Door Olaf Weijers

Redacteur

Meer bereik voor minder geld

ASUS TUF Gaming AX6000 Review

11-03-2024 • 06:00

95 Linkedin Whatsapp

ASUS TUF AX6000

Samengevat

De ASUS TUF Gaming AX6000 is een erg interessante router voor wie beschikt over een internetverbinding die de 1Gbit/s overstijgt en daar een passende router bij zoekt. De AX6000 levert twee poorten die 2,5Gbit/s doorvoer bieden voor een kleine portemonnee. Op het gebied van bereik scoort de router erg goed. In een vergelijking met de duurdere AX86S blijkt het netwerk op 2,4GHz verder te reiken. De TUF-productlijn heeft uiteraard een gaminguiterlijk voor zowel de hardware als de software. In de software zijn ook gamespecifieke functies te vinden, maar die zijn niet onmisbaar voor gamers. Ze voegen wel gemak toe. De MediaTek-chipset maakt deze router geen geschikte kandidaat voor thirdpartyfirmware Merlin. Fans van deze firmware moeten dus naar een andere router kijken. Al met al is de TUF AX6000 een krachtige router met alle Asuswrt-opties, en een prima doorvoer en bereik.

Getest

ASUS TUF Gaming AX6000

Prijs bij publicatie: € 176,90

Vanaf € 171,82

Vergelijk prijzen

In mijn recente Wifirouter Best Buy Guide is kortgeleden een gat gevallen door de prijsstijging van de ASUS GT-AX86S. Daarom zoeken we een alternatief voor die categorie. In zo’n geval openen we natuurlijk de Pricewatch om te zoeken op basis van gelijkwaardige specificaties, maar een zo gevonden alternatief moet zich dan wel bewijzen met testresultaten. In dit artikel bekijken we daarom de ASUS TUF Gaming AX6000, die op veel vlakken vergelijkbare of (op papier) betere specificaties biedt dan de AX86S, maar dan voor een prijs die ruim binnen de grenzen van de categorie ‘midrangerouters tot 200 euro’ valt.

De specificaties van beide routers naast elkaar:

ASUS RT-AX86S

ASUS TUF Gaming AX6000

2,4GHz

3x3 860Mbit/s

4x4 1150Mbit/s

5GHz

4x4 4800Mbit/s

4x4 4800Mbit/s

Processorsnelheid

1,8GHz

2GHz

Processorkernen

2

4

Werkgeheugen

512MB

512MB

Opslag

256MB

256MB

Wan-aansluitingen

1x 2,5Gbit/s

1x 2,5Gbit/s

Lan-aansluitingen

4x 1Gbit/s

4x 1Gbit/s + 1x 2,5Gbit/s

Zoals in de tabel duidelijk wordt, heeft de AX6000 een snellere soc, een extra stream op 2,4GHz en verschillende multigigabitpoorten. Met name dat laatste is interessant als je beschikt over een internetverbinding waarvan de snelheid de gigabit overstijgt, met de dubbele 2,5Gbit/s-poorten kun je die snelheid daadwerkelijk benutten op een bedrade client. Veel andere routers bieden een enkele snelle aansluiting, maar begrenzen de bedrade clients op 1Gbit/s door de maximale snelheid van de lan-aansluitingen te limiteren. Met draadloze Wi-Fi 6-apparatuur kun je die grens onder gunstige omstandigheden doorbreken, maar ook dan zul je niet in de buurt komen van 2,5Gbit/s doorvoer. In de categorie wifirouters met zo’n poortenconfiguratie is de TUF-AX6000 op dit moment de laagst geprijsde router. Daarmee houdt de AX6000 de TUF-familie-eer hoog. De TUF-AX3000 die we eerder bekeken, is al tijden de goedkoopste wifirouter met een 2,5Gbit/s-aansluiting, al zit de concurrentie hem op de hielen.

Een van de 1Gbit/s lan-aansluitingen is gemarkeerd als aansluiting voor spelapparatuur, zoals een game-pc of console. Betreft het een game-pc, dan zijn die vaak stevig uitgerust, waaronder steeds vaker een netwerkaansluiting die meer dan 1Gbit/s doorvoer ondersteunt. Met dat feit in het achterhoofd is het raar dat de 2,5Gbit/s-aansluiting niet toegewezen kan worden als gamepoort. Je lijkt zo gedwongen te worden om te kiezen tussen bandbreedte en reactiesnelheid. Toch gaat dat niet helemaal op, aangezien een verbinding met meer dan een gigabit per seconde aan doorvoer niet makkelijk zodanig gesmoord raakt dat je spelervaring daarvan invloed ondervindt.

Hardware

De TUF AX6000 komt in een full colour bedrukte doos met kartonnen inlay. In de doos vinden we de router, een korte netwerkkabel en een netspanningsadapter met een uitgangsspanning van 12V. ASUS levert bij routers vaak een universele adapter mee met verschillende opzetstukjes, maar de voeding van de AX6000 heeft enkel de europlug- (CEE 7/16-)aansluiting. Dit vormt misschien een uitdaging voor reislustige tweakers die graag hun router meenemen, maar het voorkomt in veruit de meeste gevallen weer wat plastic opzetstukjes die uiteindelijk onbenut in de prullenbak verdwijnen.

ASUS TUF Gaming AX6000 productfoto's
ASUS TUF Gaming AX6000 productfoto'sASUS TUF Gaming AX6000 productfoto's

Het uiterlijk van de TUF-AX6000 is onmiskenbaar dat van een gamerouter, maar in vergelijking met de ROG-routers, zoals de BE98 en AXE16000, is het design subtiel te noemen. Op de router vinden we gekleurde leds, maar enkel achter het TUF-logo.

SOC AX6000
MT7986A-soc

De chipset van de router is gefabriceerd door MediaTek. Dit is een nadeel voor de fans van firmwareaanpassingen, aangezien Merlin, een van de populairste firmwarealternatieven voor ASUS-routers, geen ondersteuning biedt voor de chipsets van MediaTek. Aan het hoofd vinden we de MediaTek MT7986A-soc. Deze bevat een 2GHz-processor met vier rekenkernen. De soc beschikt over 512MB werkgeheugen, dat wordt geleverd door Nanya. De 256MB flashopslag van Winbond bevat de firmware, instellingen en logbestanden. De MT7976G is verantwoordelijk voor het wifinetwerk op 2,4GHz. Deze chipset kan simultaan maximaal vier draadloze streams afhandelen, een meer dan de AX86S. Op 5GHz zien we de MT7976A aan het hoofd van de radioketen. Ook deze ondersteunt vier streams en maximaal 160MHz bandbreedte.

ASUS TUF AX6000 2,4GHz ChipsetASUS TUF AX6000 5GHz chipsetASUS TUF AX6000 overviewTUF AX6000 interferentiebescherming

Op de onderzijde van het pcb is te zien dat de gedeeltes waar hoogfrequente signalen verwerkt worden, voorzien zijn van uitgebreide pcb-shielding. De grote koperen contactvlakken voeren signalen af die op het pcb instralen. Zo wordt voorkomen dat signalen uit het antennepad reflecteren en de signaalintegriteit beïnvloeden.

Software

De AX6000 wordt geleverd met Asuswrt, zoals gebruikelijk is bij routers van ASUS. TUF-routers krijgen wel een aangepaste variant die meer gericht is op gaming en een aangepast uiterlijk heeft. Dat je op een TUF-router bent ingelogd, merk je dan ook direct door de gele accentkleur en futuristische vormgeving van de interface.

