Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Ook Eneco gaat terugleverkosten zonnepanelen invoeren

Ook energiebedrijf Eneco gaat het energiecontract duurder maken voor zonnepaneelbezitters. Nieuwe klanten met panelen gaan per vandaag een hoger vastrecht betalen. Voor hen stijgen de kosten met 6 euro per maand.

Deze zomer wordt de vastrechtverhoging vervangen voor een tarief waarbij klanten per teruggeleverde kilowattuur (kWh) gaan betalen. Ook bij dochteronderneming Oxxio wordt deze maatregel doorgevoerd.

Vanaf deze zomer terugleverkosten

Het vastrecht stijgt bij Eneco voor zonnepaneelhouders in eerste instantie naar 14,99 euro voor stroom. Klanten zonder panelen betalen 8,99 euro maandelijks.

Vanaf de zomer wil Eneco terugleverkosten gaan invoeren die afhankelijk zijn van de hoeveelheid teruggeleverde stroom. Deze kosten zijn van toepassing op alle elektriciteit gegenereerd door zonnepanelen dat niet direct verbruikt kan worden en daarom teruggeleverd moet worden aan het net.

De maatregel gaat gelden voor alle nieuwe klanten en klanten met een variabel contract. Iedereen met een vast contract en zonnepanelen gaat dus nog geen hinder ondervinden, maar pas nadat het contract afloopt.

Terugleververgoeding omlaag

Verder gaat de zogeheten terugleververgoeding in nieuwe contracten omlaag naar 5 cent per kilowattuur. Dit was 9 cent per kilowattuur.

Deze vergoeding wordt uitgekeerd voor de netto hoeveelheid stroom die na saldering wordt teruggeleverd.

Al 12 bedrijven met extra kosten zonnepaneelbezitters

Twaalf energieleveranciers, waaronder Budget Energie, Vandebron, Greenchoice en nu dus ook Eneco, hebben terugleverkosten opgenomen in hun contractvoorwaarden.

Dit betekent dat klanten die zonne-energie aan het net terugleveren, geconfronteerd worden met extra kosten. Een huishouden dat jaarlijks 2.000 kWh aan stroom teruglevert, kan te maken krijgen met bijkomende kosten tot wel 20 euro per maand.

Een volledig overzicht van de exacte terugleverkosten per energiebedrijf vind je hier.

Kosten voor de energieleverancier

De reden achter deze kostenstijgingen ligt in de extra uitdagingen waar energiebedrijven mee te maken krijgen door de toenemende hoeveelheid zonne-energie in de lente en zomer.

Dit leidt tot extra kosten, voornamelijk omdat klanten in de zomer energie terugleveren op momenten dat de groothandelsprijzen laag zijn, om dit vervolgens te salderen met hun verbruik in de winter, wanneer de prijzen hoger zijn, wat resulteert in een disbalans.

Energiecontract vergelijken extra belangrijk

Voor alle huishoudens die op dit moment zonnepanelen op het dak hebben liggen, is het extra belangrijk een goede vergelijking te maken tussen energiebedrijven.

Nu de terugleverkosten voor zonnepaneelbezitters realiteit worden, is de keuze voor een nieuw energiecontract belangrijker dan ooit. Het is essentieel dat huishoudens hun huiswerk doen, vergelijken en vooruitdenken. Zoals we zien bij Eneco’s aankondiging, verandert het speelveld snel.”

Koen Kuijper (energie-expert)

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

26 reacties

  • PPaul

    Mischien moeten we een keertje de zonnepanelen massaal uitschakelen dan hebben ze stroom te weinig en moeten ze de gasgestookte centrales bij zetten.
    Bijvoorbeeld iedere maandag van de nieuwe maand als de sirenes afgaan.

    Reageren
  • NNoorlander

    Hallo eneco, ik heb 1 zonnepaneel. Ga dus dan 6 euro per meer aan vastrecht betalen en daar komen nog terugleverkosten maandelijks nog bij. De kwh teruglevering zal niets zijn aangezien er een warmtepomp is. Waarom 6 euro meer betalen voor vastrecht?

    Reageren
    • GGoel

      @Noorlander

      Deze site is niet Eneco maar Energievergelijk.

      Klik bovenaan de pagina op Energievergelijker om het beste aanbod voor jou te vinden.

