RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

Bauke Vaatstra overleden, vader van vermoorde Marianne Vaatstra

Bauke Vaatstra met een foto van zijn dochter Marianne. Beeld © ANP

Bauke Vaatstra, de vader van de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra, is op 85-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Omroep Friesland, die in contact staat met de familie. Vaatstra is vandaag begraven, naast zijn dochter.

Vaatstra overleed volgens Omroep Friesland afgelopen dinsdag aan de gevolgen van longkanker, dat begin dit jaar in een vergevorderd stadium bij hem werd vastgesteld. 

DNA-verwantschapsonderzoek

Bauke Vaatstra zette zich samen met misdaadverslaggever Peter R. de Vries jarenlang in voor een grootschalig DNA-onderzoek om de moord op zijn dochter op te lossen. Het DNA-verwantschapsonderzoek kwam er uiteindelijk in september 2012. 

8080 mannen in een kring van vijf kilometer rond de plaats van de moord kregen van het Openbaar Ministerie een uitnodiging om hun DNA af te staan. Het was voor het eerst dat dit op zo'n grote schaal gebeurde.

Jasper S., de man die uiteindelijk werd veroordeeld voor de moord op Marianne, had zelf DNA afgestaan in het DNA-verwantschapsonderzoek. Tijdens de rechtszaak bleek dat S. voelde dat het spel uit was en besloot mee te werken. Hij bekende. S. kreeg 18 jaar cel opgelegd van de rechtbank in Leeuwarden.

Jasper
Lees ook:
Jasper S. krijgt 18 jaar voor moord Marianne

Marianne Vaatstra was 16 jaar toen ze door S. werd vermoord. Ze was in 1999 tijdens Koninginnedag een avondje wezen stappen in de discotheek in Kollum. Halverwege de terugweg naar huis besloot ze, ondanks haar angst voor het donker, alleen door te fietsen.

Het meisje werd door S. van de fiets getrokken en onder bedreiging van een mes in een weiland verkracht en daarna vermoord. Familieleden van Marianne vonden haar lichaam dezelfde dag, deels ontkleed, in het weiland in Veenklooster. Pas 14 jaar later werd de zaak opgelost.

Nicky Verstappen

Na Marianne Vaatstra werd de grootschalige manier van opsporing ook in andere onopgeloste zaken ingezet. Het bekendste voorbeeld daarvan is de zaak Nicky Verstappen. Het 11-jarige jongetje werd in 1998 op de Brunssummerheide vermoord. In 2018 kregen meer dan 21.000 mannen een oproep om mee te doen aan het DNA-verwantschapsonderzoek. Nadat 14.049 mannen mee hadden gewerkt, kon verdachte Jos B. worden aangehouden en later veroordeeld.

DNA-match
Lees ook:
DNA-match zaak-Vaatstra; man (45) gearresteerd

Bauke Vaatsra kreeg begin 2013 de Machiavelli-prijs. Die prijs wordt elk jaar uitgereikt 'voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie'. Volgens de jury had Vaatstra met zijn consistente pleidooi voor grootschalig DNA-onderzoek als breekijzer gefungeerd voor een doorbraak in de wetgeving, waardoor ook de oplossing van andere 'cold cases' naderbij kwam.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Bron: RTL Nieuws