TUF AX6000 webinterface
TUF AX6000 webinterfaceTUF AX6000 webinterfaceTUF AX6000 webinterfaceTUF AX6000 webinterface

Als je al ervaring hebt met Asuswrt, zie je al snel dat er verder weinig spectaculair veranderd is. De menuopties zijn hetzelfde, de instellingsmogelijkheden gelukkig ook. Er zijn extra gamespecifieke functies beschikbaar, die te vinden zijn in het Gameboost-menu. In dit menu vinden we Gear Accelerator, Mobile Game Mode en Open NAT. Gear Accelerator laat je een apparaat aanwijzen dat prioriteit krijgt op het netwerk en de internetverbinding. Voor het aangewezen apparaat worden vervolgens automatisch alle relevante qos-instellingen aangemaakt. Open NAT doet hetzelfde, maar dan voor portforwarding. Je wijst een game toe aan een client en de software opent automatisch de juiste poorten. Mobile Game Mode werkt in combinatie met een afzonderlijke smartphoneapp en optimaliseert de verbinding voor mobiele apparatuur. We hebben de TUF-variant van Asuswrt eerder uitgebreid bekeken in dit artikel.

Testresultaten

Om context te bieden bij de testresultaten van de TUF-AX6000, zetten we drie andere deelnemers in de grafieken. Dit keer is dat natuurlijk de ASUS RT-AX86S met daarnaast de TP-Link AXE75 en de AVM FritzBox 4060. Deze routers vind je allemaal terug in de categorie tot 200 euro in onze Best Buy Guide. De FritzBox beschikt over een 2,5Gbit/s-aansluiting, maar ondersteunt geen 160MHz bandbreedte; de AXE75 beschikt niet over een snelle ethernetaansluiting, maar biedt wel een 6GHz-netwerk aan.

Maximale doorvoer

We beginnen met de maximaledoorvoertest. In deze test kijken we welke doorvoersnelheid maximaal haalbaar is op het wifinetwerk van de router. We testen dit in beide richtingen, dus van de router naar de client en vice versa.

  • router-> client
  • client -> router

Op 2,4GHz zien we dat de router prima presteert, zowel in de up- als in de downlinkrichting. Op 5GHz blijkt het voordeel van de 2,5Gbit/s-aansluiting. Hierdoor kan de doorvoer de 1Gbit/s overstijgen en laat de router in beide richtingen een doorvoer van meer dan 1,5Gbit/s noteren. De FritzBox beschikt natuurlijk ook over een 2,5Gbit/s-poort, maar doordat de router op 5GHz enkel 80MHz bandbreedte ondersteunt, blijft de snelheid achter. De AXE75 heeft een 6GHz-wifiradio waarvan de doorvoer in potentie ook de 1Gbit/s moet overschrijden. Door het gebrek aan een snelle ethernetaansluiting is de router echter begrensd en komt die maximale doorvoer ook in de resultaten niet naar voren. De 5GHz-resultaten laten zien dat routers ondanks de mooie specificaties op de doos vaak bottlenecks hebben waardoor de maximaal geadverteerde snelheden niet gehaald worden.

Demping versus doorvoersnelheid

Bij het testen van de maximale doorvoersnelheid bij demping, of de range versus rate, meten we de doorvoer van de wifirouters terwijl we de demping op de signalen van de client steeds verder opvoeren. Zo krijgen we een beeld van hoe de routers presteren als het bereik slechter wordt door grotere afstanden of muren.

2,4GHz

  • 2,4GHz router -> client
  • 2,4GHz client -> router

Het bereik op 2,4GHz is uitmuntend te noemen. De AX86S scoort op dit vlak al erg goed, maar de TUF-AX6000 laat in de downlinkrichting over de hele linie zo'n 20Mbit/s meer noteren bij dezelfde dempingsfactor. In de uplinkrichting scoren de twee ASUS-routers nagenoeg identiek, met een klein voordeel voor de AX6000. Dat voordeel is te danken aan de extra stream die de AX6000 op 2,4GHz heeft ten opzichte van de AX86S. Het extra antennesignaal zorgt voor een betere signaal-ruisverhouding tijdens het ontvangen van signalen, waardoor minder sterke signalen beter worden ontvangen. Ook transmissies hebben voordeel van de extra beschikbare stream; hiermee kan een transmissie extra kracht bijgezet worden door gebruik te maken van beamforming. Dat dit voordelen biedt ten opzichte van de AX86S, is duidelijk meetbaar en toont zichzelf over zo'n beetje de hele linie waar de demping invloed krijgt op het signaal.

De overige twee deelnemers beschikken ook over vier streams, maar laten wat ruimte liggen. De AXE75 weet tot de zwaarste dempingsfactor een verbinding te behouden, hoewel de doorvoer dan nagenoeg onbruikbaar laag is. Toch is dat resultaat beter dan dat van de FritzBox, die al veel eerder de handdoek in de ring gooit en de verbinding bij een demping van 57dB al verloren is.

5GHz

  • 5GHz router -> client
  • 5GHz client -> router

Ook op 5GHz zijn de scores van beide ASUS-routers erg vergelijkbaar. In de downlinkrichting blijkt de AX6600 een beetje demping wel te waarderen; de doorvoersnelheid van de verbinding wordt in de eerste dempingsstappen alleen maar hoger. Vanaf zo'n 24dB begint de demping een negatieve invloed te krijgen op de verbinding en vanaf dat punt zijn de scores van de AX86S en AX6600 zo vergelijkbaar dat de lijn in de grafiek bijna oranje kleurt van het overlappen. Aan de grens van het bereik is de koek iets eerder op bij de TUF-AX6000, maar bij zulke dempingsfactoren zul je in de praktijk waarschijnlijk al eerder omgeschakeld zijn naar het 2,4GHz-netwerk of een meshaccesspoint dat beter bereik biedt. Weer reiken de wifinetwerken van de ASUS-routers verder dan die van de andere deelnemers in de test. De AXE75 biedt ook op 5GHz een fatsoenlijk bereik, maar de doorvoersnelheid blijft iets achter. De FritzBox noteert over de hele linie een lagere doorvoersnelheid. Weer heeft deze router de handdoek al in de ring gegooid, terwijl de tegenstanders een verbinding bieden waarmee je nog prima zou kunnen Netflixen met fatsoenlijke kwaliteit.

Multibandtest

Bij deze test laten we de wifinetwerken op de maximale snelheid ingesteld staan en maakt elke client tegelijk verbinding op een aparte band van de router, waarna we tegelijk op elke frequentieband de maximale doorvoer testen. Dit doen we ook weer in twee richtingen: uplink en downlink. Hiermee testen we de interne doorvoer van een router naar de wanpoort. Routerchipsets bevatten een interne switch, waarmee naast de lan- en wanaansluiting ook de radio’s verbonden zijn. Met deze test wordt de doorvoer van deze switch getest en proberen we te identificeren of iets in het communicatiepad de snelheid begrenst.

