background branding

Wanneer krijg je jouw gehoorapparaat vergoed?

Hoortoestel

In de uitzending van maandag 11 maart 2024 bespreken we dat audiciens je soms een onnodig duur gehoorapparaat aansmeren. Dit apparaat krijg je dan niet altijd vergoed van je verzekering, terwijl dit bij 95 procent van de slechthorenden wel kan. 

Indeling in categorieën

Aan de hand van een gehoortest en een vragenlijst word je door een audicien ingedeeld in een categorie, gebaseerd op je gehoorverlies en je levensstijl. Er zijn vijf categorieën waarbij categorie 1 staat voor eenvoudig gehoorverlies en categorie 5 voor zeer complex gehoorverlies. 

Gehoorapparaten worden op dezelfde manier ingedeeld. Val jij in categorie 3? Dan heb je dus een hoortoestel nodig uit categorie 3. 

Hoortoestellen uit categorie 1 tot en met 5 vergoed

Kies jij een gehoorapparaat binnen een van deze vijf categorieën? Dan krijg je 75 procent vergoed via jouw zorgverzekering. Als consument betaal je de overige 25 procent (eigen bijdrage) plus het eigen risico. Soms komen hier nog wat extra kosten bij, zoals de aanschaf van een oplader. 

Audiciens maken soms reclame voor een gratis hoortoestel. Zij nemen dan de kosten van de eigen bijdrage op zich, waardoor jij in principe niks betaalt. Maar let wel: soms geldt deze actie bijvoorbeeld voor maar één toestel en je eigen risico blijft wel overeind. 

Gehoorapparaten uit buitencategorie niet vergoed

Kun je geen passend toestel vinden binnen deze vijf categorieën? Dan zijn er ook nog hoortoestellen te koop in de zogenaamde buitencategorie. Deze toestellen worden alleen (deels) vergoed door je zorgverzekeraar als ze echt noodzakelijk zijn. Hiervoor heb je een bewijs nodig van  een audiologisch centrum. Of en hoeveel je vergoed krijgt, verschilt per verzekeraar. Controleer dit daarom goed. 

Schaf je een gehoorapparaat uit de buitencategorie aan bij een audicien (en dus niet via een audiologisch centrum)? Dan krijg je hem niet vergoed en zul je het volledige bedrag zelf moeten betalen. 

Geen contract tussen audicien en verzekeraar?

Sommige verzekeraars hebben alleen met bepaalde audiciens(ketens) contracten afgesloten. Ga je naar een audicien die geen contract heeft met jouw verzekeraar en heb je een restitutiepolis? Dan ontvang je de marktconforme vergoeding minus de eigen bijdrage. 

Dit is 75 procent van de prijs die de zorgverzekeraar als marktconform heeft vastgesteld. Als de aanschafprijs van het toestel hoger is dan dit marktconforme tarief, betaal je het verschil zelf. 

Ga je naar een audicien die geen contract heeft met jouw verzekeraar en heb je een naturapolis? Dan ontvang je een lagere vergoeding. Bijvoorbeeld 50 procent of 70 procent van de marktconforme vergoeding minus 25 procent eigen bijdrage. 

Voordeel van kiezen voor niet-gecontracteerde zorg is dat je meer keuzevrijheid hebt. Nadeel is dat je dus een lagere vergoeding krijgt en dat je zelf alle kosten voor nazorg en reparaties zelf moet betalen. 

Bron: Stichting Hoormij