Aankoopmakelaar eist geld van huizenkopers die op het laatste moment afhaken. Wat zegt de rechter?

Samenleving
maandag, 11 maart 2024 om 15:24
anp 480777390
Een Nederlands stel biedt met succes op een huis, tekent de koopovereenkomst, maar schrikt terug en laat het contract ontbinden. Heeft de aankoopmakelaar dan toch recht op haar geld? De makelaar vindt van wel en stapte naar de rechter in Utrecht. Het oordeel? De professional kan fluiten naar haar courtage.
In juli 2021 schakelt het tweetal de aankoopmakelaar in om te helpen bij het zoeken naar en kopen van een woning. Na acht maanden lijkt hun missie geslaagd en tekenen ze een koopcontract, maar ze komen daar toch binnen de wettelijke bedenktijd op terug, schijft het AD.
Een maand later stuurt de makelaar een factuur voor 1950 euro als vergoeding voor geleverde diensten. Ze vindt dat ze haar opdracht vervuld heeft op het moment dat de koopovereenkomst is ondertekend door het stel, maar zij denken daar anders over. De deal is namelijk uiteindelijk niet doorgegaan.
Nu moet de rechter eraan te pas komen om een oordeel te vellen. De makelaar wil naast de 1950 euro inclusief rente ook dat haar voormalige klanten de proceskosten betalen van de rechtszaak. Er staat in de algemene voorwaarden van hun makelaarscontract namelijk dat de opdracht vervuld is zodra de koopovereenkomst door beide partijen is ondertekend.
De rechter oordeelt echter dat een andere passage in diezelfde voorwaarden zwaarder wegen. Er staat dat als de klant binnen de bedenktijd gebruik maakt van de mogelijkheid tot ontbinding van de koopovereenkomst, dat de makelaar haar opdracht niét heeft vervuld. De courtage van de aankoopmakelaar hoeft pas betaald te worden op de dag van overdracht bij de notaris.
De makelaar blijft beteuterd achter in de rechtbank. Ze heeft geen recht op de 1950 euro ‘loon’ en ook moet ze zelf de proceskosten ophoesten.