  • Router ➜ client
  • Client ➜ router

De multibandtest toont goed aan in hoeverre een 1Gbit/s-aansluiting een beperking vormt als er een maximale hoeveelheid data verplaatst moet worden op alle banden. Alle routers behalve de AX6000 zijn hier begrensd op 1Gbit/s. Voor de AX6000 toont de test simpelweg aan dat er geen begrenzing zit in de datapaden tussen de radio's en interne switch. Die begrenzing is bij de overige routers overduidelijk terug te zien in de totaalscore.

Multiclienttest

In dit scenario meten we de maximale doorvoer van drie clients tegelijk. We voeren de tests uit in de uplink- en downlinkrichting. De clients zijn op geen enkele wijze begrensd in hun bandbreedte. Het is aan de router om alle clients een stabiele doorvoer en ongeveer gelijke bandbreedte aan te bieden.

  • 2,4GHz downlink
  • 2,4GHz - uplink
  • 5GHz - downlink
  • 5GHz - uplink

In de downlinkrichting zien we op beide radiobanden dat de AX86S de bandbreedte weliswaar netjes gelijkmatig verdeelt over de clients, maar dat de totale doorvoersnelheid achterblijft ten opzichte van de TUF-AX6000. De extra 2,4GHz-stream die de TUF-AX6000 eerder al een voordeel gaf bij de dempingstest, blijkt ook in deze test voordeel te bieden. De AX6000 weet hiermee efficiënter gebruik te maken van de beschikbare zendtijd en bereikt een snellere datadoorvoer. Opgeteld komt dit neer op zo'n 100Mbit/s.

Op 5GHz is het verschil in datadoorvoer groter: 233Mbit/s, al is de vergelijking op deze radioband minder goed te maken. Doordat de AX6000 niet begrensd is op 1Gbit/s, kan hij een hogere snelheid halen en hij doet dat ook met opgeteld 1072Mbit/s doorvoer. Waar we wel een vergelijking in kunnen maken, is de verdeling van de bandbreedte over de clients en het is erg duidelijk in de grafieken dat dit het minder sterke punt van de AX6000 is. De snelheidverschillen tussen de afzonderlijke clients zijn een stuk groter dan bij de AX86S. Het is dus een beetje gokken of je bij de AX6000 aan de goede kant van de bandbreedteverdeling terechtkomt. De AX86S levert bij een drukbezet netwerk weliswaar minder totale datadoorvoer, maar wel wat meer garantie op een eerlijke verdeling van de beschikbare bandbreedte.

Ruis

In onze ruis- of interferentietest testen we de doorvoer zonder demping, maar we zenden met onze signaalgenerator wifiverkeer uit om een naburig netwerk te simuleren. Dit doen we met twee (wmm-)prioriteitsinstellingen aan de kant van de signaalgenerator: 'best effort' en 'voice'. We doen een test met deze twee instellingen op hetzelfde wifikanaal als de router en op een kanaal waarbij de bandbreedte deels die van de geteste router overlapt. Om rekening te houden met overig netwerkverkeer, moet een router luisteren alvorens te zenden. Zeker bij elkaar overlappende netwerken zien we vaak verschillen in hoe de routers hiermee omgaan.

  • Geen ruis
  • best effort - zelfde kanaal
  • voice - zelfde kanaal
  • voice - overlappend kanaal
  • no-backoff- aangrenzend kanaal

Zonder ruis is het verkeersbeeld van de AX6000 op 2,4GHz wat onrustig ten opzichte van de AX86S. De doorvoersnelheid is prima, maar er treden af en toe onnodige dips in op. Onze testopstelling staat in een ruisvrije omgeving waar niets het signaal kan verstoren, tenzij we dat zelf willen. Zodra we ruis in de testopstelling brengen, zien we dat de AX6000 daar op 2,4GHz beduidend beter mee omgaat dan de AX86S. Net als bij de dempingstest zien we dat de AX6000 hier voordeel heeft van zijn extra radiostream doordat de signaal-ruisverhouding groter is. Met name bij ruis op hetzelfde kanaal zien we dat de AX6000S aanzienlijk beter presteert.

  • Geen ruis
  • best effort - zelfde kanaal
  • voice - zelfde kanaal
  • voice - overlappend kanaal

Op 5GHz is het beeld hoe de twee routers met ruis omgaan, een stuk gelijkmatiger, hoewel het verkeersbeeld zonder ruis opnieuw onrustiger is bij de AX6000 dan bij de AX86S. Bij ruis op hetzelfde kanaal lijkt de AX86S iets beter te presteren. De AX86S krijgt over het algemeen een hogere datadoorvoer voor elkaar zonder dat de stabiliteit daar onder te lijden heeft. Bij ruis op een overlappend kanaal presteert de AX86S hetzelfde als wanneer de ruis op hetzelfde kanaal optreedt. De AX6000 gaat iets beter om met een aangrenzende router die 'verkeerd' is ingesteld.

Energiegebruik

  • Opgenomen vermogen idle
  • Opgenomen vermogen maximaal

Het energiegebruik van de AX6000 is gemiddeld als de router niets doet. Hij is dan zelfs marginaal zuiniger dan de AX86S. Dat verandert als de router stevig gebruikt wordt. Dan wordt hij ronduit onzuinig. Zeker in vergelijking met een powerhouse als de ASUS ROG Rapture GT-AXE16000, waarvan de hardware stukken steviger is uitgevoerd, is dat niet zo fraai. Een router zal in de meeste gevallen het grootste deel van de dag niet zwaar belast worden, dus het stroomverbruik in rust is verreweg het meest van belang. Gezien de specificaties is het stevige verbruik van de AX6000S echter op zijn minst opvallend te noemen.

Conclusie

De TUF-AX6000 is een router die op veel punten de duurdere AX86S naar de kroon steekt. De doorvoersnelheid is prima en heeft op 5GHz extra de ruimte vanwege de snelle ethernetaansluiting. Doordat de router ten opzichte van de al prima presterende AX86S over een extra stream beschikt op 2,4GHz, reikt het netwerk op deze radioband verder en gaat de router makkelijker om met ruis. De twee 2,5Gbit/s-poorten zijn met name interessant als je een internetverbinding hebt die de 1Gbit/s overstijgt. De extra opties die worden geboden voor gamers, zijn minder interessant, maar kunnen wel extra gemak bieden. Het energiegebruik kan beter, zeker in vergelijking met sommige andere routers in de lijst die over meer radio's en meer verwerkingskracht beschikken.

De vraag waar deze review mee begon, is of de AX6000 een waardige opvolger van de AX86S is in de Best Buy Guide. Daarover kan ik positief zijn. De AX6000 presteert op veel gebieden gelijkwaardig of beter en is verkrijgbaar voor een prijs waarvoor je de AX86S al tijden niet meer kunt krijgen. De 'gamesmaak' nemen we daarbij voor lief. Het uiterlijk vertoon is gelukkig binnen de perken gebleven ten opzichte van sommige andere gamerouters. Zoals eerder te lezen viel in onze review van de AX4200, bieden de gamefuncties met name voordeel als je internetverbinding niet al te best is of continu op de limiet wordt belast. Daarnaast bieden ze gemak en zekerheid voor gebruikers die minder bedreven zijn met technieken als portforwarding en qos. Daarom neemt deze router nu de plaats in van de AX86S in onze Wifirouter Best Buy Guide.

