Nieuws

Plan van gemeente Dalfsen voor azc bij school in Lemelerveld valt verkeerd

Inwoners van Lemelerveld protesteren tegen een azc bij een school in het dorp
Inwoners van Lemelerveld protesteren tegen een azc bij een school in het dorp © RTV Oost
'Wees geen halve zool, geen asielopvang naast een school.' Omwonenden van basisschool en kinderopvang Sprankel! in Lemelerveld winden er geen doekjes om. Ze zijn niet blij met het plan van de gemeente Dalfsen om op een grasveld bij de school tijdelijk asielzoekers op te vangen. Vanaf eind deze maand wil Dalfsen maximaal 120 mensen opvangen op het terrein. Het gaat om de asielzoekers die nu worden opgevangen in tenten op Heidepark in Lemelerveld. Maar als het aan de omwonenden ligt, gaat dat niet door.
Onrust in Lemelerveld over asielopvang
Nadat vrijdag het plan van de gemeente naar buiten kwam, werd in een paar dagen tijd de actiegroep Bezorgde Lemelevelders opgericht. Een groep waarbij zich intussen al 345 mensen hebben aangesloten. "Wij werden vrijdag geïnformeerd door een berichtje van school dat er berichtgeving was over de noodopvang van asielzoekers direct grenzend aan het terrein van school", vertel Brenda van Middelaar, woordvoerster van de actiegroep.
Tenten
In Lemelerveld worden sinds begin dit jaar maximaal 120 asielzoekers opgevangen in drie tenten. Dat gebeurt op camping Heidepark. De opvang eindigt daar binnenkort en de gemeente wil die mensen op een andere plek in Lemelerveld opvangen tot er een permanente locatie is gevonden. Volgens wethouder Jan Uitslag verloopt de opvang goed. "Die mensen doen gewoon mee in de samenleving, Het zijn geen onbekenden meer."

Betere opties

Dat bericht viel niet goed. "Wij zijn daar allemaal heel boos over, omdat wij denken dat er binnen de gemeente veel betere opties zijn." Van Middelaar geeft aan dat ze gehoord heeft dat andere mensen juist open stonden voor asielopvang op hun terrein. "Daar is gewoon totaal niet naar geluisterd en dan wordt er voor zo'n locatie gekozen", zegt ze, doelend op het terrein naast de school. "Dat vinden wij onvoorstelbaar."

Reactie wethouder

Wethouder Jan Uitslag van de gemeente Dalfsen wijst op de informatiebijeenkomsten die dinsdagavond en donderdagavond worden gehouden. Daar zal met omwonenden en andere betrokkenen gesproken worden over de inrichting van het terrein. Het is de bedoeling dat omwonenden daar een duidelijke stem in krijgen. De constatering van de omwonenden dat het azc pal naast de school wordt neergezet, vindt hij 'te kort door de bocht'. "We onderzoeken een groter gebied", zegt hij wijzend op de raadsmemo waarin de gemeenteraad van Dalfsen wordt bijgepraat over de plannen. Daarin staan drie gebieden aangeven. "Ook gebieden die minder dicht op de school staan."
De drie locaties in Lemelerveld waaraan de gemeente Dalfsen denkt voor de vestiging van een tijdelijk azc.
De drie locaties in Lemelerveld waaraan de gemeente Dalfsen denkt voor de vestiging van een tijdelijk azc. © Gemeente Dalfsen
Op het terrein bij de school staan enkele borden met teksten als: 'AZC heilig, school onveilig en 'Dit beleid?? Weg veiligheid'. Aan een paal hangt een briefje met daarop een statement dat de gemeente jarenlang voor groen heeft gestreden, maar nu datzelfde groen opgeeft voor de poen. Het geld dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers betaalt voor de opvang van de asielzoekers.

Locatie ongeschikt

Het voornaamste bezwaar is de geschiktheid van de gekozen locatie, geeft Van Middelaar aan. Die is wat haar betreft totaal ongeschikt. "Elke middag is het hier heel druk met kinderen die gehaald en gebracht worden. Er is maar één klein straatje waar je nauwelijks met twee auto's doorheen kan. En dat wordt de ontsluiting straks ook voor de asielopvang. Dat is niet veilig voor de kinderen en niet voor de ouders als ze hun kinderen wegbrengen en ophalen."
Het verzet tegen de plannen is razendsnel georganiseerd. Er kan ook een petitie worden getekend. "Vanmorgen zaten we tegen de achthonderd aan. Het is zaak dat zo veel mogelijk mensen gaan tekenen."

Overvallen

Uitslag ziet dat inwoners van Lemelerveld zijn overvallen door het nieuws. Maar de gemeente wil omwonenden de kans bieden mee te praten over het terrein. "Er ligt niet al een concreet plan", zegt Uitslag daarover. Juist daarover wil hij in gesprek met de omwonenden. De geluiden die hij nu hoort, noemt hij 'voorbarig'.
Het zijn aannames van mensen die een eigen leven zijn gaan leiden."
Duidelijk is wel dat de gemeente een klus wacht om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen tijdens de informatieavonden die deze week worden gehouden. Toch blijft het doel van de avonden wat hem betreft hetzelfde. "We gaan eerst samen met omwonenden kijken hoe we dat gebied het beste kunnen inrichten. We hebben in ieder geval al vast duidelijke input gekregen voor morgen", zegt hij wijzend op de reactie van het actiecomité.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.