Samsung brengt Galaxy A55 en A35 maandag in Nederland en België uit

Samsung heeft maandag de Galaxy A55 en A35 uitgebracht in Nederland en België. De smartphones verschillen onder meer van elkaar in soc, camera's en functies, maar ze hebben dezelfde display en zijn bijna even groot.

De Galaxy A35 komt uit in een variant met 6GB werkgeheugen en een opslag van 128GB, terwijl beide varianten van de A55 8GB werkgeheugen hebben. De A55 is de opvolger van de A54; de A5x-reeks van Samsung behoort al jaren tot de bestverkopende telefoons op de markt.

Beide telefoons hebben een oledscherm van 6,6" met een 1080p-resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Samsung meldt niets over de socs en daardoor is niet te verifiëren of de fabrikant een nieuwe eigen Exynos-soc heeft gebruikt in de A55. Wel is af te leiden dat de A55 ten opzichte van de A35 camerasensors heeft met meer pixels. Onder andere de ultragroothoekcamera en frontcamera hebben hogere resoluties, al is onduidelijk of het gaat om grotere sensors of betere camera's. Samsung belooft vier Android-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates voor de smartphones.

Verbeteringen zijn volgens Samsung onder meer Knox Vault, een aparte chip voor beveiligde gegevens los van het reguliere geheugen en de processor, en verbeterde fotografie bij minder licht. De Galaxy A35 komt uit voor 379 euro voor de versie met 6GB geheugen en 128GB opslag, met een prijs van 449 euro voor de 8GB/256GB-variant. De 8GB/128GB-versie van de A55 kost 479 euro, 10 euro goedkoper dan de A54 een jaar geleden. Beide telefoons zijn vanaf maandag verkrijgbaar.

Samsung Galaxy A35Samsung Galaxy A55

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-03-2024 • 11:34

70 Linkedin Whatsapp

Reacties (70)

70
68
44
1
0
10
Wijzig sortering
Rustig afwachten tot de prijzen weer fors zakken (zoals met A54 en A34)

Want voor deze prijzen heb je voor niet veel meer extra (zelfs van Samsung zelf) fors betere keuzes (en als merken zoals Xiaomi en Poco een optie zijn, zelfs voor minder)

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 11 maart 2024 12:11]

Samsung is dan wel weer netjes qua updatebeleid. Deze gaat t/m android 18 (4 updates) en 5 jaar beveiligingsupdates. Dit is vaak minder bij Xiaomi/Motorola etc

[Reactie gewijzigd door The_Anarchist op 11 maart 2024 11:52]

Nou nou, de Xiaomi 13t (zelfde prijsklasse) krijgt 4 android upgrades en 5 jaar beveiligings upgrades. https://tweakers.net/nieu...iatek-dimensity-socs.html
1 update daarvan is al verloren gegaan aan Android 14 welke een week na de release van dat toestel uitkwam.
Dat trucje doen veel bedrijven met de low end toestellen. Komen ze standaard met 1 jaar oude versie en krijgen ze snel een update om de schijn te wekken dat het updatebeleid fantastisch is.
Zal toch wel wat werk in gezeten hebben. Ook als er een week na release geüpdatet moet worden.
Ik ben zelf allang blij dat ze erkennen dat er mensen steeds meer aan trekken en ze dus ook wel wat moeten gaan beloven.
Ook al zullen er een paar op deze manier schijn naar hun hand zetten.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 11 maart 2024 14:18]

Tuurlijk, maar dan lopen roepen dat je "3 Android upgrades krijgt" wanneer vele dat gaan nemen als "3 jaar OS upgrades" terwijl die eerste upgrade praktisch een day-one patch zou moeten zijn en je dus eigenlijk maar 2 jaar OS upgrades krijgt is natuurlijk wel gewoon een beetje vals. Ze hadden ook gewoon een week kunnen wachten, of beter nog, die eerste upgrade gewoon niet mee kunnen tellen.
Tussen wat Xiaomi belooft en wat ze daadwerkelijk doen wil nog wel eens een groot verschil zitten.
Ik spreek helaas uit ervaring.
Weet ik en die betere opties die niet veel meer kosten zijn ook van Samsung. (vorige post aangepast voor de duidelijkheid)

Pas als je onder de prijs van de basis A55 wil zitten heb ik het over Xiaomi of Motorola ect.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 11 maart 2024 12:12]