Getest

ASUS TUF Gaming AX6000

Prijs bij publicatie: € 176,90

Vanaf € 171,82

Vergelijk prijzen

Reacties (95)

95
93
52
4
0
23
Wijzig sortering
Persoonlijk ben ik helemaal klaar met dure routers, en gebruik ik pfSense, OPNSense is trouwens een prima alternatief, en geeft je een veel betere controlle over je eigen firewall/router.
Zo een Chinees N100 2.5Gbit doosje heeft alles wat je nodig hebt vanaf €160, als je nog eigen SSD/RAM hebt, of €500 voor een SFP+ doosje.

Heb zelf op mijn oude i7 9700K als router, waar Proxmox geinstalleerd, met o.a. pfSense en Pi-Hole in een VM, en uiteraard de power-mangement flink getuned om zo zuinigmogelijk te zijn, werkt prima met 8Gbit. :D

En voor wifi gebruik ik een TP-Link EAP653 - AX3000, welke dan afzondelijk kan worden geupgrade.
En je hebt bovendien ook nog eens een echte router, in plaats van een veredelde bridge met uiterlijk waar je wat van kan vinden. Wat ik mis in deze review, (of in de gelinkte pagina over de software) is een uitleg van de voorzieningen die een router tot een router maken, zoals meerdere subnetten kunnen bedienen, VLANs, firewall regels en zo voorts. Als OpenWRT het kan, waarom is het dan acceptabel als een afgeleide daarvan het eruit sloopt? Een beetje tweaker wil dit er graag in hebben, denk ik zo.
Je noemt de ASUS duur en komt dan met een optie van €500 zonder wifi?
Naast een €160 optie, en wel, de €500 is een 10Gbit optie, daarnaast ook een gratis alternatief, door een oude Pc te recyclen, en je krijgt daarvoor veer meer filter opties en veiligheid.

En ja een losse AP is samen wat duurder, maar je hoeft daarna alleen de componenten die een upgrade die nodig zijn, daarnaast tot op een zekere hoogte geld het gezegde, "Jack of all trades, master of none" voor een router/switch/ap.
Saturate deze N100 machine 1 gbit via Wireguard in OPNsense middels VM (Proxmox)? 2.5 gbit via Wireguard in OPNsense middels VM (Proxmox)?

@Wolfos de WLAN doe je dedicated, bijvoorbeeld met Ubiquiti spul. Dan kun je het ook plaatsen waar het het meest gunstig hangt. Verder moet je vergelijken met de N100. En je vergelijkt Taiwanees spul (Asus) met Chinees (Topton ofzoiets maar die merken zijn gewoon rebadges).
Nee, alleen pfSense op bv een N100, en Proxmox op mijn oude 9700 game pc.
En imho is het Ubiquiti spul, hoewel zeker redelijk goede waar voor het geld, ook behoorlijk duur.
En pfSense daar in tegen is veel uitgebreider, maar daardoor ook minder eenvoudig in gebruik en setup.
Zal wel vloeken in de kerk zijn hier, maar heb je dit nodig? Ik heb zo'n dom wit routertje van Ziggo die ik er bij kreeg, nog nooit problemen gehad. Wat is het voordeel van geld uitgeven voor zo1? Heb overigens de 2 computers gewoon bedraad aangesloten vanaf die router, en wifi heeft bereik door het hele huis. Heb nooit een router gekocht, wat mis ik?
Ik heb zo'n dom wit routertje van Ziggo die ik er bij kreeg, nog nooit problemen gehad.
Die goedkope domme routers van je ISP, komen regelmatig met domme beveiligings lekken, zou op zijn minst je router in bridge mode zetten, en een goedkope tweedehands router kopen die Merlin ondersteund.
ASUS heeft al jaren een hele goede symbiose relatie met Merlin-OpenWRT, maar DD-WRT draait op heel veel routers, zolang je niet te oude hardware gebruikt kan je jaren vooruit met een €50 kostende gebruikte Wifi-5 router.
Maar als je bang bent voor domme beveiligingslekken is de router in bridge modus zetten (en dus op een cruciale plek in je netwerk behouden) toch niet de oplossing? In bridge modus zullen die beveiligingslekken nog steeds uit te buiten zijn lijkt me. Liever compleet vervangen dus. Ik weet niet of/hoe dat bij Ziggo gaat maar op DSL en glas kun je prima je eigen apparatuur gebruiken.
In Bridge mode, is je ISP modem puur een door geef luik, en steek alleen een kabel in je WAN poort van je eigen (bv Asus)router, die dan de firewall functies van je ISP router geheel over neemt, en je hebt opeens een hele andere klasse slot op je digitale deur zitten.
De routers van KPN zowel als die van Ziggo niks mis mee he.
veilig zat + de meesten onder ons hebben ook goede beveiliging van nod32 of andere.

dus de beste man/vrouw mist niks .
Ooo, er is zeker een goede kans dat er niks gebeurd, maar de kans dat er iemand langs de firewall van de modem van een ISP is zeker een flinke factor groter.

Het is net zo iets als in een Fiat 500, of in een Toyota Camry, bijde zijn veilig voor de weg gekeurd, alleen zit ik liever in een Camry dan een 500, als ik een ongeluk krijg.

Voor de makers van OpenWRT is veiligheid een noodzaak/hobby, voor ISPs is het een koste post, wie zal er beter voor je veiligheid zorgen!
Zou zeggen doe wat onderzoek eerst, voor je wat zegt, leuke start video.
Ik wil niet suggereren dat OpenWRT minder veilig is dan een ISP router, maar voor ISPs is de kostenpost groter als ze die beveiliging niet netjes op orde hebben, wat voor een hobbyist over het algemeen niet in die mate heeft. Dat argument werkt twee kanten op ;)
maar voor ISPs is de kostenpost groter als ze die beveiliging niet netjes op orde hebben
Okay, vertel wat jij gaat/kan doen, als door een lek in ISP modem bv randsomware of je Steam account wordt gehacked op je PC, hard schreeuwen door de telefoon tegen een onschuldige helpdesk medewerker?

Mijn digitale beveiliging houd ik liever in eigenhand, dan overlaat aan een ISP die het als een kostenpost ziet, zeg niet dat jouw ISP zijn zaakjes niet op oorde heeft, maar ik gok er iig niet op.

Je hebt blijkbaar nog nooit met ASUS & Merlin-WRT gewerkt, dat is letterlijk net zo simpel te instaleren/updaten als de originele bios, enige dat je extra moet doen is de eerste Merlin downloaden en op een sticky zetten.

En voor de meeste andere routers is het niet veel moeilijker, en je hebt je slotje dat op je didgitale deur zit vervangen voor een dikke discusslot.
Uiteraard speel ik dat niet via een helpdesk. Daar heb ik gewoon rechtsbijstandverzekering voor.
Right, moet je wel eerst ff bewijs hebben dat het hun schuld is, en bewijzen dat het niet via een mailtje of programma dat je hebt geinstalleerd heb binnen gekregen. :+
Lol man, ik heb door de jaren heen zoveel brakke en lekke routers gehad van ISPs. Dat interesseert ze geen ene zier. Daar komen ze mee weg.

Overigens heeft een Fritz!OS of Ubiquiti wel het voordeel dat deze gemakkelijker is te upgraden dan bijvoorbeeld EdgeOS, VyOS, en OpenWrt. (Ik noem bewust OPNsense niet, die zit er een beetje tussenin).
Maar realistisch gezien, hoe groot is de kans op zo iets?
Nahjah, zet maar eens een poort open, desnoods verkeerde range, met een NAS erachter en log wie er verbinding maakt.

