Henk Nijboer wil met 3,5 miljard euro het tij keren: ‘Zorgen dat de provincie er beter voor staat’

Kwartiermaker Nijboer in zijn vorige functie als Kamerlid
Kwartiermaker Nijboer in zijn vorige functie als Kamerlid © Robin Utrecht/ANP
Wat te doen met jaarlijks 100 miljoen? Op die vraag zoekt voormalig PvdA-Kamerlid Henk Nijboer uit Ten Boer een antwoord. Hij moet plannen maken waarmee Groningen de achterstanden op de rest van het land moet inlopen. Maandagavond legde hij zijn oor te luisteren in Hoogezand.
Die ‘sociale agenda’ wordt betaald door Den Haag. Jaarlijks komt er 100 miljoen euro naar Groningen en dat dertig jaar lang. Het is één van de manieren waarmee het kabinet de ‘ereschuld’ wil inlossen voor de ellende die de gaswinning heeft aangericht.
Maar hoe? Om die vraag te beantwoorden begon Nijboer maandagavond aan een reeks bijeenkomsten. Daar wil hij horen wat Groningers vinden dat nodig is. In theater Het Kielzog in Hoogezand kwamen daarom zo’n 150 Groningers bijeen, waarvan een aanzienlijk deel bestuurders en politici.

Aandacht voor jongeren

‘Ik heb veel gehoord, vooral veel over jongeren. Zorgen dat we jongeren in contact laten komen met cultuur, muziek en sport. Dat kwam echt heel duidelijk naar voren’, zegt Nijboer. ‘We willen luisteren naar wat mensen echt belangrijk vinden voor hun dorp en toekomst.’
Dit is een begin, ik ben ook in gesprek met scholen, mbo’s, hbo’s en universiteiten om wat te organiseren voor jongeren
Henk Nijboer
Maar juist aan jongeren ontbrak het in de theaterzaal. ‘Ik ben toch heel blij met de opkomst, want je kunt wel wat organiseren maar dan moeten er ook mensen komen. Dit is een begin, maar ik ben ook in gesprek met scholen, mbo’s, hbo’s en universiteiten om wat te organiseren voor jongeren.’
Meepraten?
Er zijn deze maand nog drie bijeenkomsten: donderdagavond 14 maart in Cultuurhuis De Klinker in Winschoten, maandagavond 18 maart in De Postwagen in Tolbert en donderdagavond 21 maart in De Molenberg in Delfzijl.
De bijeenkomsten starten om 19.30 uur, de zaal gaat open vanaf 19.00 uur. Meer informatie, inclusief de sprekers per avond, is te vinden via deze link.
Tekst gaat verder onder de foto
Schrijver Frank Westerman trapt de avond af door te vertellen over de geschiedenis  van de gaswinning
Schrijver Frank Westerman trapt de avond af door te vertellen over de geschiedenis van de gaswinning © Tristan Braakman/RTV Noord

Niet alles oplossen, wel een verschil maken

Jarenlang opgebouwde problemen oplossen met 100 miljoen euro per jaar. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. ‘Natuurlijk gaan we daarmee niet alle armoede, alle onderwijsachterstanden en alle gezondheidsproblemen oplossen. Maar we kunnen wel echt een verschil maken', denkt Nijboer.
Het staat allemaal nog in de kinderschoenen, maar Nijboer weet waaraan hij werkt. ‘Als onderwijzers, dorpsbewoners, thuiszorgmedewerkers en bestuurders straks zeggen: ja, dit is een goed plan - daarmee gaan we aan de slag, ben ik tevreden. En dan hoop ik dat we over tien jaar terugkijken en zeggen: Het tij is gekeerd, de armoede daalt, de onderwijsprestaties gaan omhoog en dorpen staan er beter voor.’
Kijk in Noord Vandaag naar een interview met Henk Nijboer:
Henk Nijboer: 'Ik nodig alle Groningers uit voor een gesprek'