Een deel van de te koop aangeboden panden
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Deel van Fries dorpscentrum te koop, inwoners overweldigd door 'Funda-hit'

In het Friese dorp Allingawier staat een deel van het centrum te koop. Het gaat om vier historische panden die onderdeel waren van een openluchtmuseum. Vanuit het hele land is grote belangstelling voor de gebouwen, al leidt dat bij sommige dorpsbewoners tot frustraties.

Het gaat om een boerderij, een oud brandweerhuisje, een voormalige smederij en een schilderswerkplaats. Samen vormden die panden een museumdorp, waar bezoekers konden zien hoe de inwoners honderd jaar geleden leefden en werkten.

De panden staan, samen met het voormalige restaurant van het museum en 2,4 hectare grond, sinds eind vorig jaar te koop. Nadat de huidige eigenaren het enkele weken geleden op huizenplatform Funda zetten, haalde het voormalige museumdorp het landelijk nieuws. Sindsdien komen geïnteresseerden uit heel Nederland naar het Friese dorp om de panden te bezichtigen, schrijft Omrop Fryslân.

Hele dorp te koop

De 99 inwoners van Allingawier reageren verdeeld op de verkoop en alle aandacht die het met zich meebrengt, zegt Yme Hempenius, voorzitter van de vereniging Dorpsbelang Allingawier. "Bewoners die in de kern wonen zeggen: 'Wat gebeurt hier allemaal?' Die zijn er erg mee bezig. Die maken zich enorm zorgen. 'Kan dat allemaal zomaar?', vragen zij zich af."

Bij sommige dorpsbewoners wekt de grote hoeveelheid media-aandacht voor de 'Funda-hit' ook ergernis. Verschillende media meldden ten onrechte dat "een compleet dorp" te koop staat, wat bij geïnteresseerden leidt tot verwarring.

Zo kreeg Hempenius de vraag of de windmolen in de tuin ook te koop stond. "Dit is wel een beetje apart natuurlijk, dat je zoveel aandacht krijgt. Er wordt gesproken over een half dorp. Maar het zijn vier percelen. Het is een verkoopstunt", verzucht hij.

Functie voor het dorp

Omdat de panden hiervoor fungeerden als museumdorp zit er geen woonbestemming op, maar een horeca-maatschappelijke bestemming. Volgens Hempenius staat de vereniging in contact met de gemeente en de huidige eigenaren over de plannen van eventuele nieuwe eigenaren.

Inwoners vrezen dat met de verkoop ook een stukje van de identiteit van het dorp verdwijnt:

Allingawier in de verkoop

De gemeente Súdwest-Fryslân, waar Allingawier onder valt, heeft al aangegeven dat het tot de mogelijkheden behoort om de panden alsnog een woonbestemming te geven. Dat de gebouwen gebruikt zullen worden voor bewoning, is voor het dorp ook een acceptabele optie.

Hempenius hoopt dat de panden in de toekomst een functie krijgen in het dorp en dat ze bijvoorbeeld niet gebruikt worden als vakantiewoningen. "Als we zien dat in de kern nu zo'n 20 bewoners wonen en er komt een groepsaccommodatie met wat recreatiewoningen, dan hebben we het zomaar over 35 man extra. Dat kan weleens voor overlast zorgen."

Plannen

De huidige eigenaren gaven eerder aan dat zij het, net als de oud-eigenaar van het museum, belangrijk vinden dat de oude gebouwen bewaard blijven, net als de kop-staartboerderij, een rijksmonument.

Op de open dag kwamen volgens Omrop Fryslân mensen af die nieuwsgierig waren naar de plek, maar er kwamen ook kijkers die al serieuze plannen hadden. "Een soort ecologische moestuin en woongemeenschap, misschien met tiny houses of yurts en een maatschappelijke functie", schetste een geïnteresseerde koper uit Rotterdam.

Advertentie via Ster.nl