Terug naar de krant

Ridouan Taghi in beroep tegen levenslange gevangenisstraf in Marengo-proces

Leeslijst Nieuws
Strafzaak Zoals verwacht gaat Ridouan Taghi in beroep tegen zijn levenslange gevangenisstraf die hij opgelegd kreeg voor het leiding geven aan een criminele organisatie. Zijn advocatenteam, dat Taghi’s verdediging in december had neergelegd, gaat hem weer bijstaan.
Leeslijst

Ridouan Taghi gaat in beroep tegen de levenslange gevangenisstraf die afgelopen maand aan hem werd opgelegd in het Marengo-proces. Dat heeft zijn advocaat Michael Ruperti bevestigd aan NRC na berichtgeving van onder meer nieuwssite NU.nl. Taghi tekende maandag officieel beroep aan, waarmee het zes jaar durende strafproces verder wordt verlengd. Dat Taghi in beroep zou gaan lag in lijn der verwachting.

Op 27 februari veroordeelde de rechtbank Taghi tot levenslang voor het leiding geven aan een criminele organisatie, waarvan hij „de onbetwiste leider” was. „Onder leiding van Taghi zijn in een periode van anderhalf jaar vijf mensen vermoord”, aldus de rechtbank, die de maatschappij „maximaal” zei te willen beschermen met de veroordeling van Taghi.

De rechtbank legde ook aan Taghi’s handlangers Mario R. en Saïd Razzouki een levenslange gevangenisstraf op. Laatstgenoemde maakte op de dag van het vonnis al bekend in beroep te gaan tegen zijn straf. Veertien anderen werden in het proces tot lange gevangenisstraffen veroordeeld.

In december vorig jaar legden de advocaten Ruperti, Arthur van der Biezen en Sjoerd van Berge Henegouwen de verdediging van Taghi neer. Ze zeiden onvoldoende tijd en ruimte te krijgen om de verdediging „naar eer en geweten” te kunnen voeren. Het proces was bijna afgerond en Taghi hoorde zijn veroordeling vervolgens zonder advocaat, nadat eerder al zijn advocaat Inez Weski werd aangehouden. Nu pakken de raadsmannen de verdediging weer op. Het drietal wil geen verdere mededelingen doen over het beroep.

Lees ook Geweld om angst aan te jagen: dat ‘ontwrichtte de samenleving’, en bleek heel effectief
Verdachten in het Marengo-proces, met rechtsonder advocaat Nico Meijering. Hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet bij de uitspraak.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in