Spoiler; binnen 3 minuten heb je verzoeken uit Hongarije, Romenië, Rusland, Belarus etc aan je broek hangen.

20.000 scans per dag is niet ongebruikelijk. Met name op poorten van bekende exploits. Het moment dat er b.v. een nieuwe kwetsbaarheid wordt gevonden in wat voor pakket dan ook, professioneel of privé, zijn er voldoende partijen die dat graag zsm in kaart willen brengen.

Het moment dat er iets bevonden wordt zit je in de dataset van mogelijk slachtoffers en dan is het en loterij. Hoe snel pakken ze jouw adresje uit de grabbelton?
Bedankt voor je informatie! Toch best wel heftig dus
Zou zeggen doe wat onderzoek eerst, voor je wat zegt, leuke start video.
Ik heb het eerste stuk bekeken, waarin ze een commerciele aanbieder van beveiligingssoftware vraagt om het een en ander uit te leggen. Die man heeft een belang dus.

Verder is het rapport waarop ze zich baseren niet heel veel zeggend. Ze kijken naar de leeftijd van de laatste update (niet zoveel zeggend over de veiligheid), kernel versies (zegt iets meer, maar door het gebruik van een firewall is de impact zeer beperkt) en of welke typen binary hardening wordt gebruikt (wel relevant) en of hard coded passwords worden gebruikt (gebeurd maar zelden, maar dus nog steeds en indien dat zo is, is het relevant).

Maar dat alle routers zo lek als een mandje zijn, blijkt hier niet uit. Je moet namelijk nog steeds de firewall omzeilen (super lastig), de router zover krijgen om een exploit uit te voeren (super lastig), en die exploit moet slagen of een vulnerable password te gebruiken om in te loggen (op een loginpagina die enkel beschikbaar is voor het interne netwerk).

Reken er maar op dat state actors binnenkomen ongeacht welke maatregelen je getroffen hebt, en dat je best wel veilig zit voor automated attacks
Zolang je router redelijk recent is en af en toe wordt geupdate.
bij normale mensen valt weinig te halen. Daar doen ze echt geen moeite voor.
+windows def die altijd heel scherpstaat en nod32......veel succes :)

Alleen grote bedrijven wie ze kunnen hacken voor Ransomware is dat belangrijk.
Dus je raad consumenten aan om een router met custom firmware in eigen beheer te nemen en acht dat veiliger dan een toestel dat beheerd wordt door een ISP?
zeker weten! (kan dat verschil maken)

verschil met ISP's is dat de ontwikkelaars van laten we OpenWRT als voorbeeld nemen , daadwerkelijk tijd en energie willen steken in de veiligheid van hard en software en de ontwikkeling of ondersteuning van nieuwe functies.

worden er bugs gevonden dan moet een ISP als ziggo maar zin en tijd hebben om het te fixen, uitzonderingen daarop zijn natuurlijk wanneer de media lucht krijgt van een bepaalde bug, dan kan het ineens prima snel. maar in heel veel anderen gevallen worden klanten gewoon onzin verhaaltjes verteld over hoe dingen geen bugs zijn en mensen gewoon dingen proberen die onmogelijk zijn en ook bij andere isp's niet kunnen.

het was dan ook een enorme verademing toen we over konden stappen naar een fritzbox (toegegeven ook die haalt het niet altijd bij een deftige highend openwrt router, maar het is in ieder geval 100x dan de normale isp meuk
De gemiddelde internetter is geen poweruser. Dus voordat je gekozen hebt welke router je wilt en welke firmware je erop flasht ben je al 95% van de gebruikers ontstegen. Je kunt niet van die groep mensen verwachten dat ze dit soort keuzes gaan maken. Nog sterker, iemand zonder kennis van zaken opeens dit soort dingen laten doen zorgt alleen maar voor meer issues.
Onnodige bangmakerij.

De routers van de grote ISP’s worden tegenwoordig vaak remote gemanaged en geupdate. En als ze niet meer ondersteund worden krijg je een nieuwe.

Het beheer is dus voor 99% van de mensen makkelijker en beter dan als ze zelf een router aanschaffen en het ding handmatig moeten gaan managen.

Dat nog even los van het daadwerkelijke risico dat zo’n router op afstand gehackt wordt, waarvan ik in de afgelopen 10 jaar geen enkele casus heb kunnen vinden in NL.
Eerlijk is eerlijk, het feit dat KPN misschien op "hun" router in kon loggen was voor mij genoeg reden om er iets anders neer te zetten. De zielige feature set hielp zeker niet mee (performance nog nooit getest, 1x aangehad om door de ui te kunnen, daarna weer in de doos gestopt). Ik snap dit niet voor iedereen is, maar dat dit als feature wordt gezien is vanuit mijn perspectief bijzonder, maar ik snap dat dit voor mensen die dit inpluggen en er niet meer naar om kijken anders is.
Ik heb nu meerdere Asus routers gehad (tegen beter weten in...) en de één was nog grotere rotzooi dan de ander. Destijds ook een van de duurdere modellen gekocht (uit m'n hoofd eerst de RT-AC68U en de laatste was een RT-AC88U) maar dat was ook 3x niks. Geen VLAN-support bijvoorbeeld. En na een powerdown stonden beide routers altijd weer op fabrieksinstellingen.Ook icm de Lyra mesh-repeaters .. wat een drama om die troep geïnstalleerd en werkend te krijgen.

Daarna besloten al die meuk eruit te gooien en te vervangen voor een goedkope Mikrotik en dat ding doet álles wat ik wil en nog veel meer waar ik het bestaan niet eens van weet. Ideaal.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 11 maart 2024 08:41]

Dat was precies ook mijn overweging na Asus/Netgear & Huawei spul. En je kan met Mikrotik & Capsman ook nog gewoon een switch of wat in de backbone ertussen leggen zonder dat het stopt met werken (Asus & Huawei gaan echt helemaal over de zeik als je dat doet).
Vreemd dat ik met mijn rt-ac68u daar allemaal geen last van heb, die hangt achter een switch en gaat ook niet naar standard settings na een stroomuitval.
Als je twee (of meer) RT-AC68U's hebt in een mesh opstellen en je hangt een switch tussen de utp kabel die de twee verbindt gaat het na enige tijd mis...
Verder wordt de doorvoersnelheid flink verminderd zodra je parental controls aan hebt.

Dingen zijn op zich niet slecht, maar voldoen gewoon niet meer aan mijn use-case.
Nooit last van gehad, meerdere Asus routers als AP in gebruik met een switch er tussen (soms zelfs 2) en draait super stabiel. Alleen bij de Beta firmware is soms de web interface zoek maar werkt wifi en het switchen (inclusief de vlans) gewoon door. En een mengsel van Merlin, originele ASUS en ASUS beta firmwares.

De modellen die ik in gebruik (of gehad): RT-AC87U, RT-AC68U, RT-AC-86U, RT-AC88U, RT-AC5300, RT-AX88U, GT-AXE16000, ZenWIFI XT12 en ET12

Ik gebruik geen mesh overigens, lang geleden een keer geprobeerd maar toen zaten alle routers op hetzelfde wifi kanaal nu heb ik ze allemaal op een eigen kanaal en dus geen overlap. Daar waar ik VLAN nodig heb gebruik ik de beta firmware en de Guest wifi Pro functionaliteit voor een AP.