Nou inderdaad. Ik heb wel interesse in de A34. Maar dan wel voor ongeveer 300 euro. 379 is me teveel.
Heeft iemand ervaring met ze voorgangers van deze modellen? Ik vraag dit omdat ik in het bezit ben van de S23 Ultra en zelfs dat toestel van tijd tot tijd haperingen heeft in het OS, voornamelijk de launcher. Verder is het een uitstekend toestel met stabiele software en een perfect update beleid.
Ik heb een A71, en terwijl deze zogezegd heel snel zou moeten zijn merk ik toch dat ik vaak haperingen en vertragingen heb. Zo kan het wel een tijd duren voor ik bv. tussen apps kan wisselen als ik wat apps heb openstaan. En dan spreek ik over Chrome/Instagram/Gmail/Calendar/Spotify toestanden. Geen heavy games, fotobewerking of andere prul.
Lijkt dus nog steeds het aloude Samsung euvel. Hun S serie heeft genoeg rekenkracht aan boord om het niet zo storend te maken, echter zou het niet mogen anno 2024 en zeker niet op een ultra high end toestel.

Ik heb sedert kort ook de OnePlus Open en je merkt echt dat ondanks de hardware similair is dat toestel een pak sneller en consistenter is.
Ik heb ook een A71 en omdat deze geen updates meer zal krijgen heb ik wat custom roms geprobeerd, deze werkten op zich wel maar door wat kleine bugs toch maar terug gegaan naar stock rom, en guess wat? Na flashen van de stock rom en uiteraard volledige reset is die weer supersnel! Daarvoor nooit gereset en upgrade over upgrade geïnstalleerd.
That is interesting! I, have 2 A71s. The first bought in the UK with 6GB RAM and the 2nd was intended for the Middle East Market, I think, and has 8GB RAM. Also have a C9Pro, which seems to have a superior camera of the same resolutions, front and back. Accidently, I think, reset it and it seems to be better. Maybe the same "trick" would/will work on my A71s? Thoughts anyone?
Wellicht een keer factory resetje doen.
En wat zal een F Reset juist oplossen volgens jou? De code blijft dezelfde en dat is gewoon eigen aan Samsung telefoons. Ik heb er heel wat gehad en altijd datzelfde issue, enkel de s10e had het niet vreemd genoeg. Kennissen hebben tevens dezelfde opmerkingen.

OneUI is niet zo goed geoptimaliseerd. Kan me dus voorstellen dat het op de A serie hetzelfde verhaal zal zijn. Ik heb ook de indruk dat het beter gaat wanneer 5G uit staat en wanneer het toestel niet uit deep sleep komt.

Maar liever dit en een zeer goede software ondersteuning dan een toestel dat zeer smooth aanvoelt maar vervolgens niet meer geupdate wordt. En in 95 procent van de tijd is de S23U gewoon ook heel smooth hoor.
Ik heb in het verleden er een batterydrain mee opgelost op een Oneplus. Ook op een xiaomi hielp dit met vooral de vloeibaarheid van de UI. Het was alsof er na allerlei grote updates gewoon troep achterbleef oid.

Dat het niks oplost op een S23 is jammer. Maar goed, als het 95% prima is, dan vind ik het ook best.
Ik heb de A54 en werkt meestal vlot, enkel de camera app is traag.
Duurt lang om op te starten en als je dan eindelijk een foto kunt nemen is de actie al voorbij :-)
Ook scherp stellen duurt dikwijls lang

Maar ik maak niet zoveel fotos, dus ik kan er mee leven
Hier geen last van, fractie van een seconde en ik kan een foto nemen
Nu al 2.5 jaar de A52s, nergens last van. Gebruik niet de standaard launcher, misschien is dat het?
Ik denk dat er iets mis is met je apparaat, zal waarschijnlijk software dus een reset is misschien aan de orde maar mijn S23 Ultra is zo soepel als het maar kan en ik gebruik al jaren verschillende Android telefoons, de A54 van mijn schoonmoeder heeft dan juist de enige haperingen die ik niet ervaar.

