wel een beetje gek voor zijn, maar als je het sluitstuk kunt zijn waardoor alles voor elkaar komt, is dat alleen maar mooi. Het heeft bovendien op veel vlakken impact op de regio.”

Waar de naamgeving van het stadion volgens Kooi voornamelijk een cadeautje was voor zichzelf en zijn onderneming, beveiligingsbedrijf Kooi Security, is de lening een puur zakelijke deal. Cambuur moet tenslotte rente over de aflossing betalen. ,,Ik denk dat dit voor alle partijen een mooie oplossing is”, vervolgt Kooi. ,,Zowel voor de club, de gemeente, bouwbedrijf Van Wijnen en scholengemeenschap Firda. Maar we moeten natuurlijk niet vergeten dat velen mij zijn voorgegaan. Dit is dan wel het sluitstuk, zij hebben minstens zulke belangrijke bijdragen geleverd aan de totstandkoming van het nieuwe stadion.”

‘Ik wil Cambuur geen handboeien omdoen’

Kooi stelt geen strenge voorwaarden aan de miljoenenlening. Sterker, Cambuur hoeft van hem de eerstkomende vijf jaar niet af te lossen. ,,Ik hoop dat de club daardoor een extra steuntje in de rug krijgt om door te groeien. Verder is het geen eis, want ik wil Cambuur geen handboeien omdoen, maar ik heb wel geadviseerd het gezonde verstand te gebruiken. Dat houdt in om, indien mogelijk, eventuele meevallers in de bouw, op sponsorgebied of met betrekking tot transfers te gebruiken om zo gauw mogelijk af te lossen. De schuldenlast op het stadion is verhoudingsgewijs nou eenmaal heel hoog.”

Ard de Graaf, algemeen directeur van Cambuur, laat weten Kooi ‘zeer erkentelijk’ te zijn voor zijn betrokkenheid bij de club en het verstrekken van de lening. ,,Dit is een enorme stap in de goede richting”, zegt hij. ,,We zijn de afgelopen tijd met elkaar in gesprek gebleven. Uiteraard over de naamgeving van het stadion, maar ook over andere zaken. Op een gegeven moment komt zoiets dan ook ter sprake. Pieter is gewoon een van de mensen die begaan zijn met Cambuur. We zijn hem dankbaar, maar dat geldt natuurlijk ook voor alle anderen die hebben bijgedragen aan het nieuwe stadion.”