10 maart 2024 - 5 min. lezen
36 reacties 36

Afgelopen dagen lagen de temperaturen rond of iets boven normaal en ook de komende dagen zal dit zo blijven. Er viel deze maand nog niet zoveel neerslag, maar dat verandert komende week. Het wordt opnieuw wisselvallig met af en toe neerslagzones die overtrekken (vooral op maandag en richting het weekend). De zon zal nog steeds van de partij zijn, maar beduidend minder dan afgelopen week.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weerbeeld in Europa

Tussen een hogedrukgebied boven Scandinavië en het Azorenhoog ligt een uitgebreide trog over een groot deel van Europa met verschillende lagedrukkernen. De meeste neerslag valt op dit moment in het noordwesten van Italië en het zuidoosten van Frankrijk. Ook in de zuidelijke Alpen valt opnieuw veel neerslag (in de vorm van sneeuw) door de Südstau.

In dit geval wordt met vocht beladen lucht uit de Middellandse Zee gedwongen om te stijgen tegen de bergen. Met nog relatief koude lucht hogerop levert dit sneeuw op vanaf 600-1000m, afhankelijk van de locatie.

Europese weerkaart zondag 10 maart 2024

Dit heeft ook zijn invloed op de temperatuursverdeling in Europa. Ten noorden van de Alpen treedt föhn op door dalende lucht. De temperatuur kan daardoor oplopen naar maxima tussen 15 en 20 graden, zelfs in de noordelijke Alpen! Elders in Europa scoort het kwik duidelijk minder goed.

Ook het Iberische Schiereiland is relatief koel door de aanvoer van koelere zeelucht. In het uiterste oosten en noorden van Europa zijn nog de laatste restanten van Koning Winter aanwezig.

Maxima in Europa op zondag 10 maart 2024

Weersverwachting komende dagen

Maandag trekt een lagedrukgebied vanuit Zuid-Duitsland naar het noorden van Nederland. Daaraan verbonden trekt een actieve neerslagzone over de Benelux. De dag start dus zwaarbewolkt met regen in de zuidelijke helft van Nederland en de noordelijke helft van België. Later op de dag verhoogt ook in die regio’s de kans op regen.

De neerslaghoeveelheden zijn ook nog niet zeker, maar lokaal kan veel neerslag vallen in een korte tijdspanne (meer dan 25 mm in 24 uur). De minste neerslag wordt in het noorden verwacht. De maxima schommelen tussen 7 en 10 graden met een zuidwestelijke wind in België en een noordoostelijke in Nederland.

Maxima op maandag 11 maart 2024

Dinsdag start overal zwaarbewolkt met nog wat lichte regen of een bui. In de loop van de dag zijn enkele opklaringen mogelijk, maar de nadruk blijft op de bewolking liggen. Daaruit kan ook nog steeds wat lichte regen of een bui vallen. In de namiddag kan langs de Franse grens de intensiteit toenemen. De maxima schommelen tussen 6 en 12 graden. De wind is matig uit het zuidwesten, later krimpend naar het zuiden.

Maxima op dinsdag 12 maart 2024

Woensdag start zwaarbewolkt met her en der nog wat lichte regen. In de loop van de dag wordt het droog en schuiven enkele opklaringen binnen vanuit het westen. De temperaturen veren opnieuw op en kunnen klimmen naar 10 tot 14 graden. De wind waait matig, aan zee soms vrij krachtig, uit het zuidwesten.

Maxima op woensdag 13 maart

Donderdag wordt een vrij zonnige en droge dag. Doorheen de dag zijn er af en toe wel veel hoge wolken aanwezig en er kunnen ook enkele onschuldige stapelwolken ontstaan. Dankzij de aanvoer van zachte lucht, klimt het kwik nog iets hoger met maxima tussen 11 en 17 graden. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten, later op de dag kan aan zee de wind een noordwestelijke hoek kiezen door de zeebries.

Zeer zachte maxima op donderdag 14 maart

Vrijdag verwatert het weerbeeld opnieuw. In de ochtend zijn nog enkele opklaringen mogelijk in het oosten, maar al snel trekt een neerslagzone van west naar oost over de Benelux. In de namiddag wordt het dan wisselvallig met enkele buien, lokaal met een donderklap. Het wordt iets minder zacht met maxima tot 15 graden.

Maxima op vrijdag 15 maart 2024

In het weekend overheerst de bewolking opnieuw met af en toe regen of een bui. De oorzaak voor het wisselvallig weertype is dat de Benelux zich op de grens bevindt tussen lagedrukgebieden in het noordwesten en een hogedrukgebied in het zuidoosten. De aangevoerde lucht blijft wel uit het zuidwesten komen met zachte temperaturen voor de tijd van het jaar.

De Benelux ligt aan de rand van een hogedrukgebied

Wat op de langere termijn?

De weerpluim van het Amerikaanse weermodel laat een duidelijke verzachting zien na een koeler intermezzo de eerste dagen van de nieuwe werkweek. Vanaf woensdag/donderdag klimt het kwik naar (of zelfs hoger dan) 15 graden. Vanaf het weekend laten de meeste leden opnieuw neerslag zien omdat de invloed van het hogedrukgebied op de Benelux afneemt.

Weerpluim van het Amerikaanse weermodel voor Centraal-België

In de laatste decade van maart neemt de bandbreedte opnieuw toe qua temperatuur. Dit duidt op een toenemende onzekerheid binnen het weermodel. Ook in het Europese weermodel neemt de onzekerheid dan toe. Beide weermodellen laten wel steeds neerslagsignalen zien, dus een echt droge periode voor langere tijd zit voorlopig niet in de pijplijn.

Meer nog, ECMWF extended laat richting de laatste week van maart opnieuw een hoogtetrog afzakken over het westen van Europa. Aan de oostflank ervan kan met een zuidelijke stroming zachte en droge lucht worden aangevoerd met temperaturen ruim boven normaal. Ten westen van de trog wordt koelere lucht aangevoerd vanuit het noorden met ook een wisselvalliger weerbeeld.

De precieze locatie van deze systemen is nog niet zeker en een kleine verschuiving is snel gebeurd, maar voorlopig lijkt het zachte en droge voorjaarsweer ook in de laatste week van maart geen bezoekje te brengen aan de Benelux.

Een trog over het westen van Europa
Temperatuursverdeling in Europa

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken