Aantal asielzoekers in azc Ter Apel loopt op: 'Verschillende grote locaties sluiten'

Een groep asielzoekers bij het azc in Ter Apel
© ANP
Het aantal asielzoekers dat boventallig in de COA-opvang in Ter Apel zit, blijft oplopen. Aan het begin van deze week zitten 42 mensen te veel in de opvang bij het landelijke aanmeldcentrum. In de dagen daarvoor waren dat tientallen minder.
Sinds een paar weken mogen er niet meer dan 2.000 asielzoekers in Ter Apel verblijven, heeft de rechter bepaald. Het is Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), met uitzondering van de eerste twee dagen, gelukt om onder dat getal te blijven in de nacht. Tot afgelopen weekend.
In de nacht van vrijdag op zaterdag verbleven er twee asielzoekers te veel in Ter Apel. In de nacht daarop waren dat er 21. In de nacht van zondag op maandag is het te veel aan asielzoekers in Ter Apel dus verdubbeld naar 42.
Het aantal asielzoekers dat per nacht verblijft in het aanmeldcentrum
© RTV Noord

75.000 euro aan dwangsommen

Volgens een woordvoerder moeten verschillende grote opvanglocaties sluiten en komen er weinig nieuwe locaties bij. Er komen daardoor meer mensen naar Ter Apel dan er kunnen vertrekken.
De opvangorganisatie moet 15.000 euro per dag aan dwangsommen betalen aan de gemeente Westerwolde als er te veel asielzoekers in de opvang verblijven. Inmiddels staat die teller op 75.000 euro. Dat bedrag kan maximaal oplopen tot 1,5 miljoen euro.

Discussie over aantal dagen te veel

Overigens is er wel discussie ontstaan tussen de gemeente en het COA. Volgens de gemeente zouden er ook overdag meer dan 2.000 mensen zijn opgevangen in het aanmeldcentrum. Dat komt omdat een groep asielzoekers in de avond naar een tent in 2e Exloërmond wordt gebracht en in de ochtend weer naar Ter Apel.
Op die manier zou ook de afgelopen twee weken het COA toch het maximale aantal mensen hebben overschreden en dus het vonnis omzeild hebben, stelt de gemeente.
Vandaag spreken waarnemend burgemeester Leendert Klaassen en staatssecretaris van asiel, Eric van der Burg, verder over de kwestie. Ook spreken ze over hoe ze de overlast in Ter Apel kunnen verminderen nu de strengere opvang voor mogelijke overlastgevers voorlopig niet gebruikt wordt.