      Reageren
  • WWRM

    Oops I did it again

    De energietransitie die 70 jaar geleden werd ingezet wegens geopolitieke redenen zakt in elkaar

    Het was feitelijk alleen bedoelt om de Russische Federatie in de wielen te rijden

    Inmiddels zakt het economisch in elkaar in Europa en werken sancties averechts

    We weten van gekkigheid niet meer wat we doen als zelfs een kerncentrale

    Wist u dat ze in Fukushima nog minstens 40 jaar bezig zijn de rotzooi op te ruimen en grote delen onbewoonbaar zijn

    Reageren
  • SStefan

    ik heb afgelopen november nog een 3 jarig contract afgesloten bij Vattenfall met zonnepanelen. Dan ben ik nu benieuwt als Vattenfall over een teruglever vergoeding gaat vrage nof dit dan ook voor mij geld. Ik neem aan dart ik eerst mijn 3 jarige contract mag uitzingen. Dt zou betekenen dat ik nog tot eind 2026 vol mag salderen zonder extra kosten 🙂

    Reageren
    • GGoel

      @Stefan

      Contract is een bindende overeenkomst, dus die kan Vattenfall niet zomaar eenzijdig aanpassen.

      Reageren
  • PPaul

    Wat ik dus zo zie, is dat je afhankelijk van de hoeveelheid en/of leveranciers tussen de 7 en 11 cent per kWh moet gaan afrekenen na het salderen. Overal zie je dat de terugleververgoedingen tussen de 5 en 9 cent bedragen waardoor je feitelijk dus altijd betaald met overproductie? Sterker nog, je betaald al meer doordat wat je saldeert ook al betaald over het te salderen gebruik. Ik denk dat we niet doorhebben dat we echt hier enorm benadeeld worden. Zodra salderen afgebouwd gaat worden dan gaan we nog duurder uit zijn. Ongelofelijk.

    Reageren
    • GGoel

      @Paul

      Het wordt nu wel onoverzichtelijk inderdaad. Het beste zou dan ook zijn als de salderingsregeling zsm wordt afgeschaft en ook vaste/variabele contracten, zodat er een beter evenwicht tussen energievraag en aanbod komt. Ook moet dynamische energie beprijzing nog veel dynamischer. Nu is het nog ‘star’ de dag vantevoren bepaald omdat vooralsnog redelijk kan worden ingeschat wat het verbruik gaat worden. Maar hoe meer mensen hun verbruik gaan aanpassen (denk vooral aan de grootverbruikers zoals elektrische auto’s), hoe veranderlijker de vraag/aanbod en belasting van het netwerk. Oftewel: de beprijzing moet gaan ook actueel dynamisch mee gaan bewegen met de feitelijke toestand. Maar dat vereist weer intelligenter apparatuur welke het (laad) gedrag met kunstmatige intelligentie gaat gaat bepalen, onder andere door jouw agenda gegevens. Dat bestaat nu al maar zal op veel grotere schaal worden ingevoerd als het rendabel (genoeg) wordt.

      Reageren
  • WWouter

    Zonnepaneeleigenaren met een slimme meter worden benadeeld t.o.v. zonnepaneeleigenaren met een domme meter. Een domme meter saldeert altijd. Is volgens gelijkheidsbeginsel niet toegestaan.

    Reageren
    • GGoel

      @Wouter

      Zijn er nog zonnepaneelhouders met een domme meter?

      Reageren
      • WWouter

        @Goel

        Jazeker

        Reageren
      • WWouter

        @Goel

        En er is niet genoeg capaciteit om ze allemaal op korte termijn te vervangen, noch de wettelijke mogelijkheid de domme meter bezitters te verplichten om ze te laten vervangen. Dit is ook een argument geweest om jettes wetsvoorstel in de eerste kamer te verwerpen.

        Reageren
        • GGoel

          @Wouter

          En dat terwijl ik al weer aan mijn 2e slimme meter toe ben omdat het netwerk waarop het werkt eruit gaat (geloof 3G icm GPRS / Landis+Gyr U-Series E350).

          Volgens mij is de EU ook bezig met een dwingende maatregel ter introductie van slimme meters.

          Reageren
  • II. Merkens

    Zonnepanelen zijn de nieuwe melkkoe. Waarom doet de overheid hier niks tegen? Dit kan toch niet!?

    Reageren
    • GGoel

      @I. Merkens

      De terugverdientijd van zonnepanelen met een dynamisch contract is 4,4 jaar (google: Wat betekent een terugleverheffing voor de terugverdientijd van zonnepanelen?).

