Peersman zorgt in slotseconde voor explosie van vreugde bij FC Groningen

Marvin Peersman scoorde op het allerlaatste moment.

Marvin Peersman scoorde op het allerlaatste moment. Foto: Dijks Media

Er dreigde maandagavond duur puntverlies voor FC Groningen in Eindhoven, totdat Marvin Peersman op het allerlaatste moment alsnog voor een explosie van vreugde zorgde met de 2-3 tegen Jong PSV.

Ze vormen bepaald geen sieraad voor de competitie, de Jong-teams in de eerste divisie. Van tevoren weet je als tegenstander nooit hoe hoog het gehalte eerste selectie-spelers zal zijn dat in het veld staat en hoe je de tegenstander moet inschatten. Het woord competitievervalsing valt regelmatig als het over de talentenploegen gaat, omdat de ene club een sterkere opponent treft dan de ander.

FC Groningen zal over dat laatste niet mopperen als het over de duels tegen Jong PSV gaat dit seizoen. In de eerste wedstrijd tegen de Eindhovenaren troffen de mannen van trainer Dick Lukkien een groep zeventien- en achttienjarigen die amper droog was achter de oren, omdat er in de Lichtstad prioriteit werd gegeven aan de Youth League waar de Brabantse beloften aan deelnamen. Het gevolg was een 4-0 zege.

Pepi, Koeman en Faber

Ook maandagavond hadden de noorderlingen weer niets te klagen over de sterkte van Jong PSV. Met de belangrijke Champions League-wedstrijd die de Eindhovenaren woensdagavond spelen tegen Borussia Dortmund in het vooruitzicht ontbrak onder andere het grote talent Tygo Land in de gelederen van beloftentrainer Wil Boessen. De aanwezigheid van de 18-jarige Peizenaar was door blessures gewenst bij de eerste selectie van trainer Peter Bosz, die aandachtig toeschouwer was in Eindhoven, evenals onder andere Erwin Koeman (,,Ik woon op vijf minuten’’), oud-FC Groningen-trainer Ernest Faber (,,FC Groningen hoort gewoon in de eredivisie’’) en voormalig spits in Groningse dienst Ricardo Pepi, die er vorig jaar tijdens het rampseizoen toch nog twaalf binnenschoot in het Noorden.

Wie er ook tegenover ze stonden, voor FC Groningen veranderde er niets aan de belangrijke opdracht die er lag op het natte, mistige en daardoor ook mistroostige PSV-trainingscomplex De Herdgang. De overwinning was simpelweg een must om maximale druk te houden op de concurrenten om rechtstreekse promotie in de eerste divisie.

Lelijke wedstrijd

Toch straalde de overtuiging er niet vanaf bij de noorderlingen. Beide ploegen legden aanvankelijk een lelijke wedstrijd op mat, waarin de hoogtepunten op een paar vingers waren te tellen. Dat FC Groningen na een kleine twintig minuten toch op voorsprong kwam was aan de jeugdige slordigheden bij PSV te danken. Tim van den Heuvel verspeelde de bal op het middenveld. Luciano Valente wist er wel raad mee. Hij bediende Johan Hove op maat, die op zijn beurt rustig de 0-1 binnen schoof.

Marvin Peersman had na ruim een half uur de wedstrijd op zakelijke wijze in het slot kunnen gooien, maar de verdediger kreeg zijn voet niet goed tegen de bal, waarop PSV-doelman Niek Schiks de bal naar zich toe kon grabbelen. De marge bleef daardoor gevaarlijk klein voor de noorderlingen.

Aan het begin van de tweede helft kwam de ploeg van Dick Lukkien zelfs serieus in de problemen, toen invaller Dantaye Gilbert er koud in het veld met een schot van achttien meter 1-1 van maakte. Peersman was net te laat. De jonge Eindhovenaren kregen even later zelfs de kans om brutaalweg de voorsprong te pakken, maar spits Jesper Uneken stuitte op de vuisten van doelman Hidde Jurjus.

PSV hielp FC Groningen in het zadel

Het was uiteindelijk PSV zelf dat FC Groningen weer in het zadel hielp. Het waren opnieuw Johan Hove en Luciano Valente die de aanval opzetten voor de noorderlingen, maar het was Eindhovenaar Mylian Jiménez die zijn eigen doelman Schiks in de 65ste minuut passeerde.

In het restant van de wedstrijd kregen beide ploegen nog verschillende mogelijkheden, maar het venijn zat hem in de staart. FC Groningen leek in een wedstrijd die snel vergeten moest worden de drie punten in de knip te kunnen steken, totdat in de laatste minuut van de reguliere speeltijd Uneken de gelijkmaker binnenkopte namens de thuisclub.

FC Groningen kreeg drie minuten blessuretijd van de arbitrage om alsnog de wedstrijd in eigen voordeel te beslissen. Ondanks dat de vermoeidheid van de voorbije ‘Engelse weken’ de noorderlingen was aan te zien werd er toch nog een ware belegering op het PSV-doel uitgeperst, waarbij Hove de paal raakte. Het leek bij 2-2 te blijven. Duur puntverlies dreigde, totdat in de allerlaatste seconde het alsnog allemaal goed kwam voor de noorderlingen. Met een rake kopbal zorgde Marvin Peersman voor een enorme ontlading onder de Groningers, die het feestje vierden met de honderdvijftig meegereisde supporters. Dankzij de gunstige uitslagen op andere velden - naaste concurrenten ADO Den Haag en FC Dordrecht speelden gelijk en De Graafschap verloor thuis van Jong Ajax - stegen de promotiekansen zelfs met stip voor Lukkien en de zijnen.

Jong PSV-FC Groningen 2-3

Scoreverloop: 19. Hove 0-1, 46. Gilbert 1-1, 65. Jiménez 1-2, 90. Uneken 2-2, 90. Peersman 2-3.

Gele kaart: Dams, Simons (Jong PSV), Valente (FC Groningen).

Scheidsrechter: Smit.

Toeschouwers: 603.

Jong PSV: Schiks; Jansen, Van de Blaak, Dams en Egan-Riley; Van den Heuvel (46. Gilbert) en Jimenez (67. Abed); Simons, Nassoh en Bars; Uneken.

FC Groningen: Jurjus; Bacuna, Rente, Peersman en Määttä (63. Blokzijl); Schreuders, Pelupessy (63. Mendes), Hove en Valente; Postema en Van Bergen (81. Turay).

Op rapport

Jurjus 6

Bacuna 6

Rente 6

Peersman 6,5

Määttä 6

Schreuders 6

Pelupessy 6

Hove 7

Valente 7

Postema 6

Van Bergen 6

Blokzijl 6

Mendes 6,5

Trainer Lukkien 6,5

Teamprestatie 6

Scheidsrechter Smit 7