[Reactie gewijzigd door Vagax op 11 maart 2024 18:45]

Nop, ik heb het toestel ondertussen gereset en aan mijn zus gegeven, gezien ik geen behoefte heb aan 2 high end toestellen, en hetzelfde gebeurd soms nog. Een vriend heeft hetzelfde met de s23U. Ik zeg het: in 95 percent, of zelfs 98 percent van de tijd, heb je dit niet. Echter af en toe merk je framedrops en algemene inconsistenties. Dit ligt niet aan het toestel, maar aan de software. Ik ben er dan ook zeer attent op en gevoelig aan, gezien ik vroeger heel veel switchte van toestel omdat ik het zo goed als gratis kreeg van mijn toenmalig werk (AB testing etc). Ik had dit niet met de S10e en de gewone S20, wel met alles daartussen en voor (S22 en S9 heb ik nooit gehad).
Eigenaardig, ik ervaar hetzelfde kwa gevoeligheid voor stotteringen binnen het OS met animaties en web browsing maar ervaar het totaal niet en ik draai de telefoon altijd in het light performance profile.

Dat je het ervaart is inderdaad jammer maar ik zeg het meer omdat ik zelf mijzelf eindeloos kan irriteren aan stotteringen of vertragingen binnen Android en bij de S23 Ultra heb ik er geen last van.
Ik zie bij Coolblue ook de A55 "enterprise" edition staan, maar zonder uitleg wat hier speciaal aan is - en deze wordt ook niet vermeld in het artikel.
Ik vermoed de Android Enterprise versie, waar software- of hardwarematig extra security features in geïmplementeerd zijn, om de user en work profielen en apps te scheiden van mekaar.
Er is geen "Android Enterprise versie". Elke A55 is Android Enterprise capable, ook de consumentenversie. Je kan alle gecertificeerde toestellen hier vinden maar in de praktijk zijn bijna alle toestellen in staat de Android Enterprise functies te gebruiken zoals Work Profile. Zelfs bijvoorbeeld LineageOS waar niets officieels aan is! Maar de A55 is het gewoon officieel in elke versie.

De Enterprise edition van Samsung is vooral bundeling met Knox licenses die echter niet veel te maken hebben met Android Enterprise. En meer updates (al komen die in de praktijk ook naar het gewone model omdat ze toch al gemaakt worden :) )

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 11 maart 2024 19:54]

Dankjewel voor deze reactie! Ik zat ten minste wel in de goede richting te denken :)

En ik wist niet dat je licenties nodig had voor Knox. De S23U had ik in Intune geonboard met enkele van de zakelijke Knox features zonder licenties bij Samsung te kopen, maar ik weet dat Samsung zelf ook wat tools aanbied voor enterprises.
Nou er zijn enkele knox functies waar je geen licentie voor nodig hebt. Zoals Knox Mobile Enrolment (KME). Maar ook dat vereist geen enterprise versie, al zijn sommige providers wel moeilijk aan het doen van registreren van telefoons in KME (door alleen bepaalde toestellen toe te staan) :/

De dingen waar je wel voor betaalt zijn een alternatief voor de Intune functies inderdaad. Maar je kan in de praktijk veel beter gewoon intune pakken want dan kan je alle merken ondersteunen waardoor je gelijk Apple en BYOD gebruikers mee kan pakken.

Maar welke zakelijke functies gebruik je dan buiten KME? Want heel veel dingetjes die Samsung onder de "Knox" vlag hangt zijn eigenlijk gewoon Android Enterprise en zitten zelfs in AOSP :) Samsung gooit er een leuk theme over en noemt het dan Knox maar bijvoorbeeld hun work profile is gewoon AE Work profile.

Nou moet ik wel zeggen dat Samsung zelf met het hele "Work Profile" concept begonnen is en google dat toen heeft gejat voor in AOSP :)

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 11 maart 2024 19:58]

De Enterprise editie krijgt ook langer en vaker security updates dan het normale model. Dat vaker merk je vooral aan het eind van de software levensduur. Waar het normale model dan bijv. nog elk kwartaal een update krijgt, zie je bij de Enterprise dat dat nog elke maand is.