      Dat betekend dat je ruim 35 jaar gratis stroom hebt.

      Reageren
  • DDiverG

    Nieuwe klanten met zonnepanelen € 6.00 p/m meer betalen d.m.v. hoger vastrecht
    Dus als ik het goed begrijp deel ik 6 ÷ gem kWh prijs , en dan weet ik hoeveel kWh ik p/m inlever alleer ik verdien
    Voorbeeld : 6 : 0.361735 = 16,59 kWh p/m inleveren
    Panelen brengen per maand meer op als 16.59kWh…dus toch nog voordeel, en m.i. fair ten opzichte van huishoudens zonder panelen.
    Ben alleen benieuwd wat het wordt als je per kWh teruglever kosten moet gaan betalen

    Reageren
    • GGoel

      @DiverG

      Niet met een dynamisch contract: dan betaal je hetzelfde als elke andere klant.

      @I. Merkens

      De terugverdientijd van zonnepanelen met een dynamisch contract is 4,4 jaar (google: Wat betekent een terugleverheffing voor de terugverdientijd van zonnepanelen?).

      Dat betekend dat je ruim 35 jaar gratis stroom hebt.

      Reageren
  • Llily

    als je in een huurwoning woond en je heb zonnepanelen en je betaald daar aan de woningstichting elke maand huur voor de zonnepanelen en je moet dan ook bij de enegrieboer er ook voor betalen dan is het voor huurders met een laag inkomen tog niet te betalen

    Reageren
    • GGoel

      @lily

      Stop met huren van die zonnepanelen!

      Overigens is uit berekeningen gebleken dat je met een dynamisch contract prima uit komt met zonnepanelen en deze snel hebt terugverdiend. Daarna veel gratis stroom!

      Reageren
  • MManuel

    Ik heb recent nog een 3 jarig contract af kunnen sluiten bij Eneco MET zonnepanelen. Ik heb de algemene voorwaarden en contractsvoorwaarden doorgenomen voor de looptijd van 3 jaar. Ik kon nergens een bepaling vinden dat houders van zonnepanelen geen 3 jarig contract zouden mogen afsluiten. Dit in tegenstelling tot het keuze menu op de website (als je ja invult, dan krijg je alleen maar een 1 jarig contract te zien). Na bellen met diverse energiemaatschappijen kon geen enkele medewerker mij aangeven waar staat in hun algemene voorwaarden of contractvoorwaarden dat houders van zonnepanelen niet een 3-jarig contract zouden mogen afsluiten. Ik heb dus nu in het meerkeuze menu bij Eneco aangegeven dat ik geen zonnepanelen heb (ik heb ze wel feitelijk) en heb dus een 3 jarig contract nu afgesloten.

    Reageren
    • GGoel

      @Manuel

      Hou ons op de hoogte van de rechtszaak!

      Reageren
    • PPer

      @Manuel het contract is dan niet geldig enik weet niet of je een slimme meter hebt maar eneco hoeft niks te betalen voor de teruggeleverde energie aangezien je die optie niet hebt doorgeven.

      Reageren
  • MMark

    Smerige bedrijven zijn het. Eerst stimuleren dat iedereen zonnepanelen neemt en dan geld vragen voor de stroom die zij gratis krijgen, zodat ze nog meer winst kunnen maken. Maargoed het is dus nu duidelijk dat zonnepanelen vanaf nu geld kosten in plaats van opleveren. Blij dat ik er niet in heb geïnfesteerd. Duurzaamheid is een verdienmodel geworden, ten kosten van de gewone burger.

    Reageren
    • GGoel

      @Mark

      De stroom die zij ‘krijgen’ is niet gratis maar kost hen geld. Tegelijkertijd moeten zij die kWh verrekenen met dure kWh in de winter. Al die kosten moeten natuurlijk worden terugverdiend en zo betaald ook degene zonder zonnepanelen hiervoor. Die kunnen ook daarom trouwens beter een dynamisch contract nemen, wat hen heel erg veel geld zal besparen.

      Reageren
  • KKees Zonnenberg

    Wat moeten al die zonneparken wel niet denken. Die zijn overbodig.
    Nederland op zn smalst.

    Reageren
    • GGoel

      @Kees Zonnenberg

      Zonneparken denken niet.

      Bovendien zijn zonnepanelen binnen enkele jaren terugverdiend. Daarna heeft u nog 35 jaar gratis stroom.

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.