RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

Rutte verdedigt Halsema na aanval Wilders op sociale media

Mark Rutte en Femke Halsema tijdens de opening van het Nationaal Holocaustmuseum. Beeld © ANP

Demissionair premier Mark Rutte en Geert Wilders staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om de handhaving rondom ongeregeldheden bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum afgelopen weekend. In een opmerkelijke tweet aan Wilders, verdedigt Rutte burgemeester Femke Halsema die door de PVV-leider 'extreem links' wordt genoemd en haar beschuldigt van 'een politieke actie'.

"Het is een ongekende schande dat de lieden die gisteren in Amsterdam antisemitische leuzen schreeuwden, riepen dat ze vrienden van Hamas zijn [...] zo dicht bij de openingsceremonie van het Holocaustmuseum konden komen", schreef Wilders vanmiddag op X. "Het riekt naar een politieke actie van de extreem linkse burgemeester van Amsterdam. Onverantwoord."

"Beste Geert", reageert Rutte op het bericht van Wilders. De demissionair premier verdedigt burgemeester Femke Halsema, verantwoordelijk voor de handhaving in haar stad. "[...] Als het gaat om het handhaven van de openbare orde bedrijven onze burgemeesters geen politiek." Het is uitzonderlijk dat de premier zo rechtstreeks reageert.

Gisteren demonstreerden ongeveer duizend mensen op het Waterlooplein in Amsterdam tegen de aanwezigheid van de Israëlische president Isaac Herzog bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum. 

Een kleine groep demonstranten zorgde volgens de politie voor een grimmige sfeer op het plein. Vanuit het groepje werd met eieren en vuurwerk gegooid en werden politiebusjes beklad met verf. Ook klommen sommige demonstranten op de politiebusjes, waarop de ME werd ingezet.

Stenen naar politie gegooid

De demonstranten waren tegen de aanwezigheid van Herzog om de oorlog in Gaza, waarbij veel Palestijnse burgers om het leven komen. Tijdens het openingsprogramma in de Portugese Synagoge en bij de officiële openingsceremonie in het museum waren gefluit en leuzen van de demonstranten hoorbaar. Koning Willem-Alexander, die ook bij de opening was, en de president werden uitgejoeld toen ze het museum in- en uitgingen.

Na de demonstratie trok een groep van ongeveer tweehonderd demonstranten door de hoofdstad. Sommigen gooiden stenen naar de politie. Eerder op zondag werd in de buurt van het museum een vrouw opgepakt voor het plakken van stickers. Dertien mensen werden aangehouden voor onder meer het verstoren van de openbare orde en vernieling.

13
Lees ook:
13 aanhoudingen bij protest in Amsterdam tegen Israëlische president

Halsema zei eerder vandaag dat 'het recht op demonstratie hoort bij een vrije en democratische samenleving'. "Het geeft een stem aan iedereen die het ergens niet mee eens is. Dat doet niets af aan de blijvende waarde van het Holocaustmuseum in onze stad."

Amsterdamse VVD vraagt debat aan

Wilders vindt, zo blijkt uit zijn tweet, onder meer dat de demonstraten te dicht bij de openingsceremonie konden komen. De Amsterdamse VVD is het daarmee eens. De partij heeft een debat aangevraagd met de burgemeester over de volgens hen 'intimiderende en pijnlijke' protesten 'op zeer korte afstand'. Bezoekers, van wie sommigen de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, werden geconfronteerd met antisemitische leuzen, aldus fractievoorzitter Daan Wijnants.