Ik vind overigens de TUF & ROG GUI erg lelijk en verwarrend, de RT GUI kan hetzelfde en is lekker opgeruimd en overzichtelijk. Jammer dat je bij de stock ASUS firmware niet de GUI interface kunt kiezen. Bij Merlin heb je gelukkig wel de keus.

[Reactie gewijzigd door mjl op 11 maart 2024 11:27]

Dat had ik na 2x ook. Eén keer: ja toeval. Twee keer is een trend. En zéker bij 2 verschillende modellen ook nog eens. Dat is geen trend, maar een denkfout van de fabrikant.
Mijn ervaring was juist precies andersom. Ik heb die RT-AC68U nu al 10 jaar denk ik, voornamelijk als AP met Merlin firmware. Je hoeft em nooit te resetten en de wifi was snel en betrouwbaar. Heb daarop de RT-AX82U gehaald als 2e AP en die is ook erg snel en betrouwbaar. Haalt wel tot 700-800mbit en nooit drops gemerkt tijdens gebruik zoals gamen of iets dergelijks
De usecase kan ook anders zijn. Ik heb een kleine 30 devices die internet willen hebben (20 stuks Wifi en een handvol bekabelde devices) ..
Ik heb thuis (1gbit glas internet) het onderscheid gemaakt tussen Wireless apparatuur die amper bandbreedte vereisen (zoals zonnepanelen) op 2.4ghz gezet en apparatuur die gemiddeld bandbreedte vereisen op 5ghz zoals mobiele telefoons. Apparatuur die bekabeld aangesloten kan worden zit altijd bekabeld (laptops/pc/tv).

Met meerdere collega's tegelijk videobellen zie je bij de collega's die via Wireless verbonden zijn altijd wel is een kleine hapering geluid/video optreed met teams, terwijl als ik met dezelfde collega's videobel (met dezelfde laptop) op kantoor bekabeld werken dit nooit optreed, geeft maar weer aan dat Wireless nog een lange weg te gaan heeft van bekabeld met dit soort toepassingen met een drukke Wireless omgeving zoals thuis.
Applicaties die niet latency gevoelig zijn en amper bandbreedte vereisen is Wireless een prima oplossing, maar bekabeld is altijd beter.
Zou inderdaad wel leuk zijn om een test te zien waarin de standaard provider modems/ routers die geleverd worden.

Moet zeggen heb zelf wel een eigen router. Modem van de provider sluist alles door naar dat router. Nu denk je misschien wat onhandig maar het voordeel is wel dat als je modem stuk is en of je een andere provider neemt je eigen interne netwerk gewoon hetzelfde blijft.

Als ik echter kijk naar de laatste paar jaar dan zie ik wel vooruitgang in de routers die providers geven. Vroeger waren ze heel erg basic in de config (kon je weinig instellen). Dit wordt nu bij de wat nieuwere modellen wel iets uitgebreider. Voor velen is dus het provider model gewoon prima. Wil je meer controle en "Tweaken"? Dan kan je een eigen router kunnen overwegen.
Heb wel het 1 en ander ingesteld ja, ander wifi channel dan de buren bijvoorbeeld. Heb de luxe om het ding in de woonkamer in te pluggen, en niet bij de voordeur, dat helpt. Op zolder heb ik overigens wel nog halve snelheid over, maar goed genoeg.
Heb nooit een router gekocht, wat mis ik?
Verschillende opties:
  • Je netwerk verkeer is van dusdanige aard dat je inderdaad weinig mist. Dit kan zowel zijn op het gebied van opties als op het gebied van performance en stabiliteit.
  • Betreffende wifi heb je wellicht een huis met weinig storende factoren die invloed hebben op bereik.
  • Wellicht ben je in de loop der jaren blind geworden voor sommige netwerk gerelateerde zaken (gewenning) en weet je niet beter.
Het kan ook verschillen per model modem/router die je krijgt van Ziggo. In jet verleden (ondertussen weg bij Ziggo) heb ik daar vaak het probleem gehad dat Wifi vaak slecht werkte door een combinatie van factoren. O.a. de locatie waar de modem geplaatst moest worden, andere netwerken in ons appartementencomplex, etc. Aangezien de opties op Ziggo modems (indertijd) erg beperkt zijn en de plaatsing ook problematisch zat ik al snel aan een losse router.

Ondertussen zitten we bij kpn glasvezel. De modem/router die je hier bij krijgt doet het over het algemeen vrij goed. Maar aangezien ik toch wat meer controle wilde over wifi toch gegaan voor een andere router.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere zaken zoals bepaalde wifi standaarden willen die je provider (nog) niet aanbied en vele andere zaken.

Enfin, als jij tevreden bent over je internet en netwerk zou ik het zeker zo laten ;)
Als je niets te kort komt mis je op dit moment niets. Imo zien die consumenten routers er altijd zo geavanceerd uit om te compenseren dat een doorsnee gebruiker er helemaal niets van merkt, dan heeft het misschien een placebo effect.

Wil je wifi verbeteren dan is 1 router met groot zendbereik sowieso niet de manier, meerdere accesspoints die net hard genoeg zenden om je woning te dekken is the way to go. Je accesspoint en WiFi clients houden niet enkel rekening met je eigen netwerk, maar ook met alle andere accesspoints en clients die op dezelfde band zenden. Dus als je accesspoint zeer ver kan zenden, dan moet die ook van heel ver kunnen luisteren. En aangezien er op dezelfde band maar 1 apparaat tegelijk kan zenden zal het daardoor veel meer moeten wachten op andere apparaten. OFDMA lost bovenstaand probleem grotendeels op, en wifi6 ondersteund OFDMA, maar dat moet je client ook ondersteunen om gebruik van te kunnen maken.

Verder zou je kunnen stellen dat zo’n router meer functies en instellingen heeft. Maar wat heb je daar aan als consument? Port forwarding kan je ook op de router van je ISP.

Ik heb zelf een UDMP als router, gekocht voor suricata IPS met hoge troughput. Verder gebruik ik meerdere VLANs om mijn netwerk in segmenten op te delen. Eentje voor men LAN, eentje voor IoT, eentje om services te exposen naar het internet. Maar dat zijn dingen waar deze ASUS router nog nooit van gehoord heeft peins ik.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 11 maart 2024 08:52]

Met onze ISP modem kreeg ik ~3mbps op mijn slaapkamer van de ~85mbps die we binnen krijgen. Dit op een klein appartementje.
Je kan er ook absoluut niets op configureren.
Heb me een kleine 3 Access Point mesh aangeschaft en hebben nu overal 80+ mbps
Het is ook een stukje controle. Hier bij de zuiderburen hebben zowel Proximus als Telenet geen lokale interface meer in hun routers, alles loopt via de online klantomgeving. Op zich praktisch voor de leek die toch de provider belt voor elke scheet maar ik hou toch liever zelf de controle over mijn eigen netwerk, portforwards, wifi codes, pihole etc.