Kun je dus ook prima als particulier kopen als je juist graag lang met je toestel wilt doen. Is uiteraard wel weer iets duurder.
In andere landen is de A55 al uit en blijkt er een Exynos 1480 in te zitten. Gebakken op 4nm en met een op RDNA2 gebaseerde GPU ipv Mali. CPU 20% sneller dan A54 en GPU 30%.
RDNA2? Da’s wel een serieuze architectuur voor een mobieltje! Doet AMD al lang mee in deze markt?
Ja, Adreno is bijvoorbeeld ook een anagram voor Radeon en wordt al jaren gebruikt door Qualcom. Voor RDNA2 heeft AMD blijkbaar een overeenkomst met Samsung. De S22 heeft ook al een op RDNA2 gebaseerde GPU.
Oef, daar had ik wel wat eerder op mogen komen |:(. Adreno is een naam die ik ook gewoon al jaren ken. Misschien zelfs al net zo lang als Radeon.
Enige wat ik echt mis aan deze telefoons is draadloos opladen. Ja bedraad is efficiënter enzo, maar moderne auto's hebben vaak zo'n wireless charging pad, is gewoon handig.

Heb van mijn werk een a52. En eigenlijk, het is een midrange model van een paar jaar oud nu, werkt gewoon goed. Ik heb nooit iets te klagen over performance oid. Ja de camera is prima, niet meer dan dat, en ik game er niet op, maar dan nog. Gewoon een fijne telefoon.
Kan me inbeelden dat dit een gewenste feature zou zijn inderdaad! Scheelt weer gekloot met kabeltjes... Je zou bijna denken dat ze ergens nog wel een geleidend materiaal konden plaatsen zodat wireless nog steeds een beetje kan oid...

Denk alleen wel dat op dit moment in tijd, de meeste galaxy A gebruikers (wat budget telefoons zijn) nog geen hypermoderne auto's met wireless charging ingebouwd zullen hebben.

Denk dat, wanneer wireless charging meer oppikt, ook budget telefoons wireless charging support zullen krijgen. Het is maar even wachten tot iemand een "nieuwe standaard" bedenkt waardoor het weer kan, ook met een goedkope behuizing.
De budget pixel heeft het, en is daarom nu de topkandidaat om mijn huidige telefoon of te volgen. Mocht die in een ravijn vallen ofzo, want wil er nog een paar jaar mee doen. Is nu net 2 jaar in bezit.
Denk alleen wel dat op dit moment in tijd, de meeste galaxy A gebruikers (wat budget telefoons zijn) nog geen hypermoderne auto's met wireless charging ingebouwd zullen hebben.
A54 gebruiker hier met een 6 jaar oude Seat, volgens mij niet bepaald een "hypermoderne" auto, maar wél met wireless charging ingebouwd...
volgens de site van odido zit er in de a55 een Samsung Exynos 1480 in. en in de a35 een Exynos 1380

[Reactie gewijzigd door Deslug op 11 maart 2024 11:54]

Op Androidplanet is te lezen dat de A55 een Exynos 1480-processor heeft en de A35 zou de Exynos 1380 hebben.

Prijs van de A55 in het artikel lijkt ook niet te kloppen. 8GB/128GB zou €479,- zijn, 8GB/256GB kost €529,-. Beide hebben dus 8GB RAM.

[Reactie gewijzigd door FlipFluitketel op 11 maart 2024 11:57]

De hekkensluiters van de Ax5 serie. :)

Ook een noemenswaardige verbetering (imo) is dat beide toestellen nu Gorilla Glass Victus+ gebruiken in plaats van Gorilla Glass 5. Over het algemeen lijkt de bouwkwaliteit - zeker van de A55 - sterk verbeterd nu het ook een metalen frame gebruikt. De A55 heeft ook een 12GB variant. Met het grotere scherm lijkt de A55 nu ook een beetje het gat tussen zichzelf en de vroegere A7x serie te moeten opvullen.

Anyways, benieuwd hoe de Exynos 1480 gaat presteren.
Weet iemand ook of de batterij van deze telefoon makkelijk te vervangen is als deze op is?
Ik zou in deze prijsklasse persoonlijk altijd de OnePlus Nord 3 of een Google Pixel 7a (of de Xiaomi 13T) kiezen. De Samsung A52S was een paar jaar geleden een mooie deal, zeker met de snapdragon 778G processor. Daarna vond ik de opvolgers niet zo bijzonder.
Samsung is degelijk, heeft een prima software ondersteuning en een betrouwbare uitstraling, dat spreekt veel mensen aan. Ik denk dat de mensen die voor deze lijn gaan niet perse de beste smartphone willen en veelal ook loyaal c.q. wederkerig zijn aan het merk Samsung.
Ze willen een betrouwbare en enigzins betaalbare smartphone, no-nonsense. En dat doet Samsung erg goed.

[Reactie gewijzigd door Dionysiou op 11 maart 2024 13:11]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee