Defensie oefent in Drenthe op specifieke aanvallen: 'Mogen niet verrast worden'

Commandanten Sander Hendrickx en Marco Huizenga leiden de oefening
Commandanten Sander Hendrickx en Marco Huizenga leiden de oefening © RTV Drenthe / Tom Meijers
Hoe handel je na een nucleaire of chemische aanval? Sinds gisteren oefent Defensie met de geneeskundige compagnie op verschillende locaties in de provincie op zogenoemde CBRN-aanvallen. CBRN staat voor Chemisch, Biologisch, Radiologisch en Nucleair.
Commandant Sander Hendrickx geeft samen met Marco Huizenga leiding aan 130 militairen binnen de geneeskundige compagnie, van wie er zeventig meedoen aan de oefening. "Deze twee weken staan in het teken van CBRN. Met alle ontwikkelingen in de wereld en een tegenstander met deze middelen (Rusland, red.) is dat nodig."

'Niet verrast worden'

De waarschijnlijkheid van een dergelijke aanval is gegroeid sinds het conflict tussen Rusland en Oekraïne, zegt Hendrickx. "Bij recente missies als Afghanistan en Irak was dat risico er vrijwel niet of in ieder geval verwaarloosbaar." Maar de Russische president Vladimir Poetin stipte onlangs aan de beschikking te hebben over chemische en nucleaire wapens en zei niet bang te zijn ze te gebruiken.
"Je moet bij Defensie op alles voorbereid zijn. Nucleaire dreiging heeft altijd gespeeld en dus is het logisch dat je er aandacht aan besteedt", vertelt de commandant. "Nu doen we dat specifieker en niet meer als onderdeel van een standaardoefening, maar als apart trainingsonderdeel. Ook al zie ik geen specifieke dreiging op dit moment, we mogen niet verrast worden."

Eerste test

De oefening duurt twee weken en speelde zich tot nu toe vooral af op de kazerne in Assen. Het theoriegedeelte is nu afgerond het is tijd voor de praktijk. Algemeen militair verpleegkundige Thomas heeft de eerste test net geleid, waarbij er zo snel mogelijk een medische post opgetuigd moet worden. "Het ging goed. We hebben vooral de taakverdeling en de inrichting van de medische post geoefend."
Thomas is net terug uit Engeland, waar hij Oekraïense militairen op medisch gebied heeft opgeleid. "De verhalen uit de loopgraven zijn schrijnend. Ze staan soms tot de enkels in het water", zegt hij. "We hebben ze dan ook niet alleen getraind op trauma's, zoals verwondingen na een bomaanslag, maar ook op infecties die de soldaten in de loopgraven oplopen."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Militairen oefenen medische ondersteuning bovenop zeecontainers
Militairen oefenen medische ondersteuning bovenop zeecontainers © RTV Drenthe / Tom Meijers

De oefening

Bij het vervolg van de oefening, onder meer in Baggelhuizen, De Haar en Wijster, worden ook trauma-acteurs ingezet. Dit zijn acteurs die heel realistisch kunnen spelen dat ze gewond of dood zijn. Samen met leerlingen van ROC Friese Poort zijn zij allemaal potentiële slachtoffers. De militairen moeten daarin structuur aanbrengen.
"We pakken dan de medische behandeling bij letsel door CBRN-aanvallen bij de kop", zegt Hendrickx. "We rollen de medische keten uit van het optuigen van de post, tot het behandelen door de arts en de communicatie vanuit de - in dertig minuten - opgebouwde volwaardige huisartsenpost."
Bij CBRN-aanvallen is het protocol anders dan normaal. "Je hebt te maken met besmette patiënten, dus je moet eerst zorgen dat ze ontsmet en afgevoerd worden. Daarbij moet je zelf natuurlijk niet besmet raken", vertelt Hendrickx. "Met de acteurs proberen we de scenario's zo realistisch mogelijk na te bootsen. Die acteurs kunnen bij wijze van spreken hun hartslag nog stilzetten voor een periode. Zo levensecht is het."

'Het is altijd voor het echie'

Dat laatste maakt ook dat Hendrickx na dertig jaar bij Defensie nog lang niet uitgekeken is op zijn vak. Het zorgen voor goede gezondheidszorg in een benarde situatie is voor hem de uitdaging. "Om nu dit personeel op te leiden zodat een gedeelte van de club zich straks weet te redden in conflictgebieden, daar haal ik plezier uit. Je hebt het gevoel dat je echt iets bijdraagt. Het is altijd voor het 'echie' en dat het af en toe gevaarlijk is, dat is onderdeel van ons vak."
De CBRN-oefening duurt tot en met woensdag en zal weinig overlast veroorzaken. "Men zal iets vaker een militair voertuig op de weg zien dan normaal, maar dat is het wel. We verwachten geen grote overlast", besluiten de commandanten.
De ziekenauto's van Defensie
De ziekenauto's van Defensie © RTV Drenthe./ Tom Meijers

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.