Ook gebeurt het dat providers wel eens storingen hebben, het gaat er bij mij niet in dat ik een lokale portforward of wifi code niet kan aanpassen omdat er remote iets fout loopt waar ik geen enkele invloed op heb. Dat is al een grote reden om een eigen router te gebruiken, met het besef dat je provider er ook niet verder mee helpt als je ergens niet aan uit kunt. Dat Asus het ding vermomt als ruimteschip vol antennes en lampjes is gewoon marketing en sommigen vinden dat interessanter staan. Maar er is zeker een markt voor :) .
Bij de aankoop en verbouwing van mijn woning heb ik naar elke kamer en tv punten een netwerk kabel laten trekken voor de PCs en smartvs, en voor wifi (telefoons en laptops) een repeater in de hal bij de slaapkamers, wifi is voldoende snel en voor kantoorwerk heb ik dus gewoon lan :+
Je legt overal lan maar gaat vervolgens met repeaters werken? Bijzondere keuze, de meesten hier gaan je toch aanraden die dingen bekabeld aan te sluiten als access point voor een veel stabieler netwerk...
Wi-Fi kan andere toepassingen hebben dan bekabeld netwerk, bij kabel heb je altijd lagere latency bij online gaming bijvoorbeeld(niet dat het tegenwoordig veel meer uitmaakt omdat game,s er ook rekening mee houden).
dat bedoel ik natuurlijk ook, van die kleine ap's 🤦🏼‍♂️
Dan heb jij dit ook niet nodig. Maar als je bijvoorbeeld VR draadloos wilt streamen vanaf je PC die ook via WiFi is aangesloten ga je er met je Ziggobox niet komen.
Al zou ik in dat geval ook deze router niet nemen, maar een wifi-6E router om de VR-bril op de 6Ghz-band te laten werken :)

[Reactie gewijzigd door Gizz op 11 maart 2024 16:39]

Ik weet niet hoe het met de Ziggo routers zit, maar met mijn KPN router kan ik prima draadloos VR'en. In zowel de woonkamer als de slaapkamer en op zowel de 2,4Ghz band als de 5Ghz band.
Wat voldoet, dat voldoet. 99% huishoudens hebben genoeg aan gigabit, zeker bekabelde pc's haal je dan ook maximale snelheid. Anders is verschil in wifi met wifi 6e en straks wifi7 wel merkbaar.
Aangezien beveiliging al eens genoemd is, zal ik bereik noemen.
Het FTU zit hier in de woonkamer (appartement)
De meeste standaard routers die ik van providers krijg komt hier niet de kamer uit qua bereik, vermoedelijk door de erg dikke muren en het gebrek aan (echte) antennes op de meeste van deze standaard routers.

Ik heb de standaard modem router combo van mijn provider vervangen door een media converter en een eerder broertje van deze router neergezet, nu heb ik wifi 4 deuren verder op en 3 verdiepingen hoger/lager. :+

Had het FTU in de meterkast gezeten, had ik waarschijnlijk voor een andere oplossing gekozen.
Als je gewoon normaal internet en verder niks, dan kan ik je verzekeren dat er 0 issues zijn met gebruik van het standaard modem of een goedkoop consumenten routertje.

Hoewel networking niet mijn hoofdspecialisatie is (word zelf betaald voor business server monitoring en beveiliging) heb ik zelf een redelijk duur netwerk draaien thuis met dedicated boxes voor OPNsense router, VLANs, traffic via meerdere VPNs, uitgebreide DNS en reverse proxy instellingen etc. etc. gewoon voor de lol .. maar als iemand die aangeeft een gewoon thuis netwerk te hebben zoals mijn ouders het ook hebben (internet voor websites, wat streaming, smart TV) dan zou ik nooit aanraden om veel moeite te gaan doen.

Mensen spelen het altijd op de security, maar ISP modems blokkeren zelfs zonder blacklists al zo goed als alle inkomende verbindingen. Ik heb in 8 jaar niemand gehoord met een normaal netwerk waar er vanuit buiten toegang werd verschaft via het modem.
Het komt altijd door het openen van bestanden uit mail, linkjes of dergelijke.
En wanneer ze dan zeggen.. "Ja, maar als je een port opent of forward dan ...." ... ok, maar ik heb daarbij ook nog nooit een normaal niet-technisch persoon gezien die ergens een port voor zou moeten openen..
Sure, als ze een applicatiedatabase openbaar willen zetten zou ik het niet aanraden om het via een ISP modem te doen .. maar dat is ook geen standaard internet gebruiker meer.

[Reactie gewijzigd door timeraider op 12 maart 2024 10:48]

Thanks voor de reactie, heel duidelijk 👍
Ik kon op de router van KPN geen wifi splitsen waardoor m'n PC automatisch met de 2.4GHz band verbond en zo'n 50Mbit/s presteerde. ASUS router aangeschaft en werkt feilloos met ruim 800Mbit/s.
... en een verdubbeling van de latency :+
ik hoop dat je halvering bedoeld 8)7
Welke firmware hadden jullie hier trouwens gebruikt in deze test? Ik had van het weekend de laatste firmware op deze router gezet, hierna werkte mijn thermostaat en weerstation niet meer via het gasten netwerk. Kreeg het ook niet meer werkend tot ik weer de oude firmware terug zette.
Ik heb met diverse apparatuur problemen als ik WPA3 aanzet, ook in WPA2/WPA3 mode. Onder andere Daikin airco en warmtepomp integratie. Daar moet echt alles optimaal voor staan, want anders werkt die brakke zooi niet. Mogelijk is dat bij jou ook het probleem.
Ik ben overigens helemaal niet gecharmeerd van de AsusWRT firmware en web interface. Dus ik ben over op OpenWRT. Ik heb die nog niet voldoende getest om over te stappen, maar het ziet er vooralsnog goed uit.
Dat komt omdat fabrikanten nog steeds antieke apparatuur in nieuwe producten stoppen zoals Wi-Fi 802.11b/g...

Ook ik ben gedwongen om de 2,4Ghz aan te laten vanwege zonnepanelen en warmtepomp.
Ooit zal er wel een firmware update komen voor WPA3 maar ga er maar vanuit dat het lang op zich zal wachten.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 11 maart 2024 15:40]

Antiek is niet eens het probleem. Dat die Daikin modules slechts Wifi 4 ondersteunen is gezien de hoeveelheid data ook geen probleem. Niet voldoen aan de standaarden en slechts met moeite samenwerken met nieuwe routers is wel een probleem. Dat moet ook voor de support een drama zijn.
Als er nog Wi-Fi 4 clients op je netwerk zijn ipv Wi-Fi 6 werkt ODFMA en Mu-Mimo minder effectief voor de 2,4ghz, ik noem het wel degelijk antiek.

Nu gaat de AP de volle breedte toewijzen aan een lullige cliënt die niks anders doet dan pollen, dit voorkomt vervuiling in de lucht en hierdoor hebben andere apparaten beter latency en een stukje meer bandbreedte.

Nu kan ik speciaal voor mijn zonnepanelen en de Daikin airco een oude techniek in de lucht houden op de 2,4 band, ik noem het nu maar de legacy netwerk.

Gelukkig hebben ze nog 802.11g en niet alleen 802.11b met 22Mhz...

