Proef met kleinere stembiljetten: twee vakjes rood maken in plaats van één

met videoKiezers in vijf gemeenten kleuren bij de Europese verkiezingen in juni niet één, maar twee vakjes rood. Zij testen een nieuw, kleiner stembiljet, waarmee vanaf 2026 iedereen in ons land moet gaan stemmen.

51 reacties

  • g jansen

    2 maanden geleden
    ik ben voor dit voorstel.En heb nog een tip; laten we aub een kiesdrempel invoeren. Bv onder de 5/ 6 zetels komt die partij niet in de kamer. Wordt het stem biljet ook kleiner 😉📩🖍
  • Harry Kroon

    2 maanden geleden
    Of mensen dan nog zin hebben aan de exit poll mee te doen is de vraag. Hulpje in stemhok wellicht?
  • Rene van der Lende

    2 maanden geleden
    Ik wou al helemaal niet op een persoon stemmen (ook niet op de eerste van de lijst), alleen op een partij. Doe mij maar een papiertje met een rij partijen erop. Nu nog voorkomen dat afscheidende kamerleden zomaar hun eigen partij in de Tweede Kamer kunnen starten. Dat het wettelijk kan maakt het nog niet democratisch zolang je niet weet of er op de persoon werd gestemd danwel alleen op de partij. Gerotzooi met stemmen schuiven moet gewoon over zijn.
  • W Jager

    2 maanden geleden
    Minder partijen wat zal je daar van zeggen.
  • Ronald Bosch

    2 maanden geleden
    @Geert Stuiver: Ik denk niet dat de meeste mensen het eens zijn om te moeten stemmen met DigiD. Dan is stemmen immers niet meer anoniem. Misschien sowieso uw eigen mening niet neerzetten als waar de meeste mensen het mee eens zijn
  1. Renovatie Binnenhof is ‘nachtmerrie’: hoe acht eeuwen achterstallig onderhoud zorgt voor prijskaartje van 2 miljard

    Renovatie Binnenhof is ‘nachtmer­rie’: hoe acht eeuwen achterstal­lig onderhoud zorgt voor prijskaart­je van 2 miljard

    De renovatie van het Binnenhof is een hoofdpijndossier van jewelste aan het worden. Het project is jaren vertraagd en het prijskaartje is verviervoudigd tot 2 miljard euro. Maar voordat minister De Jonge dat bedrag dinsdag openbaarde, stuurde hij journalisten eerst langs loszittende muren, onveilige plafonds en instabiele houten trappen. ,,De staat van het gebouw is ongelooflijk veel slechter dan we dachten.”
  2. Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
    PREMIUM
    8 vragen
    28

    Gebruikers van Markt­plaats maken zich zorgen: kijkt de Belasting­dienst nou wel of niet mee?

    Platformen als Vinted, Marktplaats en AirBnB zijn door Europese regelgeving verplicht om jouw verkoopgegevens over 2023 door te geven aan de Belastingdienst. Dat heeft veel vragen opgeroepen bij onder meer Marktplaats-gebruikers. Ook kwam staatssecretaris Van Rij met een Kamerbrief. Want: om welke gegevens gaat het nou precies, wat betekent dat voor je belastingaangifte en moet je nu belasting betalen als je overbodige spulletjes op de site doorverkoopt?