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 12 maart 2024 10:53]

Ja, het is zeker geen slecht idee om een extra radio te gebruiken voor de IOT meuk in huis. Ik wil er een 2.4GHz 802.11n USB stick voor gebruiken. Moet nog even checken of die voldoende bereik heeft.
Ik vind dit wel prijzig voor wat je ervoor krijgt hoor. Voor deze prijs heb ik mijn eigen router gebouwd met opnsense, fanless, 4x2,5gbit, mirrored ssd, 16gb ram, en nog een mooie aanbieding gevonden voor een OpenWRT ap (minder dan 50 euro voor een Belkin AX3200). Als ik bespaard had op RAM/1 ssd had ik dit dus wel voor dezelfde prijs in elkaar kunnen knutselen, en dan heb je echt volledige controle.
Heel geweldig, maar denk je dat ik dat ook voor elkaar krijg zonder me eerst dagen met de achtergrond bezig te houden? Voor de "normale" gebruiker kan je met zo'n ASUS/AVM/... router met een paar klikjes iets hebben draaien. Zou je je uren die je erin gestoken hebt met b.v. €50/uur berekenen wordt jouw router HEEL wat duurder dan deze...
Prima als dat je hobby is, maar dat is bij de meeste gebruikers niet het geval!
Dat is zeker zo, je krijgt er een hoop gemak voor terug, zon Asus ding (als dat goed werkt, zelf alleen ervaring met de Experia Box van KPN en dat is mijn inziens zeer limiterend). Ik bespeur wat sarcasme onder het heel geweldig commentaar, ik denk dat het niks toevoegt als ik hierop reageer. Het is voor mij ook zeker onderdeel van mijn hobby, maar ik twijfel of dit me veel meer tijd heeft gekost dan bijv het gekloot (inclusief proberen zon standaard router/wifi combo om te laten wisselen en aan de telefoon hangen met ziggo etc etc) bij bijvoorbeeld mijn niet tech savvy ouders.

En afhankelijk van wat je ermee will kan je hier natuurlijk ontzettend veel tijd insteken, maar een setup zoals je bij KPN of Ziggo krijgt heb je in een paar minuutjes voor elkaar, komt volgens mij neer op een VLAN instellen voor TV (neem ik zelf niet af) en je subnets instellen.
Nee, geen sarcasme, eerder “heel geweldig voor jou, minder geweldig voor doorsnee gebruikers”. Dus dat mensen hiermee aan de slag gaan is gewoon leuk en kan ook uiteindelijk de standaards van doorsnee spul verbeteren, maar ik denk dat je het met me eens bent dat het voor veruit de meeste routerbezitters geen goede optie is.
Mooie diepgaande review. Spijtig van het energieverbruik bij Max. Workload. Voor de rest is het zoals ik van ASUS gewend ben op router vlak, terug een paradepaardje
Ja en nee.
De grootste voordelen worden niet/ marginaal benoemd, zijnde:
- 2x 2,5Gbit poort (wat het een van de goedkoopste opties voor 2,5Gbit upgrade maakt)
- Er is al een snapshot beschikbaar voor OpenWRT dus deze zal in toekomstige releases wel ondersteuning krijgen.

WiFi testen zijn leuk, maar hoe performt hij bedraad? Dit is juist een model dat bij de tweaker als router achter een bridge modem komt te staan met een mesh set ernaast.
@OlafWeijers Het zou mooi zijn als je in dit soort artikelen ook de performance van de standaard routers/range extenders/meshes van KPN, Delta en Ziggo zou op kunnen nemen.

Dus de KPN Box (v10,) v12 en v14 en de SuperWifi en SuperWifi 2.0.
En vergelijkbaar van de andere partijen.

Dan kun je als lezer met een standaard set-up inschatten hoe deze apparaten zich verhouden tot wat ze gewend zijn.

Bij mij haal ik meer dan 1Gbit (up en down) over de wifi met een standaard set-up van KPN (Box v14 + 2 x SuperWifi 2.0), en tikt m'n netwerkkabel van m' PC naar internet de 4Gbit aan.
Heb deze router al een tijdje hier liggen. Geweldige hardware, maar bagger firmware van Asus. Als ik de gastenwifi aanzet, dan stort de hele wifi in elkaar! Helaas heeft Asus daar nog geen oplossing voor kunnen aandragen. Laat ik nu net de router daarvoor ingezet hebben, want de Experia 12 box van KPN (wat een draak van een ding!) begrenst de downloadsnelheid van de gastenwifi. Niet handig als je meerdere logeergasten hebt die flink wat data willen verbruiken.

Dus het lijkt me nuttig om in de review ook eens te kijken naar de typisch thuisrouter functies als gastennetwerk en meerdere netwerknamen met verschillende instellingen zoals wel of geen WPA3 omdat veel IOT apparaten daar niet mee om kunnen gaan.

Oplossing voor mij is OpenWRT. Zoals al opgemerkt helaas momenteel alleen nog een snapshot die je er met een onofficieel image op moet zetten of je moet de aansluitingen van de seriele poort bereiken (door de behuizing heen) en dan via de bootloader flashen. Hoop en verwacht dat in de eerstvolgende stabiele versie deze router wel wordt ondersteund.
Een van de 1Gbit/s lan-aansluitingen is gemarkeerd als aansluiting voor spelapparatuur, zoals een game-pc of console. Betreft het een game-pc, dan zijn die vaak stevig uitgerust, waaronder steeds vaker een netwerkaansluiting die meer dan 1Gbit/s doorvoer ondersteunt. Met dat feit in het achterhoofd is het raar dat de 2,5Gbit/s-aansluiting niet toegewezen kan worden als gamepoort. Je lijkt zo gedwongen te worden om te kiezen tussen bandbreedte en reactiesnelheid. Toch gaat dat niet helemaal op, aangezien een verbinding met meer dan een gigabit per seconde aan doorvoer niet makkelijk zodanig gesmoord raakt dat je spelervaring daarvan invloed ondervindt.
Een gaming ethernet poort? Hoe doet ASUS dat dan? QoS op poortniveau?
Wishful thinking. Veel verder gaan ze niet komen denk ik.
De "gamingpoort" zal wel minder belastend voor de processor zijn door minder strikte NAT version te hebben, dat geeft net even iets betere response.
Meer een algemene opmerking: ik ben blij dat tweakers tegenwoordig ook aandacht besteed aan het verbruik. Zeker bij apparaten die 24/7 aan staan (en waarvan er drie in huis staan) is dit voor mij relevant.
En toch is het weer jammer dat Tweakers niet de slaap/timerfunctie test zoals midden in de nacht Wi-Fi uit kan waardoor je nog meer energie kan besparen.
Voor de mensen die echt een leuke router willen hebben GL.iNet GL-MT6000 (Flint 2). Draait openwrt als firmware geen gedoe met garantie etc etc . Heeft dezelfde chipset met meer RAM 1GB, 8GB interne opslag voor apps etc. 4 gecombineerde antennes 2.4 en 5 GHZ EN HET GROOTSTE PLUSPUNT !! Hij ziet er niet uit alsof hij om een baan om de aarde geschoten kan worden of als een stekelvarken. Verder kwa aansluitingen en specificaties identiek.

Ohh en voor alle duidelijkheid openwrt is niet te vergelijken met Asus merlin gewoon niet.
Asus merlin mist gewoon een heleboel functionaliteit mbt:
- Vlan.
- Bridging.
- Firewall opties.
- meerdere ssid's
- openwrt is linux dus de wereld aan aplicaties ( adquardhome etc etc)

Al met al geen gemis als je geen Asus merlin ondersteuning hebt. De Asus TUF AX6000 of de GL.iNet GL-MT6000 met openwrt is een veel betere optie.

[Reactie gewijzigd door snippe1983 op 11 maart 2